• Sonuç bulunamadı

SONUÇLAR VE DEĞERLENDĠ RMELER

Bili m Ada ml arı ve çevreciler arası nda kabul gören bir gör üĢe göre, küreselleĢ me ve 19. yüzyıl dan bu yana özelli kl e i nsanoğl unun, doğal kaynakl arı bili nçsi zce t üket mesi, doğal çevrenin al eyhi ne sonuçl anmıĢ ol duğu bugün kabul edili yor.

21. yüzyıl da karĢı mıza çı kan en öne mli gl obal pr obl e m, dünyada ol umsuz yönde i kli m deği Ģi mine neden ol acak ol an sera et kisi ni n art an bir Ģekil de risk ol uĢt ur ması dır. Genel de i kli m deği Ģi kli ği ni n hi ssedile meyen et kileri, paral eli nde özelli kl e kent sel al anl arda, hava kalitesi nde köt üye gi diĢe sebep ol makt adır. Bu bakı mdan çevresel ol gulara en ağır yükü dol aylı ya da direk yol dan bi nal arı n getirdi ği, çevresel f akt örleri n ol u ms uz yönde et kilen mesi nden kaçı n mak açı sı ndan baĢrol ün yi ne bu bi nal ara düĢt üğü gerçeği yadsına maz bir gerçektir. Bu bağl a mda sürdür ül ebilir ve ekol ojik yapıl aĢ ma enerji et kin t asarı mlar ve akıllı bi nal ar son yıllarda mi marlı k gündemi nde öne mli bir tartıĢ ma konusudur.

Sür dür ül ebilir geliĢ me çevreyi kirlet meyen ve kaynakl arı t üket meyen; Ekono mi k, sosyal, kült ürel ve t eknoloji k i yileĢtir meni n adal etli iĢle mi dir ve i nsan kaynakl arı nı n değeri ni arttır mayı ve t opl umsal yet enekl eri n geliĢtiril mesi ni de kapsar. Sür dü-rül ebilir t opl umlar, ekoloji k ür ünl er, sağlı klı konutl ar, enerji t asarruflu ve akıllı bi nal ar, t üm bunl ar küresel ekol oji k gereklili kl er doğr ult usunda atılan adı mlar dır 1970' li yıllarla birli kt e baĢl ayan bu süreçl e, ekono mi, t opl um ve çevre arası nda kur ul mak i st enen dengeni n anl atı mı ol arak ort aya çı kan, sür dür ül ebilir kal kı nma ya da sürekli ve dengeli kalkı nma kavra mı en genel t anı mı yl a “ Bugünün i hti yaçl arı nı, gel ecek kuĢakl arı n kendi i hti yaçl arı nı karĢıla ma i mkanı na zarar ver meden karĢıla mak” ol arak açı kl an makt adır.

Çevre sor unl arı nı n çözümüne kat kı da bul un mak içi n en anl a mlı yakl aĢı mlardan biri de kuĢkusuz enerji bili nci il e yaĢa mak ve i nĢa et mektir. GeliĢ miĢ Batı ül kel eri nde, bazı ör nekl eri bu çalıĢ mada akt arılan, son derece basit uygul anabilir enerji- veri mli tasarı m yönt e mleri yaygı nlı k kazan mıĢtır. YaĢanan aĢırı kaynak t üketimi , zararlı atı kl ar, çevre kirlili ği ve kull anı cı nı n gereksi ni mine yet eri nce yanıt ver meyen yapay

çevrel er, bi na üreti minde sür dür ül ebilirli k, ekol ojik ve enerji et ki n t asarı m gi bi çevre duyarlı söyl e mleri günde me getir miĢtir. Artı k dünyanı n birçok böl gesi nde yeni teknol ojilerle üretilen enerji et ki n akıllı ofisler bir dönü m nokt ası ndadır.

