• Sonuç bulunamadı

B. İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

5.1. SONUÇ VE ÖNERİLER

Bu araştırmada Eskişehir ili Sivrihisar ilçesinde üretilen, önemini gün geçtikçe kaybeden yöresel takılarından incili küpe ve cebesinin bu günkü durumu araştırılmış, cebe ve incili küpenin analizi yapılmıştır. Eskişehir ve Sivrihisar da üretilen takılar renk, desen, motif, kullanılan yapım ve süsleme teknikleri, tanıtım ve pazarlama durumları bakımından incelenmiştir.

İnsanlığın doğuşundan günümüze, kullanım nesneleri kapsamında yer alan takı ürünleri, konumları ve işlevleri açısından sanat tarihi araştırmalarında önemli bir yer tutmuştur.

Sivrihisar antik doğu, batı ve güney yollarının bir kavşak noktası olmuştur. Hititlerden başlayarak, Frig, Bizans, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı kültürlerinin pek çok izi ve anısı bu topraklarda yaşamaktadır. Sivrihisar, kaplıcalarından, mağaralarına sayısız ilginç özelliğinin yanı sıra, altın madeni rezervi açısından da Türkiye’nin önde gelen beldelerindendir.

Sivrihisar Cebesi ve incili küpesi bölgede üretilen, yöreye özgü eserlerdir.

Sivrihisar cebesi 55 mikron kalınlığındaki tellerin bir tezgah üzerinde dokunarak, örgünün kilit kısmının geometrik motiflerle kalem işi işlenerek yapılan alınlıkların takılmasından oluşan bir bilezik türüdür. İki bileziğin bir araya gelmesinden bir kolye yapılmaktadır. Örgünün ön kısmı kademeli bir görüntü verirken arka kısmı balıksırtı şeklinde birbirine geçmiş bir görüntüdedir. Cebenin örülmesi çok zahmetli ve kuvvet

isteyen bir iş olduğu için kadınlar tarafından tercih edilmemiştir. Çoğunlukla erkek ustalar tarafından yapılmaktadır.

Bir diğer kültür mirası olan Sivrihisar İncili küpesi 300 parçanın bir ayna etrafında toplanması ile oluşmaktadır. Eskiden İncili küpenin 300 parçası da elde tek tek işlenerek yapılıyormuş. Şimdiler de teknolojinin ilerlemesi ve el emeğine verilen önemin azalması, el işçiliğinin pahalı olması nedeni ile bazı parçaları döküm olarak yapılmaktadır..

İncili küpe ve cebenin orijinali 22 ayar altın kullanılarak yapılıyor. Ancak ekonomik yönden daha ucuz olması ve tercih edilmesi nedeni ile 925 ayar gümüş ve 14 ayar altın kullanılarak ta üretilmeye başlanmıştır. İncili küpeyi üretirken en çok madeni parçaları birleştirme tekniği kullanılmaktadır. Süsleme tekniği olarak da tel ve astar plaka ile inci ve diğer taşların birleşimi tekniğini kullandıkları görülmüştür.

Bu sanatla uğraşan ustalar tek tük kalmıştır. Bu takılara yöre halkı dışında fazla talep olmaması, gelişen teknoloji, sosyo ekonomik yapı bu takılara olan ilgiyi azaltmış ve yeni ustalar yetişmesine engel olmuştur.

Bölgedeki tasarım ve üretim yapan atölyelere bakıldığında bölge ihtiyacını karşılayacak nitelikte olduğunu ancak dış pazara açılmak ve satış oranlarını artırmak için yurt içi tanıtımların yapılması gerektiği görülmüştür. Uygulanan anket sonuçlarına göre İncili küpe ve cebenin teknik ve ürün çeşidi bakımından eskiye oranla şimdiki durumunun iyi olduğu görülmüştür. Üretimde kullandıkları hammaddeyi sağlarken sorun yaşamadıkları tespit edilmiştir. Hammaddeyi İstanbul’dan külçe halinde satın almaktadırlar.

