• Sonuç bulunamadı

4.5. Çapraz Vaka Analizi

4.5.7. STEM Entegrasyonunda Ortaya Çıkmış Zorluklar

Bu temada ise Öğretmenlerin STEM etkinliklerini uygularken karşılaştığı zorlukları ele alacağız. Bu tema, diğerlerinde olduğu gibi örüntüleri takip ederek sunulmamıştır çünkü bu temada özellikle öğretmenler STEM etkinliklerini uyguladıktan sonra karşılaştıkları zorluklar veya sorunlar ele alınmıştır. Bu tema öğretmenlerin algılarıyla ilgidir. Bu tema tüm öğretmenlerin STEM etkinliklerini uyguladıktan sonra yansıttıkları kullanılarak ilerleyecektir.

Öğretmenlerin STEM etkinliklerini uyguladıktan sonra bahsettiği, özellikle STEM entegrasyonuyla ilgili dört problem bulunmaktadır. İlk olarak, öğretmenlerin çoğu (Berrin, Ayşe, Haluk ve Faik), öğrencilerinin STEM konularındaki yeterliklerinin, STEM etkinliklerini nasıl tasarlayıp uyguladıkları üzerinde çok büyük bir etkisi olduğunu düşünmektedir. Berrin, Ayşe ve Haluk özellikle öğrencilerinin STEM etkinliklerini anlamak ve tamamlamak için ne kadar desteğe ihtiyacı olduğunu belirlemekle ilgili endişe duymaktadır. İkinci olarak, tüm öğretmenler enerji, kuvvet, hız gibi bazı fen bilgileri ünite/konularının STEM entegrasyonu ile kullanmak için kolay konular olduğuna inanmaktadır. Berrin ve Faik gibi bazı öğretmenler ise madde veya kimya gibi bazı fen ünitelerinin/konularının pek kolay olmadığını düşünmektedir. Üçüncü olarak ise öğretmenlerin çoğu (Berrin, Ayşe ve Haluk), STEM etkinliğindeki eğlence kısmının öğrencilerin öğrenmesi gerekenleri gölgede bıraktığından endişelenmektedir. Son olarak, zaman ve kaynaklar da öğretmenlerin STEM etkinliklerini nasıl uyguladıklarını etkileyen çok büyük sorunlardan biriydi.

4.5.7.1. Öğrencilerin yeterlikleri

Öğretmenler, öğrencilerinin matematik ve teknoloji gibi alanlardaki yeterliklerinin STEM etkinliğindeki öğrenme durumlarını etkilediğini düşünmektedirler. Örneğin, Berrin şöyle demiştir; “Eğer [öğrenciler] araştırma yapmak için bilgisayar kullanacaksa, bunu açıklamak için çok fazla zaman harcamam gerekiyor. Bazende bunu yapacak zamanım olmuyor.” Ayşe de şöyle demiştir; “Bence [STEM entegrasyonu] öğrenciler için gerçekten zor olan matematik becerilerini kullanmalarını sağlıyor. Bence çocuklardan bazılarının yeterli matematik geçmişi yok.” Haluk ise şöyle demiştir; “Bazen bazı öğrenciler için önlerindeki basit matematik işlemleri olsa bile sürekli çaba harcamam gerekiyor.” Bu endişe ise aslında öğretmenlerin STEM etkinliklerini öğrencilerin mevcut bilgileri arasında bağlantı kurmasını istemesi ile ilgili. Bu endişe aynı zamanda ürün odaklı bir STEM etkinliği ile bağlantılı olabilir çünkü öğretmenler öğrencilerinin mevcut bilgilerini yeni bir ürün tasarlamak için kullanmalarını istiyor.