Günü müzün sofisti ke bi nal arı ol an akıllı bi nal ar, t eknol oji ni n hı zlı devi nimi ne ayak uydurarak, kull anı cıları nı n i hti yaç ve i st ekl eri ne cevap verebil ecek nit eli kt e il eri teknol oji ür ünl eri ile entegre ol muĢl ardır. Tü m bu genel yakl aĢı mlarla birli kt e akıllı bi nal arı n, özelli kl e; yatırı m ve i Ģl et me mali yetleri nden kazanç sağl ayan, çevre kirlili ği ne neden ol mayan enerji et ki n yapısı da ön pl ana çı kmakt adır.

Akıllı bi nal arı n yarı nı n kull anı cıları nı n bili nmeyen, t ahmi n edil e meyen i hti yaç ve istekl eri ne cevap verebil medeki yet eneği günümüz bi nal arı nı akıllı kıl makt adır. Bugünün bi nal arı yaygı n kanı nı n aksi ne, sadece t eknol oji yi yoğun ol arak kull anmal arı ile değil, o t eknol oji çevreye verecekl eri en az kirlili k ve enerji t üketi miyl e sağl a mal arı ile akıllı kabul edil ebilirler. Günü müzde enerji kaynakl arı nı n gi derek azal ması ve aĢırı yakıt kull anı mı s onucu art ması, dünyadaki t ü m ül kel er i çi n öne mli bir risk ol uĢt ur ması dır. Bu doğr ult uda, her al anda ol duğu gi bi bi na endüstrisi al anı nda da akıllı ofislerde enerji ni n et ki n bir Ģekil de kull anı mına yöneli k çok sayı da çalıĢ ma yapıl a makt adır.

Tez çalıĢ ması kapsa mı nda, i ki nci böl ümde açı klanan sür dür ül ebilirli k, akıllı bi nal ar ve enerji kull anı mı konul arı, enerji kaynakl arı ve enerji et ki n t asarım konul arı açı kl anmıĢtır.

Enerji kaynakl arı il e il gili ol arak özelli kl e yenil enebilir enerji kaynakl arı nı n kull anı mı il e il gili ol arak çalıĢ mal ar arttırıl mıĢ özelli kl e güneĢ ve r üzgar enerjileri ni n kull anıl mal arı il e bi nal arda büyük oranda enerji t asarrufu sağl anabileceği ort aya kon muĢt ur. Gl obal çevresel kirlili ği n ort aya çı kması na sebep ol an f osil yakıtları n kull anı mını n yeri ne, alternatif ol arak yenilenebilir enerji kaynakl arı tanıtıl maktır.

Yapıl arda enerji kull anımı ve kor unu mu il e iliĢkili para metrel er ort aya kon muĢ bu konudaki kanun ve yönet meli kl er vur gul anmıĢtır. Ül ke mi z sahi p ol duğu i kli msel koĢulları gereklili kl eri ni ve avant ajları nı t a m ol arak kull anma makt adır. Bugün pek çok Avr upa ül kesi ve A.B. D.‟de bu konuda çalıĢmal ar yapıl makt adır.

Bugün özelli kl e akıllı ofisler konusunda, enerji et ki n t asarı m para metrel eri nden faydal anıl arak çok öne ml i oranl ar da enerji tasarr ufu sağl an mı Ģtır.

