• Sonuç bulunamadı

Bankalardan ve diğer kurum ve kuruluşlardan elektronik ortam da alınan bilgilerin H izm et Sunumu Genel M üdürlüğünce sigortalılık kontrolü toplu ve elektronik ortam da yapılm ış olarak ünitelere bildirilm esi nedeniyle, KADİM Servislerince bu bilgiler için ayrıca sigortalılık ve işyeri sorgulam ası yapılm adan ünitelere açılan ekranlardan döküm leri alınacaktır.

KADİM Servislerince; kim lik bildirm e formları ve 5510 sayılı K anunun 8 inci m addesinin yedinci fıkrası ve 100 üncü madde kapsam ındaki kurum ve kuruluş, gerçek ve tüzel kişilerden alman bilgilerden, öncelikle; bilginin K urum a intikal ettiği tarih itibarıyla kişilerin K urum um uza kayıtlı olup olm adıkları konusunda T.C. K im lik N u m aralan bazında sorgulam alar yapılacaktır.

Buna göre,

• 5510 sayılı Kanunun 4 üncü m addesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsam ında olanlar,

• G elen bilgilerde kayıtlı kişilerin zorunlu çalışm a dışında isteğe bağlı ve tarım sigortasına tabi prim ödem e veya çalışm aları da olabileceği dikkate alınarak, gelen bilgilerden bu tür çalışm a olduğu belirtilm em iş olsa da;

• 5510 sayılı K anunun ek 5, ek 6, ek 9 uncu maddesi kapsam ında olanlar ile 2925 sayılı K anun kapsam ında çalışanlar,

• İşverenler,

• K işilerin aylık alıp alm adıkları,

• Sosyal güvenlik destek prim ine tabi çalışıp çalışm adıkları,

• Aynı anda birden fazla sigortalılığı olanlar hakkında 53 üncü m adde,

için sorgulam alar, K urum um uz “Intranet” (http://sgknet/) “ SG K T escil ve H izm et D ökü m ü ” program ından sorgulanacaktır.

G elen bilgilerden sorgulam a yapılm asına im kan verm eyecek şekilde ek sik bilgilerin olm ası durum unda, öncelikle bilgilerin tam am lattırılm ası K AD İM servislerince yapılacaktır.

Sorgulam a yapılm ası esnasında; bir kişinin gönderilen bilgilerindeki işyerinin, sigortalılık statüsü (4/a, 4/b, 4/c) veya sigortalılık türünün (zorunlu, isteğe bağlı veya tarım ) farklılık arz etmesi durum unda, K AD İM Servislerince kişi öncelikle K urum a kayıtlı olduğu kabul edilecek olm akla birlikte, kişinin durum unun netleştirilm esi için K AD İM S ervislerince sigortalı tescil ve hizm et servislerine yazılı olarak gönderilecektir.

Yapılan sorgulam alarda, listede kayıtlı bir kişinin aynı işverenin farklı işyeri dosyasından kayıtlı olm ası durum unda, kişinin bu işyerinde görevlendirilm iş olabileceği dikkate alınarak bu işyerinden ayrıca tescili yapılm ayarak bildirildiği işyerinden sigortalı olduğu kabul edilecek, sigortalı tescil ve hizm et servislerine bildirim yapılm ayacaktır.

T.C.

SOSYAL G Ü V EN LİK KURUM U BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

61 / 70 Adres : Mithatpaşa Cad. No: 7 Sıhhiye, 06430, ANKARA Ayrıntı Bilgi : Y.SUNGU Daire Başkanı

Telefon :: 0312 431 23 48 Faks : 0312 431 73 19

www : http://www.sgk.eov.tr e-posta : kadimdaire@ sgk.gov.tr

SOSY A L GÜVENLİK KURUM U BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

Sorgulam a yapıldığı dönem itibarıyla; gelen bilgilerden kişinin tescilsiz olduğu tespit edilmekle birlikte, kişinin daha önceki bir tarihte çıkışının yapıldığının görülm esi durumunda, bu kişi kayıt dışı olarak değerlendirilecektir.

Ö rnek - 2014 yılı M art ayında kurum kayıtlarına intikal eden listede bulunan bir kişinin, yapılan sorgulam alar neticesinde, 2014 yılı Ocak ayında işten çıkışının verildiğinin tespiti halinde; bu durum , kişinin çıkışı verildikten sonra çalışm aya başlam ası ve bu çalışmanın K urum a bildirilm em esi olarak değerlendirilecektir.

