• Sonuç bulunamadı

Çalışma kapsamında öğretmen adaylarının duygusal zekâ ve girişimcilik becerisi arasındaki ilişkileri incelenmiştir. Spearman Sıra Farkları Korelasyon işlemiyle, duygusal zekâ ile girişimcilik niyeti arasında, pozitif yönde ve anlamlı düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (r =0,249, p<.01). Bu bulgu sonucunda, duygusal zekâ puanı yüksek olan öğretmen adaylarının girişimcilik niyetinin de yüksek olduğu söylenebilir. Ayrıca çalışmada katılımcıların girişimciliğe bakış açılarının bazı demografik değişkenlere bağlı olduğu da ortaya konmuştur. Bu doğrultuda; kadın ve erkek öğretmen adaylarının duygusal zekâ puanlarında cinsiyete göre anlamlı bir fark yoktur (U=9130, p>.05). 1.sınıf ve 4.sınıf öğretmen adaylarının duygusal zekâ puanlarında sınıfa göre anlamlı bir fark vardır (U=7496,50, p<.05). Öğretmen adaylarının duygusal zekâ puanlarında bölüme göre anlamlı bir fark olduğu sonucuna varılmıştır.(𝑋(3)2 =17,852; p<.05).

Çakır ve Kunday (2017) yaptıkları çalışmada; proaktiflik, duygusal zekâ (EQ) ve girişimcilik eğilimi arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varmışlardır. Acar (2002)çalışmasında; insana yönelik liderlik davranışının duygusal zekânın kişisel, kişilerarası, uyumluluk ve genel ruh durumu boyutları ile ilişkili olduğu, göreve yönelik liderlik davranışının da sadece uyumluluk ve genel ruh durumu boyutları ile ilişkili olduğu sonucuna ulaşmıştır. Acar’ın (2001) yaptığı çalışma sonucunda da, insana yönelik liderlik davranışının duygusal zekâ yetenekleri ile daha fazla ilişkili olduğu belirtilmiştir. Parlak (2013) yaptığı çalışma sonucunda ise girişimci kişilik özelliği ile içsel ve sosyal zekânın anlamlı bir ilişki göstermesi(biri arttıkça diğerinin de artıyor olması) girişimci kişiliğe sahip bireylere hem kendilerini hem de başkalarını tanıma, anlama, ilişki kurma, değerlendirme, hedef belirleme, disiplinli olma, kendinin ve başkalarının güçlü/ zayıf yönlerini anlama, kendini ve başkalarını fark etme, yönetme, liderlik yapma gibi pek çok konuda avantaj sağlayacağını belirtmiştir.

Yıldız ve Turgut (2013) yaptıkları çalışmada, “iyimserlik ve ruh halinin düzenlenmesi” konusunda çalışanların yaklaşımı ne kadar olumlu olursa işletme içerisinde gösterecekleri örgütsel vatandaşlık davranışlarının o oranda olumlu etkilendikleri, duygularını değerlendirmede başarılı olan çalışanların; nezaket ve centilmenlik konularındaki davranışları sergileme eğilimleri, duygularını doğru ve etkin kullanabilen çalışanların ise; vicdanlılık, centilmenlik ve sivil erdem konularındaki davranışları sergileme eğilimleri arttığı sonucuna varmışlardır. Deniz ve Yılmaz (2016) tarafından yapılan araştırma sonucunda, üniversite öğrencilerinin duygusal zekâ yetenekleri ile stresle başa çıkma stilleri arasında anlamlı ilişkiler olduğu saptanmıştır.

