• Sonuç bulunamadı

Bu çalışmada; aljinat biyopolimerinden elde edilen film ile çeşitli kimyasallarla modifiye edilmiş organo-killerin aljinat biyopolimeriyle etkileşimi sonucu elde edilen nanokompozit film numunelerinin spektroskopik, termal ve mekanik analiz yöntemleriyle karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Farklı kil ilave malzemelerinin, polimer matriksi ile etkileşmesi ve polimerin temel özelliklerini ne yönde etkilendiği tespit edilmiştir.

Kil silikat tabakaları ile ilave malzemelerin ve aljinat biyopolimerinin etkileşimi ve malzemenin nano yapısal özelliği XRD verileriyle değerlendirilmiştir. Öncelikle başta aljinat olmak üzere tüm kil numunelerinin toz halinde, ardından hazırlanan film numunelerinin XRD analizleri yapılarak, tabakalar arası uzaklık değerleri tespit edilmiştir.

Toz numunelerin XRD analizleri sonucu, toz aljinatın çalışılan bölgede pik vermediği ve Na aktive kilin montmorillonite ait olan spesifik 2θ=6.45’de görünen kil pikinin, PEI modifiye kili hariç, modifiye killerde daha küçük dalga boylarına kaydığı gözlenmiştir. Şekil 7.1’den yapılan hesapla kil ara tabakaları genişliği değerleri Tablo 8.1’de görülmektedir. Buna göre, benzetonyum modifikasyonu sonucu, Na-aktive kilin ara tabakaları 0.99 nm ve üre ile modifikasyon sonucu 0.36 nm artmıştır. PEI ile modifikasyonda ara tabakaların aksine 0.03 nm kadar azaldığı gözlenmiştir. PEI pozitif yüklü bir polimer olarak kil yüzeylerini sarmış ara tabakalara girmemiş, aksine tabakaları hafifçe sıkıştırmıştır.

Tablo 8. 1: Toz numunelere ait XRD hesaplamaları

Toz Numuneler 2θ d (Ao)

Aljinat …… ……

Na akt. Kil 6,45 13,70

Benz. Modifiye Kil 3,74 23,59

Üre Modifiye Kil 5,10 17,32

Sodyum aktive ve modifiye killerin katılımı ile hazırlanan aljinat filmlerinin

Şekil 7.2’ de verilen XRD difraktogramı incelendiğinde aljinat ilavesi ile karakteristik kil pikinin, Na-aktive kil ilavesi haricinde, tüm numuneler için daha küçük 2θ değerlerine kaydığı yani aljinat polimerinin de ara tabakalara girerek tabakalar arasını açtığı görülmektedir. PEI kil ara tabakalarına girmez iken, PEI ile sarılmış kil yüzeylerine sahip bu kilin de aljinat çözeltisiyle karışımı sonucu aljinatın ara tabakalara girdiği görülmektedir. Şekil 7.2’den hesaplanan aljinat-kil nanokompozit malzemede kil tabakaları arasındaki genişlik Tablo 8.2’ de verilmektedir.

Tablo 8. 2: Film numunelerine ait tabakalar arası genişlik

Film Numunesi 2θ d (Ao)

%1 Aljinat …… ……

%1 Alj. -0,5 Na akt. Kil 6,74 13,1

%1 Alj. -0,5 Benz.’lu Kil 3,5 25,19

%1 Alj. -0,5 Üreli Kil 4,91 17,96

%1 Alj. -0,5 PEI'li Kil 6,18 14,28

Kil-polimer nanokompozit malzemelerde kilin nano yapıda polimer matriks içinde disperse olup olmadığı XRD analizi ve TEM verilerine göre saptanmaktadır [19]. Ancak, literatürde de belirtildiği gibi XRD kolay uygulanabilirliği nedeniyle nano yapı teşhisinde en yaygın olarak kullanılan yöntemdir [40, 41-43]. TEM sadece kalitatif bilgi verirken, XRD analizi tabakalar arasının kantitatif verilerini de vermektedir. XRD verilerine göre kilin spesifik piki tamamen kaybolduğunda elde edilen kompozit yapraklanmış (exfoliated) nanokompozit malzeme olarak teşhis edilirken, orjinal kil tabaka aralıkları açıldığında elde edilen malzeme araya girmiş (intercalated) nano kompozit olarak teşhis edilmektedir.

