• Sonuç bulunamadı

“Üretken ve Paylafl›mc› Bir Beraberlik Yolunda…”

Paylafl›m›n üretimden do¤du¤una inanarak, üreterek var olanlar›n ortak üretim ve paylafl›m temelinde baflka bir dünyay› mümkün k›labilece¤ine inananlar›n ‹stanbulda hayat bulan düflleri 28.02.2007–04.03.3007 tarihleri aras›nda Kocaeli Üniversitesi Derbent Uygulama Oteli’nde büyük bir heyecan ve paylafl›m atmosferinde baflka bir dünyay› üçüncü kez mümkün k›larak, HKMO

örgütlülü-¤üne büyük bir katk› sa¤lamay›

baflarm›flt›r.

‹stanbul Haritac›lar› Sosyal Çal›fltay›, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odas› ‹stanbul fiubesi’ne ba¤l› ö¤renci komisyonumuzdan gönüllülük esaslar›na

göre oluflturulan organizasyon komitesi’ nin koordinatörlü¤ünde, flube yönetim kurulumuzun da de¤erli katk›lar›yla, 3 ayl›k yo¤un eme¤in sonucunda gerçeklefltirilmifltir.

Bu etkinlikle, ‹stanbul’da ö¤renimini sürdüren Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisli¤i ö¤rencilerinin kurdu¤u ortak çal›flma gruplar›yla ve ‹stanbul d›fl›ndan bu sene ilk defa Kocaeli'nden ö¤rencilerin de kat›l›m›yla tamamen ö¤rencilerin organize edece¤i bir haritac›lar zirvesinin gerçeklefltirilmesi ve etkinlik öncesi oluflturulan atölyelerle, ö¤rencilerin bireysel yeteneklerinin grup çal›flmalar› ile ortak üretim ekseninde oluflmas› ve paylafl›lmas› hedeflenmifltir.

Bu hedefler do¤rultusunda da atölyelerimizce üretilen farkl› ürünlerin etkinlik süresince karfl›l›kl› aktar›mlarla paylafl›lmas› ile de ‹stanbul Haritac›lar› Sosyal Çal›fltay›’n›n, üretim ve paylafl›m ekseninde temellenmesi en önemli amac›m›z› tarifleyerek, çal›flmalar›m›z›n ana eksenini teflkil etmifltir.

Bu amaçlar do¤rultusunda üniversitelerimizde ve meslek odam›zda yap›lan çeflitli tan›t›m toplant›lar›yla etkinli¤imizi aktarma imkân› buldu¤umuz arkadafllar›m›z›n da kat›l›mlar›yla etkinli¤imizin hedef kitlesi flekillenmifl, bundan sonra da arkadafllar›m›z›n talepleri do¤rultusunda oluflturulan atölyelerle ortak üretim ve paylafl›m eksenindeki serüvenimiz tam anlam›yla bafllam›flt›r.

Bu y›l 11 atölye ile yaklafl›k 80 kiflinin kat›l›m›yla etkinli¤imiz hem nitelik, hem nicelikte inan›lmaz bir baflar›y›

yakalam›flt›r. Üretim ekseninde insanlar› kapsayan atölyelerimiz : Halk Oyunlar›, fiiir–Foto¤raf, Ö¤renci Forumu, Ebru, Müzik, Bilgi–Bulmaca, Münazara, Sinema, Tiyatro ve Resim-Karikatür atölyeleridir. Etkinlik süresince tüm atölyelerin ‹stanbul’ da yürüttü¤ü emek yo¤un çal›flmalar bu anlamda etkinlik süresince sergilenmifl, karfl›l›kl› aktar›mla etkinlik tam anlam›yla üretim-paylafl›m ekseninde hayat bulmufltur.

Etkinli¤imiz üniversite sunumlar›yla bafllam›fl, onur konuklar›m›z Prof. Dr. Ahmet AKSOY ve Prof. Dr. Onur GÜRKAN konuflmalar›yla bu türden beraberliklerde bulunmaktan duyduklar› mutlulu¤u kat›l›mc›larla paylaflm›fl, Doç. Dr. Haluk ÖZENER Bo¤aziçi Üniversitesi’nde yürütülen çal›flmalar hakk›nda bilgi vermifl, Kocaeli Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisli¤i Bölüm Baflkan› Prof. Dr. Haluk KONAK da konuflmalar›yla katk›

sa¤lam›fllard›r. Bu konuflmalar›n devam›nda TMMOB HKMO Örgütlülü¤üne ve bu kapsamda yürütülen mücadeleye iliflkin meslek odam›z TMMOB HKMO Genel Baflkan› Ali Fahri ÖZTEN taraf›ndan gerçeklefltirilen sunumla kat›l›mc›lar›n örgütlülü¤ümüzün gücü, çizgisi ve kapsay›c›l›¤› konusunda bilgilenmesi, örgütlülü¤ümüze neden sahip ç›kmam›z gerekti¤ine iliflkin bilgilendirilmesi yap›lm›flt›r. Yine TMMOB HKMO ‹stanbul fiubesi Baflkan›

