• Sonuç bulunamadı

Sürdürülebilir üretim, üretim ve hizmet sektörlerindeki iyileştirme ve sürdürülebilir kalkınma çalışmalarına yönelik uygulamalar bütünüdür. Bütünsel önleyici bir çevre stratejisinin ürün ve süreçlere sürekli olarak uygulanması ile insanlar ve çevre üzerindeki risklerin azaltılması hedeflenir.

Bu çalışmada sürdürülebilir üretim kapsamında, işletmelerin değerlendirilmesine yönelik sistematik bir yaklaşım önerilmiştir. Uygulamanın yapıldığı mermer işleme fabrikası için, öncelikle, üretim süreci ayrıntılı olarak incelenmiş, sürdürülebilir üretim uygulamaları; insan, çevre ve ekonomiklik boyutunda değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, gürültü ve toz ölçümleri gerçekleştirilmiştir. İşletmedeki mermer kesme makinelerinin kullanılmaları esnasında ortaya çıkan toz, yapılan ölçümler sonucunda en fazla 2,67 mg/m³ olarak tespit edilmiş, bu değerin OSHA sınır değeri olan 5 mg/m³ sınır değerini aşmadığı tespit edilmiştir. İşletmede bütün makinelerin aynı anda çalıştırılarak yapılan gürültü ölçümlerinde ise ölçüm alınan noktalarda maruziyet sınır değerinin aşıldığı belirlenmiştir. TRIZ yöntemi, gürültü probleminin çözümünde insan faktörleri prensipleriyle birlikte kullanılmış; yapılan iyileştirmeler sonucunda gürültü düzeyinde ortalama % 7,2 iyileşme sağlanmıştır. İyileştirme sonrasında halen maruziyet sınır değeri üzerinde yer alan süreçler için manşonlu baret kullanımı tavsiye edilmiştir.

Yetersiz aydınlatmadan kaynaklanan kalite problemi çözümü için de TRIZ yönteminin uygulanması sırasında, öncelikle mevcut çelişkiler belirlenmiş, çelişkiler matrisinden hareketle önerilen çözümler, insan faktörleri açısından yorumlanmıştır.

Yapılan düzenlemeler ile, kusurlu parça oranında % 5’lik bir azalma sağlanmıştır.

Kusurlu parça oranı/operasyonel maliyet olarak hesaplanan ideallik ölçüsüne göre,

% 5,5’luk bir iyileşme sağlanmıştır.

Seçim masalarında yaşanan yorgunluk probleminde ise uygulanan düzenlemeler sayesinde, göz yorgunlukları ve malzeme taşıma işlemleri sırasında oluşan kas yorgunluklarında azalma sağlanmıştır. İyileştirme öncesi ve sonrasında Cornell

Üniversitesi’nce geliştirilen yorgunluk anketi, çalışanlara uygulanmıştır. Ayrıca, üretim süresinde % 11’lik bir azalma elde edilmiştir.

Mermer kesme işlemi, yoğun miktarda su tüketimini gerektirmektedir ve oluşan atık suyun bertaraf edilmesinde arıtma tesisi kullanılmaktadır. Böylece, atık suyun geri kazanımı sağlanarak doğal kaynak kullanımında tasarrufa gidilmesi amaçlanmaktadır.

Arıtma sonucunda oluşan kek malzeme, çevre sağlığı ve görüntü açısından önemli bir problemdir. Bu malzemenin ekonomiye kazandırılabilmesi için, kurutulan çamur, toz haline getirildikten sonra farklı alanlarda değerlendirilebilecektir. Eskişehir’de inşaat sektöründe; kara ve demir yolları yapımında, sıva harcı olarak, kireç üretiminde, hazır beton olarak ve çimento imalat alanında, plastik, kimya ve seramik sektörlerinde kullanım olanakları mevcuttur. İşletmede, mermer kesme işlemi sırasında açığa çıkan kırık mermer parçacıkları ise mozaik fabrikalarına satılarak değerlendirilebilir. Üretim sonrası oluşan mermer atıklarının tekrardan değerlendirilmesi ile hem ekonomik kazanç elde edilecek hem de hammadde kaybı azalacaktır. Çevre açısından ise çevre kirliliğinin önüne geçilecek ve yeni hafriyat alanlarının oluşması önlenecektir.

