• Sonuç bulunamadı

A. Yöntem ve Süreç

1. Stratejik Plan Hazırlık Süreci

Stratejik planlama, farklı görevlere ve donanımlara sahip birçok kişiyi bir araya getiren, başta üst yönetici olmak üzere Kurum genelinde sahiplenmeyi gerektiren zaman alıcı bir süreçtir. Stratejik planlama çalışmalarının başarısı büyük ölçüde plan öncesi hazırlıkların yeterli düzeyde yapılmasına bağlıdır. Bu nedenle, hazırlık programına bağlı olarak kurulacak kurul ve ekiplerin çalışmalarda aktif rol almaları çok büyük önem arz etmektedir.

Hazırlık sürecinde yapılacak çalışmalar, Strateji Planlama Ekibi tarafından hazırlanan bu Hazırlık Programında ayrıntılı olarak belirtilmekte ve aşağıdaki başlıkları kapsamaktadır.

 İç Genelge İle Çalışmaların Başlatıldığının Duyurulması (Genelge 1)

 Stratejik Planlama Ekibi ve Stratejik Planlama Yönlendirme Kurulunun Oluşturulması

 Stratejik Planlama Ekibine ve İdarecilere Bilgilendirme Toplantılarının Yapılması

 Eğitim ve Danışmanlık İhtiyacının Analizi

 Zaman Planı

 Hazırlık Programının Hazırlanması ve Onaylanması

 Hazırlık Programını İçeren Genelge 2'nin Yayımlanması

5 a. İç Genelge İle Çalışmaların Başlatıldığının Duyurulması

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu 2017-2021 yıllarını kapsayacak Stratejik Planın hazırlanma sürecine başlanıldığının bir Genelge ile tüm merkez ve taşra teşkilatına duyurulur. Bu kapsamda, stratejik plan hazırlık çalışmalarının Strateji Geliştirme Daire Başkanlığının koordinasyonunda ve İç Denetim Birimi Başkanlığının danışmanlığında yürütüleceğine yayımlanacak olan Genelge’de yer verilir. Konu ile ilgili olarak Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından yapılacak bilgilendirmelerin önemle takip edilmesi ve çalışmalara aktif katılımın sağlanması istenir.

b. Stratejik Planlama Ekibi ve Stratejik Planlama Yönlendirme Kurulunun Oluşturulması

Strateji Geliştirme Daire Başkanlığının koordinasyonunda, harcama birimlerinin temsilcilerinden oluşur. Taşra teşkilatından gerekli görülen durumlarda, stratejik planlama ekibine personel dâhil edilebilir.

Ekip, stratejik planlama sürecinin hazırlık programına uygun olarak yürütülmesi, gerekli faaliyetlerin koordine edilmesi ve yönlendirme kurulunun uygun görüşüne ve üst yöneticinin onayına sunulacak belgelerin hazırlanmasından sorumludur. Ekip başkanı; ekibin oluşturulması, çalışmaların planlanması, ekip içi görevlendirmelerin yapılması, ekip üyelerinin motivasyonu ile ekip ve yönetim arasında eşgüdümün sağlanması görevlerini yerine getirir. Bu ekip 21.06.2016 tarihli ve 13421922-602.04.01.01-809 sayılı Makam Onayı ile oluşturulmuştur. Stratejik Planlama Ekibi, Strateji Geliştirme Daire Başkanlığının koordinasyonunda stratejik plan çalışmalarını yürütür ve aşağıdaki isimlerden oluşur.

6

TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU 2017-2021 STRATEJİK PLANLAMA EKİBİ

