• Sonuç bulunamadı

VI. SONUÇLAR ve ÖNERĠLER

6.1. Sonuçlar

AraĢtırmaya katılan öğrencilerin; %34,6‟sı erkek ve %65,4‟ü kız öğrencilerden oluĢmaktadır. Bu bulgulardan hareketle, Büro Yönetimi alanını erkeklere göre kız öğrencilerin daha çok tercih ettikleri anlaĢılmaktadır. Bununla birlikte, örneklemin %71,5 çoğunluğu 18–20 yaĢ aralığındaki öğrencilerden oluĢmaktadır. YaĢ aralığının 18-20 yaĢlarda yoğunlaĢması beceri eğitimine sadece son sınıf öğrencilerinin katılmasından kaynaklandığı söylenebilir.

Yönetici Sekreterliği Dalını araĢtırmaya katılan 213 öğrenci tarafından %72,9 oranı ile en çok tercih edilen dal olduğu görülmektedir.

Büro Yönetimi Alanında en fazla öğrenci Ankara TML‟nde, Sincan TML‟nde ve Aydınlıkevler TML‟nde bulunmaktadır. Ankara TML‟nde bu alanda en fazla öğrencinin bulunması Sekreterlik Meslek Lisesi‟nin (eski ismi ile) bu okula devredilmiĢ olmasından, mevcut okulda ise yeni alan adı ile Büro Yönetimi Alanının ilk olarak bu okulda açılmasından kaynaklandığı söylenebilir. Sincan TML‟nde bu alanda diğer okullara göre daha fazla öğrencinin bulunması Sincan bölgesinin nüfus yoğunluğundan kaynaklanmıĢ olabilir. Aydınlıkevler TML‟nin bu alandaki öğrenci yoğunluğunu ise Keçiören bölgesinin en büyük ve en eski TML‟si olmasından kaynaklandığı söylenebilir.

AraĢtırmaya katılan öğrencilerin %63‟nün kamu kurumlarında beceri eğitimi yapmaktadırlar.

Beceri eğitimine katılan öğrencilerin %36,4‟le en çok Çankaya ilçesinde ve % 4,2 ile de en az Mamak ilçesinde bulunduğu gözlemlenmiĢtir. En fazla beceri eğitimi yapan öğrencilerin

98

Çankaya ve Yenimahalle Ġlçelerinde bulunmasının nedeni buralarda nüfusun yoğun olması ve çok sayıda büro ve iĢyerinin bu ilçelerde bulunmasından kaynaklandığı söylenebilir. AraĢtırmaya katılan öğrencilerin beceri eğitimi süreci sonucunda, öngörülen mesleki yeterlikleri kazanma durumlarına iliĢkin ifadelere genel olarak olumlu görüĢ belirttikleri gözlenmektedir. Bununla birlikte, öğrencilerin; “Randevu ve konuk kabulü programının kullanımı”, “Toplantı ve seyahat organizasyonu”, “Piyasaların izlenmesi”, “Faaliyet alanlarının araĢtırılması”, “Ticari matematik hesaplamaları”, “ĠĢletmenin amaçlarının ve piyasa Ģartlarının belirlenmesi”, “Yabancı dilde kiĢi, yer, ulaĢım ve yerleĢim yerleri hakkında bilgi verilebilmesi”, “Tasarım programlarının kullanılması”, “Sergi ve fuarlarda firmanın temsil edilebilmesi”, “Dava hizmetlerini yapabilmesi”, “Sekretarya programının kullanılması” gibi konularda kendilerini daha yetersiz gördükleri tespit edilmiĢtir.

Öğrencilerin beceri eğitimi süreci sonucunda, öngörülen mesleki yeterlikleri kazanma durumlarına iliĢkin ifadelerin bir kısmında kendilerini yetersiz buldukları anlaĢılmaktadır. Yetersizliklerin nedeni; bu konularda iĢyerlerinde uygulama etkinliğinin bulunmamasından kaynaklandığı düĢünülebilir.

AraĢtırmaya katılan öğretmenlerin; % 63,3‟ünün kadın olduğu anlaĢılmaktadır. Bu sonuçlardan Büro Yönetimi öğretmenliğinin ağırlıklı olarak kadınlar tarafından tercih edildiği söylenebilir.

AraĢtırmaya katılan öğretmenlerin % 46,4‟ünün 46 yaĢ ve üzeri olduğu anlaĢılmaktadır. Büro yönetimi öğretmenlerinin % 70‟inin 41 yaĢ ve üzeri olmasının nedeninin, Ankara‟nın merkez olması nedeniyle kıdemli öğretmenler tarafından tercih edildiği söylenebilir. Ticaret Meslek Liselerinin Büro Yönetimi Bölümünde 24-28 yaĢ aralığında hiç öğretmen bulunmamaktadır.

AraĢtırmaya katılan öğretmenlerin % 67,2‟sinin hizmet sürelerinin 20 yıl ve üzerinde olduğu anlaĢılmaktadır. Bu sonuçlardan Ankara merkezde bulunan Ticaret Meslek Liselerinde Büro Yönetimi Alanı öğretmenlerinin mesleki kıdemlerinin yüksek olduğu söylenebilir.

AraĢtırmaya katılan Büro Yönetimi Alanı Öğretmenlerinin % 14,3 ile en fazla Yenimahalle TML‟nde bulunduğu görülmektedir.