Toplam maliyet içerinde, enerji maliyetleri, işletmede kullanılan kesim makinelerinden dolayı büyük bir orana sahiptir. Mevcut makinelerin elektrik tüketimleri incelenmiştir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının diğer enerji kaynaklarıyla birlikte kullanımı işletmeye önerilmiştir. İşletmede yapılan sürdürülebilir üretim uygulamaları yaklaşık iki yıllık bir çalışmanın sonucu olup, uygulamalar zaman kısıtı göz önünde bulundurularak bu tez çalışması kapsamıyla sınırlandırılmıştır.

Sürdürülebilir üretim kapsamında çalışma ortamlarının iyileştirilmesi için önerilen yaklaşım, farklı mermer fabrikalarında da uygulanabilir. Daha yaşanabilir bir dünya için, üretim sistemlerinin sadece ekonomik boyutu değil, çevre ve insan hayatını da göz önünde bulundurarak tasarlanması ve iyileştirilmesi gerekir. Mermer fabrikasında gerçekleştirilen sürdürülebilir üretim değerlendirme çalışmasının, diğer sektörlere de örnek teşkil etmesi beklenmektedir.

KAYNAKLAR DİZİNİ

Ahmed, M.T., Saleh, M., Abdelkadir, A.F., and Abdelrehim, A., 2009, El Maghara scenario a search for sustainability and equity an Egyptian case, Journal of Futures Studies, 14, 55-89.

Akay, D., Demiray, A., and Kurt, M., 2008, Collaborative tool for solving human factors problems in the manufacturing environment: The Theory of Inventive Problem Solving Technique (TRIZ) method, International Journal of Production Research, 46, 11, 2913 - 2925.

Alkaya E. and Demirer G.N., 2011, Anaerobic mesophilic co-digestion of sugar-beet processing wastewater and beet-pulp in batch reactors, Renewable Energy, 3, 36, 971-975.

Almannai, B., Greenough R., and Kay J., 2008, A decision support tool based on QFD and FMEA for the selection of manufacturing automation Technologies, Robotics and Computer-Integrated Manufacturing, 24, 501–507.

Altshuller, G., 2000, The innovation algorithm: TRIZ, systematic innovation and technical creativity, Technical Innovation Center, Inc., Worcester, p.312.

Altshuller, G., 2007, Ve birden mucit ortaya çıkıverdi, TRIZ yaratıcı problem çözme kuramı, (Çev. Dr. B. Akat), Elma Yayınevi, İstanbul, s.202.

Alyamaç, K.E. ve İnce, R., 2007, Atık mermer çamurunun kendiliğinden yerleşen betonda toz madde olarak kullanılabilirliğinin araştırılması, TÇMB (Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği) 3. Uluslararası Çimento ve Betonda Sürdürülebilirlik Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 21-23 Mayıs 2007, İstanbul, 821-832.

Alyamac, K.E. and Ince, R., 2009, A preliminary concrete mix design for scc with marble powders, Construction and Building Materials, 23, 3, 1201-1210.

Anonim, Un comtrade database, http://comtrade.un.org/, erişim tarihi: 10.11.2014.

KAYNAKLAR DİZİNİ (devam ediyor)

Anonim, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, http://www.csgb.gov.tr/, erişim tarihi: 15.12.2014.

Anonim, Cornell musculoskeletal discomfort questionnaires CMDQ, http://ergo.human.cornell.edu/ahmsquest.html, erişim tarihi: 15.11.2014.

Anonim, Eskişehir Sanayi Odası, http://www.eosb.org.tr/, erişim tarihi: 25.12.2014.

Anonim, International Labour Organization, http://www.ilo.org/global/lang--en/index.htm, erişim tarihi: 06.11.2014.

Anonim, Boğaziçi University Sustainable Development and Cleaner Production Center, http://www.sdcpc.boun.edu.tr/, erişim tarihi: 08.09.2014.

Anonim, T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu, http://www.sgk.gov.tr/ , erişim tarihi:

15.11.2014.

Anonim, United Nations Industrial Development Organization, http://www.unido.org/, erişim tarihi: 28.10.2014.

Anonim, World Health Organization, http://www.who.int/en/, erişim tarihi: 09.02.2014.

Ansari, A.A., Kazı, A.R., and Memon, A.B., 2000, Suitability of marble dust for coloured plasters, Ouaid-e-Awam University Research Journal of Engineering, Science & Technology, 1, 1-6.

