• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde, araştırma bulgularında elde edilen sonuçlara ve önerilere yer verilmiştir.

5.1. Sonuç

Sütyen, kadınlar için önemini her geçen gün arttıran ve çeşitlenen bir ürün çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüz kadınları için sütyen ikinci tenleri gibidir. En azından öyle olması istenmektedir ve devamlı bir arayış söz konusudur ki bu arayışa beklenilen cevabı verebilmek için sütyen üreticileri de gerek model gerek tasarım gerekse süsleme anlamında kadınlara çok çeşitli alternatifler sunmaktadır. Fakat sütyen oldukça komplike, özel bir üründür. Bu bağlamda ise, kullanıcıların buna yönelik harcamaları azımsanacak boyutta değildir. Bu sebeple de devreye sosyo-ekonomik durum girmektedir.

Bu araştırma üst sosyo-ekonomik düzeydeki büyük göğüslü kadınların sütyen kullanımında karşılaştıkları sıkıntıları, beklentilerinin neler olduğunu belirlemek ve varsa sıkıntılarının sebeplerini tespit etmek üzere yapılmış bir araştırmadır. Bunun için, üst-sosyo ekonomik düzeyde, 95 beden ve üzeri 176 kadına anket uygulanmış çıkan sonuçlar analiz edilerek sonuçlar yorumlanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar ise şu şekildedir:

Araştırmaya katılan büyük göğüslü kadınların; yaş durumuna göre değerlendirme yapıldığında %41,5’ ini 40 yaş ve üstü kadınlar, öğrenim durumuna göre değerlendirme yapıldığında %61,9’ unu yükseköğretim eğitimi almış kadınlar, beden ölçüsüne göre değerlendirme yapıldığında ise, %39,7’ sini 95 B beden ölçüsüne sahip kadınlar oluşturmaktadır.

51

Araştırmaya katılan büyük göğüslü kadınların yaşlarına göre sütyen alırken dikkat ettikleri özelliklerin; kumaş, kullanım alanı, model, süsleme ve marka olduğu belirlenmiş olup, büyük beden sütyen kullanan kadınlar arasında kumaşına en fazla dikkat edenlerin 40 ve üstü yaş grubu, kullanım alanına en fazla dikkat edenlerin 29-39 yaş grubu, modeline en fazla dikkat edenlerin 18-28yaş ve 29-39 yaş grupları, süslemelerine ve markasına en fazla dikkat edenlerin ise 18-28yaş grubu olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, büyük beden sütyen kullanan kadınların yaşları ile sütyen alırken yıkama özelliklerine ve rahatlığına dikkat etme özellikleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır.

Bulgular incelendiğinde, araştırmaya katılan büyük göğüslü kadınların öğrenim durumlarına göre, sütyen alırken dikkat ettikleri özellikler kullanım alanı, model, süsleme ve marka olarak belirlenmiş olup, büyük beden sütyen kullanan kadınlar arasında kullanım alanı, model, süsleme ve marka özelliklerine en fazla dikkat edenlerin yükseköğretim eğitimi almış kadınlar olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, büyük beden sütyen kullanan kadınların öğrenim durumları ile sütyen alırken kumaşına dikkat etme özelliği arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bu durum, kumaş türüne dikkat etmenin öğrenim durumuyla ilişkisinin olmadığını göstermektedir.

Araştırma sonuçlarına göre, büyük beden sütyen kullanan kadınların gelir durumlarına göre, sütyen alırken kumaşına dikkat ettikleri tespit edilmiştir. Sütyen alırken kumaşına en fazla dikkat edenlerin ise 2501 TL ve üstü aylık gelire sahip grubun olduğu tespit edilmiş olup, büyük beden sütyen kullanan kadınların gelir durumları ile sütyen alırken markasına dikkat etme durumları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır.

Araştırma sonuçlarına göre, büyük beden sütyen kullanan kadınların doğru beden ölçüsünün nasıl belirlendiğini kısmen bildikleri sonucuna varılmıştır (%53,4). Doğru beden ölçüsünün nasıl belirlendiğini kısmen bildiğini ya da hiç bilmediğini ifade eden üst sosyo-ekonomik düzeydeki kadınların genel olarak sütyeni deneyerek almayı tercih ederek, doğru olanı yaptıkları saptanmıştır (%51,1).

Büyük beden sütyen kullanan kadınların hangi fonksiyonel özelliklere sahip sütyenleri kullanmaları gerektiğini kısmen bildikleri tespit edilmiştir (%58,0).

