• Sonuç bulunamadı

Bu araştırmada hücre biyolojisi laboratuvar dersinin geliştirilmesinde karşılan sorunların neler olabileceği üzerinde durulmuştur. Bu nedenle mevcut durumu ortaya çıkarmak için öğrencilerin görüşleri alınmıştır.

Ankette yer alan 13 soru bir laboratuvar dersinde gerçekleştirilmesi gereken hedeflerden hangilerine ulaşılabildiğini ortaya koymak amacıyla sorulmuştur.

Bulgulara göre hücre biyolojisi laboratuvarında kazandıkları beceriler sayesinde;

• hücre biyolojisiyle ilgili teorik konuları daha iyi anladıklarını ifade eden öğrenciler %56,2’lik kısmı,

• hücre biyolojisiyle ilgili bilimsel bilgileri ve modelleri analiz edebileceğine inanan öğrenciler %33,3’lük kısmı,

• hücre biyolojisiyle ilgili bilimsel tartışmalara katılabileceğini düşünen öğrenciler %25,7’lik kısmı,

• hücre biyolojisiyle ilgili bilimsel bir araştırma yapabileceğini düşünen öğrenciler %23,8’lik kısmı,

• hücre biyolojisiyle ilgili karmaşık olan ve anlamakta güçlük çektiği kavramları doğrudan gözlemleme imkânı bulduğunu düşünen öğrenciler %50,5’lik kısmı,

• hücre biyolojisiyle ilgili laboratuvar malzemelerini doğru ve güvenli kullanma becerilerinin geliştiğini düşünen öğrenciler %54,5’lik kısmı,

• hücre biyolojisiyle ilgili gözlem yapma becerilerinin geliştiğini düşünen öğrenciler %41,3’lük kısmı,

• hücre biyolojisiyle ilgili ölçüm yapma, veri toplama gibi beceriler kazandığını düşünen öğrenciler %27,6’lık kısmı,

• hücre biyolojisiyle ilgili deney basamaklarına karar verebilme ve bunları uygulama becerilerinin geliştiğini düşünen öğrenciler %27,6’lık kısmı,

• hücre biyolojisiyle ilgili varsayım ve ilkeleri anlamalarına yardımcı beceriler kazandığını düşünen öğrenciler %34,3’lük kısmı,

• hücre biyolojisine olan ilgisinin arttığını düşünen öğrenciler %36,2’lik kısmı, • hücre biyolojisini günlük yaşamla ilişkilendirebildiklerini düşünen öğrenciler

%27,6’lık kısmı,

• Grup çalışması yapma becerilerinin geliştiğini düşünen öğrenciler ise %48,1’lik kısmı oluşturmaktadır.

Anlaşılacağı üzere bir laboratuvar dersinde ulaşılması gereken hedeflerden bir kısmı sorgulanmıştır. Bunlardan alınan cevaplarda öğrencilerin bu hedeflerden teorik konuları daha iyi anlama, karmaşık olan ve anlamakta güçlük çektiği kavramları doğrudan gözlemleme ve laboratuvar malzemelerini doğru ve güvenli kullanma becerilerinin arttığını düşünmektedirler.

Belirtilen diğer hedefler bilimsel süreç becerilerinin bir kısmını oluşturmaktadır. Bunların ise öğrenciler tarafından kazanılmadığı görülmektedir. Oysa Akçay (1990) yaptığı çalışmada derslerin deney metodu ile yapılmasıyla araç- gereç kullanabilme, tartışma ve problemleri çözebilme yeteneklerinde de gelişme olduğunu tespit etmiştir.

