• Sonuç bulunamadı

5.1. Sonuçlar

Araştırma kapsamında bulunan temel eğitim 1.- 8. sınıf müzik dersi öğrenci çalışma kitaplarındaki sözlü eserlerin, tür, konu, besteci, söz yazarı, ölçü sayısı, ton, ses aralığı gibi değişkenlerini araştırdığımızda elde edilen bulgulardan aşağıdaki sonuçlar çıkmıştır.

1. Temel eğitim 1., 2., 3. ve 4.sınıf müzik dersi öğrenci çalışma kitaplarında, en çok %73,6 ile şarkı türü bulunmaktadır. En az yer alan tür ise %1,1 ile sayışmadır. Temel eğitim 5., 6., 7. ve 8.sınıf müzik dersi öğrenci çalışma kitaplarında bulunan en çok ezgi türü, %37,4 ile şarkı türüdür. %0,9 ile en az yer alan türler sayışma ve pop müzik olmuştur. Sözlü eserlerin hepsine genel olarak baktığımızda ise en çok kullanılan ezgi türü %53,6 ile şarkı, en az kullanılan tür %0,5 ile pop müzik türüdür.

2. Temel eğitim 1.-4.sınıflarda kullanılan müzik dersi öğrenci çalışma kitaplarında, en çok %18,4 ile hayvanlarla ilgili eserler yer almaktadır. En az %1,1 ile sayılar, 10 Kasım, öğretmen sevgisi, okul sevgisi, Kızılay, yerli malı, eşyalar/nesneler, aşk/sevgi/mutluluk, sağlık, bayrak sevgisi ile ilgili eserler bulunmaktadır. Temel eğitim 5.-8.sınıflarda kullanılan müzik dersi öğrenci çalışma kitaplarında en çok %32,7 ile aşk/sevgi/mutluluk konusuyla ilgili yazılmış olan eserler yer almaktadır. En az %0,9 ile Çanakkale, trafik/taşıtlar, barış, mevsimler, yaşam, yeni yıl ile ilgili konulara yer verilmiştir. Genel olarak 194 sözlü esere baktığımızda en çok %18,6 ile aşk/sevgi/mutluluğu konu alan eserlere yer verilmiştir. %0,5 ile en az bulunan

72

konular sayılar, 10 Kasım, öğretmen sevgisi, Kızılay, yerli malı, eşyalar/nesneler, bayrak sevgisi, Çanakkale, barış, yaşam, yeni yıl konularıdır.

3. Temel eğitim 1.-4. sınıflarda kullanılan müzik dersi öğrenci çalışma kitaplarında, en fazla %19,5 ile bestecisi belli olmayan eserler yer almaktadır. Tekerlemelerin ve Türk Halk Müziği türünün bestecisi bilinmediğinden bu oran fazla olmaktadır. En çok bestesi bulunan besteci ise %9,2 ile Sefai Acay’dır. Temel eğitim 5.- 8.sınıflarda kullanılan müzik dersi öğrenci çalışma kitaplarında bestecisi belli olmayan eserler %48,6’lik kısımda yer almaktadır. Türk Halk Müziği, yabancı halk ezgileri gibi türler, bu oranın fazla olmasının nedenlerindendir. En fazla bestesi bulunan besteciler, %4,7 ile Salih Aydoğan ve Ziya Aydıntan’dır. 194 sözlü esere genel olarak baktığımızda ise bestecisi belli olmayan eserler, %37,1’lik kısmı oluşturmaktadır. En çok eseri bulunan besteci ise %5,7 ile Salih Aydoğan’dır. 4. Temel eğitim 1.-4.sınıflarda kullanılan müzik dersi öğrenci çalışma kitaplarında,

söz yazarı bilinmeyen anonim eserler %19,5’lik kısımda yer almaktadır. En çok söz yazarı bilinmeyen eserler bulunmaktadır. Bunun nedeni bu kitaplarda tekerlemelerin ve Türk Halk Müziği türünün fazla olmasıdır. Bu oranı %10,3 ile Sefai Acay takip etmektedir. Temel eğitim 5.-8.sınıflarda kullanılan müzik dersi öğrenci çalışma kitaplarında en çok %46,7 ile yine söz yazarı bilinmeyen anonim eserler yer almaktadır. Türk Halk Müziği, yabancı halk ezgileri gibi türler, bu oranın fazla olmasının nedenlerindendir. %4,7 ile Ziya Aydıntan, anonim eserlerden sonra gelmektedir. Genel olarak 194 esere baktığımızda ise yine söz yazarı bilinmeyen eserler %37,5 ile ilk sırada yer alır. %5,7 ile Sefai Acay ikinci sırada bulunmaktadır