Bu konu il e il gili ör nekler t ez çalıĢ ması nı n, son böl ümünde i ncel enmiĢtir. Ayrı ca yi ne son böl ümde, enerji kor unu ml u yapı para metrel eri ve enerji kor unu ml u yapıl arı n sı nıflandırıl ması konul arı irdel enmiĢtir. Bu böl ümdeki ör nek yapıl arın akıllılı k özelli kl eri karĢılaĢtır malı ol arak belirtil miĢtir. Özelli kl e son yıllarda, günl ük hayatı mızda büyük öneme sahi p akıllı ofisler il e il gili pek çok araĢtır ma ya-pıl makt adır. Konf or, güvenli k, servisl er konul arı nda bi nal ara getirilecek ek sist e m-leri n bi naya ve çevreye getireceği zararlara çok di kkat edil meli dir. Bu yöndeki çalıĢ mal arı n ve enerji konul arı nı n üstlendi kl eri mi syon gereği gel eceğin öne mli ol gul arı ndan biri ol acakları açı ktır. Mi marl ar ol arak t asarı mları mızda, sürdür ül ebilir bir pl anl a ma ol uĢt ur mak adı na; enerji et ki nli ğini en öne mli para metrelerden biri ol arak kabul et meli yi z.

KAYNAKLAR

Akkaya, A., 1996. Ekono mi k yapıl abilirli k çalıĢmal arı kapsa mı nda düĢük enerji mi marlı ğı yakl aĢı mını n mali yet e et kisi. Yüksek Lisans Tezi, Ġ TÜ Fen Bili mleri Enstit üsü, Ġstanbul.

Anon, 2002. NREL Fact s, Publi c Affairs. 1617 Cole Boul evar d. Gol den, Col orado Ar dehali M., Mort eza., 2001. Bi na HVAC Si st eml eri Kontr ol ve ÇalıĢtırma Strat e-

jileri ni n Bil gi sayar Si mül asyonu. Tesi sat Mühendi sli ği, 61, Ma ki na Mühendi sl eri Odası, Ġstanbul.

Ar u, K., A., 1995. Kent sel Mekan Tasarı mı ve Ekol oji, Pl anl a maya ve Tasarı ma Eko- l oji k Yakl aĢı m Se mpozyu m Kit abı, MS Ü Mi marlı k Fakült esi, ġehir Böl ge Pl anl a ma Böl ümü, Ġstanbul.

At ki n, B., 1988. Int elli gent Buil di ngs: Appli cati ons of I T and Buıil di ng Aut o mati on t o Hi gh Technol ogy Consr ucti on Pr oj ect s, Kogan Page Li met ed, Gr eat Brit ai n.

Ayaz, E., 2002a. Yapıl arda Sür dür ül ebilirli k Kriterl eri ni n Uygul anabilirliği 6, TMMO M Mi marl ar Odası Ġst anbul Büyükkent ġubesi, Ġst anbul. Ayaz, E., 2002b. Yapıl arda Sür dür ül ebilirli k Krit erl eri ni n Uygul anabilirli ği. Yüksek

Li sans Tezi, Ġ TÜ Fen Biliml eri Enstit üsü, Ġst anbul.

Ayde mi r, S., 1998. Ders Notl arı.

Bal anlı, A., Özt ürk, A., 1995 Yapı Bi yol ojisi Kavra mı na Çevresiste mden Yakl aĢı m Yapı . 159, YE M Yayı nl arı, Ġst anbul.

Bart one, C., 1994To war d envir on ment al strat egi es for citi es : poli cy considerati ons for ur ban environ ment al ma nage ment i n Devel oping countries . Baskı Wa s hi ngt on, D. C. : Published f or t he Ur ban Ma nage ment Pr ogr a mme by t he Worl d Bank.

Byungseon, . K. and Degel man, L., O., 1998. An int erface syst e m f or co mput eri zed ener gy anal yses for buil di ng desi gners, Ener gy and Buil di ngs, Vol: 27 Bayra moğl u F., 1991, 58. Çevre Teri mleri Sözl üğü . Yıl dırı m,Ġst anbul

Begeç, H., 2001, Bür o Mekanl arı nda DönüĢü m. Yapı . 238, YEM Yayı nl arı, Ġstanbul. Be kt aĢ, C., 2002 BEST( Bi na El ektroni k siste m Teknol ojileri) Der gisi. Akıllı Bi nal ar

Fuarı, Ġst anbul.