Günay ve Cin (2013)gerçekleştirdikleri çalışmada, Duygusal Zekâ ile Girişimcilik Tipleri Arasındaki ilişki “SpearmanRho’s Korelasyon” analizi ile alt boyutlar bazında ölçülmeye çalışılmış ve ilişkinin varlığı gözlenmiştir. Ancak diğer çalışmalardan farklı olarak, girişimcilik tipleri ile duygusal zekâ arasında istatistiki olarak anlamlı fakat düşük korelasyonların bulunması araştırma bulgularından birisidir. Bacanak, Ülküdür ve Öner(2012), araştırmaya katılan öğretmen adaylarının, duygusal zekâ gibi girişimciliğe ilişkin boyutları yaşamlarında daha sıklıkla yer verdikleri sonucuna ulaşılırken, öğretmenlerin girişimcilik bağlamında özgüvenlerin ve öz yeterliklerinin düşük olduğunu tespit etmişlerdir. Doğan ve Demiral’ın(2007) da belirttiği üzere kurumlarda, başarılı olanlar listesinin ilk sıralarında, teknik bilgisi çok olan çalışanlar değil, iş arkadaşları ile sağlıklı ilişkiler kurabilen, ekip çalışması yapabilen, kendine güvenen yani duygusal zekâsı yüksek olan çalışanlar yer almaktadır. Artık iş yaşamında, sadece yüksek IQ’ya sahip olmanın yeterli olmadığı, duygusal zekânın da ön planda olması gerekliliği anlaşılmıştır. Çünkü yüksek duygusal zekâya sahip çalışanlar hem kendi kendilerini motive ederek bireysel iş performanslarını arttırabilmekte ve hem de bulundukları ortamda pozitif bir atmosfer oluşturulmasına imkan sağlayabilmektedirler. Son yıllarda yapılan çalışmalarda bir bireyi diğerlerinden ayırıp etkili ve başarılı bir lider yapabilecek özelliklerden bir tanesinin de duygusal zekâ olduğuna vurgu yapılmaktadır (Doğan ve Demiral, 2007, 225; Johnson &Indvik, 1999; Salovey&Shuyter,1997; Weymes, 2003). Goleman (1998) liderlikte duygusal zekânın IQ’dan daha önemli olduğunu ifade etmektedir.

Girişimcilik konusunda yapılan çalışmalarda en fazla vurgu yapılan boyutların; risk alma, yenilikçi olma, kendine güven, fırsatları görme, başarı isteği, motive olma, duyguları kontrol edebilme, karar verme ve özdenetim faktörlerini içine alan duygusal zekâ olduğu söylenebilir (Deveci ve Çepni, 2015). Girişimcilik, aslında ağırlıklı olarak ekonomik anlam taşıyan bir kavram olsa da, günümüzde de sosyal boyuta sahip olduğu kabul edilmektedir (Chell, 2007; akt. Yazıcı, Uslu ve Arık, 2016).

100

Alanyazındaki benzer araştırma sonuçlarıyla tutarlı olan bu araştırma sonuçlarından hareketle, duygusal zekâya sahip girişimci öğretmen adaylarının, fikirlerini açıklama, iş yapma ve yaptırma sürecinde daha başarılı olacağı ve öğrencilerine girişimcilik becerisi kazandırmada daha etkin olacakları söylenebilir. Duygusal zekâ yardımıyla birey değişime ve yeniliklere daha kolay uyum sağlayabilmekte, bilinçli hareket edebilmektedir. Özellikle öğretmen adaylarının eğitim bilimi ile ilgili gelişmelere, yeniliklere daha kolay uyum sağlayabilmeleri ve bu yenilikleri girişimci birer öğretmen olarak sınıfa taşıyabilmeleri mümkündür. Bu nedenle öğretmen adaylarına lisans eğitimleri sırasında, girişimciliğin tüm türleri dikkate alınarak girişimcilik eğitimi verilmesi ve duygusal zekâ yeterliliklerinin eğitim programlarına yansıtılmasında doğru ve etkili bir yol kullanılabilmesi için kullanılacak uygun yöntem, ortam, strateji ve tekniklerin geliştirilmesi ve yeni öğretim tasarımlarının oluşturulmasını sağlayacak bilimsel çalışmaların artırılması yerinde olacaktır. Duygusal zekâ gelişimi ve girişimcilik konularıyla ilgili eğitim öğretim faaliyetleri içerisinde seminer ya da hizmet içi eğitim faaliyetleri düzenlenebilir.

Kaynakça

Acar, F. (2002). Duygusal zekâ ve liderlik. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi,12, 53-68.