Ansari, A.A. and Memon, A.R., 2005, Experimental study of thermal insulation capability of ceramics, marble dust and lime, Mehran University Research Journal of Engineering & Tecnology, 24, 105-114.

Apte, P., Shah, H., and Mann, D., 2000, 5W’s and an H” of TRIZ innovation, Proceedings of World Congress on Total Quality, Mumbay, 224-237.

KAYNAKLAR DİZİNİ (devam ediyor)

Atımtay, A.T., 2001, Temiz ürünler ve temiz prosesler konusunda Avrupa’daki son gelişmeler”, Çevre Mühendisleri Odası, IV. Ulusal Çevre Mühendisliği Kongresi, Mersin, 416-422.

Aukour, F., and Al-Qinna, M., 2008, Marble production and environmental constrains:

Case study from Zarqa governorate, Jordan Journal of Earth and Environmental Sciences, 1, 11-21.

Avşar, E., 2001, SEKA kağıt fabrikasında temiz üretim fırsatlarının değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 176 s.

Babalık, F., 2007, Mühendisler için ergonomi işbilim, Nobel Yayın, s.414.

Baral, A. and Engelken, R.D., 2002, Choromium-based regulations and greening in metal finishing industries in the USA, Environmental Science and Policy, 5, 121-133.

Bardado, J. and Gomez, J., 2005, Emission and odour control in kraft pulp mills, Journal of Cleaner Production, 18, 123-133.

Bariani, P.F., Berti, G.A., and Lucchetta, G., 2004, Combined DFMA and TRIZ approach to the simplification of product structure, Proceedings of the Institution of Mechanical Engineers Journal of Engineering Manufacture, 218, 1023–1027.

Bligh, A., 2006, The overlap between TRIZ and Lean, Lean Manufacturing Systems Conference, University of Rhode Island, 23 March 2006, p.10.

Boran, M.G., 2008, Şeker üretiminde temiz üretim yaklaşımının uygulanabilirliği ve çevresel etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 162 s.

KAYNAKLAR DİZİNİ (devam ediyor)

Böğürcü M., Alkaya E., Ulutaş F. and Demirer G.N., 2012, Capacity building and dissemination of cleaner (sustainable) production on a regional basis, The 10th Global Conference on Sustainable Manufacturing, 31 October 2012, İstanbul.

Cascini, G. and Rissone, P., 2004, Plastics design: Integrating TRIZ creativity and semantic knowledge portals, Journal of Engineering Design, 15, 405–424.

Cavallucci, D., 2001, Integrating Altshuller’s development laws for technical systems into the design process, CIRP Annals-Manufacturing Technology, 50, 115–120.

Ceylan, H., Saraç, S. ve Özkahraman, H.T., 2001, Mermer toz atık suların derz dolgu malzemesi (fuga) üretiminde kullanılabilirliğinin araştırılması, Türkiye III.

Mermer Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 3-5 Mayıs 2001, 297-307.

Chapman, S., 1991, Electric Machinery Fundamentals, Second Edition, McGraw Hill Book, p.305.

Cheremisinoff, P.R., 1977, Industrial noise control handbook, 2nd ed., Ann Arbor, Michigan, p.261.

Çetin, T., 2003, Türkiye mermer potansiyeli, üretimi ve ihracatı, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23, 3, 243-256.

Çınar, S.M., 2007, Mermer kesme makinelerinde enerji tüketimi optimizasyonu, Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 128 s.

Demirer, G. N., 2003, Kirlilik önleme yaklaşımlarının temel prensipleri, Çevre ve Mühendis, 25, 13-20.

Domb, E., 1997, The ideal final result: Tutorial, TRIZ Journal, February 1997 issue.

www.triz-journal.com/ideal-final-result-tutorial/ (son erişim Aralık 2013).

KAYNAKLAR DİZİNİ (devam ediyor)

Domb, E., 1998, The 39 features of Altshuller’s contradiction matrix, TRIZ Journal, 1998 November issue, www.triz-journal.com/39-features-altshullers-contradiction-matrix/, erişim tarihi: 01.12.2013.

Domb, E., 2000, Managing creativity for project success, 7th Project Leadership Conference, June, www.triz-journal.com/whatistriz/, erişim tarihi: 11.12.2013.

Dusun, M. ve Çimen H., 2010, Eviricili ve eviricisiz mermer kesme işleminin elektrik enerjisi üzerine etkisi, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 25, 2 , 381-388.