Boysan, A., 1978. GüneĢ Enerjisi ve Çevre Di zaynı Ul usal Se mpozyu mu, Ġ. T. Ü, 12- 14 Eyl ül, Ġst anbul

Canan, F., 2002, Sür dürül ebilir Bir Mi marlı ğa Doğr u, Yapı. 256, YEM Yayı nl arı, Ġstanbul.

Cook, J. ve Özkeresteci, Ġ., 2001. Ekol oji ni n Mi marisi, Do mus M, 1, Ġstanbul.

Çeti ner, Ġ., 2002, Çift kabuk ca m cephel eri n enerji ve ekono mi k et ki nli ğini n değer- lendiril mesi nde kullanılabil ecek bir yakl aĢı m. Dokt ora Tezi, Ġ TÜ Fen Bili mleri Enstit üsü, Ġstanbul.

De mi r, A., Turak, P., KuĢ, E., 2000. Kocaeli Depre m Sonrası De mografik Ekono- mi k ve Sosyal Dur um. Ġzmi t Kent Kur ultayı- Yerel Günde m 21.Ġ KK Yayı nl arı, Ġz mit.

Dök meci, V., Dül geroğlu, Y., Berköz, L., 1993, Ġstanbul Ģehir mer kezi transfor mas- yonu ve bür o bi nal arı, Literat ür, Ġstanbul

Du ml u, S., 1995. Akıllı Bi nal ar da Ġl etiĢi m. Bi nalar da Güncel Yakl aĢı mlar Se mpoz- yu m Kit abı, Mi mar Si nan Üni versist esi, Ġstanbul.

El gi z, C., 2003. Akıllı Bi nal ar da Tüketi ci Terci h ve Tal epl eri. İnşaat Dünyası, 238, Bil eĢi m Yayı ncılı k, Ġstanbul.

Esi n, T., 2001. www. mam. gov.tr/ enstit ul er/ mkt ae/ krit ek- kit ap/ krit ek405. ht ml Krit ek 2001. "Tübit ak Mar mara Ar aĢtır ma Mer kezi Mal ze me ve Ki mya Teknol ojileri AraĢtır ma Enstit üsü., Ġz mit.

Erci yes, S., 2002. “IĢı k Kirlili ği, Enerji Tasarr uf u ve Et ki n Aydı nl at ma” BEST ( Bi na El ektroni k siste m Teknol ojileri ) Der gisi, 17, Bil eĢi m Yayı nl arı, Ġstanbul.

Erengezgi n, Ç., 2001. “Enerji Mi marlı ğı ”, Yapı, 234, YEM Yayı nl arı ,Ġstanbul. Eryıl dı z, S., 2003. “Ekomi marlı k Ör nek Yapı ve Pr oj el eri”. Arreda ment o Mi marlı k,

100+54, Boyut Yayı ncılık, Ġstanbul.

EĢsi z, Ö., 2002. Akıllı Bina Kavra mı Ve Uygul a ma Ör nekl eri htt p:/ www. yapirehberi. net.

Gi ritli oğl u, C. vd., 1984. “Ekol oji k Dengeni n Korun ması ve Sür dür ül mesi

Açı sı ndan Kent sel Si st eml eri n Pl anl a ması ”. - Albrecht, R., Paker, L., “ Umwelt entlast ung Durch Ökol ogisehe Bau, U. Si edl ungs wei sen, 1984.

Göksal, T., 2003. “ Mi mari de Sür dür ül ebilirli k- Teknol oji ĠliĢkisi: GüneĢ Pili

Uygul a mal arı.” Arreda ment o Mi marlı k, 100+54. Boyut Yayı ncılı k ve Ti c. A. ġ., Ġstanbul.

Göksal, T., 2000. “Enerji Kor unu ml u Cephel erde Sayda mlı k ve Sayda m

Yalıtı m Uygul a ması. ” Arreda ment o Mi marlı k, 100+23. Boyut Yayı ncılı k, Ġstanbul.