Acar, F.T. (2001). Duygusal zekâ yeteneklerinin göreve yönelik ve insana yönelik liderlik davranışları ile ilişkisi: banka şube müdürleri üzerine bir alan araştırması, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Arıcıoğlu, M. A. (2002). Yönetsel başarının değerlemesinde duygusal zekânın kullanımı, Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, 4, 26-42. Ataseven, M. (2014). Girişimcilik. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Bacanak, A., Ülküdür, M.A. ve Öner, F. (2012). Fen ve teknoloji dersi öğretmenlerinin girişimcilik becerisi ve etkisi ile ilgili görüşleri: nitel bir araştırma. [http://kongre.nigde.edu.tr/xufbmek/dosyalar/tam_metin/pdf/2395-30_05_2012-15_47_45.pdf]. Erişim tarihi:03/03/2017.

Cansız, E. (2007). Üniversite öğrencilerinin girişimcilik özelliklerinin belirlenmesi: Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencileri üzerine bir çalışma.

Yayımlanmamış Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.

Cooper, R.K. & Sawaf,A. (1997). Liderlikte duygusal zekâ. İstanbul: Sistem Yayıncılık.

Çakır, C. & Kunday, Ö. Z. (2017). Young people’s emotional intelligence promoting entrepreneurialorientation: enhanced by education. International

Journal of Entrepreneurshipand Small Business, 30 (3), 341-356.

Deniz, M. E.ve Yılmaz, E. (2016). Üniversite öğrencilerinde duygusal zekâ ve stresle başa çıkma stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Türk Psikolojik

Danışma ve Rehberlik Dergisi, 3 (25), 17-26.

Deveci, İ. ve Çepni, S. (2015). Öğretmen adaylarına yönelik girişimcilik ölçeğinin geliştirilmesi: geçerlik ve güvenirlik çalışması. International Journal

of Human Sciences, 12 (2), 92-11.

Doğan, S. ve Demiral, S. (2007). Kurumların başarısında duygusal zekânın rolü ve önemi, Yönetim ve Ekonomi, 14 (1), 209-230. Döm, S. (2008). Girişimcilik ve küçük işletme yöneticiliği.(2. Basım). Ankara: Detay Yayıncılık.

Goleman, D. (2015). İşbaşında duygusal zekâ. İstanbul: Varlık Yayınları. Gray, A. (2016). Future of Jobs Report. Davos: World Economic Forum.

Günay, G. Y. ve Cin, H. (2013). Girişimcilerin girişimcilik tipleri ile duygusal zekâları arasındaki ilişki: Edirne örneği. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 8 (2), 7-32.

Johnson, P. R. & Indvik, J. (1999). Organizational benefits of having emotionally intelligent managers and employees. Journal of Workplace Learning, 11 (3),84-88.

Karasar, N. (2014). Bilimsel araştırma yöntemi “Kavramlar ve ilkeler teknikler”. (26. Basım). Ankara: Nobel Yayıncılık. Koçel, T. (1998). İşletme yönetimi. İstanbul: Beta Yayınları.

Korkmaz, O. (2012). Üniversite öğrencilerinin girişimcilik eğilimlerini belirlemeye yönelik bir araştırma: Bülent Ecevit Üniversitesi örneği. Afyon

Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14 (2), 209-226.

Parlak, K. (2013). Girişimci kişilik özelliklerine sahip olmak ile kendini ve başkalarını tanıma (içsel ve sosyal) zekâları arasındaki ilişkinin incelenmesi. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3, 55-64.

Salovey, P. & Sluyter, D. (1997). Emotional development and emotional intelligence, educational implications. Basic Books. Salovey, P. & John D. M. (1990). Emotional Intelligence. Imagination, Cognition and Personality, 9, 185-211.

Şeşen, H. ve Basım, N. (2012). Demografik faktörler ve kişiliğin girişimcilik niyetine etkisi: spor bilimleri alanında öğrenim gören üniversite öğrencileri üzerine bir araştırma. Ege Akademik Bakış, 12, 21-28.

Top, S. (2006). Girişimcilik – keşif süreci. İstanbul: Beta Yayınları.