Bölgede üretilen takıların çoğunlu yöre halkına pazarlanmaktadır. Üreticiler yaptıkları takıların model tasarımlarını kendileri oluştururken, müşteriden gelen istekleri de göz önünde bulundurdukları aynı zamanda eski modellerden de esinlendikleri görülmüştür. Ürünlerde en çok geometrik desenler kullanılmaktadır. Yapılan anket sonuçlarına göre ustaların üretilen ürün çeşitleri ile ilgili herhangi bir arşiv çalışması yapmadıkları görülmüştür.

Araştırmaya katılan kuyumculardan görüşme yolu ile elde edilen bilgilere göre kuyumcuların çoğunluğunun bu takıları yöre halkı dışında fazla kimseye satamadıkları,

çeşidin fazla olduğunu ancak ürünleri satmakta zorlandıkları, bu takıların tanıtımının iyi yapılmadığı saptanmıştır.

Bölgede gözlem formları ile incelenen 29 adet ürüne bakıldığında incili küpe ve cebenin aslından modernize edilerek çeşitli modeller yapıldığı görülmüştür. Bu takılarda ağırlıklı olarak inci ve altının kullanıldığını görmekteyiz. Genellikle geometrik motifler kullanılarak desenler oluşturulmuştur. İncili küpe yapımında en çok döküm ve madeni parçaları birleştirme yöntemi kullanılmıştır. Cebe yapımında ise Örme tekniği kullanılmaktadır. İncili küpeden yapılan takılar çeşitlilik gösterirken cebe örgüsünden daha sınırlı sayıda modeller üretilmiştir.

Eskişehir de bulunan mesleki alanda eğitim veren kurumların bu konuda nitelikli insan yetiştirme konusunda zayıf olması, yeterli derecede ve doğru tanıtımın yapılmaması kuyumculuk sektöründe dikkate değer sorunlar olarak sıralanabilir.

5.2. ÖNERİLER

Günümüzde değişip gelişen sosyo ekonomik yapı, hızla ilerleyen teknoloji el işlemesi ürünlerin yerini döküm, baskı tekniği ile yapılan ürünlere bırakmıştır. Geleneksel takı ustalarının yerini teknolojik makineler almıştır. Geleneksel takıları üretip satan, tasarım yapan, bütün parçalarını el aletleri ile işleyip üreten ustalarımızın işsiz kalma korkusu ve bu sanatın ellerinden alınma endişesini ortadan kaldırmak için üreticileri teşvik edici sergi ve fuarların yapılması ve katılımın sağlanması, tanıtımların daha detaylı ve doğru yapılması yararlı olacaktır.

Usta ve çırak yetiştirmek için kurslar açılması yeni bir iş sahasının doğmasına yeni ustaların yetişmesine ve pazarın canlanmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Kuyumcu ve takı ustalarının sorunları ile daha yakından ilgilenilmeli ve Yöresel takıları yapan ustalardan yetenekli olanlar teşvik edilmesi motivasyon açısından yararlı olabilir. Sivil toplum örgütleri, yerel ve resmi kuruluşların bu konuda işbirliği yapması bu sanatın gelişmesi için yararlı olacağı düşünülmektedir.

KAYNAKLAR

ALKASI, A. (1998). Anadolu Takıları. İlgi Dergisi. 92,25-28

ARKUN, S.N.(1985). Günümüz Takısı. 4. Ulusal El Sanatları Sempozyumu Bildirisi. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yayınları.

ALTINSAPAN, E. (1990). Sivrihisar’da Selçuklu Devri Şehir Dokusu. Eskişehir II. Selçuklu Eserleri Semineri Bildirileri. Eskişehir Valiliği Yayınları 5

BAŞ. A.(Eylül, 2010). Alemşah Kümbeti. Aytleses,Web: http://site. mynet. com/ ayt1eses /Eserler/ id3.htm adresinden 07 Eylül 2010’de alınmıştır.