Howard ve Miskowski (2005) ise araştırma-tabanlı olarak işlenen bir laboratuvar çalışmasında, öğrencilerin hücre biyolojisine ilgilerini, eleştirel düşünme becerilerini, laboratuvar öncesi yaptıkları görev dağılımının öğrencilerin derse

hazırlıklı oluşunu ve istekliliğini arttığını, öğrencilerin konuları öğrenmesini olumlu etkilediğini ve araştırma deneyimi sağlamış olduğunu bulmuşlardır. Ancak bu araştırmada öğrencilerin bu hedeflerden birçoğunu kazanmadığını düşündüğünü görebiliyoruz.

Dersin işlenişiyle ilgili bulgularda;

• Bu laboratuvar dersinde yaptıkları çizimlerin hücre biyolojisi konularını anlamalarını kolaylaştırdığını düşünen öğrenciler %52,4’lük kısmı,

• Bu laboratuvar dersinde yapılan uygulamaların hücre biyolojisindeki son gelişmeleri kapsadığını düşünen öğrenciler %21’lik kısmı,

• Bu laboratuvar dersinde yaptıkları çizimlerin el becerilerini geliştirdiğini düşünen öğrenciler %76,2’lik kısmı,

• Hücre biyolojisi öğretimi için bu laboratuvar dersinin gerekli olduğunu düşünen öğrenciler %77,9’luk kısmı,

• Bu laboratuvar dersinin mevcut ders içeriğiyle yararlı olduğun düşünen öğrenciler %52,4’lük kısmı oluşturmaktadır.

Verilerden anlaşılacağı üzere öğrenciler yapılan çizimlerin konuları daha iyi anlamada yardımcı olduğunu düşünmektedirler, ancak kazanılması gereken hedeflerin büyük çoğunluğuna bu yolla ulaşamadıkları birinci alt problem sonuçlarında görülmüştür. Bunun yanı sıra öğrenciler çizim yapma aracılığıyla el becerilerinin geliştiğini belirtmişlerdir.

Öğrenciler bu ders içeriğinin bilimdeki son gelişmeleri kapsadığını düşünmemektedir. Dersler ancak çağdaş bilimsel ve teknolojik gelişmeleri içerdiği müddetçe ilgi çekici olmaktadır. Dolayısıyla da öğrencilerin ilgisini çekmemekte (soru–11) ve öğrenciler ders konularını günlük yaşamla ilişkilendirememektedirler (soru–12).

Öğrencilerin büyük çoğunluğu bu dersin gerekli olduğunu ve mevcut içeriğiyle de yararlı olduğunu düşünmektedirler. Dikkat edilecek olursa dersin gerekli olduğunu düşünen (%77,9) öğrencilerin hepsi mevcut içeriğin yararlı olduğunu (%52,4) düşünmemektedir.

Öğrencilerin, hücre biyolojisi laboratuvar dersinin imkânlarının yeterliliği hakkındaki düşüncelerine ait bulgular ışığında bu dersin etkili şekilde işlenebilmesi için;

• Bu laboratuvar dersinin süresinin yeterli olduğunu düşünenler %59’luk kısmı,

• Mevcut imkânların yeterince kullanıldığını düşünenler %14,3’lük kısmı, • Laboratuvarların fiziksel yapısının yeterli olduğunu düşünenler %28,8’lik

kısmı,

• Laboratuvarların sağladığı araç-gereç imkânlarının yeterli olduğunu düşünenler %17,1’lik kısmı,

• Bu laboratuvar dersini yürüten kişilerin yeterli becerilere sahip olduğunu düşünenler %56,7’lik kısmı oluşturmaktadır.

Anlaşılacağı üzere öğrencilerin çoğunluğu mevcut imkânların yeterince kullanılmadığını düşünürken laboratuvarların fiziksel ve araç-gereç imkânlarını da yetersiz görmektedirler. Bu durum bir çelişki gibi görünse de aslında mevcut imkânlarla farklı uygulamalar yapılabileceğine fakat daha iyileri için laboratuvar imkânlarının yetersizliğine dikkati çekmektedirler. Ayrıca öğrenciler dersi yürütenleri de bu ders için yeterli görmektedirler, yani karşılaşılan sorunları dersi yürüten kişilere bağlamamaktadırlar.

