• Sonuç bulunamadı

4. SONUÇLAR VE ÖNERİLER

4.1. Sonuçlar

İlköğretim birinci kademe 5. sınıf Fen ve Teknoloji dersi, Kuvvet ve Hareket ünitesi süresince uygulanan, alan bağımlılık-alan bağımsızlık bilişsel stil boyutlarındaki öğrencilerin özelliklerine uygun olarak hazırlanan öğretim etkinliklerinin, öğrencilerin bu dersteki başarıları, derse yönelik tutumları ve bilgilerinin kalıcığındaki etkisinin incelenmesini amaçlayan bu araştırma, 2008-2009 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısında Sincan İl Genel Meclisi İlköğretim Okulu’nda 5/B ve 5/C şubelerinde toplam 40 öğrencinin bulunduğu birbirine denk olan iki sınıf üzerinde yapılmıştır. Bu iki sınıftan 5/B şubesi yani deney grubu alan bağımlılık-alan bağımsızlık bilişsel stil boyutlarında bulunan öğrencilerin özellikleri göz önünde bulundurularak hazırlanmış öğretim etkinlikleri ile öğrenim görmüş, 5/C şubesi yani kontrol grubu ise programda var olan öğretim etkinlikleri ile öğrenim görmüştür.

Araştırmada “Fen ve Teknoloji Başarı Testi” ve “Fen ve Teknoloji Tutum Testi” öntest , sontest ve izleme testi şeklinde uygulanmıştır. İzleme testi bilgilerin ve tutumun kalıcılığını belirlemek amacıyla uygulama bittikten 4 hafta sonra uygulanmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde Bağımsız İki Örnek t-testi ve Bağımlı İki Örnek t- testi kullanılmıştır. Genel problem temel alınarak oluşturulmuş alt problemlere ilişkin elde edilen verilerin analizi sonucunda ortaya çıkan bulgular göz önüne alındığında şu sonuçlara ulaşılmıştır.

4.1.1. Alan Bağımlılık- Alan Bağımsızlık Bilişsel Stil Boyutlarına Uygun Olarak Hazırlanan Öğretim Etkinliklerinin Akademik Başarı Üzerindeki Etkisi

Araştırma kapsamında yapılan uygulama başlangıcında deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin ön bilgilerini ölçmek amacıyla “Kuvvet ve Hareket” ünitesinde Fen ve Teknoloji Başarı testi ön test olarak uygulanmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre Kuvvet ve Hareket ünitesinin işlenmesine geçilmeden önce her iki gruptaki öğrencilerin başarı düzeyleri bakımından birbirlerine denk oldukları sonucuna ulaşılmıştır.

Deney ve kontrol grubunun denk oldukları sonucuna ulaşıldıktan sonra deney grubunda alan bağımlılık alan bağımsızlık bilişsel stillerine uygun olarak hazırlanmış öğretim etkinlikleri ile kontrol grubunda ise programda öngörülen öğretim etkinlikleri kullanılarak ders işlenmiştir. Kullanılan öğretim etkinliklerinin öğrencilerin başarıları üzerindeki etkisini belirlemek için başarı testi sontest olarak uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre yapılan deneysel işlem, öğrencilerin bilgilerini artırmada etkili olmuştur. Bilişsel stillere uygun olarak hazırlanmış öğretim etkinlikleri uygulamanın, öğretmen kılavuzunun takip etmeye ve oradaki etkinliklerle ders işlemeye göre anlamlı bir fark yarattığı sonucuna ulaşılmıştır.

Her ne kadar başarı anlamında deney ile kontrol grubu arasında deney grubu lehine bir fark olsa da, kontrol grubunda da kendi içinde bir başarı yakalanmıştır. Bu durum göz ardı edilemez. Programda uygun görülen öğretim etkinlikleri kullanılarak işlenilen dersler de kontrol grubunda bulunan öğrencilerin başarısına katkılar sağlamaktadır. Fakat bu başarı deney grubunun başarısı ile karşılaştırıldığında biraz daha düşük olduğu göze çarpmaktadır.

Bu sonuç literatürde yer alan bazı araştırma sonuçlarını da destekler niteliktedir. (Güven, 2003; Yürür, 2001)

4.1.2. Alan Bağımlılık- Alan Bağımsızlık Bilişsel Stil Boyutlarına Uygun Olarak Hazırlanan Öğretim Etkinliklerinin Tutum Üzerindeki Etkisi

Araştırma kapsamında yapılan uygulama başlangıcında deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin Fen ve Teknoloji dersine yönelik tutumlarını ölçmek amacıyla “Kuvvet ve Hareket” ünitesinde Fen ve Teknoloji Tutum testi ön test olarak

uygulanmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre Kuvvet ve Hareket ünitesinin işlenmesine geçilmeden önce her iki gruptaki öğrencilerin tutum düzeyleri bakımından birbirlerine denk oldukları sonucuna ulaşılmıştır.

Deney ve kontrol grubunun denk oldukları sonucuna ulaşıldıktan sonra deney grubunda alan bağımlılık alan bağımsızlık bilişsel stillerine uygun olarak hazırlanmış öğretim etkinlikleri ile kontrol grubunda ise programda öngörülen öğretim etkinlikleri kullanılarak ders işlenmiştir. Kullanılan öğretim etkinliklerinin öğrencilerin tutumları üzerindeki etkisini belirlemek için tutum testi sontest olarak uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre yapılan deneysel işlem öğrencilerin bu derse yönelik tutumlarını artırmada etkili olmuştur. Bilişsel stillere uygun olarak hazırlanmış öğretim etkinliklerini uygulamanın, öğretmen kılavuzunun takip edildiği ve oradaki etkinliklerle işlenen derslere göre öğrencilerin tutumunda anlamlı bir fark yarattığı sonucuna ulaşılmıştır. Kontrol grubunda ise öğrencilerin uygulamaya başlamadan önceki tutumları ne ise uygulama sonrası da tutumlarının neredeyse aynı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Başka bir deyişle deney grubundaki öğrencilerin Fen ve Teknoloji dersine yönelik tutumlarında olumlu değişmeler varken, kontrol grubunda herhangi bir değişim olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Bu sonuç Güven’in (2003) yaptığı çalışmadaki sonuçlarla farklılık göstermektedir. Ulaşılan sonuçların farklı olması yapılan araştırmanın farklı derslerle ilgili olması ve kullanılan etkinliklerin farklı olmasından kaynaklanıyor olabilir.

4.1.3. Alan Bağımlılık- Alan Bağımsızlık Bilişsel Stil Boyutlarına Uygun Olarak Hazırlanan Öğretim Etkinliklerinin Kalıcılık Üzerindeki Etkisi

Kullanılan öğretim etkinliklerinin öğrencilerin başarı ve tutumları üzerindeki kalıcılık etkisini belirlemek için başarı ve tutum testi izleme testi olarak son kez uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre alan bağımlılık-alan bağımsızlık bilişsel stillere sahip olan öğrencilerin özelliklerine uygun olarak hazırlanan öğretim etkinlikleri uygulamanın, öğrencilerin edindikleri bilgilerin kalıcılığında etkili olduğu sonucunda ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra deney grubunda uygulanan deneysel işlemin öğrencilerin derse karşı edindikleri tutumun kalıcılığında etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Kontrol grubunda mevcut öğretim yönteminin ve uygulanan etkinliklerin öğrencilerin bilgilerinin ve derse karşı edindikleri tutumun kalıcılığında etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Benzer Belgeler