Elde edilen malzemelerin kil tabakaları arasındaki genişleme miktarları analizlendiğinde, kompozit filmlerde kil tabakaları arasının nano boyutta açıldığı görülmektedir. Literatür verilerine dayanarak, bu açılma kil tabakalarının tamamen dağılmasına eş değer yapraklanmış yapı sergilememekte ancak araya girmiş yani intercalated yapı gözlenmektedir. Na- aktive kil, aljinat içinde dağıtıldığında,

killerde aljinatın kil ara tabakalarına girerek tabakalar arasını açtığı görülebilir. İlave açma miktarı, benzetonyum modifiye kil için 0.16 nm, üreli kilde 0.064 nm ve PEI modifiye kil ilavesinde 0.088 nm olduğu hesaplanmıştır.XRD verilerine göre, elde edilen malzeme, nanokompozit özelliği göstermektedir.

Modifiye kil elde üzere kullanılan kimyasalların, paralel kil silikat tabakaları arasında farklı tipte düzenlenmeleri mevcuttur. Kimyasal şayet kil tabakaları arasındaki mesafeyi yaklaşık 3-4 Ao’a kadar arttıracak şekilde tabakalar arasına girmiş ise tek tabaka (monolayer), 4-8 Ao arttıracak şekilde tabakalar arasına girmiş ise çift tabaka (bilayer), 8-9 Ao arttıracak şekilde tabakalar arasına girmiş ise pseudoüçtabaka (pseudotrilayer) tipi ve daha fazla miktarda kil silikat tabakaları arasındaki mesafeyi arttığında parafin tipi düzenlenmeler gerçekleşmiştir. [44]. XRD analiz ile hesaplanan kil tabakalarının genişleme miktarı neticesinde; benzetonyum ile modifikasyon sonucu yüzey aktif kimyasalının kil tabakaları arasındaki düzenlenme tipi pseudoüçtabaka (pseudotrilayer) olarak; üre ile modifikasyon sonucu üre kimyasalının kil tabakaları arasındaki düzenlenme tipi çift tabaka (bilayer) olarak tespit edilmiştir. Aljinat molekülünün modifiye killerle etkileşimi sonucu polimerin kil silikat tabakaları arasındaki etkileşimi incelendiğinde ise ; Aljinatın Na aktive kille hazırlanan tüm modifiye killerin silikat tabakaları arasında tek tabaka (monolayer) düzenlenmesi belirlenmiştir.

Aljinat ve aljinat-kil kompozit filmlerinin ışık geçirgenliği 200-800 nm dalga boyu arasında ölçülmüştür. Hazırlanan filmlerin kalınlıkları 20-90 µm arasında değişmektedir. Genel olarak, malzemelerin film kalınlıkları artıkça ışık geçirgenliğinin benzer oranda azaldığı belirlenmiştir.Ancak ince olmasına rağmen PEI’li kil ile hazırlanan filmin beklenenden daha az geçirgen olması diğer organik modifiye malzemelerinden farklı olarak bir polimer kullanılmasıyla açıklanabilir. Şeffaf Aljinat filminin içine kil malzemenin katılmasıyla geçirgenliğin azalması beklenen bir durumdur. Yalnız buradaki önemli nokta 200-800 nm arasında ölçümü yapılan modifiye killi filmler Aljinat polimeri kadar şeffaf olmasada, Şekil 7.4.a ve Şekil 7.4.b’de ki fotoğraflardan da görüldüğü gibi hala ışığı geçirebilecek kadar şeffaftırlar.

Film numunelerinin FT-IR sonuçları incelendiğinde bütün fimler için 3265 ve 3340 cm-1 arasında görülen geniş bant –OH veya COOH grupları arasındaki hidrojen

