• Sonuç bulunamadı

Silmeler ve Söveler

3. DEĞERLENDİRME

3.5. Silmeler ve Söveler

Akşehir evlerinin cephelerine hareketlilik kazandıran silme ve sövelerin en belirgin olduğu evler, daha büyük ikiz olarak planlanan konak tipi evlerdir. Aslında geleneksel Os- manlı mimarisinde bu silmeler taş veya alçılarla yapılırken Akşehir evlerinin çoğunda taşın yanında takoz tuğla veya ahşapla yapılmıştır. Mustafa Kemal Gülal Evi'nde takoz tuğla ile yapılmış. Rüştü Bey Konağındaki kat silmeleri ile kapı ve pencere söveleri taşla yapılmıştır. Vecihi Küçük evi ile Kurdoğlu (Takkasızlar) evindeki kat silmeleri, kapı ve pencere söveleri ahşapla yapılmıştır.

Tek katlı evlerde ve bitişik nizam yapılmış sıra evlerin çoğunluğunda kat silmeleri ile köşe taşı süslemeleri yoktur. Ancak kapı ve pencere kenarlarında söveler, kemerli alçı veya ahşap, ya da takoz tuğla ile yapılmıştır.

74 3.6. Konsollar, Duvarlar

Konsollar: Akşehir evlerinde çıkmaların altı ahşapla kaplanmış konsollarla ya da eli- belindelerle taşınmıştır. Konsollar genellikle ahşapla yapılmış olmakla birlikte demirden dö- küm tekniğinde yapılanlarda bulunmaktadır.

Duvarlar: Akşehir evlerinde temeller taştır ve yığma sistemle inşa edilmiştir. Duvarlar çoğunlukla kerpiç yığma sistemle, bölme duvarlar bağdadi olarak inşa edilmiştir. Duvarların hepsi sıvalarla kaplanmıştır. 20.yy başlarında dış cephede renkli boyalar kullanılmaya baş- lanmıştır.

3.7. Demir Parmaklıklar

Akşehir evlerinde görülen demir parmaklıklar da iki ayrı düzenleme görülmektedir. Birincisi oldukça basit bir düzenlemedir kapatılacak bölüm uzun demir çubuklardan oluşmak- tadır. Bu çubuklar başlangıç ve bitiş noktalarında yuvarlak bir kıvrımla sonlandırılmış veya uzunlamasına sıralanan bu çubukları üçüncü bir demir çubukla ortasından geçirilerek üçgenle- rin oluşturduğu bir düzenlemedir. Bu parmaklıklar Akşehir’de üretilmiştir.

İkinci grup düzenlemede ise demir parmaklıklar şebeke şeklinde yapılmış bütün parça çeşitli bölümlere ayrılarak bitkisel süslemeler arasında "S" ve "C" kıvrımları yer almıştır. Bir başka uygulama da baklava dilim desenleri ortaya yerleştirilerek alt ve üst sıralarına kalp mo- tifi ya da salyangoz kıvrımları yerleştirilmiştir. Bunların dışında münferit örnekler de vardır. Mustafa Kemal Gülal evinin merdiven sahanlığındaki demir korkuluk üzerine daire biçimli bir çıkıntı bulunmaktadır. Musa Akgöl evinde ve Mustafa Demiray evinde daire formlu pen- cerelerde de güneş motifi kullanılmıştır. Ayrıca Papazın evinde elips biçimli süslemeli pence- re korkulukları da bulunmaktadır. Bu örnekler İstanbul ve Akşehir’de üretiliyordu.

3.8. Çatılar ve Saçaklar

19. yy sonlarında yapılan evlerin birçoğu orijinalinde toprak damlı iken zaman içeri- sinde onarımlarla tamamına yakını kiremit çatıya çevrilmiştir. İncelediğimiz onyedi evden bugün yalnızca bir tanesi toprak damlı olarak kalmıştır (Papazın Evi). Diğerleri kırma çatılı kiremitle örtülü evlerdir.Bu evlerin çatılarına üçgen alınlıklar yerleştirilmiş ve havalandırma pencereleri yapılmıştır. Geleneksel Türk evlerinde çatı katı ahşapla kaplanarak depo olarak değerlendirilmiştir. (Yürekli, 1959) Akşehir evlerinin birçoğunda bu uygulama görülmektedir. Mustafa Kemal Gülal Evi, Mehmet Demiray Evi, Musa Akgöl Evi bu örnekler arasındadır.

