• Sonuç bulunamadı

Sosyal, Kültürel ve Sportif Hizmetler

I. GENEL BİLGİLER

1.6. İDAREYE İLİŞKİN BİLGİLER

1.6.5. Sunulan Hizmetler

1.6.5.4. İdari Hizmetler

1.6.5.4.1. Sosyal, Kültürel ve Sportif Hizmetler

Üniversitemizde personel ve öğrencilere sunulan yemek hizmetleri kapsamında 5 mutfakta (Kültür Merkezi, Eczacılık Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Gölbaşı Yerleşkesi ve B blok) yemek üretimi yapılarak toplamda 25 adet yemekhanede öğrenci, idari ve akademik personelimize 4 kaptan oluşan set-seçimsiz ve vejeteryan tercihli menü ile aynı çeşit ve kalitede öğle yemeği hizmeti verilmektedir. Bu hizmet toplamda 6 diyetisyen ve 5 gıda mühendisinden oluşan ekip ile Beslenme Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı olarak koordine edilmektedir.

Personel ve öğrencilere sunulan yemek menüleri müşteri memnuniyeti ve öğrencilerin besin öğeleri ve enerji ihtiyaçları göz önünde bulundurularak ve kalori ihtiyaçları özenle belirlenerek aylık olarak hazırlanmaktadır. Yemeklerin hazırlanmasında ihtiyaç duyulan hammadde ve malzemeler, hazırlanmış olan bu menülere göre belirlenmektedir. Yemeklerin hazırlanmasında kullanılan malzemeler, birinci sınıf malzemeler olup, özenle, dikkatle ve titizlikle temin edilmektedir.

Yemek hizmetlerine yönelik satın almalar ağırlıklı olarak ihale ve doğrudan temin yoluyla, teknik şartnameler kullanılarak Yemek Yürütme Komisyonu tarafından yapılmaktadır. Teknik şartnameler gıda mühendisi/diyetisyenler tarafından 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanuna, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Tebliğlerine, Gıda Mevzuatlarına, TSE standartlarına ve ilgili diğer yönetmeliklere göre hazırlanmakta ve sürekli revize edilmektedir. Hammadde alınan firmalarda, ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi Standardı ve HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) gıda güvenliği sisteminin uygulanıyor olması ve ürünlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Üretim İzni aranmaktadır. Ayrıca tedarikçi firmalar hijyen ve ürün güvenliği açısından, muayene ve satın alma komisyonu üyelerimiz tarafından periyodik olarak denetlenmektedir.

Üniversitemizce sunulan yemek hizmetlerinden 828.603 kişi/öğün yararlanmıştır.

Ayrıca 2021 yılı içerisinde 405 kişiye depozito karşılığı geçici yemek kartı verilmiş, yemek hizmetlerinde kullanılmak üzere 9.305 adet ön ödemeli kart hazırlanmıştır.

Öğretim yılının başlaması ile birlikte öğrencilere birbirleri ile tanışma fırsatı, topluluk kurmaları veya mevcut topluluklarda görev almaları, dinlenme ve eğlenme alışkanlıklarını kazanmaları için imkânlar sağlanmakta, öğrencilere akademik, sosyal ve kültürel konularda yönlendirici ve destekleyici oryantasyon çalışmalarda bulunulmaktadır. 2020 yılı başından beri etkisini gösteren küresel salgın nedeni ile 2021 yılında da öğrencilere yönelik oryanstasyon programı çevrim içi olarak düzenlenmiştir. Bu kapsamda Uzaktan Eğitim Merkezimizin de desteği ile 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi başlangıcında “Gazi Üniversitesini Yeni Kazanan Öğrenciler İçin Oryantasyon ve Öğrencilerle Tanışma Toplantısı”nı organize edilmiştir. Anılan tanışma toplantısında Üniversitemizin akademik birimleri ve öğrencilerle iç içe süreçler yürüten Kurum Koordinatörleri ve idari birimlerin Daire Başkanları öğrenciler ile çevrim içi ortamda buluşturulmuştur.

Oryantasyon Eğitimleri

Öğrencilerin ders dışında kalan zamanlarının değerlendirilmesi, beden ve ruh sağlığının korunması amacıyla spor faaliyetleri organize edilmekte, Üniversitemiz akademik ve idari personelinin spor hizmetleri ve tesislerden yararlanmaları sağlanmaktadır. Sportif ve

sosyal faaliyetler için 15 Temmuz Şehit Muhammed Yalçın Spor Tesisi, bir kapalı yüzme havuzu, fitness salonu, 1 adet suni çim futbol sahası, 1 adet 4 kulvarlı atletizm pisti, 1 adet voleybol salonu, 1 adet hentbol salonu, 1 adet jimnastik salonu, 1 adet masa tenisi salonu, 1 adet güreş salonu, 1 adet badminton salonu, 1 adet havalı silah poligonu, 2 adet squash salonu, 3 adet açık tenis kortu, Gölbaşı Konukevi ve Emek Misafirhanesi öğrenci ve personelimize hizmet sunmaktadır.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa YILDIZ’ın öncülüğünde “Sağlıklı Yaşam İçin Fiziksel Aktivite” programı çerçevesinde, hava koşulları uygun olduğunda Üniversitemiz futbol sahasında, hava koşulları uygun olmadığında ise kapalı spor salonunda, Üniversitemiz akademik ve idari personelin katılımıyla haftada iki gün spor yapma etkinliği düzenlenmiştir.

