• Sonuç bulunamadı

Bu çalışmada kullanılan ölçekleri Elazığ il merkezinde ve 10 ilçede görev yapan, 17 okuldan toplam 427 öğretmen cevaplamıştır. Bu öğretmenlerin 178‟i erkek (% 41,7) , 249‟u ise bayandır (%58,3). Bu katılımcıların cevapladığı ölçeklerden elde edilen bulgulardan çıkarılan sonuçlar aşağıda belirtilmiştir.

Kariyer basamakları ölçeğinin genel ortalaması orta düzeydedir. Bu durum öğretmen kariyer basamakları uygulamasının öğretmenler tarafından orta düzeyde kabullenildiğini gösterir. Kariyer basamakları uygulaması, öğretmen boyutuna ilişkin görüşlere göre kariyer planlaması uygulaması öğretmenlerin mesleki bilgilerini artırmada, öğretmenler arasındaki rekabeti artırmada ve öğretmenlere yeni imkanlar sağlamada orta düzeyde pozitif katkı sağlamıştır. Hizmet süresi az olan öğretmenler, kariyer planlaması uygulamasının öğretmenlere pozitif olarak yansıdığına daha yüksek oranda katılmışlardır. Bu durum yeni nesil öğretmenlerin kariyer yönetimi konusunda daha fazla beklenti içerisinde olduklarını göstermektedir. Bulunduğu okuldaki hizmet süresi daha az olan öğretmenler, kariyer planlaması uygulamasının öğretmenler açısından pozitif sonuçlar doğurduğuna daha fazla oranda inanmaktadırlar. Kariyer planlaması uygulamasının görev yerinde yeni olan öğretmenleri daha fazla motive ettiği söylenebilir.

Öğretmenler kariyer basamakları ölçeğinin yeterlik boyutuna ilişkin geçerli olan ölçütleri genelde yetersiz ( ayrılan kontenjanları, yapılan sınavın içeriğini ) görmektedirler. Erkek öğretmenler yeterlik ölçütlerini bayan öğretmenlere göre daha eksik görmektedirler. Genç öğretmenler daha yaşlı öğretmenlere göre kariyer planlaması uygulamasının yeterli olduğuna daha fazla katılmaktadırlar. Hizmet süresi az olan öğretmenler kariyer planlaması uygulamasını yeterli olarak değerlendirmekte ve bu uygulamaya daha fazla iyimser yaklaşmaktadırlar. Çalıştığı okuldaki hizmet süresi az

olan öğretmenler meslekteki değişik uygulamaları daha pozitif karşılamaktadırlar. Uzman ünvanı alan öğretmenlerin yeterlilik boyutuna ilişkin algıları daha yüksektir. Kariyer planlamasının öğretmen boyutu açısından cinsiyet branş,eğitim durumu ve görev değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık yoktur.

Öğretmenlerin genel olarak motivasyon ölçeğine verdikleri cevapların ortalaması yüksek düzeydedir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin içsel motivasyon düzeyleri yüksektir. Sınıf öğretmenlerinin içsel motivasyonları diğer branş öğretmenlerine göre daha yüksektir. Hizmet süresi 21 yıl ve üzerinde olan öğretmenlerin içsel motivasyon düzeyleri hizmet süresi daha az olan öğretmenlere göre daha yüksektir. Uzman öğretmenlerin içsel motivasyonları, normal öğretmen statüsünde olanlardan daha yüksektir. Buradan hareketle kariyer basamakları uygulamalarının öğretmenlerin içsel motivasyonlarını artırdığı sonucuna ulaşılabilir. İçsel motivasyon boyutu ile cinsiyet, yaş, eğitim durumu, görev yeri, çalışılan okuldaki hizmet süresi değişkenleri arasında anlamlı bir fark yoktur.

Öğretmenlerin genel olarak dışsal motivasyon boyutuna ilişkin görüşlerinin ortalaması orta düzeyde ve içsel motivasyona göre daha düşük seviyededir. Erkek öğretmenlerin kadın öğretmenlere göre dış motivasyonları daha yüksektir. Sınıf öğretmenlerinin dışsal motivasyon düzeyleri sosyal ve sayısal branşlarında olan öğretmenlerden daha yüksektir. Bu sonuç sınıf öğretmenlerinin içsel motivasyona yönelik görüşleri ile tutarlık göstermektedir. Yaşı 50 ve üzerinde olan öğretmenlerin dışsal motivasyon düzeyleri alt yaş gruplarında olan öğretmenlere göre daha yüksektir. Ön lisans mezunu öğretmenler dışsal motivasyona daha açıktırlar. Eğitim seviyesi yükseldikçe dışsal motivasyon daha az seviyede gerçekleşmektedir. Hizmet süresi 21 yıl ve üzerinde olan öğretmenlerin dışsal motivasyon düzeyleri, hizmet süresi daha az olan öğretmenlere göre daha yüksektir.Dışsal motivasyon boyutu ile görev, çalışılan okuldaki hizmet süresi, değişkenleri arasında anlamlı farklılık yoktur.

