• Sonuç bulunamadı

Bu çalışmada PLC ile kontrol edilen Plastik Enjeksiyon Makinesinin cep telefonu yardımıyla uzaktan kontrolü amaçlanmıştır. Telefon hattının bağlı olduğu kod çözücü, PLC yardımı ile makinenin sıcaklık kontrolünü, uzaktaki başka bir telefon aracılığıyla sağlamıştır. Ayrıca RF sinyali kullanılarak PLC çıkışlarından elde edilen sinyal bir verici modül yardımıyla enjeksiyon makinesine gönderilmiştir. Makineye bağlı olan alıcı modül sayesinde bu sinyaller alınarak makinenin uzaktan kontrolü sağlanmıştır. Bu sayede PLC’ ye bağlı herhangi bir operatör paneli veya GSM modülü kullanılmadan daha pratik ve ucuz kablosuz iletişim elde edilmiştir. Aynı zamanda bir uzaktan masaüstü izleme programı olan TeamViewer programı sayesinde, PLC cihazının bağlı olduğu bilgisayara, başka bir bilgisayar üzerinden internet vasıtasıyla uzaktan kontrol sağlanmıştır. Çalışmanın son bölümünde enjeksiyon işleminin tamamlanması için gerekli soğutma suyunu sağlayan sincap kafesli asenkron motorun hız kontrolü, frekans invertör yardımıyla cep telefonu üzerinden gerçekleştirilmiştir.

Özetlenecek olursa bu çalışma; telefonla uzaktan kumanda, RF sinyallerle uzaktan kumanda ve internet üzerinden uzaktan kumanda olmak üzere üç farklı uzaktan kontrol uygulamasını içermektedir.

Telefonla uzaktan kontrol yapılırken sabit bir telefon hattı kullanılmıştır. DTMF sinyallerinin sabit telefon hatlarından gönderimi daha sorunsuz olduğu için bu yöntem tercih edilmiştir. Ancak sabit telefon hattının olmadığı yerlerde eğer cep telefonu iletişimi mümkünse cep telefonuyla çalışan DTMF kartı da sisteme paralel olarak bağlanabilir. Ayrıca cep telefonlu DTMF devresinde olduğu gibi DTMF sinyallerini işlemede ve telefonun çalma adedini belirlemede kullanılan PIC16F628A mikrodenetleyicisinin yerine doğrudan PLC kullanılarak ta aynı işlem gerçekleştirilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus CM8870 kod çözücüsünün gönderdiği +5Voltluk sinyallerin +24Volt girişli PLC’ ye okutulmasıdır. Bu işlem için bir transistör veya röle üzerinden sinyal gönderimi yapılmalıdır.

Ayrıca makinenin bağlı olduğu telefon hattının kesintisiz ve problemsiz bir hat olması, devrenin çalışması için son derece önemlidir. Sistemin çalışması santrale bağlı olan bir telefon hattı üzerinde de denendiğinden daha düşük gerilimli bu hatlarda da sorunsuzca kullanılabilir.

Hat açıldıktan sonra gerekli işlemleri yapıp hattın kapatıldığından emin olmak gerekmektedir. Bu işlem için en yakında bulunan ahizeden telefon hattını dinlemek faydalı olacaktır.

Eğer elinizdeki cep telefonuyla sisteme bağlanmak istiyorsanız; cep telefonunuzun DTMF sinyali gönderme özelliğinin olması gerekmektedir. Çünkü bazı cep telefonu modellerinin DTMF sinyal gönderme özelliği bulunmamaktadır. Bazen de hatların çok yoğun olduğu saatlerde DTMF sinyallerinin karşı tarafa gönderilmesinde zayıflamalar olmaktadır. Bu gibi durumlarda cep telefonu yerine sabit hatlı bir telefondan arama yapmak daha sağlıklı olacaktır.

Cep telefonu hattına bağlı olarak çalışan DTMF kontrol devresindeki cep telefonun otomatik açılma özelliği, telefonun kulaklık ayarları menüsünden ayarlanmalıdır. Bu telefonu arayacak cep telefonlarının tuş seslerinin maksimum konumda olması daha güçlü DTMF tonu gönderilmesine yardımcı olacaktır.

Telefonun çalmasını algılayan optik yalıtım devresinin gönderdiği sinyallerin tam olarak algılanabilmesi için Pic Basic Pro yazılımında çalma sayısı sabit telefon hatlarında 5’ ten aşağı olmamalıdır. Aksi halde sistemde bazı kararsızlıklar gözlemlenmiştir.

