• Sonuç bulunamadı

4. BİR YEREL YÖNETİM BİRİMİ OLARAK BELEDİYELERDE LİDERLİK VE

4.7. Verilerin Analizi

4.7.4. Sonuç

Çalışmamızda amaç, belediye başkanlarının liderlik özelliklerinin belediye çalışanları tarafından tanımlanması, bu özelliklere verilen önem ve akabinde belediye başkanının liderlik özelliklerinin çalışan motivasyonu üzerinde etkisi olup olmadığını araştırmaktır. Çıkış noktamız ise, liderlik ve motivasyon arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını ortaya koyabilmektir.

Bodrum ve Milas Belediyelerinde görev yapmakta olan toplam 33 birim müdürü ile gerçekleştirilen anket sonucunda elde edilen bulgular ışığında çeşitli yorumlamalara yer verilecektir.

Çalışmamıza katılan 33 birim müdürünün %33.3’ü 25-34 yaş aralığında, %33.3’ü 35- 44 yaş aralığında, %30.3’ü 45-54 yaş aralığında ve %6.1’i ise 55-64 yaş aralığındadır. Bu durumda katılımcılarımızın çoğunluğunun 25-44 yaş ortalamasında olduğunu belirtmek doğru olacaktır.

Katılımcılarımızın %45.5’i kadın, %54.5’i erkektir. %3’ü ilkokul mezunu, %6.1’i lise mezunu, %81.8’i üniversite (lisans) mezunu, %9.1’i ise yüksek lisans mezunudur. Doktora derecesi bulunan katılımcımız yoktur. Katılımcılarımızın %12.1’i 0-3 yıl arası, %21.6’sı 4-6 yıl arası %42.4’ü 7-10 yıl arası, %24.4’ü ise 10 yıl üzerinde yönetici olarak çalışmaktadır. Yöneticilerin çoğunlukla 7 ile 10 yıl aralığında görev yaptığını belirtmek doğru olacaktır.

değerimizin 0.07<0.835 olduğu tespit edilerek, katılımcıların sorulara verdiği yanıtların samimiyetine ikna olunmuştur.

Çalışanlara anket formumuzun birinci bölümünde belirtilmiş olan sorular ile belediye başkanının liderlik özelliklerini tanımlama düzeyleri ölçülmüştür. Bu bağlamda katılımcılara çeşitli liderlik özelliklerini belirleyici 20 soru yöneltilmiştir. Katılımcıların bu sorulara demografik özelliklerine göre verdikleri cevaplarla bir sonuca ulaşabilmek için çeşitli hipotezler geliştirilip analiz edilmiştir.

Çalışanların belediye başkanının liderlik özelliklerini tanımlamasında cinsiyetleri açısından bir farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Anket formumuzda belirtilen sorulardan “Olumsuz durumlarda her türü sorumluluk üstlenebilir” sorusuna verilen cevaplarda cinsiyet açısında farklılık olduğu tespit edilmiştir. Anket formumuzda katılımcılara yöneltilen diğer sorularda belediye başkanının liderlik özelliklerini tanımlamasında cinsiyet açısından herhangi bir farklılığa rastlanmamıştır. Bu bağlamda katılımcıların belediye başkanının liderlik özelliklerini tanımlamasında cinsiyet açısından bir farklılık olmadığını söylemek mümkündür.

Belediye başkanının liderlik özelliklerini tanımlamada çalışanların yaş grubu bazında inceleme yapıldığında, “belediye başkanının konuşma ve hitabının etkileyici olması” ile “çalışanlar ve halk arasında iletişimi güçlendirmesi” ile ilgili bir farklılık olduğu kabul edilmiştir. Anket formunda belirtilen diğer sorularda yaş grubu bazında belediye başkanının liderlik özelliklerini tanımlamada bir farklılığa rastlanmadığı tespit edilmiştir. Diğer bir yandan çalışanların eğitim durumuna göre de belediye başkanının liderlik özelliklerini tanımlamalarında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir.

Çalışanların kurumda çalıştıkları süre bazında inceleme yapıldığında, belediye başkanının liderlik özelliklerini tanımlamalarına “bizlerin hak ve çıkarlarını daima korur”, “belediyemizin çıkarları için kişisel fedakârlıkta bulunur” sorularına verilen cevaplarda farklılık olduğu tespit edilmiştir. Diğer sorularda ise çalıştıkları süre açısından anlamlı herhangi bir farklılığa rastlanmamıştır.