Saçak altları ahşapla kaplanmış ve alın tahtalarına üçgen testere dişi süslemeler yapıl- mıştır. Recep Kazar Evi, Mustafa Kemal Gülal Evi örneklerinde olduğu gibi. İncelediğimiz

75

evlerden yalnızca Tuncer Öz (Papazın evi) 'ün evinin üzeri toprak damla örtülüdür ve damın kenarları kiremitle ile çevrilmiştir. Diğer onaltı ev restorasyondan sonra kiremit çatıya çev- rilmiştir..

3.9. Cephe Süslemeleri

Akşehir evlerinde, cephe süslemeleri konak tipi evlerde yoğun olarak görülmüştür. Bu yapıların özellikle kapı ve pencere kenarlarının taş veya ahşap lentolu oluşu dikkat çekicidir. Kat aralarına yatay profilli veya düz takoz tuğlalarla 20-25 cm genişliğinde silmeler yapıl- mıştır. Bazı evlerde hem yatay, hem dikey olarak bu silmeler kullanılmıştır. Mustafa Kemel Gülal Evi, Muallim Naci evi, Rüştü Bey Konağı, Musa Akgöl Evi örneklerinde olduğu gibi. Köşelerde Geç Dönem Osmanlı Mimarisinde görülen şaşırtmalı taş düzenlemeleri cephelerde ağırlığını hissettirmektedir. Ayrıca Vecihi Küçük Evi ve Kurdoğlu Evi'nde ise bu süslemelerin tamamı ahşapla yapılmıştır.Tek katlı ve bitişik nizamda yapılan konutlarda cephe süsleme elemanları sınırlıdır.

Cephede dikkat çeken süslemelerden bir başka öge de ahşap çıkmalar ve konsollardaki süslemelerdir Rüştü Bey konağının ahşap çıkmalarındaki süslemeler ilgi çekicidir. Bu çıkma- larda kafesli örgü denilen ahşap süsleme sanatının örneklerine rastlanmıştır.

Konsollar ise iki çeşit yapılmıştır ahşap ve dökme demir tekniğinde Ahşap konsollar- da Türk süsleme sanatında "püskül" adı verilen bir süsleme unsuru kullanılmıştır. Bu süsleme- lerin kullanıldığı evler Mustafa Kemal Gülal Evi, Mustafa Demiray Evi, Rüştü Bey Konağı gibi. Dökme demir tekniğinde yapılan konsollarda kıvrımlı "S" motifleri, Baklava dilimleri kalp motifleri ters "U", salyangoz gibi desenler görülmektedir.

76

4. SONUÇ

Akşehir eski evleri, yapı malzemesi, plan tipi, tasarım ve süsleme gibi özellikler bakımından günümüze kadar gelebilmiş sivil mimarlık örnekleri arasında haklı yerini almıştır. Cephe özellikleri bakımından, Akşehir eski evleri Geleneksel Türk evi ile benzer özellikler göstermekle birlikte, özgün cephe tasarımlarına da sahiptir. 19. yy. sonlarında daha çok geleneksel Türk evi ile benzer özellikler gösteren evler tasarlansa da 20. yy. başlarında yapılan evlerde kısmen değişimler gözlemlenmektedir.

Bu değişimler, Akşehir'in sosyal yaşantısında da görüldüğü üzere, konut mimarisine de yansımıştır. İstanbul-Bağdat Demiryolu'nun Akşehir'den geçmesi,Akşehir'in ticari, kültürel ve sosyal yaşantısına hareketlilik katmıştır. Akşehir'in bu güzergah üzerinde olması levantenlerin [Levanten:Ana Britannica’da (Fransızca Levantin “Doğulu”), Osmanlı

döneminde özellikle Tanzimat sonrasında İstanbul’da ve büyük liman kentlerinde de yoğunlaşan ve ticaretle uğraşan, Müslüman olmayan azınlıklar, olarak belirtilmektedir (Ana Britannica, 2004). (Güneş, 2010)] de bu kente gelip ticaret yapmalarına neden olmuştur.