Beceri eğitimini yürüten öğretmenler, öğrencilerin beceri eğitimi süreci sonucundaki kazanımlarına iliĢkin ifadelere genel olarak olumlu görüĢ belirtmekle birlikte,

99

öğrencilerden ve iĢyeri temsilcilerinden önemli düzeyde farklılık gösterdiği belirlenmiĢtir. Öğretmenlerin, büro yönetimi alanı beceri eğitimi uygulamasının mesleğe hazırlama açısından değerlendirilmesinde daha olumsuz bir görüĢ içerisinde oldukları tespit edilmiĢtir.

Büro yönetimi alanı beceri eğitimi uygulamalarının mesleğe hazırlama açısından değerlendirilmesine yönelik öğretmenlerin görüĢlerini belirleyen ortalamalar incelendiğinde; “Problem çözme”, “Toplantı ve seyahat organizasyonu yapabilme”, “Piyasaları izleyebilme”, “Faaliyet alanlarını araĢtırabilme”, “Ticari matematik hesapları yapabilme”, “ĠĢletmenin amaçlarını ve piyasa Ģartlarını belirleyebilme”, “Yabancı dilde kiĢi, yer, ulaĢım ve yerleĢim yerleri hakkında bilgi verebilme”, “Tasarım programlarını kullanabilme”, “Dava hizmetlerini yapabilme”, “Anayasal haklarına ve sorumluluklarına uygun davranma”, “Kendini kiĢisel olarak sürekli geliĢtirme”, “Çevreye karĢı duyarlı davranma” konularında beceri eğitim uygulamasının daha baĢarısız olduğu öğretmenler tarafından ortaya konulmuĢtur.

Öğretmenlerin öğrencileri yetersiz buldukları yetersizliklerin nedeni; bu konularda iĢyerlerinde uygulama etkinliğinin bulunmamasından kaynaklandığı düĢünülebilir.

AraĢtırmaya katılan iĢyeri temsilcilerinin; % 56,2‟sinin erkek olduğu görülmektedir. Buradan iĢyeri temsilcilerinin kadın-erkek oranının bir birine yakın olduğu söylenebilir.

AraĢtırmaya katılan iĢyeri temsilcilerinin % 32,3‟ünün 41 yaĢ ve üzeri olduğu anlaĢılmaktadır. Bu sonuçtan yaĢ artıĢı ile iĢyeri açma eğiliminin arttığı söylenebilir. Öğrencilerin beceri eğitimi yaptığı iĢ yerlerinde % 41,7 oranında sadece birer öğrencinin bulunduğu anlaĢılmaktadır.

Beceri Eğitimi yapan öğrencilerin % 43,5 oranıyla en fazla Çankaya ilçesinde ve % 15,6 oranıyla Altındağ ilçesinde beceri eğitimi aldıkları görülmektedir. Bu durumun, adı geçen ilçelerde nüfus yoğunluğunun, iĢ yeri ve büroların fazla olmasından kaynaklandığı söylenebilir.

AraĢtırmaya katılan iĢyeri temsilcilerinin % 26,21‟nin hizmet sürelerinin 0–5 yıl olduğu anlaĢılmaktadır.

AraĢtırmaya katılan iĢyeri temsilcilerinin % 53,8‟nin Kamu Kurumu olduğu görülmektedir. Özel ve kamu sektörlerinde beceri eğitimi alan öğrenci oranlarının da birbirlerine yakın olduğu gözlenmektedir.

100

ĠĢverenlerin, beceri eğitim süreci sonucundaki öğrenci kazanımlarına iliĢkin ifadelere genel olarak olumlu görüĢ belirttikleri gözlenmektedir.

Büro yönetimi alanı beceri eğitimi uygulamalarının mesleğe hazırlama açısından değerlendirilmesine yönelik iĢyeri temsilcilerinin görüĢlerini belirleyen ortalamalar incelendiğinde; “Toplantı ve seyahat organizasyonu yapabilme”, “Piyasaları izleyebilme”, Ticari matematik hesapları yapabilme”, ”ĠĢletmenin amaçlarını ve piyasa Ģartlarını belirleyebilme”, “Yabancı dilde kiĢi, yer, ulaĢım ve yerleĢim yerleri hakkında bilgi verebilme”, “Tasarım programlarını kullanabilme”, “Sergi ve fuarlarda firmayı temsil edebilme”, “Dava hizmetlerini yapabilme” konularında beceri eğitim uygulamasının daha baĢarısız olduğu iĢyeri temsilcileri tarafından ortaya konulmuĢtur.

ĠĢverenlerin öğrencileri yetersiz buldukları yetersizliklerin nedeni; bu konularda iĢyerlerinde uygulama etkinliğinin bulunmamasından kaynaklandığı düĢünülebilir.

AraĢtırma sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde; AraĢtırmaya katılan öğrencilerin, öğretmenlerin ve iĢyeri temsilcilerinin öğrencilerin beceri eğitimi süreci sonucundaki kazanımlarına iliĢkin ifadelere genel olarak olumlu görüĢ belirtmekle birlikte; “Toplantı ve seyahat organizasyonu”, “Piyasaların izlenmesi”, “Ticari matematik hesaplamaları”, “ĠĢletmenin amaçlarının ve piyasa Ģartlarının belirlenmesi”, “Yabancı dilde kiĢi, yer, ulaĢım ve yerleĢim yerleri hakkında bilgi verilebilmesi”, “Tasarım programlarının kullanılması”, “Dava hizmetlerini yapabilmesi”, konularında ortak görüĢ olarak beceri eğitim uygulamasının daha baĢarısız olduğu ortaya konulmuĢtur.

Benzer Belgeler