• Sonuç bulunamadı

2.4 Tekstil Malzemelerinin Nem Ġletim Özellikleri

2.4.3 Su buharı transferi

Tekstil materyalinin su buharı geçirgenlik özelliği malzemenin fizyolojik konfor ve performans karakteristiklerinin değerlendirilmesi açısından önemlidir [40]. Ağır iĢ sırasında veya sıcaklığın yüksek olduğu koĢullarda malzemenin buhar geçirgenliğinin yüksek olması ciltten atmosfere sıvı transferini desteklemektedir. Konforlu bir kumaĢın vücudun aktif olarak terlediği süreçte nem buharını iletmesi, terleme durduğunda cilt yüzeyindeki nemi azaltmak için nem buharını atmosfere geçirmesi gerekir [14].

Nem buhar iletimi lifler arası ve iplikler arası boĢluklar tarafından yönetilen bir kumaĢ özelliğidir. Buhar lifler arasındaki boĢluklara yayılır. Nispeten açık kumaĢ yapısı difüzyon prosesini hızlandırır. Nem buharının tekstil malzemesinden geçiĢi sırasında nem buhar difüzyonuna direnç farklı tabakalarda gözlenir. Bu tabakalar buharlaĢan sıvı tabakası, cilt ve kumaĢ arasındaki sınırlı hava tabakası, sınır hava tabakası, çevre hava tabakasıdır. Nem buhar direnci kumaĢın hava geçirgenliğine bağlıdır ve üretilen terin transfer edilebilme kapasitesini belirler. KumaĢın ortaya koyduğu direnç dıĢ sınır tabakasından ve ciltle kumaĢ arasındaki iç sınırlı hava tabakasından daha azdır.

Buhar formundaki nem tekstil malzemesi içinden aĢağıdaki mekanizmalarla geçer: Lifler arasındaki hava boĢlukları içinden su buharı difüzyonu

Zorunlu konveksiyonla su buharının iletimi [33].

Bir tabakadan difüzyon Ģu mekanizmalarla açıklanabilir: katı içinden moleküler difüzyon (polimerik faz), lif boyunca yüzeye tutunmuĢ moleküllerin yüzey difüzyonu, kumaĢın hava boĢlukları içinden moleküler difüzyon. Buhar kumaĢın bir yüzünden diğerine basınç gradyanındaki farklılıktan dolayı yayılır. Gözenekli bir yapıda difüzyon prosesi Fick kanununa göre gerçekleĢir:

(2.19)

JAX nem akı hızı, dCA / dx konsantrasyon gradyanı ve DAB difüzyon katsayısı ya da

bir ortamdan diğerine yayılan bir bileĢenin yayılma kuvveti olarak bilinir.

ġekil 2.4 : Nemin transfer edildiği kumaĢ tabakaları [33].

Su buharı tekstil yapısından lifler ve iplikler arasındaki ve lifin kendi içindeki hava boĢluklarından basit difüzyonla geçebilir. Lif boyunca difüzyon durumunda su buharı lifin iç yüzeyinden lif yüzeyine yayılır ve lifin içi ve dıĢ yüzeyi boyunca ilerler.

Belirli bir konsantrasyon gradyanında tekstil malzemesindeki difüzyon hızı malzemenin gözenekliliği ve lifin su buharı yayabilme kapasitesine bağlıdır. Su buharının havada difüzyon katsayısı 0,239 cm²/sn, tekstil malzemesinde ise 10-7

Hidrofilik lif yapılarında buhar difüzyonu Fick kanununa uymamaktadır. Bu durumda anormal difüzyon görülür. Bu proses iki aĢamalıdır; birinci aĢama Fick difüzyonuna uyarken ikinci aĢama birinci aĢamadan çok daha yavaĢtır ve konsantrasyon gradyanıyla buhar akısı arasında üstel bir iliĢki görülür.

Difüzyon prosesi liflerin ĢiĢmesiyle açıklanabilir. Hidrofilik lif moleküllerinin su buharına afinitesinden dolayı lifli yapıya buhar difüzyonu gerçekleĢtikçe buhar lifler tarafından absorbe edilir, liflerin ĢiĢmesine yol açar ve hava boĢluklarını küçülterek difüzyonu geciktirir.

Su buharı difüzyonu kumaĢın hava geçirgenliği ile çok yakından ilgilidir. Gözeneklilik arttıkça kumaĢın hava geçirgenliği artar. Gözenekliliğin artması aynı zamanda kumaĢın hava boĢluklarından geçen nem miktarı artar. KumaĢa uygulanan terbiye iĢleminin difüzyon prosesi üzerinde büyük bir etkisi yoktur. Su buharının havada difüzyon katsayısı sıcaklık ve basıncın fonksiyonu olarak aĢağıdaki gibi verilebilir:

(2.20)

D: su buharının havada yayılma katsayısı (m²/sn) : mutlak sıcaklık (ºK)

0:standart sıcaklık 273,15 ºK

P: atmosferik basınç P0:standart basınç

Genelde liflerdeki su konsantrasyonu arttıkça difüzyon katsayısı da artar. Bu durumun istisnası yüksek derecede hidrofob olan polipropilen lifinde görülür. KumaĢlarda su buharı iletimi kumaĢın nem içeriğindeki artıĢ ve suyun yoğunlaĢmasına bağlıdır.