M. Ali CANDAfi da örgütlülü¤ümüze ve bu etkinlik özeline iliflkin düflüncelerini dile getirmifltir. Bu konuflmalar sonras›nda da meslek odam›z ö¤renci komisyonu taraf›ndan haz›rlanan tan›t›m filmiyle ö¤renci beraberli¤ine iliflkin ipuçlar› verilerek örgütlülü¤ümüze ve örgütlülü¤ümüzde yer edinen etkinliklere iliflkin kapsaml› bir aç›l›fl›n gerçeklefltirilmesi, sa¤lanm›flt›r.

Etkinlik süresince mühendislik e¤itimi alan ö¤rencilerin, sanata, kültüre, toplumsal sorunlara bak›fl›n›

yans›tabildi¤i, bu konularda k›smen bilgilendi¤i, forumlar›m›z arac›l›¤›yla üniversitelerimizde gerçeklefltirme olana¤› bulamad›¤›m›z tart›flma kültürünün yeflermesine olanak sa¤lam›fl, farkl› düflüncelere söz hakk›

tan›nm›flt›r. Forum atölyemiz “Üniversitelerde E¤itim Nereye Gidiyor?“ bafll›kl› 3 oturumla üniversitelerimizin ticarileflme süreci, üniversite- sanayi iflbirli¤i, ar-ge, teknokent, YÖK sorunu, e¤itim-ö¤retimin niteli¤i, akreditasyon, yetkin mühendislik gibi konularda görüfllerini dile getirmifllerdir. Bu oturumda ö¤renciler taraf›ndan, yetkin mühendislik süreci, uzmanlaflma vb. bafll›klarda yürütülen çal›flmalara iliflkin elefltiriler getirilmifl, gelece¤i s›navlara ve kurslara endekslemeye yönelik çal›flmalar kabul edilemez olarak nitelendirilmifltir.

Ayr›ca münazaralarla güncel konulara iliflkin düflünceler al›nm›fl, sinema atölyesiyle küresel ›s›nmaya iliflkin bir belgesel gösterimi gerçeklefltirilmifl, dünyam›z› tehdit eden bu gerçek hakk›nda birçok arkadafl›m›z›n bilgi sahibi olmas› sa¤lanm›flt›r. Yine sinema atölyemiz, savafllar›n gölgesinde insanlar üzerindeki emperyalist planlar›n, ›rkç›l›¤›n ve ayr›mc›l›¤›n kanl› yüzünü “Hotel Ruanda” filmiyle k›smen gözler önüne sermifl, bu konuda bir duyarl›l›k yaratmay› baflarm›fllard›r. Bunlar›n yan›nda sinema atölyemiz taraf›ndan gösterilen k›sa filmlerde özenle seçilmifl ve izleyicileri baz› konularda düflünmeye iten önemli çal›flmalar olarak çal›fltay güncesinde yer edinmifllerdir. fiiir ve Foto¤raf atölyesiyle gündelik hayat›n inan›lmaz tasvirlerini içeren kareler sunulmufl, fliir dinletisiyle arkadafllar›m›z›n kendi yazd›klar› fliirlerin yan›nda baz› seçmelerle hayata iliflkin sanatsal bir pencere daha aralanm›flt›r. Halk Oyunlar› ile bölgesel kültürlerden kesitler, müzik atölyesiyle de müzi¤in

evrensel ezgileri yüreklerde yer edinmifltir. Bilgi-Bulmaca ile gerek mesleki, gerekse de edebiyat ve sinemaya iliflkin sorularla büyük bir heyecan yaflanm›flt›r. Ebru atölyemiz taraf›ndan ebru sanat›na iliflkin güzel sunumlar›n ard›ndan haz›rlanan ürünler sergilenmifl, bu sanata iliflkin güzel örnekler sergide yer edinmifltir. Resim-Karikatür atölyesiyle de mizahtan kesitler, resim sanat›na iliflkin çeflitli örnekler sergilenmifltir. Tiyatro atölyemiz de bu anlaml› etkinli¤e yaklafl›k 17 kiflilik bir Orta Oyunu sergileyerek katk› sa¤lam›flt›r. K›saca atölyelerimiz her geçen y›l daha da nitelikli çal›flmalara imza atmay›

baflarmakta ve üretim-paylafl›m ekseninde oluflturdu¤u beraberlikle mühendislerin toplumsal sorunlara duyarl›, sanatla ve kültürle iç içe bir platforma kaynaflmas›na olanak sa¤lamaktad›r.