Ankete katılan büyük göğüslü kadınların balenli sütyen kullanmayı büyük oranda tercih ettiği belirlenmiş olup (%56,8), rahat ettikleri ve göğüslerini daha iyi sardığını düşündükleri için balenli sütyen kullanmayı tercih ettikleri saptanmıştır (%47,7). Ayrıca, omuzlardaki ağırlığı azaltması ile balenli sütyen kullanmayı tercih etme sebepleri arasında anlamlı bir ilişki saptanamamıştır.

Çalışma sonunda, büyük göğüslü kadınların sütyen alırken esnek bir kumaş olmasına özen gösterdiklerini, içerisindeki lif türü ve oranlarına dikkat etmedikleri belirlenmiş olup ( %27,8), kullandığı sütyende pamuklu sütyeni tercih eden kadınların oranının ise %25,6 olduğu tespit edilmiştir. Sütyen alırken kumaşına en fazla dikkat eden yaş grubunun 40 ve üstü olduğu sonucundan yola çıkarak, pamuklu kumaşı da en fazla tercih edenlerin 40 ve üstü yaş grubundaki kadınlar olduğu düşünülebilir.

Elde edilen bulgulara göre, araştırmaya katılan büyük göğüslü kadınların sütyenden beklediği fonksiyonel özelliklerin başında balenli sütyende, balenler deforme olup, vücuda batmayacak şekilde kullanılmasının geldiği görülmektedir (%37,1). Büyük beden sütyen kullanan kadınların sütyenden beklediği bir diğer fonksiyonel özellik ise, sütyen askıları kalın, ergonomik olması ve balenli sütyende balenler sütyeni deforme edip, vücuda batmayacak şekilde kullanılmasının geldiği sonucuna varılmıştır ( %26,9). Sonuç olarak, balenlerin bedeni rahatsız etmesi ve sütyeni deforme etmesi gibi durumlar büyük göğüslü kadınlar için önemli problemler olmasından dolayı sütyenden beklenilen fonksiyonel özelliklerde balenlerle ilgili taleplerinde bu doğrultuda arttığı görülmektedir.

Büyük göğüslü kadınların yaşlarına göre sütyenlerinde deformasyonun sütyen askılarının lastiklerinin işlevini yitirmesi ve iki göğüs arasında balenlerin sütyene sabitlendiği dikişin sökülmesi veya balenin kumaşı delmesi şeklinde görüldüğü sonucu saptanmıştır. Sütyen askılarının lastiklerinin işlevini yitirmesi deformasyonunu en fazla yaşayan yaş aralığı 18-28, iki göğüs arasında balenlerin sütyene sabitlendiği dikişin sökülmesi veya balenin kumaşı delmesi deformasyonunu en fazla yaşayan yaş aralığı ise 18-28 yaş ve 29-39 yaş olarak tespit edilmiştir.

Bulgulara göre, büyük göğüslü kadınların yaşları ile sütyende deformasyonun sırt bandında sütyenin kopça ile birbirine tutturulduğu yerde olması, omuz askılarının sütyene tutturulduğu yerde olması, sütyenin bedeni saran bantlarının lastiklerinin

53

işlevini yitirmesi ve sütyenin kumaşının yıpranması ile arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır.

Büyük göğüslü kadınların her yaş aralığında sütyen kullanımıyla ilgili sorun yaşadığı tespit edilmiş olup, sütyen kullanımından dolayı sırt/boyun ağrısı yaşadıkları, sütyenin askılarının omuzlarını kestiği ve sütyenin kaşıntı yaptığı sonucuna varılmıştır. 18-28 yaş ve 29-39 yaş sırt/boyun ağrısı problemini en fazla yaşayan, 29-39 yaş askıların omzu kesme problemini en fazla yaşayan yaş grupları iken sütyenin kaşıntı yapması problemini en fazla yaşayan yaş grubu 29-39 yaş aralığındaki kadınlar olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, büyük göğüslü kadınların yaşları ile sütyen kullanırken sütyenin arka bandının sırta rahatsızlık vermesi, alt bandının göğüs altını tahriş etmesi ve göğüs ağrısına sebep olması sorunları ile arasında anlamlı bir fark tespit edilememiştir.

