• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ VE ÖNERİLER

5.1 Sonuç

“Görsel Sanatlar dersi alan öğrenciler ve velilerinin derse karşı olumsuz

görüşlerinde SBS’nin etkisi var mıdır?” sorusuna cevap almak için hazırlanan bu tez, 2010-2011 eğitim-öğretim yılının 2. döneminin sonuna doğru Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 10 ilköğretim okulunda öğrenim gören 4. Sınıf ve 8. Sınıf öğrencileri ve bu öğrencilerin velilerinin üzerinde yapılan bir araştırmadır.

Araştırmanın diğer araştırmacıların verileriyle karşılaştırılması yapılmış ve anket sonuçlarından sonra bu karşılaştırmalara yer verilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler ışığında, aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır.

5.1.1 Öğrenci Görüşleri

¾ 4. Sınıf öğrencileri (%83,1), 8. Sınıf öğrencilerine (%48) göre Görsel Sanatlar dersini daha çok sevmektedir.

¾ 4. Sınıf öğrencileri (%75,3), 8. Sınıf öğrencilerine (%47) göre Görsel Sanatlar dersini daha çok önemsemektedir.

¾ 8. Sınıf öğrencileri (%16) 4. Sınıf öğrencilerine (%11,2) göre Görsel Sanatlar dersinin diğer derslerini çalışmasını engellediğini daha çok düşünmektedir. ¾ 4. Sınıf öğrencileri (%46,1) 8. Sınıf öğrencilerine (%18) göre daha çok resim

yapmanın diğer derslerine katkı sağladığını düşünmektedir.

¾ Öğrencilere göre 4. Sınıf öğrenci velileri (%44,9), 8. Sınıf öğrenci velilerine (%14) oranla dersi daha çok önemsemektedir.

¾ Öğrencilere göre 4. Sınıf öğrenci velileri (%47,2), 8. Sınıf öğrenci velilerine (%24) oranla çocuklarının boş zamanlarında resim yapmalarını daha fazla desteklemektedir.

¾ 4. Sınıf öğrencileri (%88,8), 8. Sınıf öğrencilerine (%70) göre ders malzemelerini getirmelerinde daha çok süreklilik sağlamaktadır.

¾ Öğrencilere göre, 4. Sınıf öğrenci velileri (%82), 8. Sınıf öğrenci velilerine (%43) oranla ders için alınan malzemeleri daha çok gerekli görmektedir.

¾ 4. Sınıf öğrencileri (%59,6), 8. Sınıf öğrencilerine (%33) göre Görsel Sanatlar dersinin haftada bir ders saati olmasını daha çok yetersiz bulmaktadır.

¾ 4. Sınıf öğrencileri (%12,4) ve 8. Sınıf öğrencilerinin (%15), okullarda açılan resim egzersiz programlarına ve resim kursuna katılım oranları birbirine yakın bulunmuştur.

¾ 4. Sınıf öğrencileri (%41,5) 8. Sınıf öğrencilerine (%33) göre Görsel Sanatlar ile ilgili bir meslek sahibi olmayı daha çok istemektedir.

¾ Öğrencilere göre 4. Sınıf öğrencileri (%50,6), 8. Sınıf öğrencilerine (%35) göre velilerinin kendilerini görsel sanatlar ile ilgili bir meslek sahibi olmasına daha çok izin vereceğini düşünmektedir.

¾ 8. Sınıf öğrencileri (%30) 4. Sınıf öğrencilerine (%7,9) göre Görsel Sanatlar dersinin SBS’ye çalışmalarını engellediği düşüncesine daha çok katılmaktadır. ¾ 8. Sınıf öğrencileri (%34) 4. Sınıf öğrencilerine (%13,4) göre SBS’de soru

çıkmadığından dolayı Görsel Sanatlar dersini daha çok önemsememektedir. ¾ 8. Sınıf öğrencileri (%55) 4. Sınıf öğrencilerine (%33,7) göre SBS’ye

hazırlanmalarından dolayı Görsel Sanatlar dersine daha çok yeterince önem veremediğini düşünmektedir.

Sonuçlardan da anlaşılacağı gibi öğrenciler sınıf atladıkça, resim yapmanın işe yaramadığı ve Görsel Sanatlar dersinin önemsiz bir ders olduğu düşüncesine kapılmaktadırlar. Bunun nedeni olarak, 8. sınıfların eğitim-öğretim yılı sonunda gireceği SBS sınavını gösterebiliriz. Henüz SBS sınavına hazırlanmak için önünde yılların bulunduğu 4. sınıflar dersle ilgili daha olumlu görüşler belirtirken, 8. Sınıf öğrencilerinin iyi bir liseyi kazanması için onlara sistem tarafından tek yolun SBS olarak gösterilmesi ve SBS’de Görsel Sanatlar ile ilgili hiçbir sorunun sorulmaması 8. sınıf öğrencilerini çaresiz olumsuz görüşlere itmektedir.