cm-1 ’de görülen bantlar karboksil (COO-) grubunun asimetrik gerilme titreşim ; 1405, 1408, 1411 cm-1 de görülen bantlar yine karboksil grubunun simetrik gerilim titreşim modunu göstermektedir. 1025, 1024 1026, 1016 cm-1 da görülen bantlar şeker grubuna ait C-OH grubundaki C-O bantının gerilim titreşim bantlarıdır. Elde edilen FTIR spektrumları literatür değerleriyle uyumlu olduğu görülmüştür [45]. Hazırlanan film numunelerinin morfolojik özelliklerinin tespiti öncelikle optik mikroskop ile gerçekleştirilmiştir. Filmlerin yüzey analizinin daha geniş kapsamlı olması için SEM analizlerinden yararlanılmıştır.Optik mikroskop ile yapılan yüzey analizleri sonucu Şekil 7.6.a ve Şekil 7.6.b’de görüldüğü gibi özellikle Na ile aktive edilmiş kille ve Benzetonyum ile modifiye edilmiş kille hazırlanan filmlerde homojen bir dağılım; SEM analizleri sonucu Şekil 7.7 ve Şekil 7.8’de görüldüğü gibi Aljinat ile hazırlanan film; Na ile aktive edilmiş kille ve Benzetonyum ile modifiye edilmiş kille hazırlanan filmlerde nano parçacıklar tespit edilmiştir. Optik mikroskop ve SEM analizleri sonucu en farklı morfolojik yapının üre modifikasyonu ile gerçekleştiği tespit edilmiştir.

Kompozit filmlerin Şekil 7.9’ da verien termogramlarından filmlerin hızlı kütle kaybınının başladığı ve sonlandığı sıcaklıklar ve bu değişim esnasında % kütle kaybı tablo halinde Tablo 8.3’de verilmiştir.

Tablo 8. 3: Filmlere ait hesaplanan TGA sonuçları

İSİM NUMUNE T ilk (°C) T son (°C) % KütleKaybı a Aljinat Film 200 270 35

b Alj./ Na akt. Kil 212 279 24,5

c

Alj./Benz.Modifiye

Killi film 217 290 31,25

d

Alj./Üre Modifiye Killi

Film 203 271 34

e

Alj./PEI Modifiye Killi

Film 200 273 23,5

TGA sonuçları incelendiğinde, her malzeme için 500C ile yaklaşık 200 0C arasındaki hafif kütle kaybı fiziksel olarak adsorplanan su moleküllerinin kaybından dolayıdır. 200 0C dan sonra biyopolimerin bozunması ile hızlı bir kütle kaybı gözlenir. Aljinat polimerinin bozunmaya başladığı sıcaklık 200 0C olup; modifiye killerle hazırlanan filmlerde, PEI modifiye killi film harici, bu sıcaklığın arttığı belirlenmiştir. PEI-killi

tamamen bozunduğu sıcaklık 270 0C iken tüm modifiye killerin sisteme ilave edilmesiyle son bozunma sıcaklığında artışlar belirlenmiştir. Na aktive kil ve PEI’li kil içeren film numunelerinde 3-9 0C artış gözlemlenirken Benzetomyumla muamele edilen killi numunede 20 0C artış tespit edilmiştir.

TGA analizlerinden yaralanılarak bulunan bir başka değerde nanokompozit filmlerin ilk ve son bozunma sıcaklıkları arasındaki meydana gelen kütle kayıplarıdır.Aljinat polimerinin belirlenen bu iki sıcaklık değeri arasındaki kütle kaybı % 35 olarak hesaplanmıştır. Killerin ilavesiyle hazırlanan nanokompozit filmlerde kütle kayıbındaki azalma tespit edilmiştir. Özellikle PEI içeren organokilde bu değer % 23.5’e kadar düşmektedir.

TGA analizleri sonucu gerek ilk ve son bozunma sıcaklıkları gerekse kompozit malzemenin kütle kaybı miktarı bakımından her iki durumda da kil ilavesinin amaçlandığı gibi termal özellikleri arttırdığı daha dayanıklı nanokompozit filmlerin elde edildiği tespit edilmiştir.

Aljinat polimerinden ve polimere modifiye killerin katılmasıyla hazırlanan nanokompozit filmlerin DSC analizleri ile termal bozunma ve camsı geçiş sıcaklıklarının belirlenmiştir.

