• Sonuç bulunamadı

2. ÖZEN YULA VE REJĠ ANLAYIġI

2.2 Özen Yula‟nın Reji AnlayıĢı

2.2.5 Stop To Tempo

ġekil 2.14: Stop The Tempo, AfiĢ

Kaynak: Romen Kültür Merkezi,2009

Yapımcılığını Romen Kültür Merkezi‟nin yaptığı, Mask Bar‟ın da katkılarıyla sahnelenen oyun, Romen yazar Gianina Carbunariu‟nun en beğenilen oyunudur. Yula, asistanı, Mehmet Can Mincinozlu ile beraber oyunun çevirisini yapar ve Türkiye‟ye uyarlar.

Günümüz Romanya'sındaki üç köksüz, bağsız, sıradan gencin yaĢadıkları ani ve büyük dönüĢümü anlatan "Stop the Tempo", 4 Temmuz 2009 Cumartesi gecesi saat 21.00'de yazarın katılımıyla Beyoğlu Mask Live Music Club'da galasını yapar. 1 saat 10 dakika boyunca alternatif bir seyir deneyimi yaĢatan oyun Temmuz ve Ağustos ayları boyunca her cumartesi gecesi saat 21.00'de Mask Live Club'da sahne alır. "Stop the Tempo" devrim sonrası Romanya'sında yeni kurallar ve yaĢam biçimiyle baĢ etmeye çalıĢan gençlerin anarĢist hikâyesini, 2009 yazının popüler parçaları eĢliğinde anlatmaktadır (Romen Kültür Merkezi,2009) 75 kiĢi izleyici ile sınırlı olan oyun Mask Bar‟ın ilk oyunudur. Oyun daha sonra Hayal Kahvesi‟nde sahne alır.

Yönetmenliğini Özen Yula‟nın yaptığı, Sanem Öge, Selin Zafertepe ve Sezgi Mengi'nin oynadıkları oyunun müzik seçimi, DJ'liği ve ıĢık tasarımı Gürhan Öğütücü'ye ait ve kostümler BaĢak Özdoğan'ın seçimidir. (Romen Kültür Merkezi,2009)

Romanya ile ilgili ulusal içeriği fazla olan bir oyundur. Oradaki milliyetçileri, ekonomik çarkın iĢleyiĢini ve dönüĢümünü, para babalarını anlatmaktadır. Romanya‟nın politik açıdan yakın dönemde büyük bir değiĢim içine girmesi ile kendisine bir çıkıĢ kapısı arayan üç genç, ekonomik sıkıntıdan, aile baskısından, sevgili arayıĢlarından bıkmıĢtır. Tesadüf icabı aynı barda yalnızlıkları ile karĢılaĢan bu insanlar istem dıĢı yakınlaĢma içerisine girerler. Grup seksle baĢlayan iliĢki çemberi, yaĢadıkları trafik kazası ile ayrılmaz bir bütünlüğe doğru yol alır. Sistemin getirilerine karĢı isyan etmek için, gittikleri barların, sinemaların, alıĢveriĢ merkezlerinin, tiyatroların elektrik Ģartellerini indirmeye baĢlarlar. OluĢturdukları kargaĢa ile yaĢadıkları çıkmazı insanlara da tattırmak niyetindedirler. (Kaya,2017) Temposu çok hızlı giden dıĢ dünyada, hayattan bıkmıĢ, baĢarısız olmuĢ, bu üç gencin, insanları durup düĢünmeye davet etmeleri üzerine kurulu bir oyundur. Gençler bunu bir kaç kez yapar ve sonunda da öldürülür.

Yönetmen, oyunun içine Romanya milli marĢı yerine “Romanya Romanya bulunmaz eĢi” gibi uyarlama yapmıĢtır. Yapılan ilk bar oyunlarından biridir. Genç ve dinamik oyunda, Seyirciyi de oyuna katma durumu vardır. Ġzleyiciler masada ya da ayakta içeceklerini yudumlarken oyunu seyreder. Oyuncular bardaki canlı müzik sahnesini ve kolonlardaki çıkıntıları kullanır.