Cep telefonuyla çalışan DTMF kontrol kartındaki cep telefonunun şarjı bitebileceğinden bu tip telefonlar için geliştirilmiş güneş enerjisi ile çalışan akü şarj devrelerinin kullanılmasında fayda olacaktır. Aksi halde telefonu sürekli şarjda bırakmak gerekir ki bu da telefonun bataryasının aşırı ısınmasına ve sonunda kullanılamaz hale gelmesine sebep olacaktır. Bunun yerine otomatik ayarlanabilen zaman ayarlı prizler de kullanılabilir. Böylece cep telefonunu günün belli saatlerinde şarj edilmesi mümkündür.

RF alıcı-verici devrelerinde ve sabit-cep telefonuyla çalışan DTMF kontrol kartı devrelerinde besleme için 12 Voltluk bir DC kaynağa ihtiyaç vardır. Bunun için 12 Voltluk yüksek güçlü bir akü kullanılması devrelerin uzun süre enerji ihtiyacını karşılayabilir.

Enjeksiyon makinesinin sıcaklığı kontrol edilirken kullanılan K tipi termokuplın elde ettiği milivoltlar seviyesindeki gerilim koruma kılıflı kablolar yardımıyla PLC’ nin EM231 analog modülüne bağlanmalıdır. Aksi halde, aradaki mesafenin artması, gerilim düşümüne yol açarak yanlış ölçümlere sebep olacaktır. Sıcaklık algılayıcı ucun rezistanslara en yakın yere monte edilmesi gerekmektedir.

RF kontrolü yapılırken verici ve alıcı devrelerine bağlı antenlerin önleri kapatılmamalı ve bu devreler yüksek manyetik alanlardan korunmalıdır. Çalışmada K tipi termokupldan alınan gerilim sıcaklık transmitterine bağlanarak, transmitter çıkışından 0-10V aralığındaki değişken gerilim, kablo vasıtasıyla PLC’nin analog girişine uygulanmıştır. Tam anlamıyla kablosuz bir iletişim sağlanmak isteniyorsa analog veriyi belli mesafelere gönderebilen çift yönlü alıcı-vericiler kullanılmalıdır.

Böylece sistemde meydana gelebilecek herhangi bir tehlike RF yoluyla da kullanıcıya iletilebilir.

İnternet üzerinden kontrole imkân sağlayan TeamViewer programı kullanılırken bu programa ait oluşturulan parola bilgileri ve bilgisayarın ID numarası dikkatle saklanmalı ve kesinlikle istenmeyen kişilerle paylaşılmamalıdır.

Asenkron motorun hız kontrolü yapılırken cep telefonundan basılacak tuşun ilk değeri 3 veya daha büyük bir rakam olmamalıdır. Çünkü bir asenkron motorun şebeke frekansındaki maksimum hızı, kaymadan ötürü 3000d/dk’yı aşamaz. Eğer çok hassas bir devir kontrolü isteniyorsa PID (Proportional-Integral-Derivative) kontrolü yapılmalıdır.

Çalışmada sistemin güvenliğini arttırmak için bir IP kamera kullanılmıştır. Bu kamera enjeksiyon makinesinin tamamını görebilecek en uygun yere yerleştirilmelidir. Kameranın 180 derece sağa-sola ve yukarı–aşağı dönme özelliği

bulunduğundan kullanıcı cep telefonuyla kontrol ettiği kısımları kameranın bu özelliğinde faydalanarak görebilmektedir. Günümüzde 3G (Three Generation) teknolojisi adı verilen görüntülü konuşma özelliği kameralarda da uygulanmaya başlamıştır. Bu sayede kamera içine yerleştirilen bir sim kart sayesinde cep telefonları ile bu kameraların görüntülerine ulaşmak mümkündür. Böyle bir sistem sayesinde aynı cep telefonu üzerinden hem DTMF gönderilerek makinenin kontrolü yapılabilir hem de makine yakınındaki kameranın görüntüsüne ulaşılabilir. Bu çalışmada ise kablosuz internete bağlanabilme özelliği olan bir cep telefonu ile IP kameranın görüntüsüne ulaşılmıştır.

