• Sonuç bulunamadı

Fiziksel bir ürün için temel malzeme kendisidir. Bu bütünleşik ürün tasarımının, sistematik bir malzeme seçimi metodolojisine dayanması anlamına gelir

(Ashby,1999; Ljungberg ve Edwards, 2003:519-529;Mangonon,1999).Malzemelerin seçilmesi yöntemi, bütünleşik ürün malzeme seçimi modelidir.

3.9.1. Farklı Hedef Gruplar için Karakteristik Malzemeler

Gruplara bakarsak ayrı her bir grup için, malzemelerin bazı ortak türlerini keşfedebiliriz (Ljungberg ve Edwards, 2003: 519-529):

(1) Grup P için karakteristik malzemeler:

 Saf maddeler (Ya da dikkatlice katkı maddeleri ile geliştirilmiş);  Genellikle nadir ve pahalı metaller ;

 Genellikle plastiklerden kaçınılır veya genellikle takviye karbon lifleri gibi sadece çok özel parçalar kullanılır;

 Genellikle saf ve yoğun seramikler;

 Popüler doğal malzemeler (ahşap, taş, pamuk, ipek, yün, vb)  Sahte olmayan malzemeler;

 Pamuk veya ahşap gibi ucuz malzeme, tipik olarak dikkatli bir şekilde rafine edilmiş, seçilmiş ve geliştirilmiştir.

(2) Grup F için karakteristik malzemeler:

 Sahte malzemeler (laminatlar, kaplama, kaplama yüzeyler, vb);  Her türlü tipik sentetik ve plastik;

 Ucuz formlarda ama popüler doğal malzemeler;  Ucuz bir yüzey işlemi olmaksızın ucuz metaller;

 Minimum yapılan rafineri, seçim, yüceltme (asalet katma) vb.

(3) Grup M için karakteristik malzemeler

 Makul fiyatlarla ve detay farkı ile mümkün olduğunca Grup P’ye yakın malzemelerdir.

Hedef kitle seçilirken belirtilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır (Ljungberg ve Edwards, 2003: 519-529):

 İlk olarak, gruplar bir kez daha ayrılabilir. Örneğin, P grubu, bir statü sembolü grubu ve bir uzman grubuna ayrılabilir. Statü sembolü grubu, sahibine statü temin eden, sadece en çekici, pahalı ürünler ve malzemeler içerirken, uzman ürünleri alıcıları tatmin etmek için için özel ve belirli kalite taleplerini karşılamalıdır. Burada daha önemli olan fonksiyonelliktir.

 İkincisi, şirketler farklı hedef gruplarına yönelik ürünler üretmektir. Fonksiyonel ve ucuz ürünler üreten şirketin personelinin farklı bir vurgusu varken, prestijli ürünlerin üretimine yönelik bir şirketin, yüksek kalite odaklı personelinin olması gerekir. Bu iki şirketin amacı farklıdır; karışık kadro ile üretim, kafa karıştırıcı olabilir. Çünkü bir ürün için ölçümler ve ürün kontrolleri çok önemlidir ama diğeri için toleranslar o kadar önemli değildir.

 Üçüncü olarak, farklı hedef kitlelere yönelik ürünler üreten bir firma, ürün ve / veya isimler arasında bir çeşit duvar koymalıdır. Örneğin, Almanya'da VAG şirketi gibi Audi, Volkswagen, Skoda ve Seat gibi farklı isimlerle, ile ucuz ve aşağı prestijli otomobiller üretiyor. Her marka bireysel ihtiyaçlara göre belli bir hedef kitle ile ilişkilendirilir. Bu durumda tüm markalar, satıldıklarında birbirlerinden daha az ya da daha çok ayrılır. Bunun anlamı Audi ve Skoda gibi yeni araçlar aynı işletme tarafından satılamaz demektir. Hedef gruplar, bu iki ürün için belirgin olarak farklıdır.

3.9.2. IPMS - Bütünleşik Ürün Malzemesi Seçimi Modeli

Ürün fikri, yeni bir ürünün geliştirilmesinin başlangıcıdır. Aşağıdaki örneklerde gösterildiği gibi fikir, oldukça farklı olabilir (Ljungberg ve Edwards, 2003: 519-529):

 Yeni malzemeyi varolan malzeme ile değiştirmek ;  Zaten varolan bir ürünü geliştirmek için yeni bileşen

veya alt montaj; ya da

Piyasaya sürülen ürüne ardıl geliştirmek için yakın pazar teması önemli bir etkendir. Eğer gerekli ise erken aşamada ürünün yeniden tasarlanması yeterlidir. Yeni ürün tasarlamak veya hatta küçük yeniden tasarımlar için bile birinci aşamaya geri dönülmesi önerilmektedir.