Elmacı, M.E., 2003, Yün endüstrisinde temiz üretim yönteminin uygulanması, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 98 s.

Eren, H.A., 1999, Tekstil terbiyesinde temiz üretim yaklaşımı çerçevesinde boyama sonrası yıkamaların incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 103 s.

Erkan, N., 2005, Ergonomi: Verimlilik, sağlık ve güvenlik için insan faktörü mühendisliği, MPM Yayınları, Ankara, s.216

Fey, V. and Rivin, E., 2001, Ideal system, or why the question what? may be more important than the question how?, TRIZ Journal, December 2001 issue, www.triz-journal.com/ideal-system-question-may-important-question/, erişim tarihi: 14.12.2013.

Fresner, J., Schnitzer, H., Gwehenberger, G., Planasch, M., Brunner, C., Taferner, K., and Mair, J., 2007, Practical experiences with the implementation of the concept of zero emissions in the suface treatment industry in Austria, Journal of Cleaner Production, 15, 1228-1239.

Görgülü, K., 1998, Bazı mermer birimleri için optimum aşındırma-cilalama koşullarının araştırılması ve malzeme özellikleri ile ilişkilendirilmesi, Doktora Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı, 178 s.

KAYNAKLAR DİZİNİ (devam ediyor)

Görhan, G., Kahraman, E., Demir, İ. ve Başpınar, M.S., 2008, Mermer tozu ve atıklarının kullanım alanlarının araştırılması, MERSEM Türkiye IV. Mermer ve Doğaltaş Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 26-27 Haziran 2008, Afyonkarahisar, 327-333.

Gürbüz, S., 2002, Application of cleaner production methodology in olive oil industry, Yüksek Lisans Tezi, Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü, 82 s.

Hanieh A.A., Abdelall S., and Hasan A., 2014, Sustainable development of stone and marble sector in Palestine, Journal of Cleaner Production, 84, 581-588.

Hacıevliyagil, N.K., Ercan S. ve Metin B.C., 2005, Yenilikçi sorun çözme kuramının stratejik önemi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, İstanbul, 7, 93-102.

Hipple, J., 2003, What is TRIZ and how can it be used in problem solving or brainstorming?, www.innovation-triz.com/papers/whatistriz.html, erişim tarihi:

24.11.2013.

Hreniuc, V. and Kümbetlian, G., 2004, Contribution to the development and testing of a super mortar ferrocement, Ovidius University Annals Seriess: Civil Engineering, 1, 6.

Ilevbare, I.M., Probert, D., and Phaal, R., 2013, A review of TRIZ and its benefits and challenges in practise, Technovation, 33, 30-37.

Ishihama, M., 2003, Training students on the TRIZ method using a patent database, International Journal of Technology Management, 25, 568–578.

İncir, G., 1980, Ergonomi, MPM Yayınları, Ankara, s.50.

KAYNAKLAR DİZİNİ (devam ediyor)

Kapucu, S., Baykasoglu, A. ve Dereli, T., 2001, Toplam kalite yönetimi uygulamalarında kullanmak için yenilikçi-yaratıcı problem çözme yaklaşımı: TRIZ, TMMOB Makine Mühendisleri Odası II. Kalite Sempozyumu, 6-7 Haziran 2001, Bursa, 167-174.

Kapucu, S., 2003, Yenilikçi yaratıcı problem çözme teorisi ile teknolojik öngörü, Mühendis ve Makine, 516, 16-21.

Kıran-Cılız, N., 2003, Reduction in resource consumption by process modifications in cotton wet processes, Journal of Cleaner Production, 11, 481-486.

Kim, Y.S. and Cochran, D.S., 2000, Reviewing TRIZ from the perspective of axiomatic design, Journal of Engineering Design, 11, 79-94.

Kocabas, M., Yukseler, H., Dilek, F.B. and Yetis, Ü., 2009, Adoption of European Union's IPPC directive to a texti e mill: Analysis of water and energy, Journal of Environmental Management, 91, 102-113.

Kotan, T., 2009, Çeşitli endüstrilerde temiz üretim uygulamaları ve performans çalışmalarının araştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 126 s.

Kroemer, K.H.E. and Grandjean, E., 1997, Fitting the task to the human: Textbook of occupational ergonomics, 5th Edition, Taylor & Francis, London, p.116.