BARAZ, N.(2000).Eskişehir’in Halkbilimsel Değerleri –I.Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

BULAT, S. (2000). Erzurum Yöresinde Oltu Taşı İle Üretilen Kolyeler Üzerine Bir

Araştırma ve Yeni Kolye Tasarımları. Gazi Üniversitesi yayınlanmamış yüksek lisans tezi.

Ankara.

BÜYÜKYAZICI, M.(2010). Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Müzesinde Bulunan Takılardan Örnekler. Geleneksel El Sanatları ve Mağazalar İşletme Müdürlüğü. Web:www.gelenekselelsanatlari.gov.tr/makale_detay.php?language=tur&newsId=20&pa ge=all adresinden 12 Eylül 2010’da alınmıştır.

2CTEKNİK.( 2010, Eylül).Eğeler.Web: http://www.2cteknik.com/pferd-hirdavat-urunler- katalog.htm adresinden 12 Eylül 2010’da alınmıştır.

DEFİNECİM.(2010, Eylül).Bizans Kuyumculuğu.Web: http://www. definecim. com/ index.php/takivetarihi/bizanskuyumculugu.html adresinden 12 Eylül 2010’da alınmıştır. DEMİRTAŞ, P. (1996). Takı Kültürü ve Tasarımı Üzerine Bir Araştırma.

Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uygulamalı Sanatlar Tekstil Ana Sanat Dalı. İzmir.

ERDEN, A. (1982). Kamu Kuruluşlarında El Sanatları Çalışmaları Üzerine

Düşünceler.2.Ulusal El Sanatları Sempozyumu Bildirileri. İzmir

ESKİŞEHİR VALİLİĞİ, (2009, Kasım).Sivrihisar tarihi yerleri. Web: www. Eskişehir. gov.tr adresinden 05 Kasım 2010’da alınmıştır.

ERGİL, T.(1991)Antik Küpeler. Türkiyemiz Dergisi. Ekim:65,42-47

ERGİNSOY, Ü.(1988). Anadolu Selçuklu Maden Sanatı. Anadolu Selçuklu Mimarisinde Süsleme ve El Sanatları. Ankara: Türkiye İş Bankası Yayınları.

ERGUVANLI, İ.(1997).Sanat ve Toplum. Türkiye’de El Sanatları Geleceği ve Çağdaş Sanatlar İçerisindeki Yeri Sempozyumu Bildirileri. Ankara

ERKAPLAN, E.(2000)Eskişehir il Merkezinde Lületaşından Üretilen Takı Örnekleri ve Yeni Tasarımlar. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü El Sanatları Eğitimi Ana Sanat

Dalı. Sanatta Yüksek Lisans Tezi. Ankara

ETHEM, M.Y.(1990). A’dan Z’ye Kıymetli ve Yarı Kıymetli Taşlar. Ankara:Mars Matbaası

GOLD NEWS DERGİSİ. (2004). Temmuz.139, İstanbul: Kuyumcular odası.

GOLD NEWS DERGİSİ. (2004). Kasım. 147,İstanbul: Kuyumcular odası. GÖKÇESU, Z.(2002) Deri Teknikleri. Ankara: Yapa yayınları.

Jival Dergisi .(2007).Sivrihisar’ın Cebesi Birde İncili Küpesi. Temmuz: 2,10

KANCAN, D.(1998). Sivrihisar İlçesi Geleneksel Kadın Giyim Kuşam Özelliklerinin İncelenmesi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Giyim Yaygın Eğitimi Ana Sanat Dalı. Sanatta Yüksek Lisans Tezi. Ankara.

KARAMER KUYUMCULUK. (2010, Eylül).ürünler.Web: http:// www. karamer. com/ urunler. asp adresinden 12.Eylül 2010’da alınmıştır.

KARLIKLI. Ş.(2004).Yaşayan Anadolu Takıları. İstanbul: Şahinkaya matbaacılık KAYAOĞLU, İ.G.(1985).Bakırcılık. 4. Ulusal El Sanatları Sempozyumu Bildirileri. İzmir

KESKİN, O. (2001).Bütün Yönleri İle Sivrihisar. İstanbul: Bayrak Matbaası.