Ayrıca öğretmenler öğrencilerinin hala problem çözme sürecini öğrenmeye devam ettiğine inanmaktadır. Ayrıca STEM etkinliklerini tamamlayabilmeleri için öğrencilerine ne kadar rehberlik yapmaları gerektiği konusunda da endişeleri var öğretmenlerin. Berrin şöyle demiştir;

“Öğrenciler hala öğrendikleri tüm bu bilgileri ne isteyip ne yaptıklarıyla bağdaştırmaya çalışıyorlar. İhtiyaçları olan tüm teorik bilgileri doğrudan öğretmem gerekiyor.” Ayşe ise şunları belirtmiştir; “[STEM entegrasyonu], [öğrenciler] tam olarak hangi aşamada olmaları gerektiğinden emin olmadığı için biraz karmaşık bir hal alıyor... Böyle bir etkinliği tanıtırken daha çok yardımcı olmak zorunda kalıyorum.” Haluk ise şunları söylemiştir; “[Öğrenciler] çok fazla yönlendirmeye ihtiyaç duyuyor. Bana STEM entegrasyonu için ne yapabileceğimiz kısmen de olsa öğrencilerinizin ne durumda olduğuna bağlı gibi geliyor” ve “öğrencilerimin etkinlikleri tamamlamaları için çok fazla yardıma ihtiyaçları olmuştu.

Öğrencilerin yetenekleriyle alakalı bir başka endişe de bazı öğretmenlerin (Ayşe ve Faik), bazı öğrencilerin STEM etkinliklerini tamamlamak için diğerlerinden daha fazla zamana ihtiyaç duyduğuna inanmasıdır. Bu da planlama yapmayı öğretmenler için çok daha zor bir hale getirmiştir. Ayşe şunları dile getirmiştir; “Etkinlikleri çok fazla öğrenci erken bitirip yapacak bir şeyi kalmasına fırsat bırakmadan uygun bir hızla sürdürmek benim için çok zor.” Faik de şöyle demiştir; “[Öğrenciler] zamanı farklı kullanıyorlar. Onlara "Hızlanın, çok geride kaldınız." demek ise fazlasıyla zor. Bazıları zamanlarını hiç iyi kullanamıyor. Bazı öğrenciler ise ne yapacaklarından bihaber.”

4.5.7.2. STEM Entegrasyonu Üniteye Uygun Olmalı

Öğretmenler, STEM entegrasyonu kapsamı için bazı fen bilimleri öğelerinin daha yardımcı olduğuna inandılar. Örneğin Berrin şöyle demiştir.

Biyoloji konularından ziyade güç, hareket ve enerji gibi fizik konularında STEM entegrasyonu yapmak daha kolaydır.” Haluk dedi ki “STEM entegrasyonunu fizik üniteleri hariç kullanabilir miyim, bilmiyorum.” Bazı öğretmenler için STEM entegrasyonunu uygulamak, STEM entegrasyonunu ve fen bilimleri içeriği uyumunu nasıl yapacaklarına bağlı bir karardır.

Bu çabanın olası açıklamalarından biri, Fen bilimleri ve mühendislik, onların birleştirmeleri gereken iki önemli elementtir. Ortaya ürün koyulmasının mümkün olmadığı üniteler, öğretmenlerin STEM entegrasyonu yapmanın zor olduğunu düşündüğü mühendislik tasarımıyla kolayca birleşmeyebilir. Fen bilimleri içeriğinin yanı sıra farklı konular ve farklı branşlar da STEM entegrasyonu uygulanmasında farklı zorluklarla karşılaşılmasına sebep verdi. Örneğin Berrin önceden Biyoloji öğretmenliği mezunu idi.

STEM entegrasyonunu fizik konularında kullanmanın biyoloji konularında kullanmaktan daha kolay olduğunu düşünmüştür.

4.5.7.3. Eğlence ve Öğrenme

Genel olarak STEM etkinlikleri karmaşıktı. Öğrenciler gruptaki arkadaşlarıyla tasarımları hakkında konuştular, sınıf etrafında ürünlerini test etmek için dolandılar ya da boş boş zaman harcadılar ve yapmaları gereken hiçbir şeyi yapmadılar.