Zamanla müslüman olmayan azınlıkların (Ermeni ve Rum) Akşehir'e yerleştiği görülmüştür. Bu azınlıkların Akşehir'in mimari dokusuna etkileri de kaçınılmazdır.

Levantenlerin yaptırmış olduğu, mimari karakterleri olan evler, cephe süslemeleri ilgi çekicidir. Cepheler, anıtsal giriş kapıları, süslemeli balkonlar, köşe sütunçeleri, rozetler ve profilli kornişlerle zenginleştirilmiştir. Kapı lentoları ve söveleri geometrik ve bitkisel motifli bordürler ve rozetlerle bezelidir. Sanat tarihi açısından nitelikli olan bu yapılar, özgün olmalarıyla da fark edilirler. (Güneş, 2010)

Akşehir'de de azınlıkların yaşadığı ve Ermeni Kilisesi'ni yaptırdıkları bilinmektedir. (Akşehir Tapu Sicil Muhafızlığı Tapu Tahrir Kayıtları) Levantenlerin ve azınlıkların etkilerinin gözlemlendiği evler de bu kilise çevresinde konumlanmıştır. Ancak bu evlerin sayısı çok sınırlıdır. İncelediğimiz evlerden yalnızca üç tanesi geleneksel formdan farklı düzenlemeye sahiptir Örneğin; Musa Akgöl Evi, Tuncer öz (Papazın Evi), Mehmet Demiray Evi gibi.Bu evlerin bazılarının da sahiplerinin Akşehir'in yerlileri olabileceği ancak ustalarının azınlıklar olabileceği tahmin edilmektedir.

Akşehir eski evlerinin cephe tasarımında etkili olan bir başka unsur ise Alman mühen- dislerdir. Akşehir demiryolu yapımı sırasında uzun yıllar Akşehir'de ikamet eden ve Akşehir gar binasını inşa eden mühendislerle ilgili bilgileri, Friederich Sarre'den de alıyoruz. Sarre, 1895 yılında İzmir'den Konya'ya geçerken Akşehir'deki Alman mühendislerle konuştuğunu

77

Akşehir gar Binasının 1895 yılının Ekim ayında büyük bir merasimle açıldığını bu merasimde Akşehir Nikibü'l Eşrafı Ali haydar Bey 'in de hazır bulunduğunu yazmaktadır. (Sarre, 1896) Tamamen taştan iki katlı ve dikdörtgen bir plana sahip olan gar binasının dış cephesinde taş süslemeler yer almaktadır.Bu bina Akşehir sivil mimarlık örneklerinin de kısmen etkilemiştir (Kaçar,2002)Bu tarihten sonra yapılan evlerde etkisi görülmeye başlar. Örneğin Rüştü Bey Konağı ve Mustafa Kemal Gülal Evi'nin pencere kenarları taş sövelerle çevrelenmiştir. Kilit taşları belirginleştirilerek, binanın köselerine taşlar şaşırtmalı şekilde yerleştirilmiştir. Bu özellikleri ile Akşehir Gar binasının cephe düzenlemeleri ile benzerlik göstermektedir.

Bir diğer etki de Geç dönem Osmanlı mimarisinde görülen değişimlerin yansımaları- dır. 18. yy. dan sonra Osmanlı devleti Avrupa'nın hem siyasi durumu ile ilgilenmiş hem de düşünce sisteminin, ilminin ve ve sanatının etkisi altında kalmıştır.Türk sanatında batı etki- si18 yy.lın ikinci yarısı ile birlikte Barok üslubun etkisine girer.(Sözen, 1975 s. 1)

Ancak Akşehir'de Kamu binalarında bu etki daha fazla kendini hissettirse de sivil mi- marlık örnekleri arasında çok fazla görülmez. Yine basık kemerli kapı ve pencere söveleri, vitraylı pencereler, taş süslemeler incelediğimiz evlerin Geç dönem Osmanlı mimarisindeki değişimlerin yansımaları olarak görülebilir.

