• Sonuç bulunamadı

1.4 Varsayımlar

2.2.1. Deney ve Kontrol Gruplarının Belirlenmesi

Bu araştırmada alan bağımlılık-alan bağımsızlık bilişsel stil boyutlarında bulunan öğrencilerin özelliklerine göre hazırlanmış öğretim etkinliklerinin Fen ve Teknoloji dersi akademik başarısı ve derse yönelik tutumlar üzerindeki etkisi araştırıldığından deney ve kontrol grubundaki öğrenciler belirli özelliklere göre birbiri ile denkleştirilmeye çalışılmıştır. Araştırmaya dâhil olan deneklerin denkleştirilmesinde 4. sınıf Fen ve Teknoloji başarı notları, Gizlenmiş Şekiller Grup Testi, Fen ve Teknoloji Başarı Testi ve Fen ve Teknoloji Tutum Testi sonuçları göz önünde bulundurulmuştur.

Deneklerin seçimi ve grupların oluşturulmasında başlıca şu işlemlere yer verilmiştir.

1. Önce örneklemde bulunan tüm şubelere Gizlenmiş Şekiller Grup Testi

uygulanmıştır. Öğrenciler bu testten aldıkları puana göre alan bağımlı alan bağımsız olarak gruplandırılmış her bir şubede bulunan öğrencilerin diğer şubelerde denk olan öğrencilerle eşleştirilmesi yapılmıştır.

2. Gizlenmiş Şekiller Grup Testi’nden aldıkları puanlara göre eşleştirilmeleri

yapılan öğrenciler Fen ve Teknoloji dersi dördüncü sınıf karne notlarına göre de eşleştirilmeye çalışılmıştır.

3. Bu eşleştirmeler yapıldıktan sonra öğrencilere Fen ve Teknoloji Başarı Testi ve

Fen ve Teknoloji Tutum Testi uygulanmış alınan sonuçlara göre tam bir eşleştirme yapılmıştır. Bu eşleştirmeler sonucunda örneklemden 5/B sınıfı deney grubu ve 5/C sınıfı kontrol grubu olarak belirlenmiştir.

Bu işlemler sonucunda her iki sınıftan 20’şer kişi olmak üzere toplam 40 öğrenci denkleştirilmiştir. Deneklerin denkleştirilmesi amacıyla kullanılan, öğrencilerin Gizlenmiş Şekiller Grup testinden aldıkları puanlara (Ek 12) göre durumları Tablo 4’te gösterilmiştir.

Tablo 4. Deneklerin Denkleştirme Amacıyla Kullanılan Gizlenmiş Şekiller Grup Testi Puanlarına Göre Durumu

Gruplar N X S sd t p

Deney Grubu 20 7,55 5,24

38 0,16 0,87

Kontrol Grubu 20 7,30 4,42

Tablo 4 incelendiğinde deney grubundaki öğrencilerin gizlenmiş şekiller testinden aldığı puanların aritmetik ortalaması (X :7,55) ile kontrol grubundaki öğrencilerin aldıkları puanların aritmetik ortalaması (X :7,30) arasında deney grubu lehine 0,25 puanlık bir fark görülmektedir. Bu farkın anlamlı olup olmadığını

belirlemek amacıyla t testi uygulanmıştır. Tabloda gösterilen sonuçlar deney ve kontrol grubunun aritmetik ortalamaları arasındaki farkın anlamlı olmadığını göstermektedir [t(38)=0,16, p>0,05]. Elde edilen bu sonuca göre deney ve kontrol grubunu oluşturan öğrencilerin gizlenmiş şekiller grup testinden aldıkları puana göre birbirlerine denk oldukları söylenebilir.

Deneklerin denkleştirilmesi amacıyla kullanılan öğrencilerin Fen ve Teknoloji dersi karne notlarına (Ek 11) göre durumları Tablo 5’te gösterilmiştir.

Tablo 5. Deneklerin Denkleştirme Amacıyla Kullanılan Fen Ve Teknoloji Dersi Karne Notlarına Göre Durumu

Gruplar N X S sd t p

Deney Grubu 20 4,50 0,68

38 1,12 0,26

Kontrol Grubu 20 4,25 0,71

Tablo 5 incelendiğinde deney grubundaki öğrencilerin Fen ve Teknoloji Dersi karne notlarının aritmetik ortalaması (X :4,50) ile kontrol grubundaki öğrencilerin Fen ve Teknoloji Dersi karne notlarının aritmetik ortalaması ( X :4,25) arasında deney grubu lehine 0,25 puanlık bir fark görülmektedir. Bu farkın anlamlı olup olmadığını belirlemek amacıyla t testi uygulanmıştır. Tabloda gösterilen sonuçlar deney ve kontrol grubunun aritmetik ortalamaları arasındaki farkın anlamlı olmadığını göstermektedir [t(38)=1,12, p>0,05]. Elde edilen bu sonuca göre deney ve kontrol grubunu oluşturan öğrencilerin Fen ve Teknoloji Dersi karne notlarına göre birbirlerine denk oldukları söylenebilir.