5. Temel eğitim 1.- 4.sınıflarda kullanılan müzik dersi öğrenci çalışma kitaplarında bulunan 87 sözlü eserde en çok kullanılan ölçü sayısı %51,7 ile 2/4’lüktür. En az kullanılan ölçü sayıları %2,3 ile 5/8’lik ve 6/8’liktir. Temel eğitim 1.- 8.sınıflarda kullanılan müzik dersi öğrenci çalışma kitaplarında bulunan 107 sözlü eserde en çok kullanılan ölçü sayısı %34,6 ile 2/4’lüktür. En az kullanılan ölçü sayısı %0,9 ile 2/2’lik ölçü sayısıdır. Genel olarak baktığımızda ise 194 eserde kullanılan ölçü sayısı, %42,3 ile en çok 2/4’lük, %0,5 ile en az 2/2’liktir

6. Temel eğitim 1.- 4.sınıflardaki müzik dersi öğrenci çalışma kitaplarında bulunan 87 sözlü eserden en çok %29,9 ile do majör tonunda ezgi bulunmaktadır. En az %1,1 ile sol majör tonunda ve fa çargah dizisinde ezgi yazılmıştır. Temel eğitim 5.-

73

8.sınıflardaki müzik dersi öğrenci çalışma kitaplarında bulunan 107 sözlü eserden, en çok %22,4 ile re hüseyni dizisinde yazılmış olan ezgi yer almaktadır. Ez az %0,9 ile sol minör tonunda, re kürdi, re karciğar, re rast, mi uşşak, mi hicaz, mi kürdi, mi hüseyni, sol rast dizilerinde yazılmış olan ezgiler bulunmaktadır. Genel olarak baktığımızda ise 194 sözlü eserin %23,2’si do majör tonundadır. En fazla do majör tonunda ezgi yazılmıştır. En az kullanılan ton/makam/diziler, %0,5 ile sol minör, re kürdi, re karciğar, re rast, mi uşşak, mi hicaz, mi kürdi, mi hüseyni, sol rast dizileridir.

7. Temel eğitim 1.-4. sınıflarda kullanılan müzik dersi öğrenci çalışma kitaplarındaki eserlerde en çok %18,4 ile fa-la aralığındaki sesler kullanılmıştır. Bu ses aralığının, bu yaştaki çocukların gelişim özelliklerine ve öğrenim güçlüklerine uygun olduğundan daha sık kullanıldığı düşünülmektedir. En az kullanılan ses aralıkları ise %1,1 ile re-sol, si(kalın)-la ve si(kalın)-mi2 aralıklarıdır. Temel eğitim 5.-

8.sınıflarda kullanılan müzik dersi öğrenci çalışma kitaplarındaki eserler, en fazla %17,8 ile do-la aralığında yazılmıştır. %0,9 ile mi-si(b), do-la(b), si(kalın)-la, si(kalın)-do2, do-mi2, do(#)-fa2 aralıkları ise en az kullanılan aralıklardır. Sözlü

eserlerin hepsine genel olarak baktığımızda ise eserlerde en çok kullanılan ses aralığı %17,5 ile do-la aralığıdır. En az kullanılan aralıklar ise %0,5 ile re-sol, mi- si(b), do-la(b), si(kalın)-do2, do-mi2 ve do(#)-fa2 aralıklarıdır.

5.2.Öneriler

 Temel eğitim müzik dersi öğrenci çalışma kitaplarında Türk Müziği’nde kullanılan ölçü sayılarıyla yazılan ezgilerin sayısı arttırılabilir.

Minör tonlarında yazılmış ezgilerin sayısı daha fazla olabilir.

 Temel eğitim 1.-4. sınıf müzik dersi öğrenci çalışma kitaplarında, ses aralıkları daha dar olan ezgiler daha sık yer alabilir.

 Temel eğitim 1.-4.sınıfa gidebilecek yaşta olan çocuklar, oyun çağında oldukları için bu sınıflarda kullanılan öğrenci çalışma kitaplarında sayışma türünde eserler daha fazla olabilir. Temel eğitim 5.-8.sınıf müzik dersi öğrenci çalışma kitaplarında ise marş türündeki eserlerin sayısı arttırılabilir.

 Kitaplarda çalgı eğitimine yönelik etüt ve egzersizlere daha fazla yer verilmesi, öğrencilerin bu alanda yetişmesine katkı sağlayabilir.

74

 Temel eğitim müzik dersi öğrenci çalışma kitaplarında yeni söz yazarlarının ve bestecilerinin eserlerine yer verilmeli, bu alanda yapılan eğitimlere ağırlık verilmelidir.

 Kendi müziklerimize yönelik, makamsal yapıtlarda bestelenmiş ezgilerin sayısı arttırılabilir.