Kupusoviç, T., Midzic, S., Silajdic, I., and Bjelevac, J., 2005, Cleaner production measures in small-scale slaughter house industry a case study in Bosnia Herzegovina, Journal of Cleaner Production, 20, 1-6.

Low, M.K., Lamvik, T., Walsh, K., and Myklebust, O., 2001, Manufacturing a green service: Engaging the TRIZ model of innovation, IEEE Transactions on Electronics Packaging Manufacturing, 24, 10–17.

KAYNAKLAR DİZİNİ (devam ediyor)

Mao, Y.J. and Tseng, C.H., 2004, An innovative piston retractor for bicycle hydraulic disc braking systems, Proceedings of the Institution of Mechanical Engineers Journal of Automobile Engineering., 218(D3), 295–303.

Mazur, G., 1995, Theory of inventive problem solving (TRIZ), www.mazur.net/triz/, erişim tarihi: 01.12.2013.

Mc Cormick, E., 1970, Human engineering, Mc Graw Hill, p.272.

Morina, E., 2004, Temiz üretim metodolojisinin süt endüstrisinde uygulanması, Yüksek Lisans Tezi, Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü, 120 s.

Nakagawa, T., 1999, Let’s Learn ‘TRIZ’! -- A methodology for creative problem solving,http://www.osaka-gu.ac.jp/php/nakagawa/TRIZ/eTRIZ/epapers

/eIntro990929/ eIntro990929.html,erişim tarihi: 18.01.2014.

Nakagawa, T., 2001, TRIZ: Theory of inventive problem solving – understanding and introducing it, TRIZ Journal, June 2001 issue, http://www.triz-journal.com/archives/2001/06/d/index.htm, erişim tarihi: 19.01.2014.

Odabaşı, E., 2001, Sanayide temiz üretim için çevre yönetimi: Tekstil sektöründe uygulama örneği, Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 77 s.

Ozcelik, Y., Polat, E., Bayram, F., Ay, A.M., 2004, Investigation of the effects of textural properties on marble cutting with diamond wire, International Journal of Rock Mechanics and Mining Sciences, 41, 1-7.

Ozturk, E., Yetis, Ü., Dilek, F.B., Demirel, G.N., 2009, A chemical substituation study for a wet processing textile mill in Turkey, Journal of Cleaner Production, 17, 239-247.

KAYNAKLAR DİZİNİ (devam ediyor)

Özbay, A. ve Demirer, G.N., 2005, Bir süt üretimi fabrikası için temiz üretim fırsatlarının değerlendirilmesi, 6. Ulusal Çevre Mühendisliği Kongresi, 24-26 Kasım 2005, İstanbul, 169-180.

Özgüven, N., 1986, Endüstriyel gürültü kontrolü, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Yayınları, Ankara, s.78.

Özkırım, S., Öztürk, A., Öğüt, B., Ayhan, M., Gürel, M., Vaizoğlu, S., Güler, Ç., 1999, Önemli bir çevre sorunu: Gürültü, Hacettepe Toplum Hekimliği Bülteni, 20, 2, s.5.

Özler, C., 1983, Fabrika tasarımında ergonomi, 2. Ergonomi Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 16-18 Şubat 1983, Ankara, 70-77.

Özok, A.F., 1987, Üretim değer yargılarımız ve ergonominin önemi, 1. Ulusal Ergonomi Kongresi Bildiriler Kitabı, MPM Yayınları, 467-477.

Pala, S., 2005, TRIZ: A new framework for innovation - concepts and cases overview, ICFAI University Press, p.196.

Revelle, J.B., J.W. Moran and C.A. Cox, 1998, The QFD handbook, John Wiley and Sons, New York, NY, p.232.

Saboya, J.F., Xavier, G.C., Alexandre, J., 2007, The use of powder marble by product to enhance the properties of brick ceramic, Construction and Building Materials, 21, 10, 1950-1960.

Sarıoğlu, K., M., Gökaşan, M., Boğosyan, S., 2003, Asenkron Makinalar ve Kontrolü, Elektrik Mühendisleri Odası Yayınları, İstanbul, s.292.

Singleton, W.T., 1972, Introduction to ergonomics, World Health Organization, Geneva, p.48.

KAYNAKLAR DİZİNİ (devam ediyor)

Souchkov, V., 1996, TRIZ: A systematic approach to innovative design, http://www.insytec.com/TRIZApproach.htm, erişim tarihi: 26.01.2014.

