• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ VE ÖNERİLER

5.1. Sonuçlar

Yapılan çalışmada, menü planlamada stratejik yönetim yaklaşımının uygulanabilirliğinin belirlenmesi sürecinde etkili olan faktörlere ilişkin alanyazından yararlanılmış ve anket uygulaması yapılmıştır. Gerek alanyazın taraması gerek anket uygulaması sonuçlarından elde edilen veriler analizlere tabi tutulmuş ve bazı sonuçlara ulaşılmıştır.

Çalışmada yararlanılan anket formu ilgili alanyazın taranmasıyla elde edilen stratejik yönetim unsurları ve yönetim süreci ifadelerinin menü planlamaya uyarlanmasıyla elde edilmiştir. Oluşturulan anket formunun hem pilot uygulamasının hem genel uygulamasının güvenilirlik analizleri yapılmış olup iki aşamada da elde edilen katsayılar ölçeğin yüksek güvenilirlikte olduğunu göstermektedir.

Anket formu ile katılımcıların demografik özellikleri, mesleki deneyim ve çalıştıkları konaklama tesislerinin özellikleri, menü planlamada stratejik yönetim unsurları ve yönetim süreci algıları ile ilgili bilgiler elde edilmiştir.

Katılımcıların demografik özellikleri incelendiğinde; erkek katılımcıların kadın katılımcılara göre daha fazla olduğu, katılımcıların büyük çoğunluğunun 36-45 yaş aralığında yer aldığı, lise ve dengi mezunlarının çoğunlukta olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Katılımcıların mesleki deneyim ve çalıştıkları konaklama tesislerinin özellikleri incelendiğinde; araştırmaya katılanların büyük çoğunluğunun aşçıbaşı ve yiyecek-içecek müdürü olduğu, yine çoğunluğun 6-10 yıl arası mesleki deneyime sahip olduğu ve kurumda 5 yıldan az çalıştığı görülmektedir. Katılımcıların çalıştıkları tesis incelendiğinde büyük çoğunluğunu otel, bağımsız uluslararası tesisler

124

oluşturmaktadır. Ayrıca tesislerin yine büyük çoğunluğu yıl boyu faaliyet göstermektedir.

Ölçeğe verilen cevaplar değerlendirildiğinde en yüksek ortalama puan misyon belirleme ve hedef belirleme boyutlarında (4,04) bulunmuştur. İfadelerde en yüksek ortalama puan “Menüye ilişkin hedefler gerçekçidir.” ifadesine (4,21) aittir. En düşük ortalama puan dış çevre analizi boyutunda (3,88) bulunmuştur. İfadelerde en düşük ortalama puan ise “Stratejik planda menü planlamasına yönelik uygulanan stratejilerin sonuçları gözden geçirilerek sapmalar ve sapmaların arka planında yatan sebepler incelenir.” ifadesine (3,68) aittir.

Frekans analizi doğrultusunda araştırmaya katılan katılımcıların menü planlamada; amaçların ve hedeflerin belirlenmesinde katılımcılığın sağlandığının, kaynakların saptanması ve tasarruflu kullnaılması için menü planlamasına zemin hazırlandığının, menü planlamasına ilişkin stratejik planlamada üst yönetimin sorumluluk aldığının, müşteri ihtiyaç ve beklentilerinin tespit edildiğinin, rekabet analizinin yapıldığının, sosyo kültürel çevrenin analiz edildiğinin, departmanın nitelik ve nicelik bakımından değerlendirildiğinin, stratejilerin maliyeti iyileştirecek şekilde tasarlandığının, belirlenen stratejilere göre uygulama programlarının ve bütçelerin hazırlandığının, standartlaştırılmış zaman sürecinin oluşturulduğunun, kontrol için standartların belirlendiğinin, müşteri memnuniyetinin ölçüldüğünün sonucuna ulaşılmıştır.

Araştırmanın amacı doğrultusunda 15 hipotez oluşturulmuştur. Menü planlamada stratejik yönetim yaklaşımı algılarını ölçmek amacıyla 2, menü planlamada stratejik yönetim unsurları algılarını ölçmek amacıyla 6, menü planlamada stratejik yönetim süreci algılarını ölçmek amacıyla 7 hipotez oluşturulmuştur. Oluşturulan 15 hipotezin 12 tanesi kabul edilmiş, 3 tanesi reddedilmiştir.

Menü planlamada stratejik yönetim yaklaşımı algılarında sayfiye tesisleri ile şehir tesisleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkinin olup olmadığına dair yapılan korelasyon analizi sonucunda ilişkinin olduğu ancak zayıf düzey bir ilişkinin olduğu görülmektedir (r=0,207; p<0,01). Bu sonuca göre H1 desteklenmiştir. Menü

planlamada stratejik yönetim yaklaşımı algılarında sayfiye tesisleri ile şehir tesisleri arasında farklılığa dair yapılan bağımsız t-testi sonucunda Şehir ve sayfiye tesislerinin

125

arasındaki bu fark istatistiksel olarak (p:0,000; p<0,05) anlamlı bulunmuştur. Bu durumda H2 hipotezi desteklenmiştir.

Menü planlamada stratejik yönetim unsurları algıları boyut olarak ele alındığında sayfiye tesisleri ile şehir tesisleri arasında anlamlı bir fark anlamlı bulunmuştur. Ancak menü planlamada misyon belirleme, vizyon belirleme ve hedef belirleme algılarında sayfiye tesisleri ile şehir tesisleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Menü planlamada amaç belirleme ve stratejik planlama algılarında sayfiye tesisleri ile şehir tesisleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Analiz ile sayfiye tesislerinin ortalamasının daha yüksek olduğu, yani sayfiye tesislerinde menü planlamada amaç belirleme ve stratejik planlamanın uygulanabildiği sonucuna ulaşılmıştır.

Menü planlamada stratejik yönetim süreci algıları boyut olarak ele alındığında sayfiye tesisleri ile şehir tesisleri arasında anlamlı bir fark anlamlı bulunmuştur. Menü planlamada dış çevre analizi, iç çevre analizi, stratejilerin belirlenmesi, uygun stratejinin seçimi, stratejilerin uygulanması, uygulama sonuçlarının değerlendirilmesi ve kontrolü algılarında sayfiye tesisleri ile şehir tesisleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Analiz ile sayfiye tesislerinin ortalamasının daha yüksek olduğu, yani sayfiye tesislerinde menü planlamada stratejik yönetim sürecinin uygulanabildiği sonucuna ulaşılmıştır.

Sonuç olarak genel itibariyle menü planlamada stratejik yönetim, stratejik yönetim unsurları ve yönetim süreci algılarında sayfiye tesisleri ile şehir tesisleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Analiz sonuçlarına göre sayfiye tesislerinin ortalamaları şehir tesislerinin ortalamalarından yüksek olduğu görülmektedir. Buna göre sayfiye tesislerinde menü planlama sürecinde stratejik yönetim anlayışına daha uygun hareket edildiği görülmektedir. Ayrıca menü planlamada stratejik yönetim anlayışının benimsenmesinin ve uygulanmasının söz konusu olabileceği sonucu da ortaya çıkmaktadır. Bu konuda işletme sahipleri, üst düzey yöneticiler ve yiyecek- içecek departmanı yöneticileri ve çalışanlarının yararlanabileceği “Stratejik Menü Planlama Model Önerisi” geliştirilmiştir.

126