 Öğrenci çalışma kitaplarında yer alan ezgilerin alt yapılarının, kitapla birlikte bir cd ile verilmesi, özellikle temel eğitim 1.-4.sınıflarda müzik derslerini veren sınıf öğretmenlerine yardımcı olacaktır.

75

KAYNAKLAR

Arslan, M. (1999). Cumhuriyet dönemi ilköğretim programları ve belli başlı özellikleri.

Milli Eğitim Dergisi, 146, (1) 13 Aralık 2014 tarihinde

http://dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/146/aslan.htm sayfasından erişilmiştir.

Bayraktar, E., Uçan, A., & Yıldız, G. (1999). İlköğretimde müzik öğretimi. Burdur.

Çelik, M., Şendağ, B.A., & Yaşar, N. (2014). İlköğretim müzik 4 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: MEB.

Çelik, M., Şendağ, B.A., & Yaşar, N. (2014). İlköğretim müzik 5 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: MEB.

Çelik, M., & Şendağ, B.A. (2014). İlköğretim müzik 6 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: MEB.

Çelik, M., & Şendağ, B.A. (2014). İlköğretim müzik 7 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: MEB.

Çelik, M., & Şendağ, B.A. (2014). İlköğretim müzik 8 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: MEB.

Fer, S. (2005, Aralık). 1923 yılından günümüze Cumhuriyet Dönemi ilköğretim programları üzerine bir inceleme. Cumhuriyet Dönemi Eğitim Politikaları Sempozyumunda sunulan bildiri, Marmara Üniversitesi, İstanbul.

Say, A. (2005). Müzik öğretimi. Ankara: Müzik Ansiklopedisi. Say, A. (2005). Müzik sözlüğü. Ankara: Müzik Ansiklopedisi.

76

T. C. Milli Eğitim Bakanlığı Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı. (2008). İlköğretim okulu ders kitaplarının değerlendirilmesi. Ankara: T. C. Milli Eğitim Bakanlığı Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı.

T. C. Maarif Vekaleti. (1930). İlk mektep müfredat programı. İstanbul: Devlet. T. C. Milli Eğitim Bakanlığı. (1948). İlkokul programı. İstanbul: Milli Eğitim. T. C. Maarif Vekaleti. (1956). İlkokul programı. İstanbul: Maarif.

T. C. Maarif Vekaleti. (1957). İlkokul programı. İstanbul: Maarif. T. C. Maarif Vekaleti. (1958). İlkokul programı. İstanbul: Maarif.

T. C. Milli Eğitim Bakanlığı. (1960). İlkokul programı. İstanbul: Milli Eğitim. T. C. Milli Eğitim Bakanlığı. (1961). İlkokul programı. İstanbul: Milli Eğitim. T. C. Milli Eğitim Bakanlığı. (1968). İlkokul programı. İstanbul: Milli Eğitim. T. C. Milli Eğitim Bakanlığı. (1969). İlkokul programı. İstanbul: Milli Eğitim. T. C. Milli Eğitim Bakanlığı. (1971). İlkokul programı. İstanbul: Milli Eğitim. T. C. Maarif Vekaleti. (1930). Orta mektep müfredat programı. İstanbul: Devlet. T. C. Maarif Vekaleti. (1931). Orta mektep müfredat programı. İstanbul: Devlet. T. C. Kültür Bakanlığı. (1938). Ortaokul programı. İstanbul: Devlet.

T. C. Milli Eğitim Bakanlığı. (1949). Ortaokul programı. Ankara: Milli Eğitim. T. C. Milli Eğitim Bakanlığı. (1951). Ortaokul programı. İstanbul: Milli Eğitim. T. C. Milli Eğitim Bakanlığı. (1962). Ortaokul programı. İstanbul: Milli Eğitim. T. C. Milli Eğitim Bakanlığı. (1970). Ortaokul programı. İstanbul: Milli Eğitim.

T. C. Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı, İlköğretim Genel Müdürlüğü. (1988). Ortaokul programı. Ankara: Milli Eğitim.

T. C. Milli Eğitim Bakanlığı, İlköğretim Genel Müdürlüğü. (1995). İlköğretim okulu programı. Ankara.

T. C. Milli Eğitim Bakanlığı, İlköğretim Genel Müdürlüğü. (1997). İlköğretim okulu programı. Ankara.

77

T. C. Milli Eğitim Bakanlığı, İlköğretim Genel Müdürlüğü. (2006). İlköğretim müzik dersi öğretim programı 1-8. sınıflar. Ankara: Milli Eğitim.

Uçan, A. (2005). Müzik eğitimi: Temel kavramlar-ilkeler-yaklaşımlar ve Türkiye’deki durum. Ankara: Evrensel.