Uluhan, R. (2012). Kendi işini kurmak isteyenler için girişimcilik kılavuzu. (3. Basım). İstanbul: Nakış Ofset.

Weymes, E. (2003). Relationship not leadership sustain successful organizations. Journal of Change Management, 3(4), 319-331.

Yazıcı, K., Uslu, S. ve Arık S. (2016). The investigation of the social entrepreneurship characteristics of social studies pre-service teachers.

CogentEducation, 3,1-11.

Yeşilyaprak, B. (2001). Duygusal zekâ ve eğitim açısından doğurguları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 25 (25), 139-146.

101

Öğretmen Adaylarının Girişimcilik Düzeylerinin İncelenmesi4

Doç. Dr. Fatma ÜNAL Durdane GÖZÜBÜYÜK

Bartın Üniversitesi Öğrenci

ÖZET

Girişimcilik hem ekonomik hem sosyal hem de teknolojik kalkınma için oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden girişimciliğin yaygınlaşabilmesi için girişimci kişiliklerin belirlenmesi ve geliştirilmesi gerekir. Bu nedenle var olan girişimcilerin ortaya çıkarılması için yapılan araştırmalar da büyük öneme sahiptir. Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının girişimcilik düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre belirlemesidir. Araştırmanın yürütülmesinde tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Araştırmanın amacı doğrultusunda öğretmen adayı olma, son sınıfta öğrenim görme, çalışmaya gönüllü katılma ölçütleri kullanılarak Bartın Üniversitesi’nde farklı bölümlerde son sınıfta öğrenim gören 134 öğretmen adayı araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur. Araştırmanın verilerinin toplanmasında, kişisel bilgi formu ve“Girişimcilik Niyeti Ölçeği” kullanılmıştır. Kişisel bilgi formunda cinsiyet ve bölüm ile ilgili sorular bulunmaktadır. Girişimcilik Niyeti Ölçeği için ölçeğin güvenirliği (cronbach alfa) .86 olarak bulunmuştur. Araştırma bulgularından bazıları şu şekildedir; girişimcilik niyetine ilişkin öğretmen adaylarının, pozitif yönde yeterli oldukları söylenebilir. Ayrıca, cinsiyete göre, Girişimcilik Niyeti Ölçeği maddelerine yönelik ortalama puanları arasında anlamlı bir fark yoktur. Aynı şekilde, bölüme göre, Girişimcilik Niyeti Ölçeği maddelerine yönelik ortalama puanları arasında da anlamlı bir fark yoktur. Eğitim fakültelerinde öğretmen adaylarının girişimcilik düzeylerini yükseltmek ve onları bu konuda daha da bilinçli hâle getirmek amacıyla eğitimler yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, girişimcilik becerisi, girişimcilik eğitimi, öğretmen adayı.

Investıgatıon Of The Level Of Entrepreneurship Of Teacher Candidates

ABSTRACT

Entrepreneurship has an important place both for economic and social also for technological development.Therefore, entrepreneurial personalities must be identified and developed for expansion of entrepreneurship. For this reason, researches for the discovery of existing entrepreneurs also have great importance. The purpose of this research is to determine the entrepreneurship levels of teacher candidates according to various variables. The screening model was used for the study. The study group of the study was determined by the criterion sampling method. In the direction of the research purpose by using criterias, which are, to be a teacher candidate, study in the last class, participate as a volunteer for the study, 134 teacher candidates studying in different departments in Bartın University has created the study group. The personal information form and the "Entrepreneurship Intention Scale" were used to collect the data of the study. In the personal information form there are questions about gender and department. The reliability of the scale for the Entrepreneurship Intention Scale (cronbach alpha) is .86. Some of the research findings are as follows; It can be said that the teacher candidates regarding the intention of entrepreneurship are sufficient in the positive direction. Moreover, there is no significant difference between the average scores of the Entrepreneurial Intention Scale items according to sex. Likewise, there is no significant difference between the mean scores for Entrepreneurship Intention Scale items according to department. Trainings should be made to raise the entrepreneurial levels of the teacher candidates in the education faculties and to bring them into a more conscious state in this regard.