Koruma altına alınan Akşehir eski evleri şehrin mimari mirasının kültürel bir parçası olup, tarihi çevre ve yapı ortamının izlerini taşımaktadır. Sultan Dağları'nın eteklerinde doğa manzarasına hakim bir şekilde konumlandırılmış, güneyden esen hakim rüzgara sırtını vermiş olan, kuzey-güney doğrultusunda uzanan ana yollar ve bu yolları birbirine bağlayan ara yollar üzerine yapılmıştır.(Bektaş, 2005)

Çalışmamızın sonucunda edindiğimiz bilgiler ışığında Akşehir evlerinin cephe düzenlemelerinde görülen özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz.

• Eğimli arazi yapısına uygun yerleştirilmiş olan Akşehir evlerinde cephe süsle- mesinde ön cephe esas alınmıştır.

• Plan şeması cepheye yansıtılmış çoğunlukla iç sofalı yapılan evlerde cephede yatay ve dikey eksende simetri düzeni sağlanmıştır.

• Kerpiç malzeme ile yapılan evlerin cephe süslemelerinde, takoz tuğla, taş, ah- şap ve maden kullanılmıştır. Bazı evlerin Sultan Dağları'na bakan cepheleri kış aylarında esen rüzgar, yağan yağmur ve kar sularından yıpranmasını önlemek amacıyla tenekelerle veya çinko levhalarla kaplanmıştır

78

• Evlerin cephe hareketliliğini belirlemede giriş düzenlemeleri önemli bir unsur olmuştur. Giriş kapıları genellikle ana binayı ortalamış veya avlu duvarlarına yapılmıştır.Merdivenli girişler kemerli bir sahanlıkla korunaklı şekilde yapıl- mıştır.

• Pencereler belli bir kurala göre tasarlanmıştır.Bütün pencerelerde ahşap pervaz kullanılmıştır. Erken tarihli evlerde küçük ebatta pencereler yapılırken, 20. yy başlarında pencere ebatları ve formlarında değişiklikler gözlenmiştir.Bu yüz- yıldan itibaren daha büyük kemerli ve geniş pencereler yapılmıştır.19 yy başla- rında cephelerde sokağa bakan pencereler yüksek yapılırken, geç dönemde si- metri hakim olmaya ve sokağı görecek şekilde düzenlenmiştir..Pencere kenar- ları profilli lentolarla çevrelenmiş bazıları da taş veya ahşap sövelerle belirgin- leştirilmiştir.

• Geleneksel Türk evi mimarisinde olduğu gibi çıkmalar Akşehir evlerinde de cephe mimarisinde öne çıkan unsurlardan biri olmuştur.Birbirinin görüntüsünü engellemeyen gönyeli olarak yapılan Özellikle Değirmen Sokak, Anıt Mahal- lesi, Çimenli Mahallesi gibi sokaklarda pitoresk [Artistik kompozisyon, özel- likle resim konusu olmaya elverişli görüntü (Hasol,1975 s.350) ]bir görünüm sağlamıştır.

• Çıkma altındaki konsollar ile çatı saçaklarında kullanılan konsollar süslemeli olarak bağdadi veya dökme demir tekniğinde yapılarak cephelere alımlılık katmışlardır.

• Duvarlar düzgün ve sıvalıdır. Bazılarının geç dönemde kireç tozunun içerisine çarpıcı renkler karıştırılarak, badanaları yapılmıştır.

• Akşehir Evlerinin cephelerinde görülen demir parmaklıklar ve şebekeler gü- venliği sağlamanın yanında dekoratif bir düzenlemeye sahiptirler. Barok süs- leme özellikleri görülmüştür. İncelenen evlerin cephesindeki kapı ve pencere- lerinin çok azı düz lentolu, çoğu ise basık kemerlidir.

• Geleneksel Akşehir evlerinde 20. yy başlarından itibaren, Avrupai etkiler gö- rülmektedir. Yakın çevresindeki Konya ve Afyon evleri ile benzerlik göster- mektedirler.(Karpuz, 2001)

• 19.yy sonlarında yapılan evler düz toprak damlı iken 20 yy başlarında kırma çatı ve beşik çatı olarak yapılmıştır. Saçaklar ise ana binadan dışarıya 50 veya

79

100 cm arasında taşırılmış ve saçak altları da ahşapla dekoratif bir şekilde kap- lanmıştır.