Uluç, M. Ö. (2002). Müzik Sözlüğü. Ankara: Yurtrenkleri.

Uluçay, T. (2006). İlköğretim ikinci kademe müzik eğitimi dersinde 2005-2006 eğitim öğretim yılında okutulan müzik ders kitaplarında yer alan şarkıların müziksel

amaçlar bakımından analizi. Yüksek Lisans Tezi, Malatya İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Malatya.

Yaşar, N. (2014). İlköğretim müzik 1 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: MEB. Yaşar, N. (2014). İlköğretim müzik 2 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: MEB. Yaşar, N. (2014). İlköğretim müzik 3 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: MEB.

Yıldız, M. (2005). Araştırmalarda kaynak tarama yöntemleri. Eğitimde Araştırma Yöntemleri Dersi Ödevi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara. Yönetken, H. B. (2005). Okul müzik kitabı yazmak için. Müzik Görüşleri Dergisi, Sayı 10,

79

EKLER

EK 1: Özgeçmiş ÖZGEÇMİŞ Kişisel Bilgiler

Soyadı, Adı, Katıtaş Ayşegül

Uyruğu TC

Doğum tarihi ve yeri 20/03/1990-Ceyhan/ADANA

Medeni Hali Evli

Telefon +90 530 660 26 07

Faks

E- posta aysegul90_music@hotmail.com

Eğitim Derecesi Okul/Program Mezuniyet Yılı Lise Çukurova Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi 2008 Üniversite Gazi Üniversitesi/Müzik Eğitimi Anabilim Dalı 2012

İş Deneyimi, Yıl Çalıştığı Yer Görev

3 Yıl MEB Öğretmen

80 EK 2: Tez Değerlendirme Formu

Bu tezin tarafımdan "Tez yazım kuralları" okunarak dikkatlice hazırlanmış olduğunu ve doğabilecek her türlü olumsuzluktan sorumlu olacağımı kabul ederim.

Öğrencinin İmzası Gazi Üniversitesi Tez Değerlendirme Formu

Öğrencinin Adı Soyadı: Ayşegül ASKER KATITAŞ EVET

Kapak

1 Tez Başlığı tutanaktaki başlıkla aynı mı?

2 Kapaktaki ay ve yıl savunmaya girilen tarihle tutarlı mı? 3 Kapak format kılavuzdaki kapak formatına uygun mu? 4 Kapakta yazılan tüm yazılar doğru olarak verilmiş mi?

İçindekiler

5 Sayfa numaraları tam verilmiş mi?

6 Şekil, Çizelge vb. listeleri verilmiş mi? Sıralaması doğru mu? 7 Özet, Abstract, Giriş, Sonuçlar vb. bölümler var mı?

8 Yazım hataları kontrolü yapıldı mı? Giriş

9 Hazırlanan tezin önemini anlatıyor mu?

10 İkinci ve Üçüncü dereceden başlık içermemeli kuralına uyuldu mu? Özet/Abstract

11 Kılavuza uygun mu?

12 Ay ve yıl savunmaya girilen tarihle tutarlı mı?

13 Özet; tek sayfa, tek aralık, tek paragraf kuralına uygun olarak yazıldı mı? 14 Bilim kodu, sayfa adedi, anahtar kelimeler ve tez danışmanı yazıldı mı?

Kaynaklar

15 Kaynakların tamamına metin içinde atıf yapıldı mı?

16 Kaynak formatı Kılavuzdaki kaynak formatına uygun olarak hazırlanmış mı? 17 Atıf formatı kılavuzdaki atıf formatına uygun mu?

Genel Değerlendirme

18 Etik Beyan açıklaması okundu, uyuldu ve imzalandı mı?

19 Kabul/Onay sayfası kılavuzdaki formata uygun olarak düzenlenmiş mi?

20 Kabul /Onay sayfasında belirtilen oy birliği/oy çokluğu seçeneklerinden uygun olanı savunmayla tutarlı olacak şekilde belirlenmiş mi?

21 Sayfa kenar boşluklar ve sayfa numaraları kılavuzdaki formatına uygun mu?

22 Paragraf boşlukları ve metin satır aralığı kılavuza uygun olacak şekilde düzenlenmiş mi? 23 Başlık yazımları kılavuzdaki başlık formatlarına uygun mu?

24 Yazı tipi ve boyutu kılavuzdaki yazı tipi ve boyutu formatına uygun mu?

25 Şekil, Çizelge vb. açıklama ve numaralandırmaları kılavuzdaki formata uygun olarak yazılmış mı?

81 EK 3: Tez Savunma İlanı Bilgi Formu

82 EK 4: Öğretim Programları – Sözlü Eserler

Benzer Belgeler