KÖRFEZ TEKNİK.(2010, Eylül).Freze uçları.Web: http://www. korfezteknik. com/ content3. asp?m1=1&m2=9&m3=61 adresinden 12 Eylül 2010’da alınmıştır.

KUŞOĞLU, M.Z.(1994). Türk kuyumculuk Terimleri Sözlüğü. İstanbul: Özener Matbaası. KUŞOĞLU, M.Z(1998).Telkari. Skylife Dergisi. Şubat.

KUŞOĞLU, M.Z.(2006) .Resimli Ansiklopedik Kuyumculuk ve Maden Terimleri Sözlüğü

İstanbul: Birlik Ofset.

MEGEP.(2005).Kuyumculuk Teknolojisi Kilit Yapımı.Web: http:// cygm meb.gov.

tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/kuyumculuk/moduller/kilit_yapimi.pdf adresinden 14 Eylül 2010’da alınmıştır.

ÖNPEKER. H,(1977). Büyükşehir Eskişehir. Eskişehir: Metinler matbaacılık. ÖZALP, T.(1960). Sivrihisar Tarihi. Eskişehir: Tan İş Matbaası

ÖZELMAS. Ü.(Eylül, 2010). Fotoğraflar. Sivrihisarbirlik. Web: http://www. sivrihisarbirlik. com/foto.htm adresinden 07 Eylül 2010’da alınmıştır. ÖZBAĞI, T.(1993). Geleneksel Kadın Takıları I. Tüyes Dergisi.5, 13-17

ÖZDEMİR, M.veYETİM, F.(1997).Günümüz Ekonomisinde Geleneksel El Sanatlarının Yeri ve Önemi. Türkiye’de El Sanatları Geleneği ve Çağdaş Sanatlar İçindeki Yeri Sempozyumu Bildirileri. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.

ÖZTÜRK, İ.(1984).El Sanatları Üzerine Açılan Yarışmaların Düşündürdükleri. 7. El Sanatları Sempozyumu. İzmir.

ÖZTÜRK, İ.(1999) Türkiye ‘de Kadının Toplumsal Durum Açısından Geleneksel Takıların

Önemi. Ankara: Güzel Sanatlar Fakültesi yayınları

PAYZIN, S.(1985).Anadolu Takıları. Antika Dergisi. Nisan.1,44-47

PELEGÜMÜŞ,(2010,Eylül).Dövme Tekniği.Web: www. pelegumus. com. tr/ ennet/ gumus. htm# 1-_Dövme_Tekniği adresinden 10 Eylül 2010’da alınmıştır.

SARAR, İ. A.(1989).Eskişehir ve Selçuklu Devri Eserleri. Eskişehir 1. Selçuklu Eserleri Semineri. Eskişehir Valiliği Yayınları 2

SİVRİHİSAR BELEDİYESİ.(2010,Eylül).Tarihi Eserler.Web: http:// www. sivrihisar. bel.tr/ adresinden 06 Eylül 2010’da alınmıştır.

SİVRİHİSAR KAYMAKAMLIĞI.(2008).Dünyanın Merkezi Sivrihisar. Ankara: Replik Reklamcılık

SİVRİHİSAR KAYMAKAMLIĞI,(2010, Ekim).Tarihi Camiiler.Web:http://www. sivrihisar. gov. tr/ default_B1.aspx?content=179 25 Ekim 2010’da alınmıştır.

SİVRİHİSAR MÜFTÜLÜK.( 2010, Eylül).Tarihi Yerler.Web: http://www.

sivrihisarmuftuluk. gov . tr/ dosyalar/tarihiyerlerimiz.htm adresinden 07 Eylül 2010’da alınmıştır.

SİVRİHİSARLİYİZ.BİZ.( 2008, Eylül).Fotoğraflar.Web: http://www. facebook. com/ photo_ search. php?oid=207603105009&view=all adresinden 02 Şubat 2009’da alınmıştır.