• Akşehir Evleri Konya evleri benzer özellikler göstermektedir. Her iki şehirde de yapı malzemesi olarak taş, kerpiç, tuğla kullanılmıştır. Üst örtü toprak damlı yapılmıştır. Ancak zamanla onarımlardan sonra birçoğu kiremitle kaplı çatıya dönüştürülmüştür. Giriş düzenlemeleri genellikle kemerli bir niş içine alınmış- tır. Akşehir evlerinden Mustafa Kemal Gülal Evi ile Konya evlerinden Yusuf Şar Evi (Aygör, 2005,s.39) benzer giriş düzenlemesi ve tablalı kapı örnekleri sergilemektedirler. Cephelerde pencereler yatay ve dikey akslarda simetrik dü- zende tasarlanmıştır. Pencerelere kagir yapı görüntüsü vermek için taş veya ah- şap söve ve lento kullanımları görülmektedir. Kat araları profilli taş silmelerle hareketlendirilmiştir. Konya evlerinden Arapoğlu Kosti Evi (Aygör, 2005 s.27) ile Akşehir’den Rüştü Bey Konağı'ndaki bu uygulamalar benzerdir. Genelde üç yönlü üç cepheli düz çıkmalar sofalarda ve odalarda kullanılmıştır. Ayrıca gönye çıkmalar da benzeşen unsurlardandır. Cephe süslemelerinde kullanılan ahşap ve demir parmaklıklarda izlenen bezemelerde Konya evleri ile Akşehir evleri arasında benzer yönler ("S "ve "C" kıvrımları, kalp motifleri gibi) gö- rülmektedir.

• Akşehir evlerinin Afyon evleri ile de benzer yönleri bulunmaktadır. Afyon evleri büyük yangından sonra (1902) yeniden yapılmıştır. Yapı malzemesi ve inşa tek- niğinin yanında çatılı olmaları dönem özelliğidir. (Öztank, 2013,s,44-49) Giriş kapıları; merdivenli ve kapı önü açıklıklı örnekler yaygındır. İç sofalı planda oda ve sofa çıkmaları benzerdir. Afyon ve Akşehir evlerinin sokağa doğru yaptıkları çıkmalar da benzer sokak dokusu oluşturmuştur. Cephe tasarımında pencereler, kat ve saçak silmeleri dönem özelliklerini taşımaktadırlar. Bu benzerlik her iki şehirde de Avrupa mimarisinin etkileri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Geleneksel Akşehir Evleri Konya Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenerek koruma altına alınmıştır. Koruma amaçlı imar planı ve sokak sağlık- laştırma projeleri yapılarak korunmaya çalışılmaktadır.

Bu evlerin restorasyonları yapılırken, cephe tasarımına ve mimari kurgusuna saygı du- yulmalıdır. Özellikleri ve tasarımları bozulmadan bu evler yaşatılmalı, gelecek kuşaklara öz- gün tasarımları ile bırakılmalıdır.

80

BİBLİYOGRAFYA

Aygör, E,(2005).20. Yüzyılın İlk Yarısı Konya Evleri Cephe ve Demir Parmaklıklar. (Yayın- lanmamış Yüksek Lisans tezi)Selçuk Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Bölümü, Konya.

Bayar, M. (2014). Akşehir Tarihi, Akşehir.

Bektaş, C. (1996). Türk Evi. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Bektaş, C.(1992). Akşehir Evleri, İstanbul,YEM Yayınları,Evlerimiz.4. Berk, C. (1951). Konya Evleri,İ.T.Ü. Mimarlık fakültesi yayını, İstanbul.

Çelik, N. (2006). Sokak Sağlıklaştırması Röleve ve Restorasyon proje raporu, Akşehir Bele- diyesi, Akşehir.

Demiralp, Y.(1996). Akşehir ve Köylerindeki Türk Anıtları, Ankara.

Eldem, S. H. (1955). Türk Evi Plan Tipleri. İstanbul, İTÜ Mimarlık Fakültesi Yayınları. Evren, M. (1959). Türk Evinde Çıkma, İstanbul,

Gencer, N. (1995).Akşehir Evleri, Ankara.

Güneş, A. G.(2010). Mersin Levanten Yapıları Üzerine Bir İnceleme,Yüksek Lisans tezi, Çu- kurova Üniversitesi/ Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana

Hasol, D. (1975).Mimarlık Sözlüğü,İstanbul.