Etkinli¤imiz süresince yaflananlar› tart›flt›¤›m›z ve gelece¤imize dair kararlar ald›¤›m›z de¤erlendirme toplant›s›

ise bu beraberlikten de bir üretimin ve paylafl›m›n do¤mas›na yönelik düflüncelerin do¤mas›na olanak sa¤lam›flt›r.

De¤erlendirme toplant›s› süresince her düzenleyici söz alm›fl olup, etkinlik süresince de defalarca belirtilen, bu beraberli¤in sürmesi ve gelifltirilmesi istemleri bu toplant›da da yinelenmifltir. Bu beraberli¤in sürmesi yönünde ö¤renci komisyonumuzda çal›flmalar yürütülmesi, di¤er flehirlerde okuyan arkadafllar›m›za da bir model olarak önerilmesi fikrinin de tüm ö¤renciler taraf›ndan sahiplenilmesi çal›fltay›m›z›n etkinlik alan›n›n d›fl›ndaki yaflam alanlar›na da yay›lmas›n›n önünü açmas› bak›m›ndan anlaml› olmufltur. De¤erlendirme toplant›s›nda özellikle haz›rl›k s›n›flar›ndan arkadafllar›m›z›n bu beraberlikten duydu¤u mutlulu¤u dile getirmeleri, etkinli¤imizin kapsay›c› çal›flmalar›n›n somut sonuçlar›n› gözler önüne sermifltir. Bunlar›n d›fl›nda etkinlik s›ras›nda aram›zda yer alan Kocaeli üniversitesi JFM ö¤rencilerinin de bu beraberli¤e adapte olmas›, ilerleyen dönemlerde bu tür etkinliklerde yer almak istemeleri ö¤renci komisyonumuz ve HKMO örgütlülülü¤ü aç›s›ndan büyük ve anlaml› bir geliflme olmufltur.

Ayr›ca ‹stanbul’ da ikinci bir de¤erlendirme toplant›s› yap›lmas› ve somut önerilerin bu toplant›da flekillenmesi yönünde al›nan karar, etkinli¤in mekanla s›n›rl› olmad›¤›n›, her alanda etkinli¤in sürebilece¤inin ipuçlar›n›

vererek, örgütlülü¤ümüzün pekiflmesine yönelik at›lacak ad›mlar›n da habercisi niteli¤indedir. K›saca bu etkinlikle üretken, paylafl›mc› bir eksende örgütlülü¤ümüzün güçlendirilmesi yönündeki çal›flmalar ö¤renci komisyonu, ö¤renci üyelik ve ilerde TMMOB HKMO örgütlülü¤üne güç katacakt›r.

04.03.2007 Pazar günü etkinlik alan›ndan üretimle ve paylafl›mla yo¤rulmufl bir zaman dilimini geride b›rakarak ayr›lan 80 kiflilik çal›fltay kafilesi, bu üretim sürecinden ald›¤› güç, umut ve mutlulukla gelece¤e yön verecek çal›flmalara kap› aralam›flt›r.

Etkinli¤imiz süresince bizlerden deste¤ini esirgemeyen, etkinli¤imize verdikleri deste¤in yan›nda örgütlülü¤ümüze iliflkin kapsaml› bir sunumla kat›l›mc›lar› bilgilendiren TMMOB HKMO Genel Baflkan› Say›n Ali Fahri ÖZTEN’e teflekkür ederiz.

Her etkinli¤imizde, her çal›flmam›zda yan›m›zda olan TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odas› ‹stanbul fiubesi Yönetim Kurulu’ na baflka bir dünyay› mümkün k›lacak bir örgütlülü¤e kap› aralad›klar› için teflekkür ederiz.