IPMS modeli (Tablo 7), yeni bir ürün gelişimi için aşama 1 ile başlar, üretim yöntemleri nihai tasarım ile birlikte ve 7. aşamada temsil edilmektedir. Ürün piyasaya sürüldükten sonra bile (aşama 8), bu ürün için pazar konumunu korumak amacıyla piyasa ile yakın temasta olmak hayati önem taşımaktadır ve, eğer mümkünse pazar talebini (aşama 9 ve 10) arttırır.

Tablo 7. IPMS Modelinin Aşamaları

1. Ürün fikri, pazar talebi veya yasal gereksinimler;

Pazar görüşmeleri, önceki vaka (tasarım) çalışmaları, müşteri seçim mekanizmaları, başarı için temel fonksiyonların benimsenmesi

2. Ürün için hedef kitle belirleme; *Grup P: En üst kaliteyle prestij ürünü

Grup M: Orta fiyatlı ürünler Grup F: Düşük fiyatlı fonksiyonel ürünler

3. Pazar araştırması - Tasarım Öncesi;

Fiziksel/metafiziksel denge, ergonomi, ürün imajı, hukuk yansımalar, ürün yaşam döngüsü (LCA), çevresel etkiler, geri dönüşüm, son düzenleme/tanzim, güven, açık/gizli ögeler.

4. Gereksinimlerin ayrıntılarıyla tanımlanması;

Ürünün fiziksel ve kimyasal gereksinimleri, limitlerin belirlenmesi (max.- min. sınırlar) : ısı, yoğunluk, UV radyasyon, fiyat; Ph değeri, Young’s Modul, yaşam süresi.

5. Olası malzemelerin profil özellikleri;

Bazı olası malzemelerin seçilmesi, malzemenin gereksinimi karşılayıp karşılamadığının kontrol edilmesi, malzeme bulunamıyor ise gereksinimleri değiştirmek: tasarım, beklenen yaşam süresi.

6. Üretim yöntemi;

Planlama ve yukarıdaki gereksinimleri tatmin etmek amacıyla malzeme için olası üretim yöntemlerini değerlendirme

7. Malzeme, üretim yöntemi ve tasarımın nihai seçimi;

Malzeme seçimi ve üretim yöntemi son tasarıma bağlıdır ve eşzamanlı olarak değerlendirilmelidir. Üretim başlamadan önce bir parametre değişirse üçüncü basamağa tekrar dönülür.

8. Ürünü piyasaya sürme;

9. Pazar reaksiyonları ve kullanım süresince geribildirim;

Workshoplar ve hizmet merkezlerinden vb. müşteri reaksiyonları alınır. İlk reaksiyonlar ve üretim değişiklikleri hayati önem taşımaktadır. Böylece olası problemler çözülebilir. Pazara çok fazla sorunlu ürün sürülmüşse satılan ürünlere garanti vermek, çok pahalı hale gelebilir ve bu durum firma için kötü

bir üne neden olabilir.

10. Ürünün olası yeniden tasarımı veya ardıl (eski ürünün yerine geçen yeni) tasarım; Piyasaya sürülen ürüne ardıl geliştirmek için yakın pazar teması önemli bir etkendir. Eğer gerekli ise erken aşamada ürünün yeniden tasarlanması yeterlidir. Yeni ürün tasarlamak veya hatta küçük yeniden

tasarımlar için bile birinci aşamaya geri dönülmesi önerilmektedir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

ANALİTİK HİYERARŞİ PROSESİ VE KALİTE FONKSİYON GÖÇERİMİ YÖNTEMLERİYLE UZMAN GÖRÜŞLERİ ANALİZİ

Çalışmanın uygulama aşamasının yer aldığı bu bölümde, bir önceki bölümde

incelenen IP2D2 ve IPMS modellerinin uygulamaları yer almaktadır. 10 aşamalı

IPMS modelinin dokuzuncu aşaması gereği, belirlenmiş olan yöntemlerle alan araştırmasıyla uzman görüşlerine ulaşılmış ve yorumlar yapılmıştır.

Benzer Belgeler