Öğrencilerin bu dersin öğretmenlik becerilerine olan katkıları hakkındaki düşünceleri;

• Geleceğin biyoloji öğretmeni olarak etkili laboratuvar uygulamaları gerçekleştirmede kendilerini yeterli bulan öğrenciler %29,5’lik kısmı,

• Bu dersin öğretmenlik meslek becerilerini geliştirdiğini düşünen öğrenciler %40’lık kısmı oluşturmaktadır.

Bu sonuçlara göre öğretmen adaylarının kendilerini laboratuvar uygulamaları gerçekleştirmede oldukça yetersiz gördüğünü anlayabiliyoruz. Önceki verilere paralel olan bu sonuçlar oldukça tutarlıdır. Çünkü öğrencilerin, zaten laboratuvarda kazanamadıklarını düşündüğü beceriler onların öğretmenlik becerilerinin gelişmesini de engelleyecektir. Köseoğlu ve Soran (2004) yaptıkları çalışmada öğretmenlerin biyoloji dersini laboratuvarda işleyebilecek duruma getirme konusunda kendilerini kısmen yeterli gördüklerini belirlemişlerdir. Bu çalışmada elde edilen veriler Köseoğlu ve Soran’ ın (2004) çalışmasını destekler niteliktedir.

Hücre biyolojisi laboratuvar dersinin daha etkili işlenebilmesi için geliştirilen önerilere öğrencilerin katılım oranları ise şöyledir:

• Bilimsel bir model geliştirme becerisi kazanılmasına %72,4’lük kısım,

• Doğal dünyayla etkileşimi sağlayan uygulamaların yapılmasına %80’lik kısmı,

• Şekilleri bulabileceğini bunun için çizime gerek olmadığını düşünen öğrenciler ise %33,3’lük kısmı,

• Ders içeriğinin geliştirilmesine %84,6’lık kısım,

• İşlenişin bilgi-iletişim teknolojileri kullanılarak zenginleştirilmesine %93,3’lük kısım,

• Ders içeriğinin kesinlikle değiştirilmesine %58,7’lik kısım,

• Hücre yapılarının elektron mikroskop görüntülerinin tanıtımının birkaç dersle sınırlandırılmasına %35,2’lik kısım,

• Hücre yapılarının şekillerini birebir mikroskoptan gözlemlenmesine %92,3’lük kısım,

• Yurt içi ve yurt dışı diğer üniversitelerde bu ders için neler yapılıyorsa onun yapılmasına %82,7’lik kısım,

• Hücre ile ilgili biyolojik süreçleri gözlemlenmesine %96,2’lik kısım katılmaktadır.

Görüldüğü gibi sunulan bu önerilere çok yüksek bir katılım olmuştur. Yani öğrenciler bu sunulan önerilerin gerçekleştirilmesini istemektedir. Ancak “ders içeriğinin geliştirilmesini” isteyen öğrencilerin tamamı “ders içeriğinin kesinlikle değiştirilmesi”ni istememektedir. Yani mevcut içeriğin de kısmen değiştirilip geliştirilerek, deneysel uygulamalara yer verilerek, güncel bilim ve teknolojiye uygun olan yurt içi ve yurt dışı üniversitelerdeki uygulamaların yapılmasını, bilimsel model geliştirebilmeyi, mikroskop kullanarak bu dersin işlenmesini, doğal dünyayla ilişkilendirilebilen uygulamalara ve bilgi-iletişim teknolojilerine yer verilmesini istemektedirler. Kısacası öğrenciler aktif olmak istemektedirler. Yalnız ilgi çeken bir diğer nokta da, öğrencilerin elektron mikroskoptan şekil çiziminin birkaç dersle sınırlandırılmasına olumlu bakmamalarıdır.