Ayr›ca etkinlik süresince bizlerle olan Kocaeli Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisli¤i Bölümü’nden Bölüm Baflkan› Say›n Prof. Dr. Haluk KONAK’a bölüm ö¤rencilerinin TMMOB HKMO örgütlülü¤üyle tan›flmalar›na olanak sa¤lad›¤› için teflekkür ederiz. Etkinlik süresince bizlerle olan onur konuklar›m›z Prof.Dr. Ahmet AKSOY ve Prof. Dr. Onur GÜRKAN’ a, BÜ Jeodezi Anabilim Dal› Baflkan› say›n Doç. Dr. Haluk ÖZENER’ e ve Arafl. Gör.

Kerem HALICIO⁄LU’ na, ‹TÜ Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisli¤i Bölümü’nden Doç.Dr. Necla ULU⁄TEK‹N ve Doç. Dr. Rahmi Nurhan ÇEL‹K’e, YTÜ Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisli¤i Bölümü’nden Prof. Dr. Hülya DEM‹R ve Arafl. Gör. Taylan ÖCALAN’a da etkinli¤imizde bulunduklar› zaman dilimi içinde yapt›klar› katk›lardan dolay› teflekkür ederiz.

Bu etkinli¤in üretken ve paylafl›mc› ruhuyla tüm yaflam alanlar›n› dönüfltürüp özgürlefltirece¤inin ipuçlar›n›

geçti¤imiz y›l yaratt›¤› örgütlülükle gören ö¤renci komisyonumuz, ilerleyen y›llarda da daha kapsay›c›, daha da kararl› ve daha da ögrütlü bir beraberli¤e do¤ru meslek odam›zla elele yürümektedir. ‹çimizdeki üretkenlik ve paylafl›m ruhunun tüm yaflam›m›z süresince devam edece¤ine, tüm yaflam alanlar›n›n özgürleflmesine olanak sa¤layaca¤›na, güçlü ve etkin bir örgütlülü¤e kap› aralayaca¤›na yürekten inan›yoruz. Çünkü bizler bu beraberlikte üretiyoruz, paylafl›yoruz ve güzel günlere örgütlülü¤ümüzden ald›¤›m›z güçle, umutla bak›yoruz…

Yaflas›n TMMOB, Yaflas›n HKMO örgütlülü¤ü…

HKMO ‹stanbul fiubesi Ö¤renci Komisyonu

TMMOB 39. Dönem II. Dan›flma Kurulu

TMMOB II. Dan›flma Kurulu 3 Mart 2007 tarihinde Ankara‘da yap›ld›. TMMOB Dan›flma Kurulu, TMMOB Yönetim Kurulu, Onur Kurulu ve Denetleme Kurulu üyeleri ile Oda Yönetim birimleri ve TMMOB ‹l Koordinasyon Kurulu (‹KK) temsilcilerinin kat›l›m› ile gerçeklefltirilmifltir. TMMOB Baflkan› Mehmet SO⁄ANCI‘n›n aç›l›fl konuflmas›n›n ard›ndan, TMMOB Yönetim Kurulu II. Baflkan› Hüseyin Yeflil, TMMOB etkinlikleri ve çal›flmalar›yla ilgili bir sunum yapt›. Daha sonra, Dan›flma Kurulu üyeleri söz alarak Türkiye‘deki ekonomik, sosyal, kültürel ve toplumsal geliflmelere yönelik görüfl ve önerileri dile getirerek hem TMMOB‘nin hem de Odalar›n›n gelecek döneme iliflkin yap›lacak çal›flmalar› hakk›nda bilgilendirmeler yap›lm›flt›r.

Odam›z Genel Baflkan› A. Fahri ÖZTEN, konuflmas›na; TMMOB‘nin her ne kadar mesleki sorunlar› dile getirmek, meslek disiplinini gelifltirmek ve halk ile iliflkilerde güveni tesis etmek amac› ile 1954 y›l›nda kurulmufl olsa da, TMMOB‘nin bir araya getirdi¤i mühendis ve mimarlar›n yaflam felsefesi, dünyaya bak›fllar› ve hayat görüfllerinden ayr› bir yap› olmamas› nedeni ile 1970‘l› y›llar ile birlikte TMMOB‘nin yeni bir anlay›fl tesis etti¤ini ifade etmifltir.