Tablo 8. 4: Filmlere ait Tg değerleri

İSİM NUMUNE Tg (°C)

a Aljinat Film 118

b Alj./ Na akt. Killi Film 121

c Alj./Benz. Modifiye Killi film 123

d Alj./Üre Modifiye Killi Fİlm 106

e Alj./PEI Modifiye Killi Film 108

Şekil 7.10’ dan elde edilen Tg değerlerinin belirlendiği sıcaklıklar Tablo 8.4’de verilmiştir. Tablo 8.4 ‘te gösterildiği gibi Aljinat polimerinin Tg değeri 118 0C olup bu değerin aynı özellikteki Aljinat için verilen literatür değerleri ile uyumlu olduğu tespit edilmiştir [46]. Na aktive kil ve Benzetonyumlu kille hazırlanan filmlerin Tg değerlerinde 3-50C lik artışlar belirlenmiştir.

DSC termogramından termal bozunma sıcaklıkları incelendiğinde üre modifiye kil

dolayısı ile üre modifiye kilin termal stabilitesinin diğerlerine göre daha fazla olduğu görülebilir.

Düşük sıcaklık değerlerinde E΄ (Storage modulus) değerlerinin az olması moleküllerin daha fazla serbest hacme sahip olması sebebiyle daha rahat hareket ettikleri şeklinde yorumlanır [32]. Bu bilgi ışığında Şekil 7.11.a incelendiğinde Aljinat filminin 400 C ile 50 0 C arasında enerji depolama özelliğinin arttığı moleküllerin bu sıcaklık değerleri arasında daha zor hareket ettiği söylenebilir. Aljinat filmine modifiye kil katılarak hazırlanan filmlerden Na aktive ve Üre modifiye killi filmlerde moleküllerin hareketi artan modulus değerleriyle azalırken, Benzetonyum modifiye killi filmde daha az enerji depolandığını gözlenmiştir. Elastikiyetenin bir ölçüsü olan E΄ değerleri incelendiğinde Na aktive kille hazırlanan filmin aljinat filminden daha esnek ve şekil alabilen bir yapı oluşturduğu belirlenmiştir. Şekil 7.11.b’de verilen Loss modulus grafiği incelendiğinde Aljinat içersine kil ilavelerinin filmlerde enerjiyi kaybetme olasılığının azaltıldığı belirlenmiştir. DMA sonucu elde edilen her iki grafiktede kil ilavesiyle filmlerde farklı başlangıç modulus değerlerinin olduğu görülmektedir. Kille modifiye edilen Aljinat filmlerinin E΄ (storage modulus) değerlerinin orijinal Aljinat filminden fazla olması bu filmlerin başlangıçtan itibaren daha elastik olduklarını gösterirken, E΄΄ (loss modulus) değerlerinin yine fazlalığı kil ilavesiyle moleküllerin enerji aktarımının farklılaştığı şeklinde yorumlanabilir. Ölçümler sırasında PEI modifiye killi filmin dataları filmin hemen deforme olması nedeniyle alınamamıştır.

Yapılan tüm karakterizasyon analizleri neticesinde hazırlanan filmlerin kendilerine has geliştirilen özellikleri sayesinde endüstride farklı uygulama alanları mümkündür. Örneğin antiseptik özelliği olan Benzetonyum yüzey aktif maddesi ile hazırlanan filmlerin gıda ve kozmetikte, üreli filmlerin tarımda, PEI ile hazırlanan filmlerin yine gıda, ilaç salımı ve gen transferlerinde olmak üzere farklı uygulama alanlarında günümüzde kullanılabilecek alternatif kompozit malzemler olması amaçlanmıştır.

KAYNAKLAR

[1] Bangyekan, C., Aht-Ong, D., Srikulkit, K., 2006. Preparation and properties evaluation of chitosan-coated cassava starch films, Carbohydrate

Polymers, 63, 61-71.

[2] Van de Velde, K., Kiekens, P., 2002. Biopolymers:overview of several properties and consequences on their applications, Polymer Testing,

21, 433-442.

[3] Meneghetti, P., Qutubuddin S., 2006. Synthesis, termal properties and applicaiton of polymer-clay nanocomposites, Thermochimica Acta,

442 , 74-77.

[4] Augst, A., Kong, H.J., Money, D., 2006. Alginate Hyrogels as Biomaterials,

Macromolecular Bioscience, 6, 623-633.

[5] Avella, M., Vlieger, J., Fischer, S., Vacca, P., 2005. Biodegradable starch/clay nanocomposite for food packaging applications, Food Chemistry, 93, 467-474.

[6] Kennedy, J., Panesor, P., 2006. Biodegradable Polymers for Industrial

Applications. Book Reviews, Carbohydrate Polymers, 64, 603-604.

