• Sonuç bulunamadı

– SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: DOPİNGLE MÜCADELE DİSİPLİN KURULU, ADİL

Dopingle mücadele kural ihlalinde bulunduğu iddia edilen herhangi bir Kişi için, Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu, Dünya Dopingle Mücadele Kuralları’na ve Sonuçların Değerlendirilmesine İlişkin Uluslararası Standartlar’a uygun olarak adil, tarafsız ve İşleyişte Bağımsız bir disiplin kurulu tarafından makul bir süre içinde adil bir duruşma düzenlenmesini sağlamakla yükümlüdür.

8.1 Dopingle Mücadele Disiplin Kurulu ve Adil Yargılanma

8.1.1 Adil, Tarafsız ve İşleyişte Bağımsız Dopingle Mücadele Disiplin Kurulu

8.1.1.1 Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu, bu Talimat’a tâbi olan bir Sporcunun veya diğer Kişinin, bir dopingle mücadele kural ihlalinde bulunup bulunmadığına ilişkin davaya bakma, karar alma ve gerekli olması durumunda ilgili Yaptırımları uygulama yetkisine sahip bir Dopingle Mücadele Disiplin Kurulu oluşturur.

8.1.1.2 Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu, Dopingle Mücadele Disiplin Kurulunun yapısını, görev süresini, üye atamalarının mesleki deneyimlerin dikkate alınarak yapılmasını, İşleyişte Bağımsızlığını ve yeterli düzeyde mali kaynak sağlanmasını, Sonuçların Değerlendirilmesine İlişkin Uluslararası Standartlara uygun ve çıkar çatışmasından arındırılmış olmasını sağlamakla yükümlüdür.

8.1.1.3 Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonunun yönetim kurulu üyeleri, çalışanları, komisyon ve alt kurul üyeleri, danışmanları ve yetkilileri de dahil olmak üzere vakaların soruşturulması ve yargılama öncesi incelenmesi süreçlerine dahil olan herhangi bir Kişi; üye ve/veya katip/yazı işleri personeli (ilgili katibin müzakere sürecine ve/veya herhangi bir kararın hazırlanmasına müdahil olması durumunda), Dopingle Mücadele Faaliyetleri

ve yargılama süreçleriyle çıkar çatışması oluşturabilecek kurum ve/veya kurulda görev alanlar ile dopingle bağlantılı bir suçtan ötürü ceza almış veya spora özgü disiplin kuralları kapsamında disiplin cezası almış veya bir dopingle mücadele kural ihlaline dayalı ceza almış Kişiler Dopingle Mücadele Disiplin Kuruluna atanamaz. Bu durumun sonradan oluşması durumunda ilgili Kişinin üyeliği kendiliğinden düşer.

8.1.1.4 Dopingle Mücadele Disiplin Kurulu, Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanının teklifi, Komisyon Yönetim Kurulu'nun değerlendirmesi ve onayı ile atanacak her biri bağımsız bir Başkan ve 9 (dokuz) üyeden oluşur. Başkanın ve üyelerden altısının hukukçu, hukukçu üyelerden dördünün spor hukuk alanında deneyim kazanmış, en az 3 yıllık mesleki tecrübeye sahip avukat, hukukçular dışında kalan 3 (üç) üyenin de en az 3 (üç) yıl mesleki tecrübeye sahip, ilgili tıp alanında deneyim kazanmış, uzman tıp doktoru olması zorunludur.

8.1.1.5 Her üye; hukuk, spor, tıp ve/veya bilim alanlarındaki uzmanlıkları dahil olmak üzere dopingle mücadele alanında sahip olmaları gereken deneyimleri dikkate alınarak atanır. Her üyenin görev süresi 4 (dört) yıldır ve her üye en fazla iki dönem için atanabilir. Üyeler istifa etmedikçe veya görevlerini yerine getiremeyecek boyutta sağlık sorunları yaşamadıkları sürece görevden alınamaz.

8.1.1.6 Dopingle Mücadele Disiplin Kurulu, Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonunun veya herhangi bir üçüncü tarafın müdahalesi olmadan duruşma yapma ve karar alma sürecini yürütebilecek durumda olmakla yükümlüdür.