Y apılan sorgulam a sonucunda, Kanunun 4 üncü m addesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsam ında (tarım sal faaliyette bulunanlar hariç) olması gerektiği anlaşılanlar hakkında aşağıda yapılan açıklam alar doğrultusunda gerekli işlemlerin yapılabilm esi için durum sigortalı tescil ve hizm et servislerine bildirilecekı ir.

G elen bilgilerden kişinin 5510 sayılı K anunun geçici 20 nci m addesi kapsamında olduğunun anlaşılm ası durum unda, önce başlayan sigortalılık esas alınacağından KADİM Servislerince gerekli görülm esi halinde ilgili sandıklarla yazışm a yapılarak beyanın veya gelen bilginin doğru olup olm adığının teyidi sağlanacaktır. KADİM Servislerince 5510 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsam ında em ekli olanlardan 5510 sayılı K anunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile (b) bendinin (1), (2) ve (3) num aralı alt bentlerine tabi çalıştığı tespit edilenlerin tescillerinin yapılabilm esi için durum sigortalı tescil ve hizmet servislerine bildirilecektir.

KADİM Servislerince belediye veya il özel idarelerinden gelen işyeri açm a ve çalışma ruhsatlarının sorgulanm ası sırasında kendi nam ve hesabına bağım sız çalışanın 5510 sayılı Kanunun 4 üncü m addesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsam ında K urum a kaydının bulunm adığının ve başka bir işyerinden Kanunun 4 üncü m addesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsam ında tescil kaydının bulunduğunun tespiti durum unda, gerçek kişi işyerleri bakım ından tüm işyerleri; tüzel kişilikler bakım ından ise işyerlerinde faaliyetlerin sadece işyeri sahibi ile yürütülem eyeceği hususu dikkate alındığında özellikle fırın, lokanta, otel, kafe, çay bahçesi, oto galeri, döviz bürosu ve kuyum cu vb. işyerlerinde K anunun 4 üncü m addesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsam ında çalışanların da olabileceği değerlendirilerek işyeri sorgulam a ekranlarından işyerinin tescilli olup olmadığı ile bu işyerinden sigortalı bildirim i yapılıp yapılm adığı sorgulanacaktır. İşyerinin Kurumumuzca tescil edilm ediğinin ve buradan da herhangi bir sigortalı bildirim inin yapılmadığının anlaşılması halinde öncelikle aşağıda örneklerde belirtilen şekilde bilgi yazıları yazılacak, gerçek kişi işyerlerinde herhangi bir cevap verilm em esi veya işyerinde sigortalı çalışm adığının ya da sigortalı sayılmayı gerektirecek bir nitelikte çalışan (işverenin işyerinde ücretsiz çalışan eşinin bulunduğunu beyan etm esi) olduğuna dair bir bilgi alınamaması halinde; şirket tüzel kişilerinde ise herhangi bir cevap verilm em esi veya işyerinde sigortalı çalışmadığı bilgisi alınm ası halinde, gerekli incelem enin yapılabilmesi için durum bir yazı ile sosyal güvenlik denetm enliğine iletilerek denetim yapılm ası sağlanacaktır.

Örnek 1- Şirket ortaklığı şeklinde teşekkül etmeyen, K urum um uzda tescilli işyeri dosyası bulunm ayan ve buradan da herhangi bir sigortalının bildirim inin yapılm adığı gerçek kişiye ait bir büfe işletm esinde, işletme sahibinin 5510 sayılı K anunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsam ında Kuruma kaydının bulunm am akla birlikte başka bir işyerinden K anunun 4 üncü m addesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsam ında tescil kaydının bulunduğu durum larda işlerin yürütülmesi müm kün görülm ediğinden; işyerine işverenin yüküm lülüklerini belirtecek şekilde, işyerinin tescilsiz olduğu, işverenin Kanunun 4 üncü m addesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsam ında başka işyerlerinden sigortalı

6 2/70_______

Adres : Mithatpaşa Cad. No: 7 Sıhhiye, 06430, ANKARA Ayrıntı Bilgi : Y.SÜNGÜ Daire Başkanı

Telefon : 0312431 2 3 4 8 Faks : 0312431 73 19

kHn>//ttmnıı enir nr\\ı t* p.nnçta kadimdaire(5)si?k.BOV.tr

olm asına rağmen işyeri faaliyetinin kim tarafından yürütüldüğü, işverenin kendisi haricinde işyerinde çalışanların K urum a sigortalı olarak bildirilm esi gerekliği, aksi takdirde işyerinin denetim program ına alınacağı ve kayıt dışı çalıştırm anın m üeyyidelerinin belirtildiği uyarıcı yazılar gönderilecektir. İşverenden işyerinde sigortalı çalışm adığının ya da sigortalı sayılm am ayı gerektirecek nitelikte çalışanı olduğuna dair kanaat oluşturulacak bilgi ya da belge alınam am ası halinde denetim gerekçesi çıkarılarak denetim talep edilecek ve sonucuna göre işlem yapılacaktır.