[7] Ray, W., L., ve James, B.,N., 1993. Industrial Gums, Algin, 105-142, San

Diego:Acedemic Press.

[8] H.,Mc, 2003. A guide to the seaweed ındustry, FAO Fisheries Technical Paper

FAO, 441, 39-47.

[9] Chrastil, J., 1991. Gelation of Calcium Alginate Influence of rice starch or rice flour on the gelation kinetics and on the final gel structure, Journal of

Agric.Food Chem., 39, 874-876.

[10] Zactiti, E., M., Kieckbush, T., 2006.Potassium sorbate permeability in biodegradable alginate films, Journal of Food Engineering, 77, 462- 467.

[11] Liangbin, L., Yapeng, F., Vreeker, R., Appelqvist, I., 2007. Reexamining the Egg-box model in calcium-Alginate Gels with X-ray Diffraction,

Biomacromolecules, 8, 464-468.

[12] Roger, S., Talbot, D., Bee, A., 2006. Preparation and effect of Ca+2 on water solubility, particle release and swelling properties of magnetic alginate films, Journal of Magnetism and Magnetic Materials, 305, 221-227. [13] Alemdar, A., 2001. Bentonit ve montmorillonit dispersiyonlarının reolojik, viskoelastik, Koloidal özellikleri üzerine organik ve inorganik

katkıların etkisi, Doktora Tezi, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul. [14] Güngör, N., 1981. Bentonitik kil minerallerinin yapı ve özellikleri üzerine

değişebilen katyonların etkilerinin fiziksel yöntemlerle incelenmesi.

Doktora Tezi, İTÜ Temel Bilimler Fakültesi, İstanbul.

[15] Günister, E., 2003. Na-Aktif bir bentonit-su sisteminde partikül etkileşimleri üzerine DTABr ve BDTDACl katyonik yüzüey aktiflerinin etkisinin reolojik ve elektrokinetik yöntemlerle incelenmesi, Yüksek Lisans

Tezi, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

[16] Yalçın, T., 2001. Bentonit-su sistemlerinin reolojik ve elektrokinetik özellikleri üzerine yüzey aktif maddelerin etkisi, Yüksek Lisans Tezi, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

[17] Ray, S., Okamoto, M., 2003. Polymer/layered silicate nanocomposites:a review from preparation to processing, Prog. Poymer Science, 28, 1539- 1641.

[18] İşçi, S., Güner, S., Ece, Ö., Güngör, N., 2005. Investigation of rheological and colloidal properties of bentonitic clay dispersion in the presence of a cationoic surfactant, Progress in Organic Coatings, 54, 28-33.

[19] Ray, S., Bousmina, M., 2005. Biodegradable polymers and their layered

silicate nanocomposites: ın greening the 21st centruy materials world,

Progress in Materials Science, 50, 962-1079 .

[20] Meneghetti, P., Qutubuddin, S., 2006. Synthesis,thermal properties and application of polymer-clay nanocomposites, Thermochimica Acta,

442, 74-77.

[22] Wu, T., Wu C.Y., 2006. Biodegradable poly(lactic acid) / chitosam-modified montmorillonite nanocomposites: Preparation and characterization,

Polymer Degradation and Stability, 91, 2198-2204.

[23] Ishida, H., Campbell, S., Blackwell, J., 2000. General Approach to Nanocomposite Preparation Chemical Materials, 12,1260-1267.

[24] Kılıç, E., Köseoğlu, F., Yılmaz, H., 1992. Enstrümantal Analiz İlkeleri 273-274-279, Bilim Yayıncılık, Ankara .

[25] Petrucci, R., Hardwood, W., 1994. Genel Kimya, 462-463, Palme Yayıncılık, Ankara.

[26] Solomons, G., Fryhle, C., 2002. Organik Kimya , Infrared Spektroskopisi, 76- 78, 7.Baskı Literatür Yayıncılık, İstanbul.

[27] Skoog, F.J., Holler, T. A., 1992. Enstrümantal Analiz İlkeleri,Taramalı

Elektron Mikroskopi, 549-552, Bilim Yayıncılık, Ankara.

