• Sonuç bulunamadı

Sosyal Ağa İlişkin Olmayan Değerlendirilmeler

5.2 Anketin Değerlendirilmesi

5.2.2 Sosyal Ağa İlişkin Olmayan Değerlendirilmeler

Anket içinde yer alan SAA’ya ilişkin olmayan sorulara verilen yanıtlara göre elde edilen sonuçlar bu bölümde değerlendirilmiştir.

Anket Sorusu 13: “Kurumunuzda konumsal verilerle aşağıdaki işlerden hangileri

144

ilişkilendirme yapılarak Şekil 5. 74’deki ağ grafiği ile Şekil 5. 75’deki merkezilik grafiğinde gösterilmiştir.

Şekil 5. 74 On üçüncü soruya verilen yanıtlara göre kurumlar ve yaptıkları işleri gösteren ağ grafiği

145

Şekil 5. 75 On üçüncü soruya verilen yanıtlara göre kurumların konumsal veriyi kullanarak üretmiş olduğu işlerin merkezilik grafiği

146

Şekil 5. 74’deki ağa bakıldığında UB, TKM, İÖİ, AİM kurumlarının konumsal veriyle üretilen işlerin geneliyle ilgili olduğu görülmektedir. Şekil 5. 75’deki merkezilik grafiği incelendiğinde, konumsal veri kullanılarak üretilen Harita Üretimi, Taşınmaz Değerleme, Kamulaştırma, Planlama ve Kadastro işlerinin en çok üretilen işler olduğu ortya çıkmaktadır. Şekil 5. 76’de ise konumsal veri kullanılarak üretilen işlerin kurum sayısına göre dağılımı verilmiştir.

Anket Sorusu 14: “UKVA denince aklınıza ilk gelen(ler) nedir?” sorusuna verilen yanıtlara göre elde edilen sonuçlar, kurumlarla ilişkilendirme yapılarak Şekil 5. 77’daki ağ grafiğinde gösterilmiştir.

147

Şekil 5. 77’daki ağ grafiği incelendiğinde, UKVA ile ilgili olarak, katılımcıların akıllarına ilk olarak paylaşım, hız ve güvenilirlik geldiği anlaşılmaktadır. Şekil 5. 78’de on dördüncü soruya verilen yanıtların kurum sayısına göre dağılımı gösterilmiştir.

Şekil 5. 78 Kurumların UKVA ile ilgili ilk düşüncelerinin kurum sayısına göre dağılımı 0 5 10 15 20 25 30

Kalite Paylaşım Güvenilirlilik Esneklik Karmaşa İşlemlerin Çokluğu Düşük Maliyet Hız K ur um S ayı

148

Anket Sorusu 15: “Çalıştığınız kurumda aşağıda verilen bilgi teknolojilerinin

hangileri kullanılmaktadır?” sorusuna verilen yanıtlara göre elde edilen sonuçlar,

kurumlarla ilişkilendirme yapılarak Şekil 5.79’deki ağ grafiğinde gösterilmiştir.

Şekil 5. 79 On beşinci soruya verilen yanıtlara göre elde edilen ağ grafiği

Şekil 5. 79’deki ağ grafiği incelendiğinde, kurumlar tarafından bilgi teknolojilerin çoğunlukla kullanıldığı anlaşılmaktadır. Kurum sayısına göre kullanılan bilgi teknolojilerinin dağılımı ise Şekil 5. 80’da verilmiştir.

149

Şekil 5.80 On beşinci soruya verilen yanıtların kurum sayısına göre dağılımı

0 5 10 15 20 25 30 Kur um S ay ısı Kullanılan Teknolojiler

150

Anket Sorusu 16: “Kamu kurumlarında bilgi teknolojileri aracılığıyla veri

paylaşımının gerçekleşebilmesi için verilen aşağıdaki faktörlerin önem derecelerini belirtiniz?” sorusuna verilen yanıtlara göre elde edilen sonuçlar, kurumlarla

ilişkilendirme yapılarak Şekil 5. 81’deki ağ grafiğinde gösterilmiştir.

Şekil 5. 81 On altıncı soruya verilen yanıtlara göre elde edilen ağ grafiği

Şekil 5. 81’deki ağ incelendiğinde, kurumların birbirleriyle bilgi teknolojileri aracılığıyla veri paylaşımında, en çok iletişim ağının ve veri tabanının güvenilirliğine ilişkin beklenti/endişeleri olduğu, bunun yanı sıra verilerin kimlerle paylaşılacağı konusunda çerçevenin çizilmesi, verilere ilişkin standartların tüm kurumların yapısına uygun olması öne çıkan konular olarak ortaya çıkmaktadır. Şekil 5. 82’de ise on altıncı soruya verilen yanıtların kurum sayısına göre ağırlıklı önem dereceleri gösterilmiştir.