Sistemde meydana gelebilecek herhangi bir arıza durumunda çift yönlü RF alıcı verici kullanılarak PLC için gerekli ani durdurma sinyali sağlanabilir. Örneğin mengenenin açılmaması, rezistansların aşırı ısınması veya ısınmaması, hammaddenin dökülmesi vb. sorunlarda uygun sensörler-switchler kullanılarak yine RF üzerinden PLC girişlerine sinyal gönderilmelidir. Böylece PLC yazılımı sayesinde bütün sistemin durmasını sağlayacak sinyali RF alıcıya gönderecektir. Yine PLC’ nin kendi giriş ve çıkışlarından aşırı akım çekilmesi veya yüksek gerilim uygulanması gibi bir durumda, PLC kendini stop konumuna getirerek korumuş olacaktır.

Bu çalışmada sistemin güvenliği IP kamera üzerinden gözetlenerek bir cep telefonu veya internet bağlantılı bilgisayar yardımıyla sağlanmıştır. Kullanıcı kameradan gelen görüntü yardımıyla isterse PLC’ye bağlı bilgisayarı uzaktan ekran izleme metodunu kullanarak kontrol edebilir (PLC yazılımını) veya hemen cep telefonuyla DTMF sinyali göndererek arızalı kısmı durdurabilir.

KAYNAKLAR

1. Korkmaz, F. “Elektrikli cihazlar ve güvenlik sistemlerinin cep telefonu ile uzaktan denetlenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 1-2 (2004).

2. Ardam, H. “Ev veya işyeri otomasyonunun uzaktan telefon aracıyla sağlanması”, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ankara, 1-2 (1996).

3. Bekiroğlu, E. ve Daldal, N. “Remote control of an ultrasonic motor by using GSM mobile phone”, Sensors and Actuators A: Physical, 120 (2); 536-542 (2005).

4. Emiroğlu, A.O. “Benzin motorlarının uzaktan kumanda ile çalıştırılması ve kontrollerini kerçekleştiren cihazın devre tasarımı ve imalatı”, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 1-3 (2002).

5. Sevinç, E. “DC motor hızının PIC kullanılarak uzaktan denetimi”, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 1-2 (2004).

6. Kaplan, İ. “DC motor devrinin ve devir yönünün uzaktan kontrolünü tasarımı ve uygulaması”, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 3-4 (1996).

7. Kahraman, H.T. “Otomatik klima tasarımı”, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 1-2 (2004).

8. Karakuş, A. “Mikro denetleyici kontrollü yazı tahtası silme sistemi tasarımı”,Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 1-2 (2005).

9. Güğül, G.N. “Akıllı ev sistemleri ve uygulaması”, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 1-2 (2008)

10. Koyuncu, B. “PC Remote control of appliances by using telephone lines” , IEEE Transactions on Consumer Electronics, 41 (1): 201-209 (1995).

11. Park, M. J., Lee, S. J., Yoon, D. H. “Signal detection and analysis of DTMF receiver with quick fourier transform” , The 30th Annual Conference of the IEEE Industrial Electronics Society, Korea, 2058- 2064 (2004).

12. Kuruşçu, S. “Programlanabilir asansör eğitim seti tasarımı ve uygulaması” , Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 1-2 (2007).

13. Daldal, N. “GSM tabanlı güvenlik ve kontrol sistemi”, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 9-13 (2003).

14. Işık, H. ve Altun, A. “Mikrodenetleyici kullanarak cep telefonu kontrollü akıllı ev uygulaması” Selçuk Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Teknik-Online Dergi, 1-2 (2005).

15. İnternet: Ankara Telsiz ve Radyo Amatörleri Derneği “Pic uygulamaları”

http://antrak.org.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=1147 (1999).

16. CMOS Integrated DTMF Receiver, “CM8870 data sheet”, California Micro Devices

17. Altınbaşak, O.“PIC programlama”, Altaş Yayıncılık ve Elektronik, İstanbul, 12 (2002).

18. Axelson, J.,Dinçer, G., “Her yönüyle 8051/8052”, Bileşim Yayıncılık, İstanbul, 223 (2000).

19. Altınbaşak, O.“Mikrodenetleyiciler ve PIC programlama PIC16F628A”, Altaş Yayıncılık ve Elektronik, İstanbul, 19-20 (2005).

20. İnternet: Türkiye Bilim ve Teknoloji Araştırma Kurumu “Baskı devre kart (Pcb) Yapımı” http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/elektronik/index.htm (2005).