TÜRKOĞLU, S(2002).Tarih Boyunca Anadolu’da Giyim Kuşam. İstanbul

TÜRK ANSİKLOPEDİSİ .(1960). Cilt:2-5.s.209-212 TÜRKÇE SÖZLÜK.(1992).İstanbul: Türk Dil Kurumu

ÜLGER, N.(1997) .Ankara İli Beypazarı İlçesi Kuyumculuğunda Günümüzde Üretilen

Gümüş Bilezik Örnekleri ve Yeni Tasarımlar. Gazi Üniversitesi Yayımlanmamış Yüksek

Lisans Tezi. Ankara .

VİTİELLO, L.(1995) .Modern Teknik ve Pratik Kuyumculuk. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.

EK-1 GÖZLEM FORMLARI İNCİLİ KÜPE ÖRNEKLERİ

ÖRNEK NO : 1 ŞEKİL NO : 80 ÜRÜN ÇEŞİDİ : Küpe

YAPIM VE SÜSLEMETEKNİĞİ : Döküm, değerli taşlarla süsleme, pres,polisaj, metal parçaları birleştirme

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Geometrik motifler

KULLANILAN MALZEME :22 Ayar altın ,İnci,Değerli taş YÖRE :Eskişehir-Sivrihisar

İNCELEME TARİHİ : 07/01/2010 YAPIM TARİHİ : Bilinmiyor

ÖRNEK NO : 2 ŞEKİL NO : 81 ÜRÜN ÇEŞİDİ : Küpe

YAPIM VE SÜSLEMETEKNİĞİ : Döküm, değerli taşlarla süsleme, pres,polisaj, metal parçaları birleştirme

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Geometrik motifler KULLANILAN MALZEME : Altın ,İnci,Değerli taş YÖRE :Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 02/01/2010

YAPIM TARİHİ : 2006 Şubat

ÖRNEK NO : 3 ŞEKİL NO : 82 ÜRÜN ÇEŞİDİ : Küpe

YAPIM VE SÜSLEMETEKNİĞİ : Döküm, değerli taşlarla süsleme, pres,polisaj, metal parçaları birleştirme

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Geometrik motifler KULLANILAN MALZEME : Altın ,İnci,Değerli taş YÖRE :Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 02/01/2010

YAPIM TARİHİ : Bilinmiyor KAYNAK KİŞİ : Aytekin Bingül

ÖRNEK NO : 4 ŞEKİL NO : 83 ÜRÜN ÇEŞİDİ : Küpe

YAPIM VE SÜSLEMETEKNİĞİ : Döküm, değerli taşlarla süsleme, pres,polisaj, metal parçaları birleştirme,ajur

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Geometrik motifler KULLANILAN MALZEME :Altın ,İnci,Değerli taş YÖRE : Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 02/01/2010

YAPIM TARİHİ : 1985

ÖRNEK NO : 5 ŞEKİL NO : 84 ÜRÜN ÇEŞİDİ : Küpe

YAPIM VE SÜSLEMETEKNİĞİ : Döküm, değerli taşlarla süsleme, pres,polisaj, metal parçaları birleştirme

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Geometrik motifler KULLANILAN MALZEME : Altın ,İnci,Değerli taş YÖRE : Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 02/01/2010

YAPIM TARİHİ : Şubat 2006

ÖRNEK NO : 6 ŞEKİL NO : 85 ÜRÜN ÇEŞİDİ : Küpe

YAPIM VE SÜSLEMETEKNİĞİ : Döküm, değerli taşlarla süsleme, pres,polisaj, metal parçaları birleştirme

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Geometrik motifler KULLANILAN MALZEME :Gümüş ,İnci,Değerli taş YÖRE : Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 02/01/2010

YAPIM TARİHİ : Bilinmiyor

ÖRNEK NO : 7 ŞEKİL NO : 86 ÜRÜN ÇEŞİDİ : Küpe

YAPIM VE SÜSLEMETEKNİĞİ : Döküm, yarı değerli taşlarla süsleme, pres,polisaj, metal parçaları birleştirme