Anketteki sorulara ek olarak öğrencilerin bu ders hakkındaki düşüncelerini daha derinlemesine öğrenmek maksadıyla açık uçlu sorular sorulmuştur.

Bu sorulardan elde edilen cevaplar bulgular kısmında tablolaştırılarak verilmiştir.

Öncelikle öğrencilere bu dersten kazanımları sorulmuştur. Öğrenciler ise olumlu ve olumsuz ifadelerle bunları dile getirmiştir. Bu ifadeler tablo 3.4.1’de tablo halinde verilmiştir.

Öğrenciler daha çok “çizim” yapmanın oluşturduğu olumsuzluklar üzerinde durmuşlardır.

Olumlu ifadelerde ise yine öğrenciler ders esnasında yaptıkları “çizim”den bahsetmişlerdir. Anlaşılacağı üzere bu ders çizim üzerine kurulu bir şekilde işlenmektedir. Yine öğrencilerin ifadelerinden anlaşıldığı gibi öğrencilerin çoğunluğu bu durumdan memnun değildirler.

Öğrencilere bu dersin daha etkili işlenebilmesi için önerileri sorulmuştur. Bu öneriler de gruplandırılıp tablo haline getirilerek tablo 3.4.2’de verilmiştir. Tezin öneriler kısmında bir kısmına yer verileceği için burada tekrar vermeye gerek olmadığı düşünülmüştür.

Öğrencilerin ders hakkındaki genel düşüncelerini öğrenmek için sorulan sorunun cevapları tablo 3.4.3’te verilmiştir.

Sonuçta, öğrencilerin bu derste gerçekleştirilmesi gereken birçok hedefin gerçekleştirilemediğini, öğretmenlik becerilerine katkısının yeterli düzeyde olmadığı, laboratuvar donanımının yetersiz olduğunu, bu dersin daha etkili işlenebilmesi için sunulan önerilerin çoğunluğuna katıldıkları ve kendilerinin de birçok öneride bulunduğu görülmüştür. Çünkü öğrenciler bu dersin gerekliliğine inanmakta ve bunun için laboratuvar imkânlarının geliştirilmesi gerektiğini düşünmektedirler.

Birinci bölümde verilen Gazi Üniversitesi Biyoloji Öğretmenliği Sitoloji ve Sitoloji laboratuvarı ders içeriklerine bakıldığında konular birbirlerine paralel görünmektedir. Ancak anketten ve açık uçlu sorulardan alınan verilere ve gözlemlere göre bu laboratuvar dersinde deneysel içerikli bir uygulama yapılmadığı anlaşılmıştır. Laboratuvar daha çok elektron mikroskoptan çekilmiş fotoğraflardan hücre ve hücre altı yapıların çizimi şeklinde işlenmektedir. Bu da yine öğrencilerin ifadesiyle genel olarak çizim yapma becerisini artırmakta ve hücre hakkında bilgi artışını sağlamaktadır. Ancak bunlar bilimsel sürecin işlemesi açısından yeterli değildir.