Keywords: Entrepreneurship, entrepreneurship skills, entrepreneurship education, teacher candidates

1. Giriş

Girişimcilik, bir birey veya birey grubunun; hangi kaynaklar elde bulundurulursa bulundurulsun, değer ve büyüme yaratmak için eşsiz, tek olma ve inovasyon yoluyla, gereksinimleri yerine getirecek fırsatları izlemek üzere düzenlenmiş güç ve imkânları kullandıkları süreç (Coulter, 2008) şeklinde tanımlanmaktadır. Çevik’e (2006, 7) göre girişimcilik; toplum ve birey için değer oluşturan, ekonomik fırsatlar yaratan bireyler tarafından ortaya konan, getirdiği yeniliklerle ekonomik sistemde farklılıklara neden olan bir süreçtir.

Girişimciliğin günümüzde herkes tarafından yaygın olarak bilinen ve kabul görmüş tanımı, ilk 1755 yılında Fransız asıllı İrlandalı ekonomist Richard Cantillon tarafından yapılmıştır (Döm, 2008, 1). Cantillon’a göre girişimci; malını belirli fiyattan alan, belirsiz bir fiyattan satan, kâr elde etmekten arbitraja kadar bir dizi imkânların arayışı içinde olan ve bu bağlamda risk alan bir spekülatördür. Cantillon’un tanımında girişimci ile risk unsuru ilişkilendirilmektedir. Risk, istenmeyen bir durumun meydana gelme olasılığıdır (Sciascia ve De Vita, 2004, 4; akt. Öneren, 2012).

Günümüzde girişimciliğin tanımlarına fırsat, inovasyon gibi farklı kavramlarla yaklaşan araştırmacılar görülmektedir. Bu çerçevedeki başka bir tanıma göre girişimcilik, fırsatların önemli olduğunu vurgulayan, çeken bir düşünce biçimi ve planlı bir davranış türüdür (Arıkan, 2002, 31). Bu tanımlar girişimciliğin; psikolojik açıdan ele alındığını, girişimci özelliklere sahip olmanın kişilik ve davranışsal düşünce şekliyle ilişkilendirildiğini göstermektedir (akt. Pan ve Akay, 2015).

102

Alan yazında girişimcilik tanımlanırken iki faklı bakış açısına yer verilir. Bunlardan ilki ekonomi okulu olarak belirtilir. Bu okulun tanımlamasına göre girişimcilik, düzenlemeler yaparak değer yaratmaktır. Burada girişimciler yaratıcılık yeteneklerini kullanarak, yenilikler yaparak, keşfederek, başka yeni kaynaklar, hizmetler, teknolojiler, ürünler ya da bu ürünler için piyasalar bularak değer yaratırlar. İkincisi ise eğitim okulu olarak belirtilir. Burada ise girişimcilik kavramından öncelikle bireylerin ve onların davranış süreçlerini anlamak daha ön plandadır. Bu doğrultuda girişimci davranış, değer yönelimli, topluma yararlı, değer katıcı, risk almaktan çekinmeden başka bir ifadeyle cesur ve yaratıcı faaliyetler vasıtasıyla düzenlemeler yapmak geliştirmek ve dönüştürmek olarak belirtilir (Kapu, 2004, 32; akt. Balaban ve Özdemir, 2008). Yükseköğrenim görmüş genç bireylere gelişmiş toplumlarda “eğitilmeye hazır hâle gelmiş” kişiler olarak bakılmakta ve eğitimli bu bireylerin daha şanslı oldukları belirtilmektedir. Diğer toplumlarla kıyaslandığında Türk insanının çok daha fazla girişimci bir ruha sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sebeple üniversitelerde eğitim alan gençlerin karşılarına çıkabilecek birçok durumu fırsata dönüştürebilecekleri yaratıcı zihniyetleriyle başkalarının göremediklerini fark edebilecekleri birer birey olarak yetişmeleri sağlanmalıdır (Arslan, 2002).

