• Sonuç bulunamadı

Kamu Kurumları Anket Değerlendirme Sonuçları

Harita 6: Nallıhan İlçesi Anıt Ağaçlar ve Trekking Tur Güzergahları

4. NALLIHAN’DA TURĠZMĠN ARZ ve TALEP BOYUTU

4.3. Kamu Kurumları Anket Değerlendirme Sonuçları

Kamu kurumlarında çalışanların turizm konusunda eğilimlerini ve profillerini belirlemek üzere 50 adet anket uygulanmıştır. Kamu personeline ilişkin yapılan değerlendirme sonucunda genel olarak yaş ortalamasının orta ve üzeri olduğu ve eğitim seviyesinin yüksek (yüksek okul ve üzeri) olduğu görülmüştür. Görüşülen kamu personelinin büyük çoğunluğu (%84) erkek kalanı ise kadındır. Çoğu kamu görevlisinin 5 yıldan uzun süreli olarak ilçede bulunduğu ve bu kişilerin %36‟sının Nallıhan doğumlu oldukları diğerlerinin ise farklı illerden gelip Nallıhan‟da görev yaptıkları tespit edilmiştir. Kamu kurumlarının çoğu turizmle ilgili olarak faaliyet gösterilen alanlar olarak en çok tanıtım (%42) ve eğitim (%24) ve teşvik belirtilmiştir. Tanıtım için kamu kurumlarının kullandıkları araçlar arasında internet ve broşür-kitapçık ilk sıralarda yer alırken fuarlar ve medya organları diğer araçlar olarak öne çıkmışlardır.

Görüşülen kurum/kuruluş elemanlarının %74‟ü kurum/kuruluşlarının turizm sektörünün gelişimi için herhangi bir teşvik programı uygulamamaktadır. Uygulayanlar ise (%26, n=13);

tanıtıma katkıda bulunduklarını, öğrencileri-velileri yönlendirdiklerini, turizm gönüllüleri desteğine katkı verdiklerini, esnafları yönlendirdiklerini, kültürel faaliyetlere katkıda bulunduklarını, kırsal turizmin altyapısını iyileştirmeye çalıştıklarını, iğne oyası yapanlara destek verdiklerini, kırsal kesimin kalkınmasına katkı verdiklerini belirtmişlerdir.

Kurum/kuruluşlardan bazıları öğrencilere, personellerine, orman köylülerine, öğrenci velilerine değişik zamanlarda turizm eğitimi verdiklerini belirtmişlerdir. Diğer yandan, Kaymakamlık, Belediye, Emniyet Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü turizmin geliştirilmesi ve korunması amacıyla ilgi alanlarına giren konularda denetim yaptıklarını belirtmişlerdir.

Kamu kurumları Nallıhan‟ın turizm sektöründe etkin bir pay elde edememesinin sebebi olarak ilk sırada tanıtım ve reklam eksikliğini dile getirmişlerdir. Diğer anket yapılan gruplardan

farklı olarak kamu kesimi ilçeye yönelik vizyon ve plan eksikliğini etkin bir pazar payı elde edememenin önündeki en büyük etken olarak sıralamışlardır.

Kamu kurum ve kuruluşları Nallıhan ilçesinde turizmin gelişmesi (n=42) için kendilerinin;

turizm planlaması, nitelikli eleman yetiştirme, personellerine eğitim verme, denetimleri artırma, yol göstericilik yapma gibi konularda destek verebileceklerini belirtmişlerdir.

Kamu kurum ve kuruluşlarına göre Nallıhan ilçesinde turizm faaliyetlerinin artırılması için sırasıyla; doğa turizmine, yeme-içme turizmine, el sanatları turizmine, inanç turizmine, köy turizmine, kültür ve eğlence turizmine ağırlık verilmesi gerektiğini belirtmişlerdir.

Kamu kurum ve kuruluşlarına göre Nallıhan ilçesinde turist sayısını artırmak için; reklam-tanıtıma ağırlık vermek, kaliteli tesisler açmak, kamu ve yerel halk duyarlılığını artırmak, turizm teşviklerine erişebilmek, fuarlara katılım göstermek ve nitelikli elemanlar yetiştirmek gereklidir.

Kamu kurumları turizmde yaşanan eksiklikler sıralamasında tanıtım ve reklam yetersizliğini ilk sıraya yerleştirirken, düzensiz yapılaşma ve altyapı eksikliği ikinci sırada yer almıştır.

Üçüncü sırada Nallıhan halkının turizme yönelik ilgi eksikliği yer alırken konaklama yerlerinin azlığı ve kamunun turizm konusundaki isteksizliği sıralanan diğer faktörler olmuştur.

