• Sonuç bulunamadı

STRATEJİK ALAN 5: ALTYAPI VE ULAŞIM

ulaşmasını sağlamaktır

STRATEJİK ALAN 5: ALTYAPI VE ULAŞIM

Altyapı ve Ulaşım Stratejisi 2023 Yılı Hedefi: 2023 yılına kadar Nallıhan’daki altyapı ve ulaşım sorunlarını çözmek

 İnsan ve Çevre Sağlığının Korunmasını Sağlamak

 Nallıhan İlçesinde Altyapı ve Ulaşımın Niteliğini Geliştirmek

 Yerel Yönetimler Arasında İşbirliğini Geliştirmek

9. SONUÇ

Nallıhan Kırsal Turizm Gelişim Stratejisi-2023 Raporu, Nallıhan‟ın turizm stratejisinin belirlenmesinde şüphesiz önemli bir mihenk taşıdır. Bu çalışma bir dizi saha çalışması, uzun bir literatür taraması ve Nallıhan ilçesinde gerçekleştirilen bir dizi toplantıların sonucunda oluşturulmuştur.

Literatür ve arazi çalışmalarında ilçenin potansiyeli tespit edilmeye çalışılırken yerinde gerçekleştirilen toplantılar ile sektördeki sorunlar direk sektörle ilgili çalışanlar ve yararlanıcılarla birlikte tespit edilmiştir. Bir başka aşama ise anket çalışmaları olup anket sonuçları hem kendi içerisinde hem de çapraz şekilde değerlendirilmiş bu şekilde sektörde sunucular, kullanıcılar ve denetleyiciler arasındaki yönetişim durumu ortaya çıkarılmıştır.

Bütün bu aşamalardan sonra “sorunların çözümüne” yönelik, “potansiyellerin de geliştirilmesine” yönelik stratejileri, projeleri ve stratejik alanları belirleyen eylem planı hazırlanmıştır. Elbette bu eylem planı çalışmalar boyunca olgunlaşan ve katılımcı bir yaklaşımla tespit edilen kırsal turizm vizyonu çerçevesinde şekillenmiştir.

Nallıhan için belirlenen vizyon kırsal turizm olurken markalaşma süreci tamamen bu vizyon doğrultusunda şekillenmiştir. Diğer turizm türleri ise bu vizyonu destekleyici unsurlar olarak eylem planı içerisinde yer almıştır.

Bu belirlemenin ardından Nallıhan‟ın kırsal turizmde nasıl bir marka haline getirilebileceği ve bunun için turizm eğitimi, altyapı, tanıtım/pazarlama, doğal ve kültürel varlıklar, ulaşım v.b.

konularda neler yapılması gerektiği Eylem Planı raporunda ayrıntısı ile açıklanmıştır. Ayrıca yine Eylem Planı raporunda sektörel stratejiler ve bu stratejilere paralel olarak geliştirilmesi öngörülen projeler eylem planı yaklaşımı çerçevesinde ayrıntıları ile verilmiştir.

Hazırlanan bu rapor ve eylem planı esas itibari ile bir bütünün ayrılmaz parçaları olarak düşünülmelidir. Bu raporda ortaya açıkça konulan potansiyellerin geliştirilmesi ve sorunların çözümüne yönelik olarak fiziki, ekonomik, beşeri kaynakların rasyonel kullanımını hedefleyen ve uzun vadeli bir süreci kapsayan eylem planının hayata geçirilebilmesi için en önemli unsur işbirliği ve özveridir.

KAYNAKÇA

Bellini, E., Gasparino, U., Corpo, B.D., ve Malizia, W, Impact of Cultural Tourism upon Urban Economies: An Econometric Exercise, Fondazione Eni Enrico Mattei, Nota Di Lavoro 85.2007.

Cordell, H.K. & Herbert, N.G. (2002) The Popularity of Birding is Still Growing. Birding 34:54–59.

Davutoğlu Yaban Hayatı GeliĢtirme Sahası Yönetim ve GeliĢme Planı, 2010, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Ankara

Doswell, R., (1997) Tourism: How EffectiveManagement Makes the Difference, Butterworth- Heinemann, Oxford, 1997, s.158.

Ege, Z. 1998: Bir Rekreasyon Türü Olarak Av Turizmi ve Türkiye`de Av Turizminin GeliĢtirilmesi Ġle Ġlgili Bir Model Önerisi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı Doktora Tez Çalışması, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), S.227, İzmir.

Emremsultan Yaban Hayatı GeliĢtirme Sahası Yönetim ve GeliĢme Planı, 2010, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Ankara

Eraslan, İ.H., Şelli, F., Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Elde Etmede Organik Tarım Sektörü, Sektörel Stratejiler ve Uygulamalar, Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Derneği, İstanbul, 2006.