Stratton, R. and Mann, D., 2003, Systematic innovation and the underlying principles behind TRIZ and TOC, Journal of Materials Processing Technology, 139, 120–

126.

Su, B.A., 2001, Ergonomi, Atılım Üniversitesi Yayınları, Ankara, 5, s.60.

Tanapongipat, A., Khamman, C., Pruksathorm, K., Hunsom, M., 2006, Prosess modification in the scouring process of the textile industry, Journal of Cleaner Production, 16, 152-158.

Tsai, C.C., Chang, C.Y. and Tseng, C.H., 2004, Optimal design of metal seated ball valve mechanism, Structural and Multidisciplinary Optimization, 26, 249–255.

Ulutas, F., Alkaya, E., Bogurcu, M., and Demirer G.N., 2012, Determination of the framework conditions and research-development needs for the dissemination of cleaner (sustainable) production applications in Turkey, International Journal of Sustainable Development & World Ecology, 19(3), 203-209.

United Nations Environment Programme - UNEP, 1991, Audit and reduction manual for industrial emissions and wastes, United Nations Publication, France, p.124.

United Nations Environment Programme - UNEP, 1994, Government strategies and policies for cleaner production, United Nations Publication, Paris, France, p.32.

Van Hoof, B. and Lyon, T.P., 2013, Cleaner production in small firms taking part in Mexico’s Sustainable Supplier Program, Journal of Cleaner Production, 41, 270–282.

Vincent, J.F.V. and Mann, D.L., 2002, Systematic technology transfer from biology to engineering, Philosophical Transactions of the Royal Society, 360(1791), 159–

173.

KAYNAKLAR DİZİNİ (devam ediyor)

Yamashina, H., Ito, T., and Kawada, H., 2002, Innovative product development process by integrating QFD and TRIZ, International Journal of Production Research, 40, 1031–1050.

Yang, K. and Zhang, H., 2000, A comparison of TRIZ and axiomatic design, TRIZ Journal, August 2000 issue, www.triz-journal.com/a-comparison-of-triz-and-axiomatic-design/, erişim tarihi: 05.01.2014.

Zografidis, C., Adams, K., Christodoulou, I., and Orfanodakis, J., 2007, Evaluation of the environmental performance of natural stone industry based on sustainable indicators, Third International Conference on Sustainable Development Indicators in the Mineral Industries, 17-20 June 2007, Milos Island, Greece.

Ek Açıklamalar-A

40 BULUŞ PRENSİBİ

1. Dilimlemek, bölmek, parçalamak

A. Nesneyi bağımsız parçalara bölme,

B. Nesnenin kolayca demonte olmasını sağlama, C. Bölünme ve parçalanma derecesini arttırma, 2. Çıkarma, ayırma

A. Bir nesneden müdahaleci bir parçayı veya özelliği ayırma ya da nesnenin sadece gerekli parçasını (veya özelliğini) bırakma,

3. Lokal Kalite

A. Bir nesnenin yapısını tek biçimliden çok biçimliye dönüştürme, dış çevreyi (veya dış etkileri) tek biçimliden çok biçimliye dönüştürme,

B. Bir nesnenin her parçasının fonksiyonunun, gerçekleştirdiği işlem için en uygun şartlarda olması,

C. Bir nesnenin her parçasının farklı ve yararlı bir fonksiyon yerine getirmesi, 4. Asimetri

A. Bir nesnenin şeklini simetrikten asimetriğe çevirme, B. Eğer bir nesne asimetrikse asimetriklik derecesini arttırma, 5. Kaynaştırma, birleştirme

A. Paralel işlemleri yerine getirmek için aynı veya benzer nesneleri bir araya getirmek (veya birleştirmek), benzer veya aynı nesneleri monte etmek,

B. İşlemleri bitişik ve paralel yapma, zaman içerisinde bir araya getirme, 6. Evrensellik, genellik

B. Bir parçanın diğerinin içindeki delikten geçmesi,

8. Ağırlık azaltma, dengeleme

A. Bir nesnenin ağırlığını dengelemek için kaldırma sağlayan diğer nesnelerle birleştirilmesi,

B. Bir nesnenin ağırlığını dengelemek için çevre ile etkileşim kurması (örnek olarak aerodinamik, hidrodinamik, yüzme kabiliyeti ve diğer kuvvetler),