21. Siemens, “SIMATIC S7-200 Data Sheet for EM231, EM232, and EM235”

22. Akyüz, Ö.F., “Plastikler ve plastik enjeksiyon teknolojisine giriş”, Pagev Yayınları, İstanbul, 28, 160-170 (1999).

23. “Enjeksiyon makinelerinde üretim 1”, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP), Ankara, 9-14 (2007).

24. “Termokupl genel bilgileri” EMAR Elektronik Mak.San ve Tic.Ltd. Şti.

25. Çolak, İ., Bayındır R., “Elektrik kumanda devreleri”, Seçkin Yayınevi, 56-59 Ankara (2004).

26. Coşkun, İ., Dursun, M. ve Saygın, A., “Kumanda teknikleri ve PLC”, Atatürk Anadolu Kız Mes. Lis. Matbaası, Ankara, 173, (2008).

27. Çolak, İ., Bayındır, R., Kuruşçu, S., “PLC kontrollü asansör eğitim seti tasarımı ve uygulaması”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 23 (1-2):86 – 94 (2007).

28. Kurtulan, S.: “PLC ile endüstriyel otomasyon ”, Birsen Yayınevi, İstanbul, 1-13 (1999).

29. Yağcı, E. “PLC kontrollü vidalı susuzlandırma presi tasarım ve imalatı” Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 29-32 (2006).

30. Karabacak, M., “İleri kumanda teknikleri”, Color Ofset Mat. Yayıncılık, İskenderun, 96-106 (2005).

31. Sungur, C. ,Gökgündüz, B. “Radyo frekans yöntemi ile araç tanıma ve kontrol sistemlerinin tasarımı ve geliştirilmesi” 5.Uluslararası İleri Teknolojiler Sempozyumu (IATS’09), Karabük, 1-2 (2009).

32. “ATX-ARX uygulama notu”, UDEA Elektronik Ltd. , Ankara, (2006).

33. İnternet: “VNC Nedir?” http://maclord.ozarweb.com/tr/mevzu/vnc/

EKLER

EK-1 Sabit hatlı DTMF kontrol kartındaki PIC16F628’in Pic Basic Pro yazılımı

@ DEVICE pic16F628A ; tanımlamalar bölümü

@ DEVICE pic16F628, WDT_OFF @DEVICEpic16F628, PWRT_ON

@ DEVICE pic16F628, PROTECT_ON @ DEVICE pic16F628, MCLR_OFF

@ DEVICE pic16F628, INTRC_OSC_NOCLKOUT 'Dahili osilatör kullanılacak CMCON=7 ;giriş çıkış ayarları

TRISB=%00011111 TRISA=%00000001 PORTA=0 PORTB=0 SYMBOL HAT=PORTA.1 SYMBOL ROLE1=PORTA.2

SYMBOL ROLE2=PORTB.7 SYMBOL ROLE3=PORTB.6

SYMBOL ROLE4=PORTB.5 SYMBOL ROLE5=PORTA.7

SYMBOL ROLE6=PORTA.3 SYMBOL GIRIS=PORTA.0

A=PORTB.0 B=PORTB.1 C=PORTB.2 D=PORTB.3 B=B*2 C=C*4 D=D*8 ORTAK=A+B+C+D ; basılan tuşun dtmf kodu okunup çıkış rolesi aktif ediliyor IF ORTAK=1 Then bir IF ORTAK=2 Then iki

IF ORTAK=3 Then uc IF ORTAK=4 Then dort

IF ortak=5 Then bes IF ortak=6 Then alti IF ortak=7 Then kapa

EK-1(Devam) Sabit hatlı DTMF kontrol kartındaki PIC16F628’in Pic Basic yazılımı

EK-2 Plc programı (Cep telefonlu DTMF için)

// ANA KONTAKTÖRÜ AÇ-KAPA LD I0.1

// ISITICILAR 100 DERECE OLSUN LD I0.7

AW<= AIW0, 6000 S Q0.7, 4

Network 7

// ISITICILAR 150 DERECE OLSUN LD I1.0

AW<= AIW0, 9000 S Q0.7, 4

Network 8

// ISITICILAR 200 DERECE OLSUN LD I1.1

EK-3 Plc programı (Sabit hatlı DTMF için)