Göksal, T., 1999. “Enerji Kor unu mll u Bi nal arı n GeliĢi m Süreci nde DüĢük Enerjili Bi nal arı n Öne mi ”. GüneĢ Günü Se mpozyu mu‟ 99 Bil diriler Kit abı. Ka yseri, 25- 27 Haziran 1999.

Harri son, A., Loe, E. and Read, J., 1998. Int elli gent Buil di ngs i n Sout h East Asi a, E&F N SPON.

Irklı, D., 2003. “Sür dür ülebilirli k ve Mi marlı k” Dosyası nda Ekol oji k Mi marlı k. Arreda ment o Mi marlı k. 100+54. Boyut Yayı ncılık ve Ti c. A. ġ., Ġstanbul.

Kadi rbeyoğl u, M., 2002. “Aydı nl at ma Kontrol Sist e mleri ni n Öne mi ” BEST ( Bi na El ektroni k siste m Teknolojileri ) Der gisi, 9 , BileĢim Yayı ncılı k A. ġ., Ġstanbul.

Kaya E., Bayrakçı, A., 2002. “Bi na Ot omasyon Si st e mi ve ĠĢleti mi Üzerine”, BEST ( Bi na El ektroni k Si st e m Teknol ojileri ) Der gisi, 13 , Bil eĢi m Yayı ncılı k A. ġ., Ġstanbul.

Kel eĢ, R, Har mancı, C., 1992. “Çevr ebili m” Ġ mge Kit abevi, Ankar a.

Kı ncay, O., Te mir, G., 2002. “Enerji Tasarrufu ve Sür dür ül ebilir Kal kı nma” Tesisat Mühendi sli ği , 69, Maki na Mühendisl eri Odası Yayı nl arı, Ġstanbul. Kı Ģl alı oğl u, M., Berkes, F., “Ekol oji ve Çevre Bi li mleri” Re mzi Kit abevi, 2. Bası m

Ġstanbul, 1994.

Kuban, B., 2002 “Fosil Ya kıtl ar ve Kent ” Mi mar .ist, 6, TMMO M Mi marlar Odası Ġstanbul Büyükkent ġubesi,Ġstanbul.

Koçhan, A., 2003. “Sür dür ül ebilir Topl u Konut Tasarı mı”, Yapı, 256, YEM Yayı nl arı ,Ġstanbul.

Okut an, M. , 1998 “ Akıllı Bi nal ar ne Kadar Akıllı?” Arreda ment o Mi marlık, 100, Boyut Yayı ncılı k,Ġstanbul.

Ol i ver, D., 1992 Ener gy Effi ci ency and Rene wabl es: Recent Experi ence on Mai nl and Eur ope. Herefor dshire, Engl and.

Ot t o, R, 1998. “I nt elli gent li ghti ng contr ol syst ems " I nt ellı gent Buıl dı ng Cont r ol.

Öz balta, N., Göksal, T., 2002. “Enerji Kor unu munda DüĢük Enerjili Bi na Tasarı mları”. Tesisat Mühendi sli ği Der gisi. Sayı: 69, Maki na Mühendi sl eri Odası.Ġstanbul.

Öz den, G., 2000 Akıllı bi nal arı n ve tasarı m sorunları nı n tanıtıl ması , Yüksek

Li sans Tezi, Ġ. T. Ü Fen Bi li mleri Enstit üsü, Ġst anbul.

Özer, B., 1996 Akıllı bi na üreti m süreci nde proj e te mi n yakl aĢı mları nı n i ncel en-

Özer, A. Ö., 1995, Güncel bir tartıĢ ma: Sür dür ül ebilir Kal kı nma, Pl anl a ma, T MMOB ġehir Pl ancıları Odası Yayı nı, 13, Ġstanbul.