.

Öğretmenlerin genel olarak örgütsel bağlılık ölçeğine verdikleri cevapların ortalaması orta düzeydedir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin duygusal bağlılık düzeyleri yüksektir. Erkek öğretmenlerin duygusal bağlılık düzeyleri kadın öğretmenlere göre daha yüksektir. Yaşlı öğretmenlerin duygusal bağlılıkları genç öğretmenlere göre daha yüksektir. Ön lisans mezunu olanların duygusal bağlılık

düzeyleri lisans ve yüksek lisans mezunu olanlara göre daha yüksektir. Uzman öğretmen statüsünde olan öğretmenlerin normal statüde olan öğretmenlere göre duygusal bağlılık düzeyleri daha yüksektir. Hizmet süresi ile duygusal bağlılık arasında doğru bir orantı vardır. Çalışılan okulda hizmet süresi artıkça duygusal bağlılık düzeyi de artmaktadır.

Öğretmenlerin genel olarak bağlılık ölçeğinin devam bağlılık boyutuna ilişkin görüşlerinin ortalaması orta düzeydedir. Öğretmenlerin devam bağlılıkları, duygusal bağlılık düzeyine göre daha düşük seviyededir. Yaşlı öğretmenlerin devam bağlılık düzeyleri gençlere göre daha yüksektir. Ön lisans mezunu olanların devam bağlılık düzeylerinin lisans ve yüksek lisans mezunu olanlara göre daha yüksektir. Genel olarak eğitim seviyesi artıkça öğretmenlerin devam bağlılığı düşmektedir. Hizmet süresi artıkça devam bağlılığı artmaktadır. Örgütsel bağlılığın devam bağlılık boyutu ile cinsiyet, branş, görev, çalışılan okuldaki süre ve görev yapılan yer değişkenleri arasında anlamlı farklılıklar yoktur.

Öğretmenlerin normatif bağlılık boyutuna ilişkin görüşlerinin genel ortalaması orta düzeydedir. Öğretmenlerin normatif bağlılığa ilişkin ortalamaları devam bağlılık düzeyine göre daha yüksek seviyededir. Normatif bağlılık boyutunda erkek öğretmenlerin bağlılık düzeyleri kadın öğretmenlere göre daha yüksektir. Normatif bağlılık boyutunda ön lisans mezunu öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları, lisans ve yüksek lisans mezunu öğretmenlere göre daha yüksektir. Örgütsel bağlılığın normatif bağlılık boyutu ile öğretmenlerin yaş, branş, hizmet süresi, görev, çalışılan okuldaki süre ve görev yeri değişkenleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılıklar yoktur.

Kariyer planlama uygulamasının öğretmen boyutu ile; içsel motivasyon arasında pozitif, dışsal motivasyon ile pozitif, normatif bağlılık ile pozitif, duygusal bağlılık ve devam bağlılığı arasında ise yine pozitif bir ilişki mevcuttur. Öğretmenler açısından kariyer planlaması ile dışsal motivasyon arasındaki ilişki diğer değişkenlere göre daha yüksektir. Bu durum kariyer basamakları uygulamasının öğretmenler açısından önemli olarak kabul edildiğinin göstergesidir. İçsel motivasyonla; duygusal bağlılık arasında orta düzeyde ve pozitif yönde, devam bağlılığı ile normatif bağlılıkta ise pozitif fakat daha düşük düzeyde karşılıklı bir ilişki vardır. Dışsal motivasyonla;

duygusal bağlılık arasında orta düzeyde ve pozitif yönde, devam bağlılığı ile ve normatif bağlılık ile pozitif ve orta düzeyde karşılıklı bir ilişki mevcuttur. Kariyer planlama uygulamasının yeterlilik boyutu ile motivasyon ve bağlılık boyutları arasında anlamlı bir ilişki yoktur.

Benzer Belgeler