• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ VE ÖNERİLER

5.1. Sonuç

Destinasyon imajı ile yerleşim yeri seçimi arasındaki ilişkinin araştırıldığı bu çalışma kapsamında literatürde var olan destinasyon imajı üzerine yapılan araştırmalar, yabancılarla ilgili çalışmalar ve bunların yanı sıra Bodrum’da yaşamını sürdüren yerleşik yabancılardan oluşan örneklemden elde edilen veriler ışığında destinasyonun sahip olduğu imajın yerleşim yeri seçiminde büyük bir öneminin olduğu görülmektedir.

Öncelikle; Bodrum’da yaşayan yabancıların oluşturduğu örneklemin genel demografik özellikleri incelendiğinde, katılımcıların milliyetleri bakımından İngilizlerin %36,9 oranla en yüksek, Fransızların ise %2,0 ile en düşük orana sahip olduğu görülmektedir. Bodrum’da yaşayan yabancı uyruklu katılımcıların %23,9’u erkeklerden, %73,3'ü kadınlardan, %2,7’si ise diğer cinsiyetten oluşmaktadır. Medeni durumları; %23,5 oranında bekar, %60,4 oranında evli/birlikte, %7,8 oranında dul, %8,2 oranında boşanmış/ayrılmış olarak görülen katılımcıların yaş grupları incelendiğinde; %7,1’i 18-25 yaş, %16,1'i 26-35 yaş, %20,4'ü 36-45 yaş, %22,7'si 46- 55 yaş, %22,7’si 56-65 yaş ve %11,0'ı ise 66 yaş ve üstündedir. Eğitim durumlarına bakıldığında Bodrum’da yaşayan yabancı uyruklu katılımcıların %3,1’i ilköğretim, %23,5’i lise, %63,1’i üniversite %10,2’si de lisansüstü eğitim mezunudur.

Bodrum’a yerleşen yabancı katılımcıların %42,4'ü çalışmamakta, %42,3'ü turizm sektöründe çalışmaktadır. Ankete katılanların %40’nın 500-1500 Euro arası aylık gelire sahip oldukları, %57,3’ünün çocuk sahibi olduğu görülmektedir. Katılımcılardan %41,6'sı Bodrum’da ev sahibidir ve %61,9’u 6 ila 15 yıldan fazla bir süredir Bodrum’da ikamet etmektedirler. Bir yıl içerisinde Bodrum’da kalış süresine göre katılımcıların %41,2’si 9-12 ay, %25,5’i 5-8 ay, %33,3’ü ise 1-4 ay Bodrum’da kaldıklarını rapor etmişlerdir.

108

‘Sizce Bir Destinasyon Olarak Bodrum’un Öne Çıkan En Önemli Özelliği’ sorusuna katılımcıların %58,4’ünün deniz-kum-güneş üçlüsü şeklinde cevap verdikleri ve bu oran itibarıyla Bodrum’un daha çok, deniz-kum-güneş imajıyla ön plana çıkan bir turizm destinasyonu olduğu görülmektedir.

Hayatlarının belirli bir döneminde; uygun iklim koşulları, evlilik, emeklilik vb. nedenlerle kendi ülkeleri dışında dünyanın farklı bölgelerinde yaşamayı tercih eden bireyler Türkiye’de ise daha çok batı ve güney bölgelerde, deniz kıyısı kesimlerde ve turizm destinasyonlarında yaşamayı tercih etmektedir. Yabancıların yerleşim yeri olarak seçtikleri turizm destinasyonlarından biri de Bodrum’dur. Özellikle iklim ve hayat şartlarının uygunluğu, doğal ve tarihi güzellikler, sosyal aktiviteler ve taşıdığı özellikler Bodrum’un turistik destinasyon olarak tercih edilmesinin yanı sıra, yerleşim yeri olarak da seçilmesini sağlamaktadır. Bodrum’da yaşayan yabancı uyruklu bireylerin oluşturduğu örneklemin yansıttığı veriler ışığında, katılımcıların %37,6’sının bir tatil deneyimi sonrasında ve %47,1’inin üç ve daha fazla sayıda ziyaret ettikten sonra Bodrum’a yerleşim kararı aldıkları görülmektedir.

Araştırmanın odak noktasını oluşturan ve destinasyon imajının yerleşik yabancıların yerleşim yeri seçimine etkisinin ölçüldüğü bu çalışmada; Bodrum’da yaşayan yerleşik yabancıların meydana getirdiği örneklemden elde edilen sonuç araştırmanın en önemli hipotezini de desteklemektedir. Elde edilen sonuca göre; destinasyon imajı gizil değişkeninin yerleşim yeri tercihindeki varyansın %47’sini açıkladığı bulunmuştur. Araştırmanın beşinci ve en önemli hipotezini destekleyen bu oran destinasyonun sahip olduğu imajın taşıdığı önemin salt tatil yeri seçiminde değil aynı zamanda yerleşim yeri seçiminde de ne denli önemli olduğunu göstermektedir.

Dünyanın farklı ülkelerinden gelerek Bodrum’da yerleşme kararı alarak yaşayan ve dün yabancı iken bugün bizden biri olan yerleşik yabancılarla yapılan ankette yer alan açık uçlu değerlendirme kısmı dikkate alındığında; Bodrum’un öne çıkan en önemli sorunlarının başında çevre kirliliği, alt yapı yetersizliği, plansız ve aşırı yapılaşma, gürültü kirliliği ve hayat pahalılığı gelmektedir. ‘Mavi Yolculuk’ kavramının literatüre girmesine neden olan cennet koyları ve plajları ile muhteşem bir doğaya sahip Bodrum’un hem yerleşim alanları hem de denizi ve doğası hızla kirlenmektedir. Yabancıların gözünden Bodrum’un diğer önemli bir sorunu ise zamansız onarımı yapılan kalitesiz yollar ve trafik güvenliği konusudur.

109

Daha fazla yeşil alan ve park özlemlerini dile getiren yabancıların bir diğer dikkat çektikleri konu ise yerel halk ile daha fazla yakınlaşma istekleridir. Kendilerinin yabancı olarak görülmemesi, fiyatların yerli yabancı ayrımı yapılmaksızın uygulanması, kaliteli personele sahip nitelikli işletme sayısının artırılması yanında belediyenin hizmetlere ağırlık vermesi ve resmî kurumların kendileri ile ilgilenmeleri de yabancıların diğer beklentileri arasında gelmektedir. Özellikle yazın artan kirlilik, su kesintileri, trafik yoğunluğu ve gece kulüplerinin geç saatlere kadar yüksek sesle müzik yayını yapmaları, engellilere yeterince önem verilmemesi, turizmin bütün yıla yayılamaması, sürekli siren çalan ambulanslar ve çoğu kez gereksiz yere kullanılan korna seslerinin oluşturduğu trafikteki gürültü kirliliği de Bodrum’da yaşayan yerleşik yabancılar tarafından dile getirilen ve destinasyon imajını olumsuz şekilde etkileyecek konular olarak belirtilmiştir.

Turizm destinasyonunun taşıdığı imajın ve turistlerin zihninde oluşan imaj algısının önemi yanında, Bodrum’da yaşayan yabancıların özellikle ağızdan ağıza iletişim yoluyla yakın çevrelerine yapacakları olası tesirin de hem bölgenin hem de ülkenin imajını doğrudan etkilediği söylenebilecektir.

Benzer Belgeler