Özey, R., 2001. Çevre Sor unl arı, Aktif Yayı nevi Bakanl ar Mat baacılı k,Ġstanbul. Öz gen, A., EĢsi z, Ö., Sürdür ül ebilir Mi marlı k ve Ġleri Teknol oji ĠliĢkisi: Eco- Tech

Yapı 234, YEM Yayı nl arı, Ġstanbul.

Öz ügül, M., D., 1998 . Sürdür ül ebilir ĢehirleĢ me ve t opl u konut proj el eri nde et ki n enerji kullanı mı. Yüksek Li sans Tezi, Ġ TÜ Fen Biliml eri Enstit üsü, Ġstanbul.

Pri or, J., 1993. Envir onme nt al Asses ment for new offi ce desi gns, BREEAM

( Buil di ng Research Est ablish ment Envir on ment al Asses ment Met hod) / Ne w Offi ces, Versi on 1/ 93, BRE report, UK.

Re a, M. , Mani cca, 1994. D. Li ghti ng Contr ol s, Ne w Yor k.

Sa mps on, A., Mei sen, W. , 1975. A Ener gy Conservati onGui de I A Research Cor por ati on, , Washi ngt on DC.

St ead man, P., 1975 . Energy Envir on ment and Bui l di ng. Assi st ant i n t he De part ment of Ar chit ectur e, Uni versit y of Ca mbr i dge

Suher, H., 1997. Sür dürül ebilir Pl anl a ma Anl ayı Ģı Ġçi nde Ġç me ve Kull an ma Suyu Kaynakl arı nı n Değerl endiril mesi, TMMOB Maki ne Mühendi sl eri Odası Su Kongresi ve Sergisi

Sev, Özgen, 2002. Yüksek Bi nal arda El ektroni k Si st e mler-1, BEST ( Bi na El ektroni k Si st e m Teknol ojil eri) Dergi si, 9 , Bil eĢi m Yayı ncılı k A. ġ., Ġst anbul. Te keli, Ġ., 1995. Moder nite AĢılırken Si yaset, Ġ mge Kit abevi Yayı ncılı k Ltd., Ankara Tercan, A. 2000. ÇağdaĢ Mi marı kt a Enerji Veri mli Tasarı m ve Sür dür ül ebilirli k.

M. S. Ü. Fen Bili mleri Enstit üsü. Dokt ora Tezi, Ġstanbul.

Tönük, S., 2003/ 03. “Sürdür ül ebilirli k Mi marlı k Bağl a mı nda Akıllı Bi nalar” Arreda ment o Mi marlı k, 100+54. Boyut Yayı ncılık, Ġstanbul. Tönük, S., 2001. Bi na Tasarı mında Ekol oji. Yıl dı z Tekni k Üni versitesi Basım-

Yayı n Mer kezi Mat baası, Ġstanbul.

Türki ye çevre Sorunl arı Vakfı, 1991. Dünya Çevre ve Kal kı nma Ko mi yonu

(1987), Ort ak Gel eceği miz. Tür ki ye Çevre Sor unları Vakfı Yayı nl arı, Ġstanbul.

Uğurel, A., 2002. “PV Pazarı na Genel BakıĢ”, BEST ( Bi na El ektroni k siste m Teknol ojil eri) Der gi si, 14 , Bil eĢi m Yayı ncılı k A.ġ., Ġst anbul.

Ut kut uğ, G., Ul ukavak , G., 1999. Bi nal arı n Enerji Perfor mansı nı n

Değerl endiril mesi Bağl amı nda Bi na Si mül asyon Pr ogra ml arı, TMMO Ma ki ne Mühendi sli ği Dergisi, 19, Maki na Mühendi sl eri Odası

Ut kut uğ, G., S., 1998. Binal arı n enerji perfor mansı nı n değerlendiril mesi bağl a mı nda bi na si mül asyon progra mları . TMMO Maki ne Mühendi sli ği Der gisi, 14, Maki na Mühendi sl eri Odası.