[28] Taramalı Elektron Mikroskobu(SEM).2007.[online]. [Accessed 21st Jan. 2008]

Available from World Wide Web:

<http://www.istanbul.edu.tr/eng/metalurji/sem.htm> [29] Kılıç, E., Köseoğlu, F., Yılmaz, H., 1992. Enstrümantal Analiz İlkeleri, Termal Yöntemler, 798-800, Bilim Yayıncılık, Ankara. [30] Kılıç, E., Köseoğlu, F., Yılmaz, H., 1992. Enstrümantal Analiz İlkeleri,

Diferansiyel Taramalı Kalorimetri,805, Bilim Yayıncılık, Ankara.

[31] Differential Scanning Calorimetry .2005.[online]. [Accessed 11st Feb. 2008]

Available from World Wide Web:

<http://www.pslc.ws/mactest/dsc.htm >

[32] Menard, P., K., 1999. Dynamic Mechanical Analysis, An Introduction to

Dynamic Mechanical Analysis, 13-16, CRC Pres, New York.

[33] Man, P., Chan, K., Dong, L., Jyung. K., 2004. Intercalation of magnesium- urea complex into swelling clay, Journal of Physics and Chemistry of

Solids, 65, 409-412.

[34] Eva, A., Lapides, I., Yariv, S., 2007. Thermo-xrd investigation of monoionic montmorillonites mechanochemically treated with urea , Journal of

Thermal Analysis and Calorimetry, 90, 99-106.

[35] Baojiao, G., Pengfei, J., Haibo, L., 2006. Studies on adsorption property of novel composite adsorption material PEI/SiO2 for uric acid ,

[36] Cutter C.N., 2006. Opportunities for bio-based packaging Technologies to i mprove the quality and safety of fresh and further processed muscle foods, Meat Science, 74, 131-142.

[37] Alemdar, A., Öztekin, N., Güngör, N., Ece, Ö.I., Erim, F.B., 2005. Effects of polyethyleneimine adsorption on the rheological properties of purified bentonite suspensions, Colloids and Surface A, 252, 95-98.

[38] Rhim, J. W., 2004. Physical and mechanical properties of water resistant sodium alginate films, Lebensm.-Wiss.u-technol., 37, 323-330.

[39] Russo R., Malinconico, M., Santagata, G., 2007.Effect of cross-linikng with Calcium ıons on the physical properties of Alginate Films,

Biomacromolecules, 8, 3193-3197.

[40] Sinha, R., Okamoto, M., 2003. Polymer/layered silicate nanocomposites: a review from preparation to processing, Prog. Polym Science., 28, 1539-641.

[41] Biswas, M., Sinha, S., 2001. Recent progress in synthesis and evaluation of polymer montmorillonite nanocomposites, Advances in Polymer Science, 155,167-221.

[42] Giannelis, E.,, Krishnamoorti, R., Manias, E., 1999. Polymer–silicate nanocomposites: model systems for confined polymers and polymer brushes, Advances in Polymer Science, 138, 107-47.

[43] LeBaron, P., C., Wang, Z., Pinnavaia, T., J., 1999. Polymer-layered silicate nanocomposites: an overview, Applied Clay Science, 15, 11-29.

[44] Laird, D.A., 1994. Evaluation of the Structural Formula and Alkylammonium methods of determining layer charge, The Alkylammonium Method, 87,88, The Clay Minerals Society, Boulder

[45] Lawrie, G., Keen, I., Drew, B., Rinoul, L., Fredericks, P., 2007. Interactions between Alginate and Chitosan Biopolymers characterized using FTIR and XPS Biomacromolecules , 8, 2533-2541.

[46] Boya, N., Malladi, S., Roju K., Aminabhavi T., 2005. Termal, viscoelastic,solution and membrane properties of sodium

alginate/hydroxethylcellulose blends, Carbohydrate Polymers, 61 ,

ÖZGEÇMİŞ

27.08.1982 yılında İstanbul’da doğdu. 2000 yılında Sakıp Sabancı Süper Lisesi’nden mezun oldu. 2001 yılında İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünü kazanmış ve 2006 yılında bölüm ikincisi olarak mezun olmuştur. Mezun olduğu yıl aynı bölümde Yüksek Lisans’a başlamıştır.Aralık 2006 tarihiyle Analitik Kimya Anabilim Dalı’nda Araş. Gör. Olarak başladığı görevine halen devam etmektedir.

Benzer Belgeler