9. Başlangıçta eylemsizlik

A. Eğer faydalı ve zararlı etkilerin her ikisi ile bir eylem yapılması gerekiyorsa, bu eylem yerine zararlı etkileri kontrol etmek üzere karşıt eylemlerin gerçekleştirilmesi,

B. Bir nesnede daha sonradan bilinen istenmeyen gerilimlere karşı koymak üzere daha önceden gerilim yaratılması,

A. Potansiyel bir alanda konum değişikliğini kısıtlama (nesneyi yerçekimi ortamında kaldırma veya indirmeyi gerektirmeyecek şekilde işletme koşullarını değiştirme),

13. Tersinden yapma

A. Problemi çözmek için kullanılan eylemi tersine çevirme (örneğin bir nesneyi soğutmak yerine ısıtmak),

B. Hareketli parçaları (veya dış çevreyi) sabitlemek, sabit parçalan hareketli hale getirmek,

C. Nesneyi (veya süreci) tersine çevirme, 14. Küresellik, eğrilik

A. Düz hatlı parçalar, yüzeyler, şekiller yerine, kavisli olanların kullanılması; düz yüzeylerden, küresel yüzeylere; küp şeklindeki parçalar yerine küre şeklindeki yapılara geçilmesi,

B. Silindirler, toplar, helezonlar, kubbelerin kullanılması,

C. Doğrusal hareketlerden dönen hareketlere doğru gidilmesi, merkezkaç kuvvetinin kullanılması,

15. Dinamik

A. Bir nesnenin, dış çevrenin veya sürecin özelliklerinin en iyi olmak üzere değişmesi veya en iyi çalışma alanı bulması için tasarlanması,

B. Bir nesnenin birbirine göre hareket edebilir parçalara bölünmesi,

C. Eğer bir nesne veya süreç katı ya da esnek değilse hareket edebilir ve uyarlanabilir olmasının sağlanması,

16. Kısmi veya aşırı eylemler

A. Eğer bir amacın % 100'ünü bir çözüm yöntemiyle başarmak zorsa, aynı yöntemi biraz az, biraz daha çok kullanarak, problemin daha kolay çözülebilir hale getirilmesi,

17. Diğer boyut

A. Bir nesneyi 2–3 boyutlu uzayda hareket ettirme, B. Nesnelerin tek katlı yerine çok katlı düzenlenmesi, C. Nesneyi eğmek, bir tarafına yatırmak,

D. Bir alanın “diğer tarafını” kullanmak, 18. Mekanik titreşim

A. Nesnenin titreşmesini veya salınmasını sağlamak, B. Frekans arttırma,

C. Bir nesnenin rezonans frekansını kullanma,

D. Mekanik yerine piezo-elektrik titreştiricilerin kullanılması,

E. Birleşmiş ultrasonik ve elektromanyetik olan salınımların kullanılması, 19. Periyodik hareket

A. Sürekli hareket yerine, periyodik hareket kullanılması,

B. Eğer bir hareket periyodik ise periyot büyüklüğünü veya frekansını değiştirme, C. Farklı bir hareket elde etmek için itmeler arası duraklamaların kullanılması, 20. Yararlı hareketlerin sürekliliği

A. Sürekli çalışmanın sürdürülmesi, bir nesnenin tüm parçalarının her zaman tam yükle çalışmasının sağlanması,

B. Tüm boş, bir gelip bir giden hareket ve işleri elimine etmek, 21. Acele etme

A. Bir süreci veya belirli aşamalarını yüksek hızda götürmek, 22. Zararı yarara dönüştürme (Limonları limonataya çevirmek)

A. Olumlu bir etki elde etmek için zararlı etkileri (özellikle çevrenin zararlı etkilerini) kullanmak,

B. Problemi çözmek için birincil zararlı etkiyi başka bir zararlı etki ekleyerek ortadan kaldırmak,

C. Zararlı bir etkiyi daha fazla zararlı olmayacağı dereceye kadar genişletme, 23. Geri-besleme

A. Bir süreci veya eylemi geliştirmek üzere geri besleme sağlama,

B. Eğer geri besleme kullanılıyorsa büyüklüğünü veya etkisini değiştirme, 24. Aracı kullanma

A. Aracı taşıyıcı bir parça veya aracı süreç kullanma,

A. Aracı taşıyıcı bir parça veya aracı süreç kullanma,