Deneklerin denkleştirilmesi amacıyla kullanılan öğrencilerin Fen ve Teknoloji Başarı Testi puanlarına (Ek 13) göre durumları Tablo 6’da gösterilmiştir.

Tablo 6. Deneklerin Denkleştirme Amacıyla Kullanılan Fen ve Teknoloji Başarı Testi Puanlarına Göre Durumu

Gruplar N X S sd t p

Deney Grubu 20 28,60 7,12

38 0,15 0,87

Kontrol Grubu 20 28,15 10,40

Tablo 6 incelendiğinde deney grubundaki öğrencilerin Fen ve Teknoloji Dersi Başarı Testi puanlarının aritmetik ortalaması (X :28,60) ile kontrol grubundaki öğrencilerin Fen ve Teknoloji Dersi Başarı Testi puanlarının aritmetik ortalaması (X

:28,15) arasında deney grubu lehine 0,45 puanlık bir fark görülmektedir. Bu farkın anlamlı olup olmadığını belirlemek amacıyla t testi uygulanmıştır. Tabloda gösterilen sonuçlar deney ve kontrol grubunun aritmetik ortalamaları arasındaki farkın anlamlı olmadığını göstermektedir [t(38)=0,15, p>0,05]. Elde edilen bu sonuca göre deney ve kontrol grubunu oluşturan öğrencilerin Fen ve Teknoloji Dersi Başarı Testi puanlarına göre birbirlerine denk oldukları söylenebilir.

Deneklerin denkleştirilmesi amacıyla kullanılan öğrencilerin Fen ve Teknoloji Tutum Testi puanlarına ( Ek 16) göre durumları Tablo 7‘de gösterilmiştir.

Tablo 7. Deneklerin Denkleştirme Amacıyla Kullanılan Fen ve Teknoloji Tutum Testi Puanlarına Göre Durumu

Gruplar N X S sd t p

Deney Grubu 20 13,65 4,69

38 0,07 0,94

Kontrol Grubu 20 13,75 4,39

Tablo 7 incelendiğinde deney grubundaki öğrencilerin Fen ve Teknoloji Tutum Testi puanlarının aritmetik ortalaması (X :13,65) ile kontrol grubundaki öğrencilerin Fen ve Teknoloji Tutum Testi puanlarının aritmetik ortalaması (X :13,75) arasında kontrol grubu lehine 0,10 puanlık bir fark görülmektedir. Bu farkın anlamlı olup

olmadığını belirlemek amacıyla t testi uygulanmıştır. Tabloda gösterilen sonuçlar deney ve kontrol grubunun aritmetik ortalamaları arasındaki farkın anlamlı olmadığını göstermektedir [t(38)=0,07, p>0,05]. Elde edilen bu sonuca göre deney ve kontrol grubunu oluşturan öğrencilerin Fen ve Teknoloji Tutum Testi puanlarına göre birbirlerine denk oldukları söylenebilir.

Denkleştirme işlemi esnasında yapılan tüm analizler belirlenen deney ve kontrol gruplarının denk olduğunu göstermektedir. Testlerden alınan puanların aritmetik ortalamaları ve karne notlarının aritmetik ortalamaları arasındaki küçük farkların anlamlı olmadığı ortaya çıkmış ve deney-kontrol gruplarının birbirlerine denk olduğu kanısına varılmıştır.

Araştırma sürecinde deneklerin denkleştirme işlemi sonrası cinsiyet ve bilişsel stillerden hangi grupta olduklarına bakılmış ve bu durum Tablo 8’de aşağıdaki gibi özetlenmiştir.

Tablo 8. Deneklerin Denkleştirme Sonrası Cinsiyet ve Bilişsel Stil Gruplarına Göre Dağılımları

Özellik Deney Grubu Kontrol Grubu

Sayı Yüzde Sayı Yüzde

Cinsiyet Kız 9 45 10 50 Erkek 11 55 10 50 Bilişsel Stil Alan Bağımlılık 11 55 11 55 Alan Bağımsızlık 9 45 9 45

Tablo 8 incelendiğinde denkleştirme işlemi sonrasında kontrol ve deney grubuna dahil olan öğrencilerin cinsiyet ve bilişsel stil özelliklerine göre de denk olduğu görülmektedir. Sonuç olarak deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin cinsiyet

özelliklerine, bilişsel stil özelliklerine, uygulanan testlerden aldıkları puanların aritmetik ortalamalarına göre birbirine denk olduğu söylenebilir.

Benzer Belgeler