Gazi Üniversitesi haricinde diğer yurt içi ve yurt dışı üniversitelerin hücre biyolojisi (sitoloji) laboratuvar ders içerikleri de incelenmiştir. Burada amaç, diğer üniversitelerden faydalanarak mevcut laboratuvar içeriğimizin bilimsel ve teknolojik gelişmelerin neresinde olduğunu tespit etmektir. Ayrıca, bu tespitlerden faydalanarak üniversitemizin imkânları doğrultusunda laboratuvar içeriğinin çağın gereklerine uygun olarak geliştirilip zenginleştirilmesi deneysel bir yapı kazandırılması amacı güdülmüştür. Zaten araştırmada elde edilen veriler ışığında öğrenciler, mevcut içeriğin geliştirilmesini ve dersin öğrenciyi merkeze alacak şekilde aktif bir yöntemle işlenmesini istemektedir. Öğrenciler diğer üniversitelerden faydalanılması gerektiğinde hem fikir olmuşlardır. Bu bağlamda birinci bölümde verilen üniversitelerin laboratuvar içerikleri incelendiğinde özellikle Boğaziçi, ODTÜ, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, Ohiou Üniversitesi ve Arizona Eyalet Üniversitesi’nin oldukça farklı uygulamalara yer verdiği anlaşılmaktadır. Bu üniversitelerde klasik etkinliklerin yanı sıra, çağın gerektirdiği bilgi ve teknolojiyi gerektiren uygulamalara yer verilmiştir. Yurt içi üniversitelerimiz incelendiğinde ise onlarda da farklı uygulamalar mevcuttur ancak yeterli değildir. Tabii bu yetersizlik laboratuvarların sahip olduğu donanımla da yakından ilişkilidir. Zaten bu yetersizlikler öğrenciler tarafından da vurgulanmıştır. Anlaşılan o ki, Gazi Üniversitesi bünyesinde mevcut imkânlarla farklı uygulamalara yer verilebilir. Ancak, laboratuvarlar teknik ve fiziksel açıdan daha donanımlı hale getirilirse Türkiye’deki diğer üniversitelerde de çağı takip eden uygulamalara yer verilebilir. Elbette bunları sağlamak devletin ve üniversitelerin bu donanımsal geliştirmeye ayıracakları bütçeye ve yetiştirilen akademik ve teknik kadroya bağlıdır. Üniversite bünyesindeki akademik personelin geliştirdiği projelerle ve bunların devlet tarafından desteklenmesiyle çağın gerektirdiği laboratuvar donanımları sağlanabilir.

4.2. Öneriler

Elde edilen veriler ışığında bu dersin daha etkili işlenebilmesi için çeşitli önerilerde bulunulabilir. Tabi burada veri toplama aracında yer alan önerilerin yanı sıra öğrencilerin önerilerine de yer verilmiştir:

Hücre Biyolojisi Laboratuvarında doğal dünyayla etkileşimi sağlayan uygulamalar yapılmalıdır.

Dersin daha etkili işlenebilmesi için içerik zenginleştirilmelidir.

Dersin işlenişi, bilgi-iletişim teknolojileri kullanılarak zenginleştirilmelidir. İmkânlar dahilinde, derste hücre ile ilgili bazı vital deneyler yapılmalıdır. Hücre yapılarının elektron mikroskop görüntülerinin tanıtımı birkaç dersle sınırlandırılmalıdır.

Hücre yapılarının şekillerini birebir mikroskopta gözlemleme imkânları sağlanmalıdır.

Yurt içi ve yurt dışı diğer üniversitelerde bu ders için neler yapılıyorsa, mevcut içerik ona göre zenginleştirilmelidir.

Hücre ile ilgili biyolojik süreçler (mitoz, fagositoz, vs.) bizzat mikroskop altında gözlemlenebilmelidir.

Görsellik ön plana çıkartılmalı; bunun için bilgisayar ortamında, incelenecek yapıların üç boyutlu halleri gösterilmelidir.

Hücre seviyesinde biyolojik konular hakkında belgesel ve animasyonlar izletilmelidir.

Laboratuvar donanımı güncelleştirilmelidir.

Elektron mikroskobu öğrencilere tanıtılmalı, incelenen preparatların nasıl hazırlandığı, hangi aşamalardan geçtiği öğrencilere uygulamalı olarak gösterilmelidir.

KAYNAKÇA

AKÇAY, M. (1990). Biyoloji Dersinde Farklı Öğretim Metotlarının Öğrenci Başarısına Etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

ALKAN, Hüseyin. (1993). Fen Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme Modeli. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 9: 115-124

DEBBURMAN, Shubhik K.(2002). Learning How Scientist Work: Experiential Research And Projects to Promote Cell Biology Learning and Scientific Process Skills. Cell Biology Education, 1: 154–172

DOĞDU, Süleyman ve ARSLAN, Z. (1993). Eğitim Teknolojisi Uygulamaları ve Eğitim Araç Gereçleri. Ankara: Tek Işık Web Ofset Tesisleri.