// ANA KONTAKTÖRÜ AÇ-KAPA LD I1.2

// ISITICILAR 100 DERECE OLSUN LD I1.6

EK-4 RF verici devresine ait Pic16f877 Pic C yazılımı

/* Table of CRC values for high–order byte */const unsigned char auchCRCHi[] = { 0x00,0xC1,0x81,0x40,0x01,0xC0,0x80,0x41,0x01,0xC0,0x80,0x41,0x00,0xC1,0x81

EK-4 (Devam) RF verici devresine ait Pic16f877 Pic C yazılımı

0x40};/* Table of CRC values for low–order byte */

const unsigned char auchCRCLo[] = {

0x00,0xC0,0xC1,0x01,0xC3,0x03,0x02,0xC2,0xC6,0x06,0x07,0xC7,0x05,0xC5,0x

EK-4 (Devam) RF verici devresine ait Pic16f877 Pic C yazılımı

0x77,0xB7,0xB6,0x76,0x72,0xB2,0xB3,0x73,0xB1,0x71,0x70,0xB0,0x50,0x90,0x9 1,

0x51,0x93,0x53,0x52,0x92,0x96,0x56,0x57,0x97,0x55,0x95,0x94,0x54,0x9C,0x5C, 0x5D,0x9D,0x5F,0x9F,0x9E,0x5E,0x5A,0x9A,0x9B,0x5B,0x99,0x59,0x58,0x98,0x 88,0x48,0x49,0x89,0x4B,0x8B,0x8A,0x4A,0x4E,0x8E,0x8F,0x4F,0x8D,0x4D,0x4C ,0x8C,

0x44,0x84,0x85,0x45,0x87,0x47,0x46,0x86,0x82,0x42,0x43,0x83,0x41,0x81,0x80, 0x40 };#define TUS_MAX 10

#define TUS_MIN 1

#define MENU_MAX 18000 // 1 Sn = 30 1800 = 10dk

#define DIP0 PIN_C3

#define DIP1 PIN_D0

#define DIP2 PIN_D1

#define TX_POW PIN_C6

#define TX_DAT PIN_C7

union {unsigned char data[8];struct{ unsigned b01:1;unsigned b02:1;unsigned b03:1;unsigned b04:1;unsigned b05:1;unsigned i01:3;unsigned b06:1;unsigned b07:1; unsigned b08:1;unsigned b09:1;unsigned b10:1;unsigned i02:3;unsigned b11:1; unsigned b12:1;unsigned b13:1;unsigned b14:1;unsigned b15:1;unsigned i03:3; unsigned b16:1;unsigned b17:1;unsigned b18:1;unsigned b19:1;unsigned b20:1; unsigned i04:3;unsigned b21:1;unsigned b22:1;unsigned b23:1;unsigned b24:1; unsigned b25:1;unsigned i05:3;unsigned b26:1;unsigned b27:1;unsigned b28:1;unsigned b29:1;unsigned b30:1;unsigned i06:3;}gokhan;}buton;unio{unsigned char b[2];

EK-4 (Devam) RF verici devresine ait Pic16f877 Pic C yazılımı

int16 d;} serial_crc; void calc_crc(unsigned char data){ unsigned char uIndex ; // will index into CRC lookup table uIndex = (serial_crc.b[1]) ^ data; //

calculate the CRC

serial_crc.b[1] = (serial_crc.b[0]) ^ auchCRCHi[uIndex];

serial_crc.b[0] = auchCRCLo[uIndex]}void oku(void){

buton.gokhan.b01=!input_state(PIN_C2); ///Transmit de

buton.gokhan.b02=!input_state(PIN_C1);buton.gokhan.b03=!input_state(PIN_C0);

buton.gokhan.b04=!input_state(PIN_E2);buton.gokhan.b05=!input_state(PIN_A5);

buton.gokhan.b06=!input_state(PIN_A4);buton.gokhan.b07=!input_state(PIN_A3);

buton.gokhan.b08=!input_state(PIN_A2);buton.gokhan.b09=!input_state(PIN_A1);

buton.gokhan.b10=!input_state(PIN_E1);buton.gokhan.b11=!input_state(PIN_B7);

buton.gokhan.b12=!input_state(PIN_B6);buton.gokhan.b13=!input_state(PIN_B5);

buton.gokhan.b14=!input_state(PIN_B4);buton.gokhan.b15=!input_state(PIN_B3);

buton.gokhan.b16=!input_state(PIN_B2);buton.gokhan.b17=!input_state(PIN_B1);