STEM entegrasyon derslerindeki çelişkili konulardan biri eğlence faktörüydü. Berrin, Ayşe ve Haluk STEM entegrasyonunun öğrencileri ürünlerini yapmakla meşgul ettiğini vurguladı. Fakat öğretmenler bu eğlence kısmının, öğrencilerin STEM entegrasyon dersinin tamamlamak için gereken öğrenmelerini gölgede bıraktığını düşünüyorlardı. Berrin [öğrencilerin] [STEM etkinliklerini] sevdiğini söyledi. Bir nedenden dolayı, motive olmalarına rağmen o günlük kısımlarını yapmamışlardı” ve “[görüşlerini ve notlarını] yazmazlarsa o gün neler öğrendiklerini bilemezdim.” Detaylıca düşünmeden parçaları bir araya getirmeye çalıştıklarını düşündüm.” Ayşe [öğrencilerin] fikirlerini detaylıca düşünerek, dikkatli ve yavaş bir şekilde gitmek istemediğine inanmıştı. “Ürünlerinin güçlü ve zayıf yanları hakkında konuşmak istemiyorlar... ürünlerini bir an önce bitirmek ve ürünlerini diğer grupla kıyaslamak gibi kısımları seviyorlar.” Haluk, en büyük [zorluğun] [öğrencilere] düşüncelerini yazdırmak gibi eğlenceli olmayan kısmı yaptırmak olduğunu belirtti. “Ölçme kısmı onlar için eğlenceli değil. Dolayısıyla o kısımda çok yarımyamalak iş yapıyorlar.”

4.5.7.4. Zaman ve Kaynaklar

Öğretmenlerin STEM etkinliklerini uygulamaları için zaman büyük bir sorundu. Ayşe STEM entegrasyonu için düzenli derslerinden daha çok zamana ihtiyacı olduğunu belirtti. Benim için zaman hep bir zorluktur. [Öğrencilerin] benim onlardan beklediğimden daha çok zamana ihtiyacı olabilir, dedi. STEM entegrasyonu yapmak için daha da çok zaman gerekir.” Berrin, Haluk ve Meral STEM entegrasyon derslerini planlarken ders için ne kadar zaman gerekeceğini gerçekten düşünmek zorunda kaldıklarını özellikle belirttiler. Haluk ve Meral STEM entegrasyon dersleri için daha fazla zamanları olsaydı dersi daha kapsamlı hale getirebileceklerini ifade ettiler. Haluk şunu dedi, “Bir proje yapmak için 3 ayımız yok. Bence bu zaman kısıtlaması büyük bir problem. Çok kısa zamanda bir şey tamamlamanın öğrenciler için mantıklı olduğu bir

projeye ihtiyacımız var” ve bir ders için bir buçuk ya da iki saatimiz olsaydı daha büyük düşünebilirdik.” Meral bu konuda şunu belirtti, “Zaman büyük bir etken. Ben teorik olarak daha fazla içerik vermek isterdim ama bunda, Zaman en büyük sorun.”

Öğretmenler aynı zamanda teknolojinin ve materyallerin STEM derslerini nasıl değiştirebileceği hakkında konuştular. Berrin ve Haluk teknolojiyle alakalı konuları açıkladı. Berrin: “Bence STEM entegrasyonunda yaptığım en zor kısım teknoloji parçasıydı, çünkü okulumuzda çok malzeme yok.” Haluk: “Okulumuzda kullanabileceğim yüksek teknoloji kaynakları yoktu.” Meral materyallerin STEM etkinliklerinde yapmak istediklerini etkilediğinden özellikle bahsetti. Meral bu tarz etkinlikler için “Materyaller her zaman bir sorundur. Ulaşımı kolay ve kolayca kullanılabilecek materyallere ihtiyacım var.”

4.6. Fen Bilgisi Öğretmenlerinin STEM Entegrasyonu Sağlamaları Konusunda