EKİCİ, Gülay. (1996). Biyoloji Öğretmenlerinin Öğretimde Kullandıkları Yöntemler ve Karşılaştıkları Sorunlar. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

EKİCİ, Gülay. (2001). Biyoloji Öğretmenlerinin Öğretim Yöntemleri Konusundaki Teorik Bilgi Yeterliliklerinin İncelenmesi. Çağdaş Eğitim Dergisi, 26(274): 40-46

EKİCİ, Gülay. (2002). Biyoloji Öğretmenlerinin Laboratuvar Dersine Yönelik Tutumlarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, 22-25 Eylül, ODTÜ, Ankara. <http://www.fedu.metu.edu.tr/ufbmek-5/b_kitabi/PDF/Biyoloji/bildiri/t20.pdf> (26.06.2006)

EMBL (European Molecular Biology Laboratory) Council. (2005). EMBL Strategic Forward Look 2006-2015. page:68

<http://www.embl.org/aboutus/generalinfo/sfl.html> (10.02.2007)

ENGİNAR, İlknur., SAKA, Arzu ve SESLİ, Ertuğrul. (2002). Lise 2 Öğrencilerinin Biyoloji Derslerinde Kazandıkları Bilgileri Güncel Olaylarla İlişkilendirebilme Düzeyleri. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, 22-25 Eylül, ODTÜ, Ankara.

<http://www.fedu.metu.edu.tr/ufbmek-5/b_kitabi/PDF/Biyoloji/bildiri/t17.pdf> (26.06.2006)

ERTEN, Sinan (1991). Biyoloji Laboratuvarlarının Önemi ve Laboratuvarlarda Karşılaşılan Problemler. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Ankara.

GARDİNER, Peter G. ve FARRAGHER, Pierce (1999). The Quantity and Quality of Biology Laboratory of British Columbia High Schools. School Science

and Mathematics (99)4: 197–204

GERÇEK, Cem ve SORAN, Haluk. (2005). Öğretmenlerin Biyoloji Öğretiminde Deneysel Yöntem Kullanma Durumlarının Belirlenmesi. XIV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, 28-30 Eylül, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Denizli.

GÜVEN, Turan. (2006). Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji ve Fen Bilgisi İleri Eğitim ve Araştırma Merkezi. 2003K 120470 kodlu DPT Projesi Gerekçesi.

GÜVEN, Turan. (2007). Genel Biyoloji Ders Notları, Önsöz. (Basılmamış).

HOWARD, David R. and MİSKOWSKİ, Jennifer A. (2005). Using a Module-based Laboratory to İncorporate İnquiry into a Large Cell Biology Course. Cell

Biology Education, 4: 249–260.

IŞIK, Serap. (1998). Türkiye’de Biyoloji Öğretmeni Yetiştiren Kurumlarının Programlarının Değerlendirilmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Ankara.

KALE, Nesrin. (2003). Nasıl Bir İnsan? Nasıl Bir Öğretim?.(1.Baskı). Ankara: Ütopya Yayınevi

KAPTAN, Fitnat. (1998). Fen Bilgisi Öğretimi. Ankara: Anı Yayıncılık

KARASAR, Niyazi. (2002). Bilimsel Araştırma Yöntemi. (11. Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım

KILLERMAN, Wilhelm. (1998). Research into Biology Teaching Methods. Journal of Biological Education, 33(1): 4-9.