Girişimcilik, yaşadığımız çevrenin fırsatlarını sezme, o sezgilerden düşler üretme, düşleri projelere dönüştürme, projeleri yaşama taşıma, risk alma, yenilik yapma ve sürdürme süreçlerinin tamamını ifade etmektedir (Bozkurt, 2007). Bireylerin girişimci olmasında etkili birçok etken vardır. Bunları sıralayacak olursak bireyin kişilik özelliklerinin yanı sıra aile desteği, ekonomik şartlar, devlet destekleri yetiştirme, eğitim gibi sosyal, psikolojik, ekonomik faktörler olarak belirtilir (Arıkan, 2002). Eğitim bu bağlamda bireylere girişimcilikle ilgili bakış açısı geliştirmelerine yardımcı olmakla beraber; Arıkan’a (2002) göre, bireylerin başarma isteği, kararlı olma, fırsatlara yoğunlaşıp onlardan en iyi şekilde yararlanma, sorumluluk alarak önemli adımlar atabilme gibi girişimciliğe has özellikler kazanmalarını sağlar. Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının girişimcilik düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda şu sorulara yanıt aranmıştır: - Öğretmen adaylarının girişimcilik niyetleri cinsiyete ve bölüme göre farklılık göstermekte midir?

- Öğretmen adaylarının girişimcilik niyetine ilişkin durumu hangi yöndedir?

2. Yöntem

2.1. Araştırmanın Modeli

Öğretmen adaylarının girişimcilik düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre belirlenmesinde tarama modeli kullanılmıştır. Tarama modelleri, geçmişte ya da hâlen var olan bir durumu var olduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayan araştırma yaklaşımlarıdır. Araştırmaya konu olan olay, birey ya da nesne, kendi koşulları içinde ve olduğu gibi tanımlanmaya çalışılır (Karasar, 2014, 77).

2.2. Çalışma Grubu

Araştırmanın çalışma grubu ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Araştırmanın amacı doğrultusunda öğretmen adayı olma, son sınıfta öğrenim görme, çalışmaya gönüllü katılma ölçütleri kullanılarak Bartın Üniversitesi’nde farklı bölümlerde son sınıfta öğrenim gören öğretmen adayları araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur. Araştırmanın çalışma grubunda yer alan öğretmen adaylarının cinsiyete ve bölüme göre dağılımı Tablo 1’de gösterilmiştir.

Tablo 1. Öğretmen adaylarının cinsiyete ve bölüme göre dağılımı.

Frekans (f) Yüzde (%)

Cinsiyet Kadın 79 59

Erkek 55 41

Bölüm

Beden Eğitimi Öğretmenliği 36 26,9

Fen Bilgisi Öğretmenliği 28 20,9

Sınıf Öğretmenliği 11 8,2

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 26 19,4

Türkçe Öğretmenliği 33 24,6

Toplam 134 100

Tablo 1’de görüldüğü gibi, araştırmaya katılan 134 öğretmen adayının; 79 (%59)’u kadın, 55 (%41)’i erkek; 36 (%26,9)’sı beden eğitimi öğretmenliği, 28 (%20,9)’i fen bilgisi öğretmenliği,11 (%8,2)’i sınıf öğretmenliği, 26 (%19,4)’sı sosyal bilgiler öğretmenliği ve 33 (%24,6)’ü Türkçe öğretmenliğinde öğrenim görmektedir.

2.3. Veri Toplama Araçları ve Uygulama

Araştırmanın verilerinin toplanmasında kişisel bilgi formu ve “Girişimcilik Niyeti Ölçeği” kullanılmıştır. Kişisel bilgi formunda cinsiyet ve bölüm ile ilgili sorular bulunmaktadır.