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Geometrik motifler KULLANILAN MALZEME :Gümüş ,yarı değerli taş YÖRE : Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 02/01/2010

YAPIM TARİHİ : Bilinmiyor

ÖRNEK NO : 8 ŞEKİL NO : 87 ÜRÜN ÇEŞİDİ : Küpe

YAPIM VE SÜSLEMETEKNİĞİ : Döküm, yarı değerli taşlarla süsleme, pres,polisaj, metal parçaları birleştirme

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Geometrik motifler

KULLANILAN MALZEME :Gümüş ,yarı değerli taş,inci YÖRE : Eskişehir-Sivrihisar

İNCELEME TARİHİ : 02/01/2010 YAPIM TARİHİ : Bilinmiyor

ÖRNEK NO : 9 ŞEKİL NO : 88

ÜRÜN ÇEŞİDİ : Küpe (İncili küpeden stilize)

YAPIM VE SÜSLEMETEKNİĞİ : Döküm, taşlarla süsleme, pres,polisaj, metal parçaları birleştirme,telkari,ajur

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Geometrik motifler

KULLANILAN MALZEME :Gümüş üzerine altın kaplama ,yarı değerli taşlarla süsleme

YÖRE : Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 21/01/2010

YAPIM TARİHİ : Bilinmiyor KAYNAK KİŞİ : Ramazan Zengin

ÖRNEK NO : 10 ŞEKİL NO : 89

ÜRÜN ÇEŞİDİ : Küpe (İncili küpeden stilize)

YAPIM VE SÜSLEMETEKNİĞİ : Döküm, taşlarla süsleme, pres,polisaj, metal parçaları birleştirme,telkari,ajur

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Geometrik motifler KULLANILAN MALZEME : Altın ,yarı değerli taş, YÖRE : Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 21/01/2010

YAPIM TARİHİ : Bilinmiyor KAYNAK KİŞİ : Ramazan Zengin

ÖRNEK NO : 11 ŞEKİL NO : 90

ÜRÜN ÇEŞİDİ : Küpe (İncili küpeden stilize) YAPIM VE SÜSLEMETEKNİĞİ : Döküm,polisaj, metal parçaları birleştirme,telkari

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Geometrik motifler KULLANILAN MALZEME : Gümüş

YÖRE : Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 21 02/01/2010 YAPIM TARİHİ : Bilinmiyor KAYNAK KİŞİ : Ramazan Zengin

ÖRNEK NO : 12 ŞEKİL NO : 91

ÜRÜN ÇEŞİDİ : Bileklik

YAPIM VE SÜSLEMETEKNİĞİ : Döküm, değerli taşlarla süsleme, pres,polisaj, metal parçaları birleştirme

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Geometrik motifler

KULLANILAN MALZEME : Altın ,yarı değerli taş,inci YÖRE :Eskişehir-Sivrihisar

İNCELEME TARİHİ : 02/01/2010 YAPIM TARİHİ : Bilinmiyor KAYNAK KİŞİ : Aytekin Bingül

ÖRNEK NO : 13 ŞEKİL NO : 92

ÜRÜN ÇEŞİDİ : Küpe(İncili küpeden stilize)

YAPIM VE SÜSLEME TEKNİĞİ : Döküm, taşlarla süsleme, polisaj, metal parçaları birleştirme

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Geometrik motifler,İncili küpeden esinlenilmiş

KULLANILAN MALZEME : Altın ,inci

YÖRE : Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 20/01/2010

YAPIM TARİHİ : Bilinmiyor KAYNAK KİŞİ : Atasay (skylife)

ÖRNEK NO : 14 ŞEKİL NO : 93

ÜRÜN ÇEŞİDİ : Küpe(İncili küpeden stilize)

YAPIM VE SÜSLEME TEKNİĞİ : Döküm, yarı değerli taşlarla süsleme, pres,polisaj, metal parçaları birleştirme,ajur