5.2. Öneriler

Sütyen kadınların zorunlu olarak kullanması gereken bir ürün olması yanında kullanımının büyük göğüslü kadınlar için zaman zaman işkenceye dönüştüğü görülmektedir. Günümüzde birçok kadın gelişen teknoloji ile meme küçültme operasyonunu yaptırmayı tercih etmektedir. Bu anlamda yapılan bilimsel araştırmalar çok kısıtlı olmakla birlikte dünya genelinde kadınların büyük oranda, doğru sütyenleri kullanmadığı sonucuna varılmaktadır. Bu bağlamda, yapılan araştırmada bizi kadınların yaşadığı sıkıntıları yine %100 bilinçli tüketici olmamaları sebebiyle yaşadıkları sonucuna götürmüştür ki Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı doktorlarından Fındıkçıoğlu ve arkadaşlarının yaptığı çalışmada bu araştırmayı doğrular niteliktedir.

Büyük göğüslü kadınların sütyen kullanımında yaşadıkları sıkıntıları ve beklentilerini tespit etmek üzere yapılmış olan bu çalışmada şu öneriler geliştirilmiştir:

Sütyenin pazarlanması ile ilgili öneriler;

 İç giyim mağazalarındaki satış danışmanlarına sütyen kullanımı ile ilgili teknik bilgilendirme eğitimleri verilmelidir.

 Zaman zaman sütyen kullanımıyla ilgili bilgilendirmek üzere müşterilere yönelik eğitim toplantıları yapılmalıdır.

Bu iki unsur müşteri memnuniyetini olumlu yönde etkileyeceği gibi markaya olan güveni pekiştirecek ve aynı zamanda bilinçli tüketici potansiyelini arttıracaktır ki bunlarda kullanıcıların doğru beden ve özellikte sütyen almasını sağlayacağı için kullanıcı şikâyetlerini ortadan kaldıracaktır.

Sütyenin tasarlanması ile ilgili öneriler;

 Yurtdışı ve yurtiçindeki sütyenler incelendiğinde balenlerin genellikle belirli bir teknikle sütyene takıldığı görülmüştür. Balenlerin bittiği yerden sütyene zikzak dikişlerinin atılması balenlerin uçlarından sütyeni delmesi ve vücuda batması durumunu engelleyeceği düşünülmektedir.

 Sütyen askılarının omuza verdiği ağırlığı azaltmak için askı pedlerinin üretildiği görülmüştür fakat henüz bu pedler piyasada yaygınlaşmış bir materyal değildir. Bu pedlerin tanıtımına daha fazla ağırlık verilmekle birlikte büyük beden sütyenlerinin satışı esnasında müşteriye sunulmalıdır.

 Büyük göğüslü kadınlarda sütyenin taşıdığı ağırlıkla doğrudan ilişkili olarak, sırt/boyun ağrısı yaşayabildikleri sonucu çıkmıştır. Bunun için, omuz ve sırt bölgesine vibrasyon cihazlarının yerleştirileceği bir sütyen üretimi yapılarak, yerleştirilen vibrasyon cihazları kullanıcının istediği anlarda kısa sürelik titreşim (masaj) uygulayarak kullanıcının sırt/boyun ağrısı sorununu aza indirgeyebileceği düşünülmektedir.

55

KAYNAKÇA

Ana Britannica. (1990). Ana Britannica Ansiklopedisi. (Cilt: 20) Ayral, C. (1993). The sütyen. İstanbul: 1000 Tane Yayınları.

Ayral, C. (2004). Geçmişi, anıları, öyküleri ile sütyen. İstanbul: Büke Yayınları. Ayral, C. (2010). Sözlü Görüşme, Bursa.

Aysu, A. (2011). Yapay elyafların kullanım alanları. Web:

http://www.belgeler.com/blg/6h6/yapay-elyaflarin-kullanim-alanlari adresinden 10 Ocak 2011’ de alınmıştır.

Barutçu, A. (2010). Haberiniz olsun: artık küçük göğüs moda!. Web: http://www.elitkadin.com/guzellik/gogus.php adresinden 13 Mayıs 2010’ da alınmıştır.

Bozacı, E., Özdoğan, E., Seventekin, N. (2009).Dolgu lifleri. Tekstil Teknolojileri

Elektronik Dergisi, Cilt:3, No: 2, 2009. Web:

http://www.teknolojiarastirmalari.com adresinden 7 Ocak 2011’ de alınmıştır. Büyük Larousse. (1993). Büyük larousse sözlük ve ansiklopedisi. (Cilt: 14)

Çileroğlu, B. (2006). İç giyim üretimine yönelik 18-50 yaşlar arası kadın beden ölçüleri

standardizasyonu üzerine bir araştırma. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim

Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Erdoğan, N. (2006). Moda tasarımı programlarında tasarımcıya kazandırılan

yeterliliklerin hazır giyim sektörünün beklentilerini karşılama düzeyinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü,

Ankara.