buton.gokhan.b18=!input_state(PIN_B0);buton.gokhan.b19=!input_state(PIN_D7);

buton.gokhan.b20=!input_state(PIN_D6);buton.gokhan.b21=!input_state(PIN_D5);

buton.gokhan.b22=!input_state(PIN_D4);buton.gokhan.b23=!input_state(PIN_C5);

buton.gokhan.b24=!input_state(PIN_C4);buton.gokhan.b25=!input_state(PIN_D3);

buton.gokhan.b26=!input_state(PIN_D2); //ACIL DURDURMA buton.gokhan.b27=0; buton.gokhan.b28=0;

buton.gokhan.b29=0;buton.gokhan.b30=0;

EK-4 (Devam) RF verici devresine ait Pic16f877 Pic C yazılımı

}void init(void){output_a (0x00);output_b (0x00);output_c (0x00);

output_d (0x00);output_e (0x00);set_tris_a(0b11111111); set_tris_b(0b11111111);

set_tris_c(0b00111111); set_tris_d(0b11111111);

set_tris_e(0b00000111);port_b_pullups(FALSE); disable_interrupts(GLOBAL);

setup_timer_0(RTCC_INTERNAL | RTCC_DIV_1); setup_timer_1 ( T1_DISABLED );

setup_adc(ADC_CLOCK_INTERNAL); setup_adc_ports( AN0 );

set_adc_channel( 0 );

READ_ADC(ADC_START_ONLY); setup_ccp1(CCP_OFF);

setup_ccp2(CCP_OFF);

SETUP_PSP(PSP_DISABLED); setup_spi(SPI_SS_DISABLED);

RCSTA=0x00; //uart disable T1CON=0x00; //Timer 1 kapalı output_a (0x00);

output_b (0x00); output_c (0x00); output_d (0x00); output_e (0x00);

set_tris_a(0b11111111); set_tris_b(0b11111111); set_tris_c(0b00111111);

set_tris_d(0b11111111); set_tris_e(0b00000111);

disable_interrupts(INT_TIMER0);

disable_interrupts(GLOBAL); }void bit_yolla(int1 b){ if(b) output_high(TX_DAT);

EK-4 (Devam) RF verici devresine ait Pic16f877 Pic C yazılımı

output_low(TX_DAT);

EK-4 (Devam) RF verici devresine ait Pic16f877 Pic C yazılımı

bit_yolla(bit_test(buton.data[5],1));

EK-5 Alıcı devresine ait Pic16F877’nin Pic C programı

#include <16f877.h>#device ADC=10

#use delay(clock=4000000) #fuses

NOWDT,XT,PUT,PROTECT,NODEBUG,NOBROWNOUT,NOLVP,NOCPD,NO WRT

#byte RCSTA = 0x18

#byte T1CON = 0x10unsigned long int d;

/* Table of CRC values for high–order byte */

const unsigned char auchCRCHi[] = {

0x00,0xC1,0x81,0x40,0x01,0xC0,0x80,0x41,0x01,0xC0,0x80,0x41,0x00,0xC1,0x81

EK-5 Alıcı devresine ait Pic16F877’nin Pic C programı

/* Table of CRC values for low–order byte */

const unsigned char auchCRCLo[] = {

0x00,0xC0,0xC1,0x01,0xC3,0x03,0x02,0xC2,0xC6,0x06,0x07,0xC7,0x05,0xC5,0x

EK-5 Alıcı devresine ait Pic16F877’nin Pic C programı

#define SENKRON 650 //MAX 700 olacak 5ms için union{

unsigned char b[2];

int16 d;

EK-5 Alıcı Devresine ait Pic16F877’nin Pic C programı } serial_crc;void calc_crc(unsigned char data){

unsigned char uIndex ; // will index into CRC lookup table uIndex = (serial_crc.b[1]) ^ data; // calculate the CRC serial_crc.b[1] = (serial_crc.b[0]) ^ auchCRCHi[uIndex];

serial_crc.b[0] = auchCRCLo[uIndex];}

union {unsigned char data[8];

struct{

EK-5 Alıcı Devresine ait Pic16F877’nin Pic C programı /*

void yaz(void) {

output_bit(PIN_E2,bit_test(d,0)); / output_bit(PIN_E1,bit_test(d,1));

output_bit(PIN_C0,0);