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Geometrik motifler,İncili küpeden esinlenilmiş

KULLANILAN MALZEME : Altın ,rubi ,inci YÖRE : Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 02/01/2010

YAPIM TARİHİ : Bilinmiyor KAYNAK KİŞİ : Atasay

ÖRNEK NO : 15 ŞEKİL NO : 94 ÜRÜN ÇEŞİDİ : Küpe

YAPIM VE SÜSLEME TEKNİĞİ : Döküm, yarı değerli taşlarla süsleme, pres,polisaj, metal parçaları birleştirme,tellerle süsleme

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Geometrik motifler,İncili küpeden esinlenilmiş

KULLANILAN MALZEME : Altın ,inci

YÖRE : Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 02/01/2010

YAPIM TARİHİ : Bilinmiyor KAYNAK KİŞİ : Atasay

ÖRNEK NO : 16 ŞEKİL NO : 95

ÜRÜN ÇEŞİDİ : Yüzük (incili küpe)

YAPIM VE SÜSLEMETEKNİĞİ : Döküm, değerli taşlarla süsleme, pres,polisaj, metal parçaları birleştirme

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Geometrik motifler KULLANILAN MALZEME :Altın ,İnci,Değerli taş YÖRE :Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 02/01/2010

YAPIM TARİHİ : 2006 Şubat

ÖRNEK NO : 17 ŞEKİL NO : 96

ÜRÜN ÇEŞİDİ : Yüzük(incili küpe)

YAPIM VE SÜSLEMETEKNİĞİ : Döküm, değerli taşlarla süsleme, pres,polisaj, metal parçaları birleştirme,ajur

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Geometrik motifler KULLANILAN MALZEME :Altın ,İnci,Değerli taş YÖRE : Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 02/01/2010

YAPIM TARİHİ : 1985

ÖRNEK NO : 18 ŞEKİL NO : 97

ÜRÜN ÇEŞİDİ : Gerdanlık (incili küpe)

YAPIM VE SÜSLEMETEKNİĞİ : Döküm, değerli taşlarla süsleme, pres,polisaj, metal parçaları birleştirme,

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Geometrik motifler KULLANILAN MALZEME :Altın ,İnci,Değerli taş YÖRE : Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 02/01/2010

YAPIM TARİHİ : Bilinmiyor

ÖRNEK NO : 19 ŞEKİL NO : 98

ÜRÜN ÇEŞİDİ : Kolye (incili küpe)

YAPIM VE SÜSLEMETEKNİĞİ : Döküm, değerli taşlarla süsleme, pres,polisaj, metal parçaları birleştirme,telkari kabartma

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Geometrik motifler KULLANILAN MALZEME :Gümüş ,İnci

YÖRE : Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 02/01/2010

YAPIM TARİHİ : Bilinmiyor

CEBE ÖRNEKLERİ

ÖRNEK NO : 1 ŞEKİL NO : 99 ÜRÜN ÇEŞİDİ : Bileklik

YAPIM VE SÜSLEMETEKNİĞİ : Örme, Ağartma,polisaj,Kalem işi KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Geometrik motifler

KULLANILAN MALZEME :Gümüş teller YÖRE : Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 02/01/2010

YAPIM TARİHİ : Bilinmiyor KAYNAK KİŞİ : Aytekin Bingül

ÖRNEK NO : 2 ŞEKİL NO : 100 ÜRÜN ÇEŞİDİ : Bileklik YAPIM VE SÜSLEME TEKNİĞİ : Örme

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Alınlık kısmında incili küpe motifi kullanılmış

KULLANILAN MALZEME :Altın teller ,altın toplar, yakut ,inci YÖRE : Eskişehir-Sivrihisar

İNCELEME TARİHİ : 07/01/2010 YAPIM TARİHİ : Bilinmiyor

ÖRNEK NO : 3 ŞEKİL NO : 101 ÜRÜN ÇEŞİDİ : Bileklik YAPIM VE SÜSLEME TEKNİĞİ : Örme

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Alınlık kısmında kemer tokası kullanılmış KULLANILAN MALZEME :Altın teller