Absorpsiyon-desorpsiyon prosesinde nem çeken kumaĢ atmosferde nem kaynağı gibi davranır. Aynı zamanda sabit buhar basıncı sağlayan bir tampon özelliği de gösterir. Buhar basıncı yükselip sıcaklık düĢtükçe absorbe edilen miktar artar. Buhar

basıncındaki yükselme kimyasal potansiyelde dengesizliğe yol açar ve dengeyi sağlamak için daha çok buhar transfer edilir.

KumaĢlar tarafından absorbe edilebilen su buharı miktarı lif nem içeriği ve atmosfer nemine bağlıdır. Pamuk, rayon gibi emici liflerde nem sorpsiyon özelliği sadece lif nemi ve atmosfer nemine bağlı değildir, aynı zamanda sorpsiyon histerezisi, ısı etkisi, boyutsal değiĢiklikler ve elastik geri toplamaya da bağlıdır. ġiĢme sırasında lif makromolekülleri veya mikrofibriller emilen su tarafından birbirinden ayrılır. Bu da lifler ve iplikler arasındaki gözenek boyutunu küçültür ve kumaĢtan su buharı iletimini azaltır. Lifler arasındaki kılcal kanallar bloke olduğundan sıvı iletimi de azalır. ġiĢme ile ortaya çıkan bozulma nem emilimini etkileyen iç gerilimlere sebep olur.

Liflerdeki mekanik histerezis absorpsiyon histerezisini artırır. Absorpsiyon histerezisi de lif hidrofilitesindeki artıĢ ile artar.

Konveksiyon nem tabakası üzerinden hava akımı olduğunda gerçekleĢen nem transfer prosesidir. Bu prosesteki kütle transferi atmosfer ve nem kaynağı arasındaki konsantrasyon farkı tarafından kontrol edilir. Proses aĢağıdaki denkleme göre gerçekleĢir:

Q m Ahm( C a C ) (2.21)

Qm: konveksiyonla gerçekleĢen kütle akıĢı

A: alan

Ca: kumaĢ yüzeyi üzerindeki buhar konsantrasyonu

C : havadaki buhar konsantrasyonu

AkıĢ konsantrasyon farkı (Ca-C ) ve konvektif kütle transfer katsayısı hm tarafından

kontrol edilir. hm sıvı özellikleri ve hıza bağlıdır. Rüzgarlı bir ortamda ciltten

atmosfere nem iletiminde konveksiyon önemli rol oynar.

BuharlaĢma ve yoğunlaĢmanın da nem iletiminde önemli etkisi vardır. Bu prosesler gözenekli tekstil yağılarında sıcaklık ve nem dağılımına bağlıdır. Sıvı terin buharlaĢmasında vücuttan alınan ısı soğumayı sağlar. Atmosfer sıcaklığındaki artıĢ termal denge üzerinde buharlaĢmayla ısı transferinin rolünü daha da önemli hale getirir.

Böyle durumlarda ciltle çevre arasındaki sıcaklık gradyanı düĢük olduğu için iletim ve konveksiyonla ısı transferi azdır. Ciltle çevre arasındaki negatif sıcaklık gradyanı oluĢtuğunda buharlaĢmayla ısı transferi vücut sıcaklığını düĢürmenin tek yolu olur. Rüzgar buharlaĢmayla ısı transferini artırır ve ilave serinleme sağlar. Kararlı koĢulda buharlaĢmayla kaybedilen ısı suya atmosferden gelen ısıya eĢittir. Bu durumda hava- su ara yüzünde enerji denge denklemi aĢağıdaki gibi tanımlanır:

q conv = qevap (2.22) qconv: çevreden suya konvektif ısı transferi

qevap: buharlaĢmayla sudan alınan ısı [41].

Nem buharının yoğunlaĢması kumaĢın sıvı tere doymasının sonucudur ve lokal buhar basıncı doymuĢ buhar basıncı seviyesine çıktığında oluĢur. YoğunlaĢma atmosferik basınç çok düĢük olduğu zaman ortaya çıkar. Vücuttan çıkan nispeten sıcak ve nemli hava daha soğuk olan kumaĢ yüzeyiyle temas ettiği zaman kumaĢ yüzeyi soğuk duvar gibi davranır ve nem yoğunlaĢır. YoğunlaĢmanın 10 ºC „nin altındaki çevre sıcaklığında oluĢtuğu gözlenmiĢtir.

Kuru lifli yapılarda nem yoğuĢması üç safhada gerçekleĢir. Ġlk safhada malzemede yoğunlaĢma baĢlar. Ġkinci safhada sıvı içeriği yavaĢ yavaĢ artar ancak miktarı azdır, sıvı miktarı eĢik değeri geçince damlalar birleĢir ve yüzey gerilimi ve yerçekimi etkisi altında hareket etmeye baĢlar. kumaĢın her iki yüzündeki buhar konsantrasyonu doyma seviyesine geldiğinde tüm kumaĢ kalınlığı boyunca nem yoğunlaĢır. Eğer belirli bir sıcaklıkta her iki yüzdeki buhar konsantrasyonu doyma seviyesinin altındaysa yoğunlaĢma kumaĢın sadece belirli bir bölgesinde gerçekleĢir. Bu durumda yoğunlaĢma iki kuru bölge tarafından ayrılan ıslak bölge Ģeklinde olur. Islak bölgenin oranı nem buharının yoğunlaĢmasıyla artar [33].

Benzer Belgeler