Vi t ruvi us, 1990. Mi marlı k Üzeri ne On Kit ap, Çev: Suna Güven, ġevki Vanlı Mi marlı k Vakfı.

Wy att, T., 1993, The DSCH Apr oach t o Mor e Nat ur al Indoor Cli mat es, Clima 2000, London.

Wi ggi nt on, M. , Harri s, J., 2002. Int elli gent Ski ns. Reed Educati onal and Pr of essi onal Publishi ng Lt d., Oxf or d.

Yazı cı, M., 2002, Yenil enebilir Enerji” Mi mar.ist, TMMOM Mi marl ar Odası Ġstanbul Büyükkent ġubesi,Ġstanbul. 6

Yannas, S., Sol ar Ener gy and Housi ng Desi gn, Depar ment of Trade and Industry by Ar chit ect ural Associ ati on Publi cati ons, London.

Zeren, L., Berköz, E., Küç ükdoğu, M., Ok, V., Yıl maz, Z., 1987. Tür kiye‟ de Yeni Yerl eĢ mel er ve Bi nal arda Enerji Tasarrufu a macı yl a Bi r Me vzuat Modeli‟ne ĠliĢki n ÇalıĢ ma, Ar aĢtır ma Rapor u, Ġst anbul Tekni k Üni versitesi.

htt p:// www. ar up. co m/i nsite/ publi cati ons/ Publi cation4. pdf www. caba. or g.tr. Technol ogy Road map f or Int elligent Buil di ng htt p:/ www. eren. doe. gov/buil di ng/t ools_direct ory,2003.Ġnt ernet www. gai a.l bl. gov/i ea21/ docu ment s/ cdr o m/ Appendi x8. 07/ htt p:// gai a.l bl. gov/ hpbf/ casest _f. ht m

htt p:// gai a.l bl. gov/ hpbf/ casest _a. ht m

htt p:// a4d. hyper mart. net/archit ect ure/ pr oj ect s/ co mbank/ co mbank. sht m htt p:// www. nrel. gov/ buildi ngs/ hi ghperf or mance/ visit ors_cent er _gall er y. html htt p:// pr oj ect s. bre. co. uk/envbuil d/

www. sci encedirect. co m . “ An i nt egrat ed appr oach t o desi gn end engi neeri ng of i nt elli gent buil di ngs- The Int elli gent Wor kpl ace at Car ni gi e Mell on Uni versit y. Hart kopf, V., Loft ness, V. , Mahdavi, A., Lee, S. , Shankavara m J

htt p:// web. ut k. edu/ ~archinf o/ a489_f 02/ PDF/ Debi s. pdf

www. web. ut k. edu/ ~archinf o/ a489_f 02/ PDF/ co mmer zbank. pdf htt p:/ www. wor kst age. com/ readi ngr m/ arch/ arti cle01. ht ml htt p:/ www. yerel net. or g.tr

htt p:// www. yout hf or hab. or g.tr/tr/ yayi nl ar/ enerji/mi mar/i kli mleuyu ml ul uk. ht ml

ÖZGEÇMĠ ġ

10. 01. 1979 Af yon doğuml u ol an M. Esi n Özl er, 1995 yılı nda Aksaray Li sesi‟den, 1999 yılı nda Tr akya Üni versitesi Mühendi sli k- Mi marlı k Fakült esi Mi marlı k Böl ü mü‟ nden mezun ol muĢt ur. 1999- 2000 yılları arası nda Bursa BüyükĢehir Bel edi yesi, Et üd Pr oj e Daire BaĢkanlı ğı‟nda mi mar ol arak görev yap mıĢtır. 2000 yılı nda Ġst anbul Tekni k Üni versitesi, Yabancı Diller Yüksekokul u‟nda yabancı dil eğiti mi al dı kt an sonra, 2001 yılı nda Ġst anbul Tekni k Üni versitesi, Fen Bili mleri

Benzer Belgeler