5.1.2 Veli Görüşleri

¾ 4. Sınıf öğrenci velileri(%70,8), 8. Sınıf öğrenci velilerine (%41) göre çocuğunun Görsel Sanatlar dersindeki başarısını daha çok önemsemektedir. ¾ 4. Sınıf öğrenci velileri (%62,9) 8. Sınıf öğrenci velilerine (%31) göre

çocuğunun gelişimi için Görsel Sanatlar dersini daha çok önemsemektedir. ¾ 4. Sınıf öğrenci velileri (%41,6) 8. Sınıf öğrenci velilerine (%12) göre Görsel

Sanatlar dersinin çocuğunun diğer derslerindeki başarısına daha çok katkı sağladığını düşünmektedir.

¾ 8. Sınıf öğrenci velileri (%67), 4. Sınıf öğrenci velilerine (%35,9) göre çocuklarından Görsel Sanatlar dersi ödevini bırakıp, diğer derslerin ödevini yapmasını daha çok istemektedir.

¾ 4. Sınıf öğrenci velileri (%70,8) 8. Sınıf öğrenci velilerine (%39) göre çocuklarının daha çok Görsel Sanatlar dersini sevdiğini düşünmektedir.

¾ 4. Sınıf öğrenci velileri 8. Sınıf öğrenci velilerine göre Görsel Sanatlar dersinin haftada bir ders saati olmasını daha çok yetersiz bulmaktadır.

¾ 4. Sınıf öğrenci velileri (%73) 8. Sınıf öğrenci velilerine (%67) göre çocuklarının SBS’ye yönelik dershane veya okullarda açılan destek programlarına katılımını daha çok sağlamaktadır.

¾ 4. Sınıf öğrenci velileri (%46) 8. Sınıf öğrenci velilerine (%17) göre çocuklarının okullarda açılan resim egzersiz programlarına veya resim kursuna katılımını daha çok sağlamaktadır.

¾ 4. Sınıf velilerinin de (%97,4) 8. Sınıf velilerinin de (%97) büyük bir kısmı öğrencilerine diğer dersleri için kaynak kitap temin etmektedir.

¾ 4. Sınıf velilerinin de (%94,4) 8. Sınıf velilerinin de (%96) büyük bir kısmı öğrencilerine Görsel Sanatlar dersi için gerekli olan malzemeleri temin etmektedir.

¾ 4. Sınıf öğrenci velileri (%66,3) 8. Sınıf öğrenci velilerine (%27) göre çocuklarının görsel sanatlar alanında bir meslek sahibi olmalarını daha çok istemektedir.

¾ 4. Sınıf öğrenci velileri (%57,3) 8. Sınıf öğrenci velilerine (%13) göre Görsel Sanatlar dersinin SBS’ye katkısı olduğunu daha çok düşünmektedir.

¾ 4. Sınıf velilerinin % 68,5’i 8. Sınıf velilerinin ise %56’sı Görsel Sanatlar dersinden SBS’de soru çıkması halinde derse karşı olan görüşünün daha olumlu olacağını belirtmiştir.

Veli anketi sonuçlarında da öğrenci anketi sonuçlarında olduğu gibi 4. Sınıf velilerinin 8. Sınıf velilerine göre Görsel Sanatlar dersine karşı daha olumlu görüşler belirttiklerini görmekteyiz. Bunun en büyük nedeninin öğrenci anketinde de belirttiğimiz gibi SBS olduğunu görmekteyiz.

Öğrencisinin SBS’ye hazırlanması için önünde uzun bir süre olan veli Görsel Sanatlar dersi ile ilgili hemen hemen bütün konularda olumlu görüşler belirtirken, öğrencisi eğitim-öğretim yılı sonunda SBS’ye katılacak olan velinin Görsel Sanatlar dersi hakkında daha olumsuz görüşler belirttiğini görmekteyiz. Bunun sebebi ortaöğretime geçiş sisteminin başarıyı SBS ile ölçerek öğrencileri herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleştirmesidir. SBS’de Görsel Sanatlar dersinden soru çıkmamasından dolayı veli, Görsel Sanatlar dersinde alınacak bir başarıyı başarıdan saymamakta ve öğrencisinin Görsel Sanatlar dersiyle ilgilenmesini boşa harcanan bir vakit olarak görmektedir. Halbuki kavramsal çerçevede de örneklendirdiğimiz gibi son yıllarda SBS’de öğrencinin soruları daha kolay algılaması hedeflenerek soruların çoğu görselleştirilmiştir. Görsel Sanatlar dersi dolaylı yoldan da olsa öğrencinin ve velinin amaçlarına hizmet etmekte iken, öğrenci ve velinin derse karşı olumsuz görüşler ve tutumlar geliştirmesi öğrenciyi sanat eğitiminden uzaklaştırdığı gibi başarıdan da uzaklaştırmaktadır. Sanat eğitiminden yoksun olarak yetişecek bir birey, diğer alanlarda ne kadar başarılı olursa olsun bir yanı mutlaka eksik kalmaya mahkumdur.

Benzer Belgeler