Say›n ÖZTEN, konuflmas›na "bu anlay›fl, temel olarak mühendis ve mimarlar›n sorunlar›n›n halk›n sorunlar›ndan ayr› tutulamayaca¤›, sorunlar›n çözümünün büyük ölçüde emekçi halk y›¤›nlar›n›n, emekçi s›n›flar›n sorunlar›n›n çözümünde oldu¤u gerçe¤ini yans›tmaktad›r. TMMOB bu tarihten sonra, siyasetin dar anlam›n›n afl›lmas› gerekti¤ini ve yaflam›n her olay›n›n siyasetle iliflkili görülmesinin gereklili¤ini gündeme oturtmufltur. Bu do¤rultuda TMMOB mühendislik, mimarl›k mesle¤ini onurlu k›lmak, bilgi ve deneyimlerini halk ile toplum ile paylaflabilece¤i ortamlar›, alanlar› yaratmak, ülkenin do¤al ve kültürel zenginliklerine sahip ç›kmak, emekten ve halktan yana tav›r koymak, yaflam alanlar›m›za ve çal›flma alanlar›m›za yap›lan müdahaleleri anlamak ve ona göre politikalar gelifltirerek mücadele ilkelerini benimsemifltir. Bu y›llar TMMOB‘nin demokrat ve yurtsever karakterde, demokratik bir meslek örgütü olarak yap›lanmas›n›n, anti flovenist, anti emperyalist ve anti faflist bir yap›ya kavuflmas›n›n ilk ad›mlar›d›r"

diyerek devam etmifltir.

Tespit ve tahlillerden sonra, TMMOB bünyesinde bir araya gelen mühendis ve mimarlar›n temel görevinin bu süreci tüm aç›kl›¤› ile kamuoyuna anlatmak oldu¤una de¤inerek Genel baflkan HKMO olarak yap›lan çal›flmalar›

ise; ‹ller Bankas›‘n›n tasfiye sürecine sokulmas›, Yabanc›lara Toprak Sat›fl›, ‹potekli Konut Finansman Sistemi (Mortgage), Kamulaflt›rma Bilirkiflili¤i, Yabanc› mimar ve mühendis çal›flt›r›lmas›, Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu, Kamu ‹hale Yasas› ile ilgili etkinlikleri, raporlar› ve yay›nlar›ndan bahsederek ana bafll›klar alt›nda ifade etmifltir.

‹stanbul fiube Baflkan›m›z Mehmet Ali CANDAfi; ‹stanbul‘da ‹KK çal›flmalar›na destek ve katk› vererek gündemde yer alan Kentsel Dönüflüm konulu “Kent Kurultay›” yürütme kurulunda HKMO ‹stanbul fiube olarak görev ald›¤›m›z›

belirterek; 24 flubatta gerçeklefltirdi¤imiz flube dan›flma kurulunun ard›ndan, fiube bünyesinde kurultaya haz›rl›k amac›yla bir panel düzenlenmesini ve sonuçlar›n›n kent kurultay›na tafl›may› amaçlad›¤›m›z› ifade etmifltir.

YTÜ, ‹TÜ ve KOÜ okuyan ö¤renciler ile sosyal çal›flmalar›n sergilendi¤i, tan›flma ve kaynaflman›n yan›nda bilgi al›flveriflini yafland›¤› ortak etkinlikler yap›ld›¤›n› ve çal›flmalar›m›z› bu yönde sürdürdü¤ümüzü belirtmifltir.

Ayr›ca, Say›n CANDAfi Tarihi Eserlerin Korunmas› ve Kamulaflt›r›lmas›na yönelik Yönetmelik‘in olumsuzluklar›n›

gündeme getirmifl ve buna karfl› yasal sürecin bafllat›lmas› gerekti¤ini vurgulayarak “Orman Alanlar›n›n”

ya¤malanmas› gibi konular› gündeme getirerek TMMOB içerisinde birlikte çal›flman›n öneminin alt›n› çizmifltir.

Baflkan; kentsel dönüflümün bir rantsal dönüflüm olmamas› gerekti¤ini dile getirirken ve bu do¤rultuda gerekli giriflimlerde bulunuldu¤unu, 16.06.2005 tarihinde 5366 say›l› yasa ile “YIPRANAN TAR‹H‹ VE KÜLTÜREL TAfiINMAZ VARLIKLARIN YEN‹LENEREK KORUNMASI VE YAfiATILARAK KULLANILMASI HAKKINDA KANUN” ve bu kanun gere¤i ç›kart›lan yönetmelikle ‹stanbul, Beyo¤lu ‹lçesi örne¤ini vererek s›n›rlar›nda alt› bölge ve 59 adada yenileme alan› oluflturularak, içiflleri bakanl›¤›n›n talebi üzerine Bakanlar Kurulu taraf›ndan 20.02.2006 tarihinde karar alt›na al›nd›¤›n› ifade ederek Beyo¤lu’nda yap›lan çal›flmalardan k›saca bahsetmifltir.

Pelin TEK‹NSOY Yönetim Kurulu Üyesi

Benzer Belgeler