• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM V: SONUÇLAR VE ÖNERĠLER

V.1. SONUÇLAR

V.1.1. Akademik BaĢarı

Yapılan çalıĢmada 7. sınıf öğrencilerinin akademik baĢarılarına iliĢkin elde edilen bulgulara göre; araĢtırmacı tarafından geliĢtirilen ders planlarının kullanıldığı çiftli sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yöntemini, yapılandırılmıĢ sorgulayıcı- araĢtırmaya dayalı öğretim yöntemine göre öğrencilerin karıĢımlar konusundaki akademik baĢarılarını geliĢtirmede daha etkili olmuĢtur. Bu sonuç, t-testi ile yapılan istatistikî iĢlemlerle ortaya konmuĢtur. Bu sonuca göre; çiftli sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yönteminin öğrencilerin akademik baĢarılarını arttırmalarında daha etkili olduğu söylenebilir.

Yapılandırıcı yaklaĢım ile uyumlu olan sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yönteminin, öğrencilerin öğrenmesini istediğimiz bilgilerin yine kendileri tarafından yapılandırılması ve bu yolla bilgilerin zihinlerinde yer etmesi, onların akademik baĢarılarını arttırmalarında etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bu noktada da yapılandırılmıĢ sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yöntemine göre, daha öğrenci merkezli

sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yöntemi düzeyi olan ve öğrencinin bilgi yapılandırmasında yapılandırılmıĢ sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yöntemine göre daha üst seviyede olduğu çiftli sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yönteminin akademik baĢarıyı arttırmada daha etkili olduğu söylenebilir.

AraĢtırma sonunda elde edilen, sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yönteminin öğrencilerin akademik baĢarılarını arttırmasında etkili olduğu sonucu, bu konuda daha önce yapılan çalıĢmaların sonuçları ile uyum içerisinde olduğu söylenebilir (Mattheis ve Nakayama, 1988; BaĢağa, Geban ve Tekkaya, 1994; Chang ve Mao, 1998; Marx vd., 2004; Lord ve Orkwiszewski, 2006; Budak ve Köseoğlu, 2007; Hung, 2009; Bilgin, 2009; Blanchard vd., 2010; ġeĢen ve Tarhan, 2011; Budak, 2001; Timur, 2005; Tatar, 2006; Ortakuz, 2006; Gençtürk ve Türkmen, 2007; Arslan, 2007; TaĢkoyan, 2008; Altunsoy, 2008; Köksal, 2008; Parim, 2009; Kula, 2009; ġensoy, 2009; Bağcaz, 2009; ġen, 2010; Sakar, 2010; Sözen, 2010).

Ayrıca çiftli sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yöntemi ile yapılandırılmıĢ sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yönteminin, akademik baĢarı üzerine etkilerinin farklılıklarını gösteren herhangi bir çalıĢmaya yaptığımız alan ve literatür çalıĢmamızda rastlanamamıĢtır. Bu anlamda bu çalıĢma hem alana hem de literatüre katkı sağlamaktadır.

V.1.2. Bilimsel Tutum

Yapılan çalıĢmada 7. sınıf öğrencilerinin bilimsel tutumlarına iliĢkin elde edilen bulgulara göre; araĢtırmacı tarafından geliĢtirilen ders planlarının kullanıldığı çiftli sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yöntemini yapılandırılmıĢ sorgulayıcı- araĢtırmaya dayalı öğretim yöntemine göre öğrencilerin bilimsel tutumlarını geliĢtirmede daha etkili olduğu söylenebilir. Bu sonuç t-testi ile yapılan istatistikî iĢlemlerle ortaya çıkmaktadır. Bu sonuca göre; çiftli sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yönteminin, öğrencilerin bilimsel tutumlarını arttırmalarında daha etkili olduğu söylenebilir.

Yapılandırıcı yaklaĢım ile uyumlu olan sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yönteminin, öğrencilerin derslerin iĢleniĢi esnasında alıĢtıkları pasif rollerin tamamen dıĢında, hatta tam aksi yönünde yaparak-yaĢayarak dersin iĢleniĢinde rol almalarının, aktif olmalarının yanında bir bilim insanı rolüne girmelerinin de bilimsel tutumlarını arttırmalarında etkili olduğu düĢünülebilir. Sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yöntemi, öğrencilerin bilime ve bilimsel çalıĢmalara dolayısıyla da fen dersine karĢı düĢüncelerini olumlu yönde değiĢtirebileceği söylenebilir. Çünkü sorgulayıcı- araĢtırmaya dayalı öğretim yöntemine göre iĢlenen fen derslerinde, öğrenciler dersi yaĢayarak bilgiyi yapılandırırlar ve bir anlamda feni yaĢamıĢ olurlar. Bu noktada da öğrencilerin yapılandırılmıĢ sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yöntemine göre, daha aktif oldukları çiftli sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yönteminin, bilimsel tutum artıĢında daha etkili olacağı söylenebilir.

AraĢtırma sonunda elde edilen, sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yönteminin, öğrencilerin bilimsel tutumlarını arttırmasında etkili olduğu sonucu, bu konuda daha önce yapılan çalıĢmaların sonuçları ile uyum içerisinde olduğu gözlemlenebilmektedir (Gibson ve Chase, 2002; Lord ve Orkwiszewski, 2006; Ergül vd., 2011).

