• Sonuç bulunamadı

SONUÇLAR

Araştırmanın bu bölümünde bulgular ve yorumlar bölümünde elde edilen verilere dayanarak araştırmanın sonuçları ortaya konulmuş ve buna dair önerilerde bulunulmuştur.

İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin düşünce yazısı yazma becerileri ile akademik başarıları arasındaki ilişkinin ne yönde olduğunu belirlemeye yönelik olarak yapılan bu araştırmada, öğrencilerin düşünce yazılarıyla,

a) Cinsiyetleri b) SBS puanları

c) Yıl sonu başarı puanları d) Türkçe dersi başarı puanları e) Matematik dersi başarı puanları f) Fen ve Teknoloji dersi başarı puanları

g) İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi başarı puanları arasındaki ilişki tespit edilmeye çalışılmıştır.

Elde edilen verilere dayanarak yapılan araştırmaya göre şu sonuçlara ulaşılmıştır:

 8. sınıf öğrencilerinin düşünce yazısı puanı ortalamaları ile cinsiyetleri arasında anlamlı farklılık görülmektedir. Kız öğrencilerin düşünce yazısı puanlarının erkek öğrencilerin düşünce yazısı puanlarına göre daha yüksek olduğu gözlenmektedir. Buna göre, düşünce yazısı yazma becerisinde kızların erkeklere göre daha başarılı oldukları ve düşüncelerini daha iyi ifade edebildikleri söylenebilir.

 8. sınıf öğrencilerinin düşünce yazısı puanı ortalamaları ile SBS puanları arasında anlamlı farklılık olduğu görülmektedir. Düşünce yazısı puanı yüksek olan öğrencilerin SBS puanlarının da yüksek olduğu görülmektedir. Buna göre öğrencilerin düşünce yazılarından yüksek puan almış olmaları SBS puanlarının da yüksek olabileceği hakkında fikir

73

verebilir. Bununla beraber düşünce yazılarından düşük puan almış olan öğrencilerin SBS puanlarının da düşük olabileceği söylenebilir.

 8. sınıf öğrencilerinin düşünce yazısı puanı ortalamaları ile yıl sonu başarı puanları arasında anlamlı farklılık olduğu görülmektedir. Buna göre, düşünce yazısı puanı yüksek olan öğrencilerin karne ortalamaları da yüksektir. Öğrencilerin düşüncelerini iyi bir şekilde ifade edebilmelerinin karne ortalamalarının yüksek olması hakkında fikir verebileceği söylenebilir. Bununla beraber öğrencilerin düşüncelerini iyi bir şekilde ifade edememelerinin karne ortalamalarının düşük olması hakkında fikir verebileceği söylenebilir.

 8. sınıf öğrencilerinin düşünce yazısı puanı ortalamaları ile Türkçe dersi başarı puanları arasında anlamlı farklılık olduğu görülmektedir. Düşünce yazısı puanı yüksek olan öğrencilerin Türkçe dersi puanları da yüksektir. Buna göre, öğrencilerin düşüncelerini mantıklı bir şekilde, bağlaşıklık ve bağdaşıklık kurallarına uyarak ifade edebilmelerinin Türkçe dersi puanlarını olumlu etkileyebileceği düşünülebilir. Bununla beraber öğrencilerin düşüncelerini mantıklı bir şekilde açıklayamayıp bağlaşıklık ve bağdaşıklık kurallarına uymadan ifade etmelerinin Türkçe dersi puanlarını olumsuz etkileyebileceği düşünülebilir.

 8. sınıf öğrencilerinin düşünce yazısı puanı ortalamaları ile Matematik dersi başarı puanları arasında anlamlı farklılık olduğu görülmektedir. Düşünce yazısı puanı yüksek olan öğrencilerin Matematik dersi puanları da yüksektir. Buna göre, öğrencilerin düşüncelerini mantıklı bir şekilde, belli bir sıraya göre ifade edebilmelerinin Matematik dersi puanlarını olumlu etkileyebileceği söylenebilir. Bununla beraber öğrencilerin düşüncelerini tutarsız bir şekilde, plansız bir şekilde ifade etmelerinin de Matematik dersi puanlarını olumsuz etkileyebileceği söylenebilir.

74

 8. sınıf öğrencilerinin düşünce yazısı puanı ortalamaları ile Fen ve Teknoloji dersi başarı puanları arasında anlamlı farklılık olduğu görülmektedir. Düşünce yazısı puanı yüksek olan öğrencilerin Fen ve Teknoloji dersi puanları da yüksektir. Buna göre, öğrencilerin düşüncelerinin çözümlemesini yapabilmelerinin, eleştirel düşünme becerisini kazanmış olmalarının, Fen ve Teknoloji dersi puanlarını olumlu etkileyebileceği düşünülebilir. Bununla beraber öğrencilerin düşüncelerinin çözümlemesini yapamamalarının, eleştirel düşünme becerisini kazanamamış olmalarının, Fen ve Teknoloji dersi puanlarını olumsuz etkileyebileceği düşünülebilir.

 8. sınıf öğrencilerinin düşünce yazısı puanı ortalamaları ile İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi başarı puanları arasında anlamlı farklılık olduğu görülmektedir. Düşünce yazısı puanı yüksek olan öğrencilerin İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi puanları da yüksektir. Buna göre, öğrencilerin düşüncelerini tutarlı bir şekilde ifade edebilmelerinin, yazılarında örnek olay, benzetme gibi yöntemleri kullanarak yazılarını somut bir şekilde ortaya koyabilmelerinin İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi puanlarını olumlu etkileyebileceği düşünülebilir. Bununla beraber öğrencilerin düşüncelerini tutarsız bir şekilde ifade etmelerinin, yazılarında örnek olay, benzetme gibi yöntemleri kullanamamalarının, İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi puanlarını olumsuz etkileyebileceği düşünülebilir.

8. sınıf öğrencilerinin düşünce yazısı yazma becerileriyle akademik başarıları arasındaki ilişki üzerine inceleme yaptığımız bu çalışmada, düşüncelerini iyi bir şekilde açıklayarak düşünce yazısı ödevlerinden yüksek puan alan öğrencilerin akademik başarı puanlarının da yüksek olduğu görülmüştür. Buna paralel olarak düşüncelerini açıklayamayan, düşünce yazısı ödevlerinden düşük puan alan öğrencilerin de akademik başarı puanlarının düşük olduğu görülmüştür. Bu bilgilere

75

göre, düşünce yazısı puanı yüksek olan öğrencilerin okul başarılarının da yüksek olduğu söylenebilir.

Bütün bu sonuçların nedeni olarak eleştirel düşünme yeteneğini kazanmış, düşüncelerini mantıklı ve tutarlı bir şekilde açıklayabilen, düşüncelerini açıklarken örnek veya benzetmelerle düşüncelerini zenginleştirebilen, Türkçenin kurallarına hâkim olan öğrencilerin okul başarılarının yüksek olması gösterilebilir. Bu durumun tam tersi olarak düşüncelerini açıklayamayan, Türkçenin kurallarını yazılarında uygulayamayan öğrencilerin okul başarılarının düşük olması gösterilebilir.