Kaçar,E.(2002).Akşehir'deki Tarihi Kamu Yapıları (1895-1940).(Yayımlanmamış lisans tezi) Selçuk Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü-Fen- Edebiyat Fakültesi. Sanat Tarihi Bölümü, Konya

Karaman, A.(1996).”Sürdürülebilir Turizm Planlaması İçin Ekolojik Bir Çevre”, Türkiye’ de 19. Dünya Şehircilik Günü Sempozyum Bildirileri, Antalya.

Kaya, N. (1990). Akşehir Evleri.(Yayımlanmamış lisans tezi) Selçuk Üniversitesi / Fen- Ede- biyat Fakültesi. Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü, Konya.

Konyalı, İ.H. (1945). Nasreddin Hoca’nın Şehri Akşehir Tarihi Turistik Klavuz, İstanbul. Küçükerman, Ö. (1991). Kendi Mekânının Arayışı İçinde Türk Evi, İstanbul.

Özsait, M.(1992)." 1990 Yılı Konya Akşehir Çevresi Tarih Öncesi Araştırmaları" IX. Araş- tırma Sonuçları Toplantısı, Ankara.

81

Öztank, N. (2013). “Afyonkarahisar Geleneksel Konut Mimarisi ve Sokak Dokusunun Anali- zi”,Ege Mimarlık,Sayı:84/9,İzmir, s.44-49

Sarre, F. (1998). Küçük Asya Seyahati (İlk baskı1896), Berlin, (Çev:Dara Çolakoğlu), İstanbul. Sözen, M. (1975).Cumhuriyet Dönemi Türk devri Mimarisi, İstanbul.

Turan, O.(1984). Selçuklular Zamanında Türkiye Tarihi, Belleten Cilt:13, Ankara. Ulusoy, M. (2007).Geleneksel Konya Evlerin Avrupa Etkisi, Konya,

Yusufoğlu, M. (1949). Akşehir Tarihine Kısa Bir Bakış, Ankara.,Anıt, sayı :4, s :19-20. Yürekli, H.(1979). "Türk Evi'nin Karekteristik Gözlem ile saptanması için bir Yön-

82

ÇİZİMLER

Çizim No: 1. Mustafa Kemal Gülal Evi Birinci Kat Planı Çizim: Mimar Gonca KÖKSA

83

Çizim No: 2. Mustafa Kemal Gülal Evi Ön Cephe Görünüşü Çizim: Mimar Gonca KÖKSAL

84

Çizim No: 3. Mustafa Kemal Gülal Evi Arka Cephe Görünüşü

85

Çizim No: 4. Ana Giriş Kapısı ve Tepe Penceresi Çizim: Mimar Gonca KÖKSAL

Çizim No: 6. Ahşap Üçgen Alınlık Çizim: Mimar Gonca KÖKSAL

Çizim No: 5. Ön Cephe Basık Kemerli Pencere Çizim: Mimar Gonca KÖKSAL

Çizim No :7. Ahşap Konsol ve PüskülSüslemeler Çizim: Mimar Gonca KÖKSAL

86

Mustafa Kemal Gülal Evi

Çizim No: 8. Merdiven Sahanlığındaki Korkuluk Çizim: Mimar Gonca KÖKSAL

Mustafa Kemal Gülal Evi

Çizim No: 9. Tavan Süslemesi ve Püskül Süsleme Çizim: Mimar Gonca KÖKSAL

87

Çizim No: 10. Musa Akgöl Evi -Birinci Kat Planı Çizim: Mimar Gonca KÖKSAL

88

Çizim No: 11. Musa Akgöl Evi Ön Cephe Görünüş Çizim: Mimar Gonca KÖKSAL

89

Çizim No: 12. Musa Akgöl Evi Arka Cephe Görünüş Çizim: Mimar Gonca KÖKSAL

90

Çizim No: 13. Musa Akgöl Evi Yan Cephe Görünüş Çizim: Mimar Gonca KÖKSAL

91

Çizim No: 14. Musa Akgöl Evi Çıkma Konsol Çizim: Mimar Gonca KÖKSAL

Çizim No: 15. Musa Akgöl Evi - Ana Giriş Kapısı Çizim: Mimar Gonca KÖKSAL

92

Çizim No: 16. Musa Akgöl Evi Daire Pencere ve Birinci Kat Pencereleri

Evi Çizim No: 17. Musa Akgöl - Çizim No: 18. Birinci Kat Vitraylı Pencereler Çizimler: Mimar Gonca KÖKSAL