ġekil 2.15:Stop The Tempo, Oyuncu köĢesi, Rolando (Sezgi Mengi)

Oyun normal bir bar atmosferi ile baĢlar. Oyuncular, barda, normal müĢteri gibi bir süre aralarda durup dolaĢtıktan sonra, içkilerini alıp yerlerinde otururlar. Ġçlerinden bir tanesinin aniden yükselen uyarı sesi ile müzik kesilir. KonuĢmalarından, sürekli hareket ve koĢturmaca durumundan ne kadar rahatsız olduklarını anlayan seyirci, oyunun baĢladığını da anlamıĢ olur.

ġekil 2.16:Stop The Tempo, Oyuncu köĢesi, Paula (Selin Zafertepe)

Seyirci, hangi taraftaki oyuncu konuĢuyorsa o tarafa yüzünü döner. Bir süre sonra ıĢık kapatma olayı olur. Sadece kullanılan alanların ıĢığı kapanır; barın normal ıĢığı açıktır. Bazen barın ıĢığı da kapatılır; sessizlik olur. Sonra aniden büyük bir sesle oyun tekrar baĢlar ve akıĢ bu Ģekilde kese kese devam eder.

Sütunların yanında duran oyuncular birbirlerinin yanına giderek yer değiĢtirirler.

ġekil 2.17:Stop The Tempo, Oyuncu köĢesi, Maria (Sanem Öge)

DeğiĢim sırasında, üçgenler çizilerek bir hareket planı gerçekleĢir. Sonrasında sahne kısmında bulunan bar sandalyelerine oturan oyuncular, dönerek konuĢurlar. Yan yana oturma planında, farklı yönlere bakıĢ açısındayken konuĢmaktadırlar; yüz yüze gelmezler. Bu, iletiĢimsizliği gösteren bir hareket planındır. Birbirleri ile konuĢurlar fakat karĢılaĢtıkları baĢka yüzlerdir.

ġekil 2.19: Stop The Tempo, IĢık Tasarımı

IĢığı Mehmet Can Mincinozlu‟nun yaptığı oyunda, belli ıĢıklanmıĢ bölgeler kullanılır ve bu bölgelerde üç oyuncunun köĢeleri vardır; birbirlerinin köĢelerine hareket ederler. Bu, sade bir ıĢık düzeni ile pratik bir Ģekilde yapılır. Ayrıca disko ıĢığının da kullanıldığı bir aydınlatma planı vardır. Kostüm seçimini Bahar Özdoğan‟ın üstlendiği oyunda, styling tarz uygulanmıĢtır; kıyafetler, renkli ve deridir.

ġekil 2.20: Stop The Tempo, Kostüm Tasarımı ve makyaj

Makyaj olarak, oyuncuların, farklı siyahlıklara boyanmıĢ gözlerinde, siyah aĢağı inen çizgiler görürüz. Bu, onların, toplumdan kopmuĢ olduklarını, daha farklı bir noktada durduklarını ve gündelik hayatta rastladığımız insanlar gibi olmayıp geceye ait insanlar olduklarını göstermektedir.

Müzik seçimini Özen Yula‟nın, kontrolünü de Mehmet Can Mincinozlu‟nun yaptığı oyunda, o zamanın önemli Ģarkıları kullanılır. Madonna ve Marilyn Manson ile aralarda Rammsteın Ģarkıları çalmaktadır. ġarkılarla dans eden oyuncular bir anda Ģalteri indirir ve kargaĢa çıkmasını sağlar.

Özetleyecek olursak, bu kadar ses, tempo ve koĢturmaca ile baĢka Ģeylerin unutturulmaya çalıĢıldığının anlatıldığı oyunda, seyirciye farkındalık yaĢatmak amaçlanmıĢtır. Yönetmen seyirciyi oyunun içine katmıĢtır. Nesne insan iliĢkisi üzerinde bir hareket çalıĢması kurulmuĢtur. Hikayenin özüne uygun mekanın kullanıldığı birebir gerçeklik duygusuyla katılımcılara hareketli dünyadan kopma ânı yaĢatan yönetmen, oyuncularda simetrik bir hareket planı oluĢturmuĢ, yer değiĢimlerini üçgenler çizerek gerçekleĢtirmiĢtir. Ayrıca aralarındaki iletiĢimsizliği gösteren hareket planı kullanmıĢtır.