YÖRE : Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 07/01/2010

YAPIM TARİHİ : Bilinmiyor KAYNAK KİŞİ : Atasay

ÖRNEK NO : 4 ŞEKİL NO : 102 ÜRÜN ÇEŞİDİ : Bileklik YAPIM VE SÜSLEME TEKNİĞİ : Örme

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Alınlık kısmında kemer tokası kullanılmış KULLANILAN MALZEME :Altın teller

YÖRE : Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 07/01/2010

YAPIM TARİHİ : Bilinmiyor KAYNAK KİŞİ : Atasay

ÖRNEK NO : 5 ŞEKİL NO : 103 ÜRÜN ÇEŞİDİ : Bileklik YAPIM VE SÜSLEME TEKNİĞİ : Örme

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Alınlık kısmında kemer tokası ve kalem işi alınlık kullanılmış

KULANILAN MALZEME :Altın teller

YÖRE : Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 28/01/2010

YAPIM TARİHİ : Bilinmiyor KAYNAK KİŞİ : Jival dergisi

ÖRNEK NO : 6 ŞEKİL NO : 104 ÜRÜN ÇEŞİDİ : Gerdanlık YAPIM VE SÜSLEME TEKNİĞİ : Örme

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Orta kısmında oval altın levha kullanılmış KULLANILAN MALZEME :Altın teller

YÖRE : Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 07/01/2010

YAPIM TARİHİ : Bilinmiyor KAYNAK KİŞİ : Atasay

.

ÖRNEK NO : 7 ŞEKİL NO : 105 ÜRÜN ÇEŞİDİ : Gerdanlık YAPIM VE SÜSLEME TEKNİĞİ : Örme

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Taşlarla kelebek şeklinde iki ayrı cebe birleştirilmiş

KULLANILAN MALZEME :Altın teller ,cebe YÖRE : Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 07/01/2010

YAPIM TARİHİ : Bilinmiyor

ÖRNEK NO : 8 ŞEKİL NO : 106 ÜRÜN ÇEŞİDİ : Gerdanlık YAPIM VE SÜSLEME TEKNİĞİ : Örme

KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Toka kısmında sıralı taşlarla geometrik desen oluşturulmuş

KULLANILAN MALZEME :Altın teller

YÖRE : Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 07/01/2010

YAPIM TARİHİ : 1985

ÖRNEK NO : 9 ŞEKİL NO : 107 ÜRÜN ÇEŞİDİ : Bilezik YAPIM VE SÜSLEME TEKNİĞİ : Baskı KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Cebe motifi KULLANILAN MALZEME :Altın

YÖRE : Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 07/01/2010

YAPIM TARİHİ : 2009

ÖRNEK NO : 10 ŞEKİL NO : 108 ÜRÜN ÇEŞİDİ : Terlik

YAPIM VE SÜSLEME TEKNİĞİ : Örme ,deri ile birleştirme KULLANILAN MOTİF VE DESENLER : Cebe motifi

KULLANILAN MALZEME :Altın teller ,deri YÖRE : Eskişehir-Sivrihisar İNCELEME TARİHİ : 07/01/2010

YAPIM TARİHİ : Bilinmiyor KAYNAK KİŞİ : Atasay

EK-2

ANKET FORMU

Sayın Üretici,

Bu anket Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dekorotif

Ürünler Eğitim Bölümü Yüksek Lisans tezi için, bölgede incili küpe ve

cebe üreticilerinin tasarım, üretim, tanıtım, pazarlama ve mesleki

durumları hakkındaki görüşlerini ve durumlarını belirlemek amacıyla

hazırlanmıştır.

Anket 24 sorudan oluşmaktadır.Ankete vereceğiniz doğru ve

tarafsız cevaplar araştırmaya önemli katkıda bulunacaktır.Vereceğiniz

Benzer Belgeler