Anketimizin ikinci bölümünde çalışanların belediye başkanının liderlik özelliklerini belirten ifadelere verdikleri önem düzeyi ölçülmüştür. Katılımcılara bu bağlamda 14 soru yöneltilmiştir. Katılımcıların bu sorulara demografik özelliklerine göre verdikleri cevaplarla bir sonuca ulaşabilmek için çeşitli hipotezler geliştirilip analiz edilmiştir.

önem düzeyi cinsiyet bakımından değerlendirildiğinde başkanın “ilham verici olması” ve “fedakârlıktan kaçınmaması” sorularına verilen cevaplarda cinsiyet açısından farklılık olduğu kabul edilmiştir. Anket formunda belirtilen diğer sorulara verilen cevaplarda cinsiyet açısından bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir.

Çalışanların liderlik özelliklerine verdikleri önem düzeyi yaş grupları ve kurumda çalıştıkları süre bağlamında incelendiğinde ise verilen cevaplarda anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır. Çalışanların eğitim durumları bazında inceleme yapıldığında ise sadece “başkanın karizmatik olması” sorusuna verilen cevaplarda bir farklılık gözlemlenmiş olup diğer sorularımızda anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır.

Anketimizin üçüncü bölümünde ise, belediye başkanının liderlik özelliklerinin çalışanların motivasyonu üzerindeki etkisi ölçülmüştür. Katılımcıların bu sorulara demografik özelliklerine göre verdikleri cevaplarla bir sonuca ulaşabilmek için çeşitli hipotezler geliştirilip analiz edilmiştir. Çalışanların cinsiyetine göre belediye başkanının liderlik özelliklerinin motivasyonlarına etkisinde farklılığa rastlanmamıştır.

Çalışanların cevaplarını yaş grubu bazında inceleyecek olursak “başkanın takım ruhu oluşturması motivasyonumu arttırır”, “başkanın vizyon sahibi olması motivasyonumu arttırır” ve “başkanın yaratıcı düşüncesi motivasyonumu arttırır” sorularına verilen cevaplarda farklılığa rastlanmıştır. Anket formunda belirtilen diğer sorularda ise anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır.

Çalışanların eğitim durumlarına göre inceleme yapıldığında “başkanın adaletli olması motivasyonumu arttırır” sorusuna verilen cevaplarda farklılığa rastlanmıştır. Diğer sorularda ise anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır.

Çalışanların kurumda çalıştıkları süre bazında inceleme yapıldığında ise, “başkanın risk alabilmesi motivasyonumu arttırır” ve “başkanın ilham verici olması motivasyonumu arttırır” sorularına verilen cevaplarda farklılığa rastlanmıştır. Diğer sorularda ise anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır.

Son olarak belediye başkanı ile ilgili liderlik özelliklerini ölçtüğümüz soru grubu ile çeşitli motivasyon arttırıcı unsurlar çarpıştırılarak çeşitli analizler yapılmış ve çeşitli sonuçlar elde edilmiştir. Bu sonuçlar incelendiğinde;

• Başkanın olumsuz durumlarda sorumluluk üstlenmesi ile etkin kararalabilmesi arasında,

• Başkanın risk alabilecek kadar cesur olması ile takım ruhu oluşturması arasında,

• Başkanın konuşmasının ve hitabının etkileyici olması ile sorumluluk alabilmesi arasında,

• Başkanın konuşmasının ve hitabının etkileyici olması ile sorumluluk alabilmesi arasında,

• Başkanın hedeflerine ulaşmak için sürekli yeni fikirlere açık olması ile vizyon sahibi olması arasında,

• Başkanın çalışanların hak ve çıkarlarını daima koruması ile adaletli olması arasında,

• Başkanın gerektiğinde yetki ve sorumluluklarını devretmesi ile katılımcılık prensibine sahip olması arasında motivasyon açısından anlamlı ilişki bulunmamaktadır.

Diğer bir taraftan ise;

• Başkanın kusur aramak yerine kusurların düzeltilmesine yardımcı olması ile karizmatik olması arasında,

• Başkanın çalışanları ödüllendirmesi ile teşvik edici olması arasında motivasyon açısından anlamlı ilişki bulunduğu tespit edilmiştir.

Benzer Belgeler