151

Şekil 5. 82 On altıncı soruya verilen yanıtların kurum sayısına göre ağırlıklı önem dereceleri 80 82 82 86 84 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87

Fiziki bir iletişim ağının olması, Kullanılan yazılımların birbirleri ile uyumlu yani yazılım

standardı olması

Veri yapısı ve formatının herkesçe bilinen bir standartta olması

Gerek iletişim ağının gerekse veri tabanının güvenliğinin sağlanması

Veri tabanının kimlerin paylaşımına açılacağı

152

Anket Sorusu 17: “Kurumunuzda bilgi teknolojilerinin kullanımında karşılaşılan

sorunlarla ilgili verilen aşağıdaki faktörlerin önem derecelerini belirtiniz?” sorusuna

verilen yanıtlara göre elde edilen sonuçlar, kurumlarla ilişkilendirme yapılarak Şekil 5. 83’deki ağ grafiğinde gösterilmiştir.

Şekil 5. 83 On yedinci soruya verilen yanıtlara göre elde edilen ağ grafiği Şekil 5. 83’deki ağ grafiği incelendiğinde, kurumların bilgi teknolojilerini kullanmakla ilgili yaşadıkları sıkıntıların başında uzman personel, bilgi ve deneyim eksikliği olduğu ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra teknolojik bakım ve destekle ilgili yaşanan problemlerin de bir hayli yoğun olduğu görülmektedir. Şekil 5. 84’de ise, yaşanılan problemlerin kurum sayısına ağırlıklı önem dereceleri verilmiştir.

153

Şekil 5. 84 On yedinci soruya verilen yanıtların kurum sayısına göre ağırlıklı önem dereceleri 0 10 20 30 40 50 60 70 A ğı rl ık lı Kur um D eğ er le ri T o pl am ı

154

Anket Sorusu 18: “Türkiye’de kamu kurumlarında bilgi teknolojilerinin kullanılması

ile…” sorusuna verilen yanıtlara göre elde edilen sonuçlar, kurumlarla ilişkilendirme

yapılarak Şekil 5. 85’deki ağ grafiğinde gösterilmiştir.

Şekil 5. 85 On sekizinci soruya verilen yanıtlara göre elde edilen ağ grafiği Şekil 5. 85’deki ağ grafiği incelendiğinde, Türkiye’de kamu kurumlarında bilgi teknolojilerinin kullanılmasının en çok ekonomik anlamda maliyeti azalttığı, hız ve zaman açısından kazançlar sağladığı ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, verilen tüm maddelerin ortalama değerin üzerinde olması, böyle bir alt yapının ülkemize getireceği kazançların farkındalığını da göstermektedir. Şekil 5. 86’de ise, kamu kurumlarında bilgi teknolojilerinin kullanılması ile ortaya çıkacağı düşünülen faydaların kurum sayısına göre ağırlıklı dağılımı verilmiştir.

155

Şekil 5. 86 On sekizinci soruya verilen yanıtların kurum sayısına göre ağırlıklı dağılımı

0 20 40 60 80 100 120 A ğı rl ık lı Kur um lar D eğ er le ri T o pl am ı

156

Anket Sorusu 19: “Kurumunuzda bilgi teknolojileri kullanımının yönetim ve

organizasyon süreçleri üzerine olan etkilerini belirtiniz?” sorusuna verilen yanıtlara

göre elde edilen sonuçlar, kurumlarla ilişkilendirme yapılarak Şekil 5. 87’daki ağ grafiğinde gösterilmiştir.

Şekil 5. 87 On dokuzuncu soruya verilen yanıtlara göre elde edilen ağ grafiği Şekil 5. 87’daki ağ grafiği incelendiğinde, kurumlarda kullanılan bilgi teknolojilerinin kullanılmasının yönetim ve organizasyon süreçleri üzerinde en çok kurumlardaki farklı hiyerarşik kısımlar arasındaki iletişimi hızlandırdığı ve kurumun en üst tabakasında gerçekleştirilen karar alma sürecini etkilediği anlaşılmaktadır. Şekil 5. 88’de ise söz konusu etkilerin kurum sayısına göre ağırlıklı dağılımı verilmiştir.

157

Şekil 5. 88 On dokuzuncu sorusuya verilen yanıtların kurum sayısına göre ağırlıklı dağılımı