Ö rnek 2- K urum um uzda tescilli işyeri dosyası bulunm ayan ve buradan da herhangi bir sigortalının bildirim inin yapılmadığı şirket tüzel kişiliğine ait bir lokanta işletm esinde, şirket ortaklarından birinin 5510 sayılı K anunun 4 üncü m addesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsam ında K urum a kaydının bulunm adığının ve başka bir işyerinden K anunun 4 üncü m addesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsam ında tescil kaydının bulunduğu durum larda işlerin sadece diğer şirket ortaklarınca yürütülm esi m üm kün görülm ediğinden; işyerine yukarıdaki örnekte belirtilen şekilde uyarıcı yazılar gönderilecek, herhangi bir cevap verilm em esi veya işyerinde sigortalı çalışm adığı bilgisi alınması halinde bu durum un işyerinin kayıt dışı çalışanın yoğun olarak bulunduğu hizm et sektörü olduğu dikkate alındığında gerçek olup olm adığı hususunda denetim gerekçesi çıkarılarak denetim talep edilecek ve sonucuna göre işlem yapılacaktır.

2.2.1- İşe başlam a tarihlerinin tespiti

Gelen bilgilerde; 5510 sayılı K anunun 59 uncu m addesindeki kam u idarelerinin denetim elemanları dışında kalan kam u idarelerinin kolluk, zabıta, doktor, veteriner, m ühendis vb. m em urlarının tutanağı ile çalışm anın belirlenm esi durum unda; tutanak tarihi ile tutanakta belirtilen işe başlam a tarihi arasında farklılık olm ası halinde tutanağın tutulduğu tarih, “işe giriş tarihi" olarak kabul edilecektir. A ncak, tutanak tarihi ile K urum a bildirilen işe başlam a tarihi aynıysa veya K urum a bildirilen işe giriş tarihi daha önceki bir tarih ise K urum a bildirilen işe giriş tarihi esas kabul edilerek herhangi bir işlem yapılm ayacaktır.

Kimlik bildirm e form u 2 'de, form un işverence onaylandığı tarihten önceki bir tarih işe başlam a tarihi olarak belirtilm iş olsa dahi, form un işverence onaylandığı tarih esas sigortalı

“işe başlam a tarihi” olarak kabul edilip gerekli işlem ler yapılacaktır. A ncak, form da belirtilen işe başlam a tarihi ile K urum a bildirilen işe başlam a tarihi aynıysa veya K urum a bildirilen işe giriş tarihi daha önccyse K urum a bildirilen işe giriş tarihi esas kabul edilecektir.

Em niyet Genel M üdürlüğü tarafından yapılan trafik denetim leri sonucu düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanakları ile ilgili olarak, tutanak tarihi, “işe başlam a tarih i”

olarak kabul edilip gerekli işlem ler yapılacaktır. A ncak, şirket veya şahıs üzerine kayıtlı ticari araçlara ilişkin yapılan sigortalı tesciline ilişkin itirazlarda, taksi ve şehir içi to plu taşım a araçları dışında kalan özellikle şirket veya şahıs üzerine kayıtlı ticari araçların aile fertleri veya kom şularca da ödünç alınıp kullanılabileceği değerlendirilerek sigortalı sayılıp sayılam ayacaklarına sigortalı tescil ve hizm et servislerince karar verilecektir.

Sigortalı çalışm ası bir kam u kurum veya kuruluşundan alınacak çalışm a izni, çalışm a ruhsatı vb. belgelere bağlı olanlar için, söz konusu belgelerin onay m akam ınca onaylanm ası ve sigortalıya ait çalışm a izni alınm asının belirli bir süre gerektirm esi nedeniyle, işyerinde çalışacak kişilerin çalışm a veya iş sözleşm elerinde başka tarihler bulunsa dahi sigortalının çalışm ası çalışm a izni onay tarihi itibariyle başlatılacağından onay tarihinden itibaren bir ay içerisinde sigortalı bildirilm iş ise yasal süresinde verilip verilmediği hakkında gerekli

_________________________________ _________________ 63 / 