103

Öğretmen adaylarının girişimcilik niyetleri, Linan ve Chen (2009) tarafından geliştirilen “Girişimcilik Niyeti Ölçeği” ile ölçülmüştür. Ölçekte öğrencilerden, girişimcilik niyetlerine yönelik olarak belirtilen ifadelere, 7’li Likert Ölçeği (1=Kesinlikle katılmıyorum, 7=Kesinlikle katılıyorum) üzerinde ne oranda katıldıklarını işaretlemeleri istenmektedir. Tek boyutlu olarak tasarlanan ölçekten alınan yüksek puanlar, bireyin girişimcilik niyetinin de yüksek olduğuna işaret etmektedir. Ölçeğin güvenirliği (cronbach alfa) .86 olarak bulunmuştur (Şeşen ve Basım, 2012).

Araştırmanın uygulama sürecinde ilgili kurumlardan izin alınmış ve araştırmacılar tarafından uygulama yapılmıştır.

2.4. Verilerin Analizi

Araştırmada verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin, analiz edilmeden önce normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için Kolmogorov- Smirnov ve Shapiro-Wilk testleri yapılmıştır. “Girişimcilik Niyeti Ölçeği”ne ait normallik testi sonuçları Tablo 2’de gösterilmiştir.

Tablo 2. Veri toplama aracına ait normallik testi sonuçları

Araç adı Kolmogorov-Smirnov

a Shapiro-Wilk

İstatistik Sd p İstatistik sd p

Girişimcilik Niyeti Ölçeği ,062 129 ,200* ,964 129 ,002

* p<.05

Tablo 2’de görüldüğü gibi, yapılan analizler sonucunda “Girişimcilik Niyeti Ölçeği” toplam puanının normal dağılım gösterdiği görülmektedir (p>.05). Gruplar normal dağılım gösterdiğinden dolayı analizlerde, parametrik testlerden t-Testi ve ANOVA Testi kullanılmıştır.

3. Bulgu ve Yorumlar

Girişimcilik Niyeti Ölçeği’ne ilişkin öğretmen adaylarının görüşlerinin ortalamaları Tablo 3’te gösterilmiştir. Tablo 3. Girişimcilik Niyeti Ölçeği’ne ilişkin öğretmen adaylarının görüşlerinin ortalamaları

Maddeler N ss

1.Girişimci olarak yeni bir iş kurmak bana büyük tatmin sağlar. 134 5,26 ,150

2.Kariyerimi girişimci olarak sürdürme fikri benim için oldukça çekicidir. 134 4,91 ,153

3.Eğer gerekli kaynağım ve fırsatım olursa, yeni bir iş kurmak isterim. 134 5,35 ,144

4.Birçok seçenek arasında girişimci olmayı tercih ederim. 134 4,61 ,153

5.Girişimci olma fikrinin, dezavantajlarından çok avantajları olduğunu düşünüyorum. 134 4,77 ,141

6.Bir girişimci olarak her şeyi yapmaya hazırım. 134 4,39 ,141

7.Profesyonel olarak hedefim, bir girişimci olmaktır. 134 4,14 ,158

8.Kendi işimi kurmak ve sürdürmek için her türlü çabayı göstereceğim. 134 5,10 ,553

9.Gelecekte bir iş kurma konusunda kararlıyım. 134 4,48 ,157

10.Ciddi anlamda kendi işimi kurmayı düşünüyorum. 134 4,36 ,163

11.Bir gün kendi işimi kurma konusunda ciddi niyetlerim var. 134 4,38 ,164

12.Azim ve çok çalışma kişiyi genellikle başarıya götürür. 134 6,04 ,111

13.İşte başarıda şansa inanmam. 134 4,44 ,151

14.Olayların kontrolü şanstan çok benim elimdedir. 134 5,20 ,135

15.Eğer bir işte başarısız olursam asla vazgeçmem. 134 5,39 ,112

16.Kendi işime ve çalışma alanıma ilişkin zor görevlerde dahi başarılı olabilirim. 134 5,43 ,105

17.Bana verilen işlerde kendime ilave sorumluluklar yaratırım. 134 5,27 ,119

18.İşimde diğerlerinden daha iyi olmak benim için önemlidir. 134 5,61 ,119

104

19.Başarılı olmaya çalışırım ve bunun için uğraşırım. 134 5,82 ,113

20.Başarımda ve başarısızlığımda en büyük pay bana aittir. 134 5,56 ,120

Benzer Belgeler