8.1.1.7 Dopingle Mücadele Disiplin Kurulunun yetkileri, hakları ve üyelerinin sahip olmaları gereken nitelikler ile usul kuralları ilgili talimatlarda düzenlenir.

8.1.2 Yargılama Süreci

8.1.2.1 Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu, bir Sporcu veya diğer Kişiye olası bir dopingle mücadele kural ihlaliyle ilgili bildirim yaptığında ve Sporcu veya diğer Kişi, Madde 8.3.1 veya Madde 8.3.2 kapsamında yargılanma hakkından feragat etmediğinde, vaka, Sonuçların Değerlendirilmesine İlişkin Uluslararası Standartlar’ın 8 ve 9. maddelerinde açıklanan ilkelere uygun şekilde yargılanması ve karara bağlanması için Dopingle Mücadele Disiplin Kuruluna sevk edilir.

8.1.2.2 Kurul Başkanı, davayı görmek üzere 3 (üç) üyeyi (kendisi de dahil olabilir) atar. Davayı görecek 3 (üç) Kişiden oluşan heyetin en az 1 (bir) üyesinin yetkin bir avukat, birinin de yetkin bir tıp doktoru olması zorunludur.

Vakayla bağlantılı olarak öncesinde bir Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası (TAKİ) başvurusu, Geçici Askıya Alma da dahil olmak üzere Sonuçların Değerlendirilmesine ilişkin karar veya itiraz başvurusu değerlendirme süreçlerine dahil olmuş hiçbir üye söz konusu vakaya atanamaz.

8.1.2.3 Heyete Başkan atanan her üye, imzaladıkları beyanda bildirmiş oldukları durumlar haricinde, davanın taraflarının nezdinde tarafsızlıklarını şüpheye düşürme ihtimali olan, bilgisi dahilinde başka herhangi bir olgu veya durum bulunmadığını yazılı olarak beyan etmekle yükümlüdür. Üyeler, yargılama sürecinde Başkana, taraflardan herhangi biriyle ilgili olarak tarafsızlık ilkesine aykırı düşebilecek her durumu bildirmelidir.

8.1.2.4 Bu Talimat’a tâbi olan Sporcular ve diğer Kişileri ilgilendiren Turnuvalarla bağlantılı yürütülen yargılamalar, Dopingle Mücadele Disiplin Kurulu tarafından uygun görülmesi durumunda hızlandırılmış olarak yürütülebilir.

8.1.2.5 Dopingle mücadele kural ihlaliyle ilgili bir yargılama, bir Büyük Çaplı Turnuvanın öncesinde Sporcunun Turnuvaya katılıp katılamayacağını belirleyecekse veya yargılamayla ilgili kararın bir Turnuva sırasında Sporcunun elde ettiği sonuçların geçerliliğini etkileyecekse ya da Sporcunun Turnuvaya devam katılım durumunu belirleyecekse yargılama hızlandırılabilir.

8.1.2.6 Dünya Dopingle Mücadele Ajansı, Uluslararası Federasyon ve Sporcunun veya diğer Kişinin Ulusal Federasyonu, duruşmaya gözlemci sıfatıyla katılabilir. Her halükârda, Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu, devam eden davaların durumu ve tüm yargılamaların sonucu hakkında ilgilileri tam olarak bilgilendirir.

8.2 Kararların Bildirilmesi

8.2.1 Yargılamanın tamamlanmasının akabinde 2 (iki) hafta içinde Dopingle Mücadele Disiplin Kurulu tarafından Sonuçların Değerlendirilmesine İlişkin Uluslararası Standartlar’ın 9. maddesine uygun şekilde yazılı bir gerekçeli karar düzenlenir. Söz konusu gerekçeli karar asgari olarak; kararın bütün gerekçelerini, uygulanan Hak Mahrumiyeti Ceza süresini, ceza başlangıç tarihini, Madde 10.10 uyarınca İptal edilen sonuçları ve olası azami Yaptırım uygulanmamışsa buna ilişkin gerekçeleri açıkça içerir.

8.2.2 Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu, kararı Sporcuya veya diğer Kişiye ve Madde 13.2.3 uyarınca itiraz hakkına sahip olan Dopingle Mücadele Kuruluşlarına bildirir ve en kısa sürede Dopingle Mücadele Uygulama ve Yönetim Sistemi (ADAMS) aracılığıyla rapor eder. Karara, Madde 13 uyarınca itiraz edilebilir.