Fındıkçıoğlu, K., Fındıkçıoğlu, F., Güçlü, T., Özmen, S., Ayhan, S. (2006). Hastanız uygun sütyen kullanıyor mu? kliniğimize başvuran bayanların sütyen uygunluk profili, Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Dergisi, Cilt: 15, Sayı: 1. Göknar, C. (2009). Temel içgüdü, Madame Figaro Dergisi, Sayı:42.

Gözübüyük, E. (1993). Maximizer ile daha güzel, Dr. The Fashıon Business, Aralık Işıklar, Y., Eronç, P., Yüksel, S., Yaylalı, Y., İlter, M., İrfanoğlu, N., Özev, N.,

Gökalpay, M. (1982). İç giyim, kadın ve erkek iç giyimlerinde kalıplar, çizimler, İstanbul: M.E.B. Devlet Kitapları, Tifdruk Matbaacılık

Mcveıgh, T. (1999). Bras blamed for back pain, Observer Gazetesi, 3 Ekim. Püsküllüoğlu, A. (2003). Türkçe sözlük. (2. Baskı), Ankara.

Sözen, M., Tanyeli, U. (1992). Sanat kavram ve terimler sözlüğü. (8. Baskı), İstanbul: Remzi Kitabevi.

Tansoy, Y., Vural T., Ağaç, S. (1994). Özgün giysi tasarımında temel işlemler ve örnek bir çalışması, Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi, Yıl: 4, Sayı: 1.

Tekel, S. (1990). İç giyim, Ankara.

Terzi, T. (2010). Büyük göğüslü kadınların bel ağrısından çektikleri. Web: http://www.bakterim.net/saglik/69672-buyuk-goguslu-kadinlarin-bel-agrisindan- cektikleri.html adresinden 13Mayıs 2010’ da alınmıştır.

Tugay, C. (2010). Büyük göğüsler hem vücuda hem de psikolojiye ağır yük. Web:

http://www.doktorsitesi.com/yazi/3646/-BUyUk-GOGUsler-Hem-VUcuda-

Hem-de-Psikolojiye-AGir-YUk?a_id=5 adresinden 13 Mayıs 2010’ da

alınmıştır.

Türk Dil Kurumu. (2008). Türk dil kurumu sözlüğü. (10.Baskı), Ankara: TDK.

Türk-İş, (2011). Ocak 2011 Açlık ve Yoksulluk Sınırı. Web:

http://www.turkis.org.tr//source.cms.docs/turkis.org.tr.ce/docs/file/aclikocak11.d oc adresinden 29 Temmuz 2011’ de alınmıştır.

Ural, A., Kılıç, İ. (2006). Bilimsel araştırma süreci ve spss ile veri analizi, Detay

Yayıncılık, Ankara.

Vural, T., Çileroğlu, B., Çoruh, E. (2008). 60 yaş ve üzeri kadınların iç giyim üretimi açısından beden ölçü standardizasyonu. Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi, Yıl: Nisan-Haziran 2008, Sayı: 2.

www.iccamasiri.com. (2010). Web: http://www.iccamasiri.com/default.asp adresinden 16 Mayıs 2010’ da alınmıştır.

www.kimyaturk.net, (2011). Web: http://www.kimyaturk.net/index.php?topic=4743.0 adresinden 7 Ocak 2011’ de alınmıştır.

www.tekstilbiligi.com, (2011). Web: www.tekstilbiligi.com adresinden 7 Ocak 2011’ de alınmıştır.

www.womenist.net. (2011). Web: http://www.womenist.net/tr/ar-3262/articles.html adresinden 7 Ocak 2011’ de alınmıştır.

Yakartepe, M., Yakartepe, Z. (1993). T.K.A.M. tekstil ansiklopedisi, İstanbul: Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Merkezi, Cilt: 11, Yayın No: 26.

Yakartepe, M., Yakartepe, Z. (1994). T.K.A.M. tekstil ansiklopedisi. (Genişletilmiş 2. Baskı), İstanbul: Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Merkezi, Cilt: 3, Yayın No: 18.

57

Yakartepe, M., Yakartepe, Z. (1995). T.K.A.M. tekstil ansiklopedisi, İstanbul: Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Merkezi, Cilt: 9, Yayın No: 63.

EK