Düzenlenen etkinliğe 2021 yılında katılımcı sayısı yaklaşık 650 kişi olmuştur.

Üniversitemiz ev sahipliğine Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından organize edilen ve yaklaşık 8 takım ve 96 sporcu katılımıyla 20 – 24 Aralık 2021 tarihleri arasında “Salon Futbolu 2.Lig Şampiyonası” düzenlemiştir.

Üniversitemiz Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından organize edilen “24.

Fakülte ve Yüksekokullar Arası Akademik ve İdari Personel Halı Saha Turnuvası” 13 takımın ve yaklaşık 156 akademik ve idari personelin katılımı ile devam etmektedir. Yine Daire Başkanlığı tarafından organize edilen “24. Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu Öğrencileri Arası Futbol Turnuvası” 11 takımın ve yaklaşık 220 öğrencinin katılımı ile devam etmektedir.

Üniversitemizde kısmi zamanlı statüde öğrenci çalıştırılarak hem birimlerimizin eleman ihtiyaçlarına bir ölçüde çözüm getirilmekte; hem de öğrencilerimize ücret ödemek suretiyle giderlerinin karşılanmasına katkı sağlanmaktadır. Bu kapsamda 2021 yılında kısmi zamanlı çalışan 1231 öğrenciye ₺833.805,00 ödeme yapılmıştır.

Burs destek hizmetleri kapsamında 2021 yılında 3000 ücretsiz yemek bursu kontenjanı oluşturulmuş, yıl içerisinde 398 öğrencimize yemek bursu verilmiş, toplamda 6.600 öğrenciye ücretsiz yemek bursu sağlanmıştır. Çeşitli kurum, kuruluşlar ve vakıflardan 1844 öğrenciye

burs sağlanmış olup toplam bursiyer sayımız 6730 olmuştur. Sağlanan burslara ilişkin bilgiler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Tablo 57 Öğrencilere Sağlanan Burslar

BURS VEREN KURUM 2021 YILI BURSİYER SAYISI

TOPLAM BURSİYER SAYISI

Kredi Yurtlar Kurumu 1735 6407

Türk Eğitim Vakfı 73 209

Hacı Ömer Sabancı Vakfı 8 42

Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı 2 8

Mehmet Zorlu Vakfıkısmi z 0 1

Man Bursu 0 5

Limak Şirketler Grubu 5 10

Köksal Eğitim Vakfı 1 3

GEF Eğitilenler Bursu 10 17

NEF Vakfı 0 1

YÖK Destek Bursu 10 26

Su Yapı Mühendislik Bursu 0 1

TOPLAM 1844 6730

Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı ve Gazi Eğitim Fakültesi Dekanlığı ile görüşmeler yapılarak iki öğretim görevlisinin Öğrenci Danışma Birimi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünde görevlendirmesi yapılmıştır. Öğrencilere ve fakültelere duyuruların yapılması için çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca öğrencilerin hizmete erişimini kolaylaştırmak için online randevu sisteminin kurulması çalışmaları yürütülmektedir. PDR hizmeti verilen öğrencilere ilişkin tablo aşağıda yer almaktadır.

Tablo 58 PDR Hizmeti Alan Öğrenci Sayısı

NİTELİĞİ SAYISI

2021 yılı görüşme Yapılan Öğrenci Sayısı 166

PDR Hizmeti Alan Öğrenci Başvuru Sayısı 253

Yapılan Seans Sayısı 700

Öğrencilerimize yönelik olarak sunulan sosyal hizmetlerden faydalanmak üzere 2021 yılında 4573 çevrim içi başvuru yapılmış olup 626 öğrencimiz ile görüşme yapılmıştır.

Tablo 59 Sosyal Hizmet Alan Öğrenci Sayısı

NİTELİĞİ SAYISI

2021 Yılı Görüşme yapılan Öğrenci Sayısı 626

2021 Yılı Çevrim İçi Başvuru Yapan Öğrenci Sayısı 4573

Üniversitemizde eğitim-öğretim görmekte olup dezavantajlı gruplar içerisinde yer alan 60 engelli öğrencimiz ile görüşme ve yönlendirme yapılmıştır.

Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığınca öğrencilerimize yönelik olarak 61’i panel ve seminer, 370’i söyleşi, 4’ü tiyatro, 6’sı konser, 18’i kültürel gezi ve 8’i sinema ve film gösterimi, 388’i diğer etkinlik olmak üzere toplam 855 etkinlik düzenlenmiştir. Düzenlenen etkinlikler içerisinde 449 adedi Üniversitemiz öğrenci toplulukları tarafından gerçekleştirilmiş olup buna ilişkin tablo aşağıda sunulmaktadır.

Tablo 60 Öğrenci Toplulukları Etkinlik Sayıları

Ayrıca küresel salgın döneminde öğrencilerimizin eğitim-öğretim hizmetlerine çevrim içi olarak ulaşabilmesini sağlamak amacıyla Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığınca öğrencilerimizin telefon hatlarına internet bakiyesi yüklenmesi suretiyle internet erişim imkanı kısıtlı olan toplamda 5725 öğrencimize kolaylık sağlanması yoluna gidilmiştir.

ETKİNLİK TÜRÜ ETKİNLİK SAYISI

Sosyal etkinlik 143

Bilimsel etkinlik 83

Kültürel etkinlik 36

Sportif etkinlik 12

Eğitsel etkinlik 120

Sanatsal etkinlik 24

Sosyal sorumluluk 31

TOPLAM ETKİNLİK SAYISI 449