KITCHEN, E., BELL, J.D., REEVE, S., SUDWEEKS,R.R. and BRADSHAW, W.S.. (2003). Teaching Cell Biology in the Large-Enrollment Classroom: Methods to Promote Analytical Thinking and Assessment of Their Effectiveness. Cell Biology Education, 2: 180–194

KÖSEOĞLU, Pınar ve SORAN, Haluk. (2004). Biyoloji Öğretmenlerinin Araç- Gereç Kullanım Yeterliliklerine İlişkin Görüşleri. Hacettepe Üniversitesi

Eğitim Fakültesi Dergisi. 27: 189–195

NATIONAL RESEARCH COUNCIL. (2005). America’s Lab Report: Investigations in High School Science.

<http://books.nap.edu/openbook.php?record_id=11311> (10.06. 2006)

OCAK, Gürbüz ve OCAK, İjlal. (2005). Öğretmen Adaylarının Öğrenci Merkezli Eğitim Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi. XIV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, 28-30 Eylül, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Denizli.

OKTAR, İlhami. (2005). Öğrenci Merkezli Öğrenme-Öğretme Yaklaşımlarının Öğrenci Başarısına Etkisi. XIV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, 28–30 Eylül, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Denizli.

OĞUZ, Aytunga. (2004). Bilgi Çağında Yüksek Öğretim Programları. Milli Eğitim Dergisi, sayı: 164

<http://yayim.meb.gov.tr/dergiler/164/oguz.htm>

OTTANDER, Christina and GRELSSON, Gunnel. (2006). Laboratory Work: The Teachers’ Perspective. Journal Biological Education, 40(3): 113-118. ÖZDEN, Yüksel. (1998). Eğitimde Yeni Değerler, Eğitimde Dönüşüm. Ankara:

Pegem A Yayıncılık.

PEAT, M., TAYLOR, C.E. and FRANKLIN, S. (2005). Re-Engineering of Undergraduate Science Curricula to Emphasise Development of Lifelong Learning Skills. Innovations in Education&Teaching International. 42(2): 135–146.

SAKA, Mehpare. (2002). Sınıf Öğretmenliği Öğrencilerinin Fen Bilgisi Laboratuvarı Uygulamaları Ve Laboratuvar Şartlarına İlişkin Görüşleri. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, 22-25 Eylül, ODTÜ, Ankara. <http://www.fedu.metu.edu.tr/ufbmek-

5b_kitabi/PDF/OgretmenYetistirmeBildiri/t302d.pdf>

SOLAK, Sebla (2005). Kütahya (Merkez) İlindeki Liselerde Biyoloji I Dersi Öğretiminde Laboratuvar Uygulamalarının Yeterlilikleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Ankara.

TALİM TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI. (2007). Ortaöğretim 9.Sınıf Biyoloji Dersi Öğretim Programı

<http://www.ttkb.meb.gov.tr/ > (26.10.2007)

TEMİZYÜREK, Kamil. (2003). Fen Öğretimi ve Uygulamaları. (1.basım)Ankara: Nobel Yayın.

TEZCAN, Habibe ve GÜNAY, Süleyman. (2003). Lise Kimya Öğretiminde Laboratuvar Kullanımına İlişkin Öğretmen Görüşleri. Milli Eğitim Dergisi, sayı: 159.

<http://yayim.meb.gov.tr/dergiler/159/tezcan-gunay.htm > (06.02.2006) TUCKER, Jonathan B. (1984). Gene Wars. Foreign Policy, 1984-1985.

YAMAN, Melek. (1998). Türkiye’de Orta Öğretim Kurumlarında Biyoloji Öğretiminin Değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

YEŞİLYURT, Selami. (2006). Öğretmen Adayları ve Öğretim Elemanları Gözüyle Genel Biyoloji Laboratuar Uygulamalarının Değerlendirilmesi. Kastamonu