}*/

EK-5 Alıcı Devresine ait Pic16F877’nin Pic C programı

output_bit(PIN_D5,buton.gokhan.b15)

setup_timer_1 ( T1_DISABLED );

setup_adc(ADC_CLOCK_INTERNA

RCSTA=0x00; //uart disable T1CON=0x00; //Timer 1 kapalı output_a (0x00);

output_b (0x00);

output_c (0x00);

output_d (0x00);

output_e (0x00);

EK-5 Alıcı Devresine ait Pic16F877’nin Pic C programı

set_tris_a(0b00000111); unsigned long int high,low;

int1 bit_oku()

EK-5 Alıcı devresine ait Pic16F877’nin Pic C programı

EK-5 Alıcı devresine ait Pic16F877’nin Pic C programı

EK-5 Alıcı Devresine ait Pic16F877’nin Pic C programı

if(bit_oku()){bit_set(buton.data[7],4);}else{bit_clear(buton.data[7],4);}

if(bit_oku()){bit_set(buton.data[7],5);}else{bit_clear(buton.data[7],5);}

if(bit_oku()){bit_set(buton.data[7],6);}else{bit_clear(buton.data[7],6);}

if(bit_oku()){bit_set(buton.data[7],7);}else{bit_clear(buton.data[7],7);}

serial_crc.d=0xffff;

calc_crc(buton.data[0]);

calc_crc(buton.data[1]);

calc_crc(buton.data[2]);

calc_crc(buton.data[3]);

calc_crc(buton.data[4]);

calc_crc(buton.data[5]);

calc_crc(buton.data[6]);

calc_crc(buton.data[7]);d=serial_crc.d;

if( serial_crc.d==0 ){yaz();}else{return;}

return;}void

main(){init();while(1){data_oku();

}return ;}

EK-6 Asenkron motorun hız kontrolüne ait PLC yazılımı (FBD diyagramı)

EK-6 FBD diyagramı

EK-6 FBD diyagramı

EK-7 Termokupl ve transmitter bağlantısı

Resim 7.1. K tipi termokupl’ın rezistansa bağlantısı

Resim 7.2. Transmitterin termokupl ile bağlantısı

EK-7 Rezistans kontaktörleri ve ısıtıcı kontrol ünitesi

Resim 7.3. Rezistansların kontaktörlere bağlantısı

Resim 7.4 Makineye ait sıcaklık kontrol ünitesi (manuel)

EK-8 Enjeksiyon makinesi ve kumanda panosu

Resim 8.1. Çalışmada kullanılan plastik enjeksiyon makinesi

Resim 8.2 Enjeksiyon makinesine ait kumanda panosu

EK-8 (Devam) Enjeksiyon makinesi ve kumanda panosu

Resim 8.3. Kumanda panosunun iç görünümü

Resim 8.4. Kumanda panosunun kontaktör bağlantıları

EK-9 PLC giriş ve çıkış bağlantıları (DTMF devreleri)

Resim 9.1. PLC giriş ve çıkış bağlantıları

EK-10 RF Alıcı-verici devresinin PLC ve enjeksiyon makinesine bağlantısı

Resim 10.1. RF alıcı-verici devresinin PLC ve enjeksiyon makinesine bağlantısı

EK-11 Asenkron motorun cep telefonuyla hız kontrolüne ait frekans invertör ve motor bağlantısı.

Resim 11.1. Asenkron motorun cep telefonuyla hız kontrolüne ait bağlantı

ÖZGEÇMİŞ Kişisel Bilgiler

Soyadı, adı : DEMİR, Kudret Uyruğu : T.C.

Doğum tarihi ve yeri : 10.04.1981 Samsun Medeni hali : Evli

Telefon : 0 (312) 796 20 20 Faks : 0 (312) 796 20 20

e-mail : kudretdemir@mynet.com Eğitim

Derece Eğitim Birimi Mezuniyet tarihi Lisans Gazi Üniversitesi/Elektrik Eğitimi 2002

Lise Erzurum Mehmet Akif Ersoy Lisesi 1998 İş Deneyimi

Yıl Yer Görev 2003-2005 Sivas/Kangal Öğretmen

2006-2007 Ankara/Bala Bölüm Şefi

2007-2008 Artvin/Şavşat Yd.Sby.Öğrt

2008-2009 Ankara/Nallıhan Atölye Şefi

Yabancı Dil İngilizce Hobiler Bilgisayar

Benzer Belgeler