Freitas, C. R. de. (2003), “Tourism Climatology: Evaluating Environmental Information for Decision Making and Business Planning in the Recreation and Tourism Sector”, International Journal of Biometeorol, 48: 45–54.

Geray, U., 1999: Av ve Yaban Hayatı Yönetiminde Yeni YaklaĢımla Ġlgili Eğitim Workshopu Raporu. 23-25 Mart 1999, İzmir.

Geray, U. (1999), “Av ve Yaban Hayatı Yönetiminde Yeni Bir Yaklaşım Gereksinimi”, Avgünü Dergisi, Sayı:31, Ankara

Gössling, S., (2002). “Global Environmental Consequences of Tourism”, Global Environmental Change, Vol:12, No:4, ss:283-302

Iğırcık, M., 2000: “Yeniden Yapılanma”, Av Günü, Şubat 2000, Sayı 39-40 Ankara Kellert, S.R. (1985) “Birdwatching in American society”, Leisure Sciences 7: 343–360.

Kerlinger, P. & Brett, J. (1995) “Hawk Mountain Sanctuary: a case study of birder visitation and birding economics”. In: Wildlife and Recreationists: Coexistence Through Management and Research, ed. Birdwatching and conservation 289

Kahraman N., (2007), Turizm ve Çevre ĠliĢkisi, Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Elde Etmede Turizm Sektörü Sektörel Stratejiler ve Uygulamalar, Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Derneği (URAK) Yayınları, İstanbul.

Klein, R., (2001), European Commision-Head of Unit enterprise, directorate-General Tourism, Public Policies and Cultural Tourism- EU actities, paper presented at the 1 st Conference on Cultural Tourism Economy and values in the XXI century, Barcelona, 29-31 March

Küçükaslan, N.,(2007), Özel Ġlgi Turizmi, Ekin Yayınevi, Bursa

Mckelvie, J., (2005), “Religious Tourism-International”, Tourism Analyst, Mintel International Group Ltd., (4):1-47

Mihalic T., (2002), “Tourism and Economic Development”,s. 81-112, Cited in: Richard Sharpley and David J. Telfer, Tourism and Development, Chabnnel View Publications, California, s. 90.

Munn, C.A. (1992) “Macaw biology and ecotourism, or „When a bird in the bush is worth two in the hand”. In: New World Parrots in Crisis: Solutions from Conservation Biology, eds. S.R.

Beissinger &

Olalı H., Timur, A., (1988) Turizm Ekonomisi, Ofis Ticaret Matbaacılık Şti., İzmir, s. 31-35.

Öztürk, M., (2007), Aydınlatan Ġnsanlar Diyarı Nallıhan ve Kültür Değerleri, Aksu Basım, İstanbul.

Mutlu, A.N., 2007, Her Yönü ile Nallıhan’ın Dünü-Bugünü, Nallıhan Matbaası, Ankara Nallıhan Vakfı Dergisi 15. Yıl Özel Sayısı, Ajans-Türk Gazetecilik Matbaacılık, 2010.

Nallıhan Dergisi, 2010, Nallıhan Belediyesi Yayınları, Akajans, Ankara

Ratz, T., and Puczko, L., 1998. “Rural Tourism and Sustainable Development, Rural Tourism Management”: Sustainable Options International Conference, September 1998, SAC, Auchincruive, Scotland, Alıntı: http://www.ratztamara.com/rural.html.

Saçak Yaban Hayatı GeliĢtirme Sahası Yönetim ve GeliĢme Planı, 2010, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Ankara

Soykan, F. (2003), “Kırsal Turizm ve Türkiye Turizmi için Önemi”, Ege Coğrafya Dergisi, 12 1-11, İzmir

Timoty, D.J., ve Olsen, D.H., 2006. Tourism, Religion and Spritual Journeys, Rotledge

Tosun, C. ve Timothy, D.J. (2001), “Shortcomings in Planning Approaches to Tourism Development Countries: the Case of Turkey”, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 13(7): 352–359.

Tunç, Azize, Saç, Firuzan, Genel Turizm GeliĢimi-Geleceği, Detay Yayınevi, 1998, Ankara Türkiye Turizm Stratejisi 2023 ve Eylem Planı

Youell Ray (1998), Tourism: An Introduction, Longman, New York, 1998, s. 9.

Wright, K.J., 2007, Religious Travel&Toruism, Alıntı: http://www.washingtonpost.com

World Tourism Organization (2006), International Tourism: A Global Perspective, Ed. By Chuck Y. Gee, Madrid.