93

Çizim No:19. Tuncer Öz Evi Birinci Kat Planı Çizim: Mimar Derya MERT

94

Çizim No: 20. Tuncer Öz Evi Ön Cephe Görünüş Çizim: Mimar Derya MERT

Çizim No: 21. Tuncer Öz Evi Arka Cephe Görünüş Çizim: Mimar Derya MERT

95

Çizim No: 22. Tuncer Öz Evi Yan Cephe Görünüş Çizim: Mimar Derya MERT

Çizim No: 23. Tuncer Öz Evi Giriş Kapısı Çizim: Mimar Derya MERT

96

Çizim No: 24. Tuncer Öz Evi Giriş Kapısı Tepe Penceresi Çizim: Mimar Derya MERT

Çizim No: 25. Tuncer Öz Evi Pencere Oda Penceresi Çizim No: 26. Tuncer Öz EviPencere Oda Penceresi Çizim: Mimar Derya MERT Çizim: Mimar Derya MERT

97

Çizim No: 27. Tuncer Öz Evi Elips Pencere Çizim No: 28. Tuncer Öz Evi Zemin Kat Penceresi Çizim: Mimar Derya MERT Çizim: Mimar Derya MERT

Çizim No: 29. Tuncer Öz Evi Balkon Korkuluk Çizim: Mimar Derya MERT

98

Çizim No: 30. Recep Kazar Evi - Birinci Kat Planı Çizim: Mimar Gonca KÖKSAL

99

Çizim No: 31. Recep Kazar Evi Ön Cephe Çizim: Mimar Gonca KÖKSAL

100

Çizim No: 32. Recep Kazar Evi Arka Cephe Çizim: Mimar Gonca KÖKSAL

101

Çizim No: 33. Recep Kazar Evi Yan Cephe Çizim: Mimar Gonca KÖKSAL

102

Çizim No: 34. Recep Kazar Evi Merdiven Korkuluğu Çizim: Mimar Gonca KÖKSAL

Çizim No: 35. Recep Kazar Evi kapı tepe penceresi Korkuluğu Çizim: Mimar Gonca KÖKSAL

103

Çizim No: 36. Recep Kazar Evi-Giriş Merdiven Korkuluğu Çizim No: 37. Pencere Parmaklık Recep Kazar Evi Çizimler: Mimar Gonca KÖKSAL

Çizim No: 38 Recep Kazar Evi- Oda Penceresi Parmaklık

104

Çizim No: 39 Recep Kazar Evi- Pencere Parmaklık Çizimler: Mimar Gonca KÖKSAL

Çizim No: 40 Recep Kazar Evi- Giriş Kapısı Demir Korkuluk

105

Çizim No: 41. Vecihi Küçük Evi Birinci Kat Planı Çizim: Mimar Alper KAÇAR

106

Çizim No: 42. Vecihi Küçük Evi Ön cephe Görünüş Çizim: Mimar Alper KAÇAR

107

Çizim No: 43. Vecihi Küçük Evi - Arka Cephe Görünüşü Çizim: Mimar Alper KAÇAR

108

Çizim No: 44. Vecihi Küçük Evi Ana Giriş Kapıs Çizim: Mimar Alper KAÇAR ı

Çizim No:45. Vecihi Küçük Evi Pencere Parmaklıkları Çizim: Mimar Alper KAÇAR

109

Çizim No: 46. Hacı İsmail Şahbaz Evi -Birinci Kat Planı Çizim: Mimar Gonca KÖKSAL

110

Çizim No: 47. Hacı İsmail ŞAHBAZ Evi Ön Cephe Görünüşü Çizim: Mimar Gonca KÖKSAL

111

Çizim No: 48. Arka Cephe Görünüşü Çizim: Mimar Gonca KÖKSAL

112

Çizim No: 49. Ana Giriş Kapısı

Çizim No: 50. 1. Kat Pencere Korkuluğu Çizim No: 51. Zemin kat pencere parmaklık

Benzer Belgeler