SIRA AD/SOYAD UNVAN SIRA AD/SOYAD UNVAN

1 Kamil TÜRKMEN Daire Başkanı 33 Fatma İSPİR NAMLIKAYA Hemşire

2 Kemal KUL Mali Hizmetler Uzmanı 34 Hüsniye ONUR Hemşire

3 Gülgün DEMİRCİ Mali Hizmetler Uzmanı 35 Tuna Aybike BİLKAY Sağlık Uzman Yrd.

4 Levent ŞAHAN Mali Hizmetler Uzm. Yrd. 36 Fatma ŞAHİN Hemşire

10 Fatma YEĞEN Tıbbi Sekreter 42 Mustafa SEVİNDİK Ayniyat Saymanı

11 Durak YILDIRIM VHKİ 43 Metin KARACA Sağlık Teknikeri

12 Mehmet Deniz SÜER Sağlık Memuru 44 Muzaffer Ali ZENGİNALP Sağlık Uzman Yrd.

13 Süleyman ERCAN Sağlık Teknikeri 45 Uğur KARAAĞAÇ Elektrik Teknikeri

14 Canan KAHRAMAN Hemşire 46 Mehmet Akif OSMANOĞLU Tıbbi Sekreter

15 Rabiya KONUKOĞLU Hemşire 47 Murat KOCABAŞ VHKİ

21 Süleyman AYDIN Sağlık Memuru 53 Ali Onur KUBİLAY Makine Mühendisi

22 Sevinç GÜNAY VHKİ 54 Volkan BEDER İnşaat Mühendisi

23 Ayşegül İnce AKDEMİR Tıbbi Teknolog 55 Abdullah KARADAĞ Röntgen Teknikeri

24 Leman İÇLİ Bilgisayar İşletmeni 56 Oğuzhan KAYA Sağlık Memuru

25 Hülya ALTINTAŞ Hemşire 57 Filiz ÜNAL Hemşire

26 Aslıhan SOLAK Şef 58 Metin KARABİBER Sağlık Memuru

27 Gökhan ABAY Sağlık Teknikeri 59 Seher ÇINAR Hemşire

28 Metin Yüksel TOPŞİR Sağlık Teknikeri 60 Şerife ERGÜDEN Hemşire

29 Aladdin AĞAÇ Bilgisayar İşletmeni 61 Emine GÜRKAN (Asil) Hemşire

30 İsmail KUŞ Tıbbi Sekreter 62 Sibel TOPUZ (Yedek) Ebe

31 Eser ÖZDEMİR Bilgisayar Programcısı 63 Behçet ALTINLI Bilgisayar

İşletmeni

32 Filiz ÖLMEZ Bilgisayar İşletmeni

7 Yönlendirme kurulu ise, Kurum Başkanının başkanlığında Kurumun harcama yetkililerinden oluşur. Yönlendirme kurulu, sürecin ana aşamalarını ve çıktılarını kontrol eder, sorumlu oldukları harcama birimlerinin stratejik planlama sürecine aktif katılımını sağlar ve tartışmalı hususları görüşüp karara bağlar.

Alternatif misyon ve vizyon taslaklarını uygun görüşle üst yöneticinin onayına sunar. Taslak amaçlar ile hedef kartlarını değerlendirir ve uygun görüşle üst yöneticinin onayına sunar. Gerekli durumlarda tartışmalı hususları üst yöneticinin onayına sunar.

Stratejik Planlama Yönlendirme Kurulu, stratejik planlama çalışmalarını takip etmek ve ekiplerden bilgi alarak çalışmaları yönlendirmek üzere 21.06.2016 tarihli ve 13421922-602.04.01.01-808 sayılı İç Genelge (Genelge 1) ile kurulmuştur. Stratejik Planlama Yönlendirme Kurulu, Kurum Başkanının başkanlığında tüm harcama yetkililerinden oluşmaktadır. Kurulun, çalışmaları yönlendirebilecek şekilde belirli aralıklarla toplanması gerekmektedir.

c. Stratejik Planlama Ekibine ve İdarecilere Bilgilendirme Toplantılarının Yapılması

Stratejik planlama çalışmalarında görev alacak veya katılım sağlayacak ekip ve yöneticilerin, belirli bir düzeyde stratejik planlama konusuna hâkim olmaları beklenmektedir. Bu nedenle, Stratejik Planlama Ekibine ve Yöneticilere stratejik planlama ile ilgili bilgilendirme toplantıları yapılacaktır.

d. Eğitim ve Danışmanlık İhtiyacının Analizi

Stratejik Planlama Ekibinin ve stratejik planlama çalışmalarına katkı verecek diğer çalışanların stratejik planlama konusundaki eğitim ihtiyacı tespit edilir. Bu çerçevede eğitimin içeriği, süresi ve katılacak personel belirlenir. Bu eğitimlerin organizasyonu Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından yapılacaktır.

Stratejik planlama sürecinde danışmanlık hizmetine ihtiyaç varsa alınacak danışmanlık hizmeti eğitim, yöntem ve süreç danışmanlığı ile sınırlıdır. Alınacak danışmanlık hizmetinin maliyeti makul bir seviyede tutulur. Danışmanlar, stratejik planlama ekibiyle koordinasyon içerisinde çalışır; planın içeriğine müdahale etmez, sadece yol gösterici bir rol oynar.

8 e. Zaman Planı

Stratejik Planlama Ekibi tarafından stratejik planlama sürecine ilişkin bir iş adımları takvimi hazırlanarak zaman planı yapılır. Çalışmalar bu zaman planına uygun olarak yürütülür. Hazırlanan zaman planı bu programın ekine konularak duyurulur.

f. Hazırlık Programının Hazırlanması ve Onaylanması

Stratejik Planlama Ekibi tarafından hazırlanan bu program Yönlendirme Kurulunun uygun görüşü ile Makam onayına sunulur ve bir Genelge ile Kurum web sitesinde yayımlanarak duyurulur.

g. Hazırlık Programını İçeren Genelge 2'nin Yayımlanması

Bu Hazırlık Programı ile iş adımlarını gösteren zaman planı bir Genelge ile yayımlanır. Bu Genelge Stratejik Planlama Ekibi tarafından hazırlanır ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığınca Kurum Başkanının Onayına sunulur.

Benzer Belgeler