Ayrıca çiftli sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yöntemi ile yapılandırılmıĢ sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yönteminin, bilimsel tutum üzerine etkilerinin farklılığını gösteren bir çalıĢmaya literatürde rastlanamamıĢtır. Bu anlamda bu çalıĢma literatüre katkı sağlamaktadır.

V.1.3. Bilimsel Süreç Becerisi

Yapılan çalıĢmada 7. sınıf öğrencilerinin bilimsel süreç becerilerine iliĢkin elde edilen bulgularaa göre; araĢtırmacı tarafından geliĢtirilen ders planlarının kullanıldığı çiftli sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yöntemi ile yapılandırılmıĢ sorgulayıcı- araĢtırmaya dayalı öğretim yönteminin, öğrencilerin bilimsel süreç becerilerini geliĢtirmedeki etkililikleri arasında anlamlı bir farklılık oluĢmadığı söylenebilir. Bu

sonuç t-testi ile yapılan istatistikî iĢlemlerle ortaya çıkmaktadır. Bu sonuca göre; çiftli sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yönteminin yapılandırılmıĢ sorgulayıcı- araĢtırmaya dayalı öğretim yöntemine göre öğrencilerin bilimsel süreç becerilerini arttırmalarında daha etkili olmadığını; ancak hem çiftli sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yönteminin hem de yapılandırılmıĢ sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yönteminin bilimsel süreç becerilerini arttırdığı söylenebilir.

Yapılandırıcı yaklaĢım ile uyumlu olan sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yönteminin, öğrencilerin derslerin iĢleniĢi sırasında grup arkadaĢları ile beraber aktif bir Ģekilde sürece katılmaları ve derslerdeki çeĢitli aktiviteler aracılığı ile birçok bilimsel süreç becerisini kullanmaları öğrencilerin bilimsel süreç becerilerini arttırmalarında etkili olduğu düĢünülebilir. Çünkü sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yöntemine uygun olarak iĢlenen fen derslerinde, öğrenciler bilim adamlarının çalıĢmalarını taklit eder gibi kendi çalıĢmalarını yaparlarken, gerekli her türlü bilimsel süreç becerisini aktif olarak kullanmaktadırlar. Bu da öğrencilerin sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yöntemi ile bilimsel süreç becerilerinin artmasına neden olabilmektedir.

AraĢtırma sonunda elde edilen, sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yönteminin öğrencilerin bilimsel süreç becerilerini arttırmasında etkili olabileceği sonucu, bu konuda daha önce yapılan çalıĢmaların sonuçları ile uyum içerisinde olduğu gözlemlenmiĢtir. (Mattheis ve Nakayama, 1988; BaĢağa, Geban ve Tekkaya, 1994; Chang ve Mao, 1998; Songer, Lee ve Kam, 2002; Songer, Lee ve McDonald, 2003; Hofstein, Shore ve Kipnis, 2004; Ergül vd., 2011; Moore, 2009; AteĢ ve Bahar, 2002; AteĢ, 2004; Tatar, 2006; Duban, 2008; Seyhan, 2008; Altunsoy, 2008; Köksal, 2008; Parim, 2009; Kaya, 2009).

Ayrıca çiftli sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yöntemi ile yapılandırılmıĢ sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yönteminin bilimsel süreç becerisi üzerine etkilerinin farklılığını gösteren bir çalıĢmaya literatürde rastlanamamıĢtır. Bu anlamda bu çalıĢma literatüre katkı sağlayabilecektir.

V.1.4. Bilgi Kalıcılığı

Yapılan çalıĢmada 7. sınıf öğrencilerinin bilgi kalıcılıklarına iliĢkin elde edilen bulgulara göre; araĢtırmacı tarafından geliĢtirilen ders planlarının kullanıldığı çiftli sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yöntemi ile yapılandırılmıĢ sorgulayıcı- araĢtırmaya dayalı öğretim yönteminin öğrencilerin bilgi kalıcılıklarını geliĢtirmedeki etkililikleri arasında anlamlı bir farklılık oluĢmadığı söylenebilir. Bu sonuç t-testi ile yapılan istatistikî iĢlemlerle ortaya konmaktadır. Bu sonuca göre; çiftli sorgulayıcı- araĢtırmaya dayalı öğretim yönteminin yapılandırılmıĢ sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yöntemine göre öğrencilere bilgi kalıcılığı sağlamada daha etkili olmadığı; her iki yönteminde bilgi kalıcılığı sağlamada benzer özellik gösterdiği söylenebilir.

Yapılandırıcı yaklaĢım ile uyumlu olan sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yönteminin, öğrencilerin kendilerinin aktif olduğu derslerde bilginin yine kendileri tarafından yapılandırılmasının ve içselleĢtirilmesinin öğrencilerin bilgi kalıcılıklarını sağlamada etkili olduğu düĢünülebilir. Bu, her iki düzeydeki sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yöntemi için de benzer biçimde gerçekleĢebilmektedir.

Ayrıca sorgulayıcı-araĢtırmaya dayalı öğretim yönteminin, bilgi kalıcılığı üzerine etkisini gösteren bir çalıĢmaya literatürde rastlanamamıĢtır. Bu anlamda bu çalıĢmanın literatüre katkı sağlayabileceği söylenebilir.

Benzer Belgeler