8.3 Yargılanma Hakkından Vazgeçme

8.3.1 Aleyhinde dopingle mücadele kural ihlali iddiası bulunan bir Sporcu veya diğer Kişi, ihlali herhangi bir zamanda kabul edebilir, yargılama hakkından açıkça vazgeçebilir ve Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu tarafından belirlenen Yaptırımları kabul edebilir.

8.3.2 Her halükârda aleyhinde dopingle mücadele kural ihlali iddiası bulunan Sporcu veya diğer Kişinin iddiada bulunan Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonunun gönderdiği bildirimde belirtilen süre içinde veya bildirimde herhangi bir süre belirtilmemiş ise bildirimi takip eden 21 (yirmi bir) gün içinde iddiaya ilişkin herhangi bir itirazda bulunmaması durumunda, ihlal kabul edilmiş, yargılanma hakkından feragat edilmiş ve önerilen Yaptırımlar kabul edilmiş sayılır.

8.3.3 Madde 8.3.1 ve 8.3.2’nin uygulanabilir olduğu vakalarda, Dopingle Mücadele Disiplin Kurulu nezdinde bir yargılama yapılması gerekmemektedir. Bunun yerine, Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu tarafından en kısa sürede Sonuçların Değerlendirilmesine İlişkin Uluslararası Standartlar’ın 9. maddesine uygun şekilde yazılı bir gerekçeli karar düzenlenir. Söz konusu karar asgari olarak; kararın bütün gerekçelerini, uygulanan Hak Mahrumiyeti Ceza süresini, ceza başlangıç tarihini, Madde 10.10 uyarınca İptal edilen sonuçları ve olası azami yaptırım uygulanmamışsa buna ilişkin gerekçeleri içerir.

8.3.4 Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu, Madde 8.3.3’e göre verilen kararı, Sporcuya veya diğer Kişiye ve Madde 13.2.3 uyarınca itiraz hakkına sahip olan Dopingle Mücadele Kuruluşlarına bildirir ve en kısa sürede Dopingle Mücadele Uygulama ve Yönetim Sistemi (ADAMS) aracılığıyla rapor eder. Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu, kararı, Madde 14.3.2 uyarınca Kamuoyuna İlan Eder.

8.4 Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) Nezdinde Tek Yargılama Yapılması

Dopingle mücadele kurallarını ihlal ettiği iddia edilen Uluslararası Düzeyde Sporcuların, Ulusal Düzeyde Sporcuların veya diğer Kişilerin davaları; Sporcunun veya diğer Kişinin, Türkiye

Dopingle Mücadele Komisyonunun (Madde 7 uyarınca Sonuçların Değerlendirilmesinden sorumlu olduğu durumlarda) ve Dünya Dopingle Mücadele Ajansının rızasıyla, tek bir duruşmayla doğrudan Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) nezdinde görülebilir.

[Madde 8.4’e ilişkin açıklama: Ulusal veya uluslararası düzeyde, davanın sonradan Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) nezdinde yeniden yargılamaya konu olduğu durumlarda, iki dereceli yargılama yapılması, oldukça maliyetli olabilmektedir. Bu Madde’de belirtilen tüm tarafların, haklarının tek yargılama aşamasında yeterli derecede korunacağına ikna olmaları durumunda Sporcu veya Dopingle Mücadele Kuruluşlarının 2 (iki) ayrı yargılama sebebiyle ortaya çıkacak ek masrafları üstlenmeleri gerekmemektedir. Bir Dopingle Mücadele Kuruluşu, Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) duruşmasına gözlemci sıfatıyla katılabilir. Madde 8.4’te belirtilen hiçbir durum, Sporcu veya diğer Kişi veya Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonunun (Sonuçların Değerlendirilmesinden sorumlu olması durumunda) anlaşmayla itiraz hakkından feragat etme hakkını ortadan kaldırmaz. Söz konusu feragat, yalnızca anlaşmanın tarafları için bağlayıcıdır ve Dünya Dopingle Mücadele Kuralları kapsamında itiraz hakkına sahip olan diğer herhangi bir kuruluş için bağlayıcı değildir.]