Kamu kurumları tarafından yapılan değerlendirmede Nallıhan ilçesi için marka olabilecek değerler arasında ilk sırayı doğa ve tarihi mekanlar alırken ikinci sırayı iğne oyası ve el sanatları almıştır. Tabduk Emre Türbesi‟nin üçüncü sırada sayıldığı anket çalışmasında yemekler dördüncü, kuş cenneti ise beşinci sırada yer almıştır.

Kamu kurum/kuruluşları personelinin Nallıhan ilçesinde turizmin gelişimi için önerileri arasında tanıtım-reklam, konaklama sayısının artırılması ve Kocahan‟ın yeniden düzenlenmesi, esnaflara yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının yapılması ilk sıralarda yer alan faaliyetler olmuştur.

Görüşülen kamu personelinin (%82) büyük bir kısmı evli iken kalanlarının bekar olduğu bulgulanmıştır. Kamu personelinin neredeyse tamamının (%90) üniversite ve üzeri eğitime sahip olduğu kalanların ise lise mezunu olması Nallıhan‟ın büyük bir avantajı olarak görülmelidir. Görüşülen kamu personelinin yarısının Nallıhan‟da beş yılın üzerinde bir süredir görev yaptıkları bulgulanmıştır.

Tablo.11.Kamu personelinin Nallıhan‟daki görev süreleri – N=50

Görev süreleri %

Tablo.12. Kurum/kuruluşların turizm sektörüne ilişkin faaliyetlere göre dağılımı - N=50

Faaliyetler % bulunmadığını ifade ederken kalanlar internet, gazete-dergi ilanları, turizm fuarları ve gönüllü yetiştirme gibi konularda çalıştıklarını belirtmişlerdir.

Tablo.13. Kurum/kuruluşların turizm tanıtımı için kullandıkları tanıtım araçlarına göre dağılımı - N=50

Kamu kurum ve kuruluşlarına göre Nallıhan ilçesinde turizm açısından ortaya çıkan olumlu özellikler arasında; doğası, iğne oyaları-el sanatları, yerel mutfağı, festivaller-şenlikler, tarihi mekânlar, Hoşebe mesire alanı, Turizm Gönüllüleri Derneği‟nin bulunması, Tabduk Emre Türbesi ve diğer türbeler, temizlik, misafirperverlik, güler yüzlülük, şelaleler, barajlar, endemik bitkiler, anıt ağaçlar, yayla ve av turizmi gibi özellikler sıralanmıştır.

Kamu kurum ve kuruluşlarına göre Nallıhan ilçesinde turizm açısından ortaya çıkan olumsuz özellikler; tanıtım-reklam yetersizliği, düzensiz yapılaşma-ilçe içi altyapı yetersizliği, Nallıhan halkının turizme inanmaması, konaklama yerlerinin azlığı, kamu elemanlarının turizm konusunda isteksizlikleri, ilgisizlik-organize olamama, esnafın duyarsızlığı, yemek yerlerinin azlığı veya yetersizliği, fiyatlarda farklılık, hizmette eksiklikler, nüfusun yaşlanması, markalaşmanın olmaması gibi özellikler sıralanmıştır.

Kamu kurum ve kuruluşlarına göre Nallıhan ilçesinde marka olabilecek en önemli değerler;

doğası ve tarihi mekânları, iğne oyası – el sanatları, Tabduk Emre Türbesi, yemekleri, tatlıları, kuş cenneti, doğal yaşlı ormanları-anıt ağaçlar, Sarıçalı dağı, Ayhan Sümer Kültür Merkezi, şelaleler-barajlar, jeolojik yapılar, kültür-inanç turizmi, Karacasu Köyü ve doğa turizmi şeklinde sıralanmıştır.

Kamu kurum ve kuruluşları personelinin Nallıhan ilçesinde turizmin gelişimi için önerileri;

tanıtıma/reklama ağırlık verilmesi, esnafların daha duyarlı hale getirilmesi, konaklama yerlerinin artırılması, Kocahan‟ın yeniden düzenlenmesi, doğa yürüyüşleri düzenlenmesi, yol boyu tanıtım birimlerinin oluşturulması, evlerin restorasyonu, gençlere yabancı dil öğretilmesi, kent meydanının daha cazip hale getirilmesi, altyapı sorununun çözülmesi, turizm eğitim programları düzenlenmesi, ulaşım koşullarının iyileştirilmesi, Ankara‟daki Nallıhanlıların daha aktif ve sorumlu hale getirilmesi, kurumlar arası işbirliği sağlanması, yöreye özgü hediyelik eşya tasarımı, gönüllü çalışanların sayısının artırılması, Ankara‟da Nallıhan günleri düzenlenmesi, TBMM‟inde tanıtım ve lobi çalışmaları yapılması şeklinde sıralanmıştır.

5. NALLIHAN TURĠZMĠNĠN GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERĠ, FIRSATLARI VE