Eğitim Dergisi. 14(2): 481-496. http://www.biyolojiegt.gazi.edu.tr/Ects_Tr/pdf/Ects_2_1.pdf, 07.12.2007 http://www.fef.gazi.edu.tr/turkish/biology/ECTS-turk.htm, 07.12.2007 http://www.bio.boun.edu.tr, 23.03.2006 http://biyoloji.balikesir.edu.tr/, 07.12.2007 http://www.bio.metu.edu.tr/undergrad_course_desc.htm#251, 23.03.2006 http://www.biyoloji.inonu.edu.tr/index.php?sayfa=dicerik, 07.12.2007 http://www.biosci.ohiou.edu/introbioslab/Bios170/170.htm, 27.03.2006 http://pr.caltech.edu/catalog/courses/listing/bi.html, 29.03.2006 http://sols.asu.edu/classes/syllabi/mbb246-atrnt-idsrs_00340.pdf, 28.03.2006

HÜCRE BİYOLOJİSİ (SİTOLOJİ) LABORATUVAR DERSİ GÖRÜŞ ANKETİ

Bu anket2. sınıf birinci dönemde almış olduğunuz Hücre Biyolojisi Laboratuvar dersi ile ilgili görüşlerinizi almak amacıyla hazırlanmıştır. Aşağıda Hücre Biyolojisi Laboratuvar dersi ile ilgili çeşitli ifadeler verilmiştir. Bu ifadeleri okuyarak, bu düşüncelere katılıp katılmadığınızı verilen seçeneklerden birini işaretleyerek belirtiniz. Vereceğiniz cevapların içten ve samimi olması çalışmanın amacına ulaşması bakımından önemlidir. Katkılarınızdan dolayı teşekkür

ederim.

ÖZLEM TAŞDELEN Biyoloji Eğitimi ABD Arş. Gör Sınıf : ( )

Cinsiyet: ERKEK ‰ KIZ ‰

Kat ılm ıyorum Karars ız ım Kat ıl ıyorum

1- Bu laboratuvar dersi, hücre biyolojisi (sitoloji) dersinde gördüğümüz

teorik konuları daha iyi anlamamı sağladı. ‰ ‰ ‰

2- Bu laboratuvar dersinde kazandığım beceriler sayesinde, hücre ile

ilgili ortaya atılan bilimsel bilgileri ve modelleri analiz edebilirim. ‰ ‰ ‰ 3- Bu laboratuvar dersinde işlenen konular sayesinde hücre biyolojisi ile

ilgili bilimsel tartışmalara katılabilirim. ‰ ‰ ‰

4- Bu laboratuvar dersi sayesinde, hücre biyolojisiyle ilgili bilimsel bir

araştırma yapabileceğimi düşünüyorum. ‰ ‰ ‰

5- Bu laboratuvar dersinde, hücre biyolojisi ile ilgili, karmaşık olan ve anlamakta güçlük çektiğim kavramları doğrudan gözlemleme imkânı buldum.

‰ ‰ ‰ 6- Bu laboratuvar dersi sayesinde laboratuvar malzemelerini doğru ve

güvenli kullanma becerilerim gelişti. ‰ ‰ ‰

7- Bu laboratuvar dersi sayesinde gözlem yapma becerilerim gelişti. ‰ ‰ ‰ 8- Bu laboratuvar dersi sayesinde ölçüm yapma, veri toplama gibi

becerilerim gelişti. ‰ ‰ ‰

9- Bu laboratuvar dersi sayesinde deney basamaklarına karar verebilme

ve bunları uygulama becerilerim gelişti. ‰ ‰ ‰

10- Bu laboratuvar dersinde, varsayım ve ilkeleri anlamama yardımcı

beceriler kazandım. ‰ ‰ ‰

11- Bu laboratuvar dersi sayesinde hücre biyolojisine olan ilgim arttı. ‰ ‰ ‰ 12- Bu laboratuvar dersi sayesinde hücre biyolojisini günlük yaşamla

ilişkilendirebiliyorum. ‰ ‰ ‰

13- Bu laboratuvar dersinde yaptığım uygulamalarla grup çalışması

yapma becerilerim gelişti. ‰ ‰ ‰

Benzer Belgeler