• Sonuç bulunamadı

5.1. Aksesuar Dikme ve Çakma

Düğme, rivet, çıt çıt ve kuĢgözü genellikle yıkama sonrası çakılan aksesuarlardır. Tüm metal aksesuarların yeri çok büyük önem taĢımaktadır. Örneğin düğmenin 2mm bile yanlıĢ yere çakılması kemer kısmının açık kalmasına ya da büzüĢmesine sebep olur. Düğme bu Ģekilde yanlıĢ yere çakıldığında tamir için geri söküldüğünde delik olacağından çirkin bir görüntüye sebep olur ve tercih edilmez. Rivetler köĢelerin dıĢına çakacak Ģekilde çakıldığında ise kullanıcıya zarar verebilir.

Metal aksesuarların metal kalitesinin doğru olması çok önemlidir. Özellikle elastan karıĢımlı kumaĢlarda sert kalitede metal aksesuar kullanılması sonucunda kumaĢta önemli ölçüde hasara neden olmaktadır.

Çakma makinalarının, kullanılan aksesuar modeline göre ayarlanması ve uygun aparatların kullanılması gerekmektedir. Aksi takdirde aksesuarın formunda büyük ölçüde bozulmalar meydana gelmektedir. [26]

Özellikle günümüzde sıkça kullanılan tokalar yıkama sonrası dikilmektedir. Aksi takdirde yıkama iĢlemleri sırasında metal tokalarda bozulmalar ve kumaĢ üzerinde hasarlar meydana gelecektir. Ancak, özellikle kemer köprüsüne dikim sırasında takılmak zorunda olan d-tokalar yıkama öncesi dikildikleri için kullanılan tokanın metal kalitesi doğru seçilmelidir.

Özellikle patletinde kuĢgözü kullanılan modellerin kemer içlerine düğme dikilmektedir. Yıkama iĢlemleri sırasında düğmenin hasar görmemesi için düğmeler yıkama iĢlemleri sonrasında dikilmelidir. Ayrıca, günümüz modasında deri veya suni deri aksesuar kullanımına sıklıkla rastlanmaktadır. Bu etiketlerin yıkama iĢlemleri sırasında hasar görmemeleri için yıkama sonrasında dikilmesi tercih edilmektedir. Eğer yıkanmıĢ ve efekt almıĢ mamülle uyum sağlanması isteniyorsa bu etiketler ayrıca yıkama makinalarında yıkanarak efekt almaları sağlanır ve sonrasında aplike edilir. Böylece, yıkama öncesi dikildiğinde karĢılaĢılan kopma, dikiĢ sökülmesi,

yırtılma ve patlama gibi problemlerle karĢılaĢılmadan giysiye uyum sağlamıĢ bir Ģekilde yıkama sonrasında dikilebilir.

5.2. Ütüleme

Burada yapılan iĢlem, yıkamadan gelen mamüllere sıcaklık, buhar, hava ve basınç etkisi ile giysi üzerindeki buruĢuklukların ve katlanmıĢ olan kısımların düzeltilmesi amacı ile giysinin farklı bölgelerine farklı ütü makinaları kullanılarak biçimlendirme yapılarak giysiye form verme ve stabillik kazandırmak amacı ile yapılan iĢlemlerdir. Giysiye uygulanacak form verme iĢlemi, kumaĢın yapısına bağlı olarak değiĢmektedir. Bu nedenle özellikle kırıĢmaya meyilli olan ince kumaĢlar için paketleme iĢleminden önce tekrar ütü yapılarak giysi üzerindeki kırĢıklıklar giderilir ve ayrıca giysi üzerindeki dikiĢ molalarının giderilmesi sağlanır. Ütüleme sanayide genellikle 2 tip makinayla yapılmaktadır. Bunlar:

1. ġiĢirme Ütü: Ürünün kullanıcının giyim esnasında oluĢturacağı forma göre ĢiĢirerek buhar veren ve daha sonra ototmatik olarak giysiyi soğutarak giysinin fomunu almasını sağlayan bir ütü çeĢididir. ġiĢirme ütüler; diğer ütü metodlarının kumaĢa zarar verebileceği, çok kırıĢık olmayan, kuvvetli ütü gerekmeyen giysilerde ve ütü izi istenmeyen durumlarda kullanılır.

2. Pres Ütü: Presleme, giysiye alması istenen biçime göre ısı-buhar-soğutma ve basınç etkisi ile form verme iĢlemidir. Presleme iĢlemi, kemer, cep kısımları ve paçaların düzgün ve hızlı bir Ģekilde ütülenmesi amacı ile kullanılmaktadır.

Giysinin formu, atkı ve çözgü ipliklerinin birleĢme yerlerinde sıkı bir temasın oluĢumu ile sağlamlaĢtırılır. Mamülün biçimi, sadece nemli-sıcak iĢlem sırasında birleĢme yerlerindeki sağlamlaĢtırma ile sağlanmayıp, bunun ardından yapılan soğutma iĢleminin yardımı ile yapılan sağlamlaĢtırma ile gerçekleĢtirilir. Bu sıcaklık değiĢimine (ısıtma/soğutma) tüm lifler reaksiyon gösterir.

Ütüle iĢlemine genel olarak 5 değiĢken etki etmektedir. Bunlar: 1. Ütüleme Süresi: Ütü makinasında iĢlem gördüğü toplam süredir.

2. Ütüleme Sıcaklığı: Bu sıcaklık kumaĢın zarar görmesini engellemek için ütülenecek kumaĢın cinsine göre seçilmelidir.

3. Buharlama: Buharın ütü makinaları üzerindeki tertibatlar yardımıyla belirli bir basınç altında kumaĢın içinden geçirilmesi iĢlemidir. Buharlama iĢlemi ile giysinin kırıĢıklıkları giderilerek düzgün ve parlak görünmesi sağlanır.

4. Soğutma: ÜtülenmiĢ olan giysiden buharın emilmesi iĢlemidir. Vakum iĢleminin hızı ve yoğunluğu ütü süresinin uzunluğunu ve ütü iĢleminin kalitesini etkiler. Eğer nem hareketsiz durumda tamamen uzaklaĢmaz ise ütülenmiĢ yüzey eski biçmiini alır ya da bulunduğu yere göre formu bozulur. Ġdeal Ģartlarda nemin çabuk ve etkin biçimde uzaklaĢmasına neden olacak yüksek hava akımlı ve sabit emiĢli, güçlü vakum sistemleri kullanmak randımanı ve kaliteyi artırır.

5. Soğutma Süresi: Ütüleme iĢleminden sonra giysinin soğuması için gerekli olan süredir.

5.3. Ġplik Temizleme ve Kalite Kontrol

Bu aĢamada bitmiĢ mamül üzerindeki istenmeyen tüm iplikler temizlenir. AĢağıda açıklanan metodlar, dikim esnasında ve/veya yıkama sonrası açığa çıkan ve ürünün kullanım özelliğini bozan ipliklerin temizlenmesi ve kontrol iĢleminde dikkat edilmesi gereken noktalardır.

 Giysiyi oluĢturan parçalar arasında renk farklılıklarının olup olmadığı,  Giysiyi oluĢturan parçalar üzerinde kumaĢ hataları olup olmadığı,  Giysi üzerinde dikiĢ ve/veya yıkama hatalarının olup olmadığı,  KumaĢ üzerinde leke vb. hataların olup olmadığı,

 Mamül üzerindeki akseuarların doğru ve eksiksiz olması,  Yıkama sonrası ölçü kontrolü,

 Temizlik sonrası mamül üzerinde istenmeyen hiçbir ipliğin kalmamıĢ olması,  Uygun dikiĢ ve yıkama teknolojisine göre üretilip üretilmediği (kullanılan iplikler, yıpratma ve yıkama cinsi vs.) kontrol edilecektir.

Benzer Belgeler