• Sonuç bulunamadı

Kadınlar, Filler ve Saireler

2. ÖZEN YULA VE REJĠ ANLAYIġI

2.2 Özen Yula‟nın Reji AnlayıĢı

2.2.12 Kadınlar, Filler ve Saireler

KomĢu oldukları halde birbirlerine yabancı üç kadının komik ve trajik varoluĢ mücadelesinin ele alındığı, kadınların erkeklerle ve yaĢamla baĢ etme yöntemlerini mizahi ve vurucu bir dille anlatan, Yunus Emre GümüĢ'ün yazdığı, Özen Yula'nın yönettiği, dekor tasarımda BarıĢ Dinçel, kostüm tasarımda da Nalan Alaylı‟ nın olduğu 'Kadınlar, Filler ve Saireler' oyunu, Vahide Perçin, Yasemin Çonka ve Açelya Topaloğlu‟nun performanslarıyla sahnelenir. Yönetmen yardımcılığını yapan Nevra Akbala, aynı zamanda oyunun afiĢ tasarımını ve fotoğraf çekimlerini de üstlenir. Oyunun yapım amiri olarak Mehmet Emin Önal yer alırken, dekor sorumlusu Nuri Karaköse, dekor asistanı Gökhan Arınel, medya iliĢkiler Nilay Kant, ve dıĢ ses‟te de Nurgul YeĢilçay ve Sungun Babacan yer alır. Oyunun yapımcılığını ise Can Kahraman üstlenir. 2016 yılında Ankara ġinasi sahnesinde oynanan oyun, 2 perde ve 1 saat 45 dakikadır. Ticari anlamda yapılan bir tiyatrodur. Teksti yeniden elden geçiren yönetmen, birçok yerini neredeyse tekrar yazmıĢtır. “Farklı komedi üslubu nasıl yapılır?” adına yapılan bir çalıĢmadır ve çok hareket komiği olan kara komedi türünde bir oyundur.

Üç kadının kendi dünyalarındaki iletiĢimsizliği ile baĢlayıp sonrasında birbirlerini bulup bir kadın gücü oluĢturmalarına dönüĢen, kadın dayanıĢmasının anlatıldığı oyunda, sol köĢedeki mavi dekorasyonlu dairede, genç ve yalnız baĢına yaĢayan, sosyal medyanın ağına takılmıĢ, hayatının beyaz atlı prensini arayan, internetten tanıĢtıklarıyla görüĢen 1. Kadın, ortadaki pembe dekorasyonlu dairede, tek derdi evlenip aile kurmak olan, saçını süpürge ettiği 12 yıllık uzatmalı sevgilisi tarafından düğüne bir kaç gün kala terk edilen ve intihara karar veren domestik 2. Kadın, sağ taraftaki yeĢil dekorasyonlu dairede ise 40 yaĢına yaklaĢmıĢ, çevre ile ilgili o eylemden bu eyleme koĢtururken erkekleri ve aĢkı ıskalamıĢ, insanlarla iletiĢim kuramayan, biyolojik kadınlık döneminin sonlarında olup sperm bankasından çocuk almayı dahi düĢünen ve onu da beceremeyen, organik 3.Kadın yaĢamaktadır. Her kadının farklı bir komedi anlayıĢı vardır. Birisi evcimen ve alaturka, diğeri Batılı ama soğuk Amerikan espirili, üçüncüsü de modern ama gündelik hayat içerisinde sitcom komedisi gibidir. Kendi alanlarında neye yönelmiĢlerse fazlasını yapmıĢlardır. Oyuncuların, karakterlerine uygun, yumuĢak geçiĢlerle, hareket koreografisi vardır. Birinin hareketi yumuĢayıp küçülürken, diğerinin hareketi baĢlar.

Sahnelerden bir tanesi kapıların önünde, apartman aralığı olarak belirlenen yerde, oynanmaktadır.

ġekil 2.58: Kadınlar Filler ve Saireler, Dekor Tasarımı, Ferforje yapı (Yan yana farklı renkte evler ve onlara ait eĢyalar)

Kaynak: Göksu, 2016

Sahnede, dekor olarak, yan yana 3 ev görürüz. Evler renklerle birbirinden ayrılmıĢtır. BarıĢ Dinçer‟in yaptığı dekorda, üç kadının da kendi dünyasını yansıtan ve bir bütünsellik içinde kurulmuĢ ferforjeden bir yapı görülmektedir. Ör. Kapı üzerlerinde guguklu saat, sosyal medya amblemi, komidin, yeĢil çiçek, kaktüs, biberon vb. Solda bir klozet ve ayna, ortada bir mutfak tezgâhı ve sağda bir tekli koltuk vardır. Karakterlerin ortak Ģarkısı olan Gönül Akkor‟un “Böyle GelmiĢ Böyle Gider Dünya” Ģarkısı söylenirken, dekor hareketlenir. Dekor üzerindeki objeler birbirinden bağımsız olarak dönmeye baĢlar. Sahne üzerinde bir enstelasyon‟dur bu. Birbirlerinden haberi olmayan bu komĢu kadınlar, kendi getirdikleri hareketli kapılarla tek tek sahne çıkarlar. Her kadın sırası geldiğinde sahnede kapısını açıp öne çıkar ve rolünü oynar. Bu sırada, arka planda, diğer kadınların evlerinde geçirdikleri zamanda yaptıkları iĢlere tanıklık ederiz. Finalde de birbirlerini bulan bu kadınlar, aralarında iletiĢim kurmaya baĢlar.

Oyunda farklı mekan kullanımları da vardır. Örneğin kadınlardan bir tanesinin konferans vermesi gibi.

ġekil 2.59: Kadınlar Filler ve Saireler, IĢık Tasarımı

Kaynak: Göksu, 2016

Dekor üzerindeki objelere tek tek ıĢık verilmektedir. Seyirci önce bunu anlamaya çalıĢır ve buna alıĢır, sonra oyun baĢlar. BKM ıĢık tasarımcısı Murat Demir‟in yaptığı ıĢık ile sırasıyla aydınlanmanın olduğu sahnede, hiç bir alan karanlıkta kalmaz, sadece dereceleri değiĢir. Örneğin ön planda sırası gelen oyuncu normal ıĢıkta rolünü oynarken, düĢük dereceli ıĢıklarla da geri plandaki oyuncuların ne yaptığı görülür. Dekor üzerindeki her bir obje tek tek aydınlanırken oyunun bir de genel aydınlatması vardır.

Nalan Alaylıoğlu‟ nun yaptığı kostümler, oyuncuların karakterlerine göredir. Her kadının kendi rengi ve kendi dünyası vardır. 1. Kadın, diğerlerine göre daha gençtir, canlı neon renklerin olduğu kıyafetler giyer, 2. Kadın, ev kadınıdır, daha mat ve ağır kumaĢlardan oluĢan bir kıyafeti vardır ve 3. Kadın ise bol, keju tarzı, gündelik yeĢil ve tonlarının olduğu bir kıyafettir. Makyajları, karakter makyajı saçları da karakter saç modelidir.

ġekil 2.60: Kadınlar Filler ve Saireler, Kostüm Tasarımı, 1.Kadın(Açelya Topaloğlu),2.Kadın( Yasemin Çonka ), 3. Kadın (Vahide Perçin)

Kaynak: Göksu, 2016

Özetleyecek olursak, üç ayrı komedi anlayıĢı bir komedi oyunu içinde harmanlanmıĢtır. IĢık derecesi ile oyuncu, müzik ile dekor birbirine bağlıdır. Sahnede ön ve arka plan vardır. Sırası gelen oyuncu canlı ıĢıkta rolünü ön planda oynarken, arka planda diğer karakterlerin günlük yaĢamları görülür, ıĢık loĢtur. Sahnede karakter özelliklerini yansıtan bir esntelasyon vardır ve müzik ile beraber hareket etmektedir. Gönül Akkor Ģarkıları toplumun ortak bir değeri olup duygulara ve yaĢam biçimlerine hitap etmektedir. Yönetmen, dekor ile müziği birleĢtirerek, objeleri Ģarkı sözleri sırasında hareketlendirmiĢ, böylelikle karakterlerin yaĢam biçimlerine ve ortak özelliklerine dikkat çekmiĢtir. 'Kadın olmanın' ve 'var oluĢ mücadelesinin' neye dönüĢtüğünü anlatan oyun, birey olmayı becerebilmek ve hayatta öncelik olarak kendini belirleyip isteklerini sıralayabilmek üzerine durur. Hayatta bazı Ģeylerin değiĢtirilebilir olduğuna dikkat çeken oyunda, kadın olmanın da birey olduğu toplumda, her Ģeyden önce insan olduğumuz kavramı hatırlatılarak dayanıĢma kavramının önemine değinilmiĢtir. Ayrıca sevgisizlik üzerine durulan oyunda, her Ģeye

rağmen hayata yeniden bağlanmak ve içimizdeki güzel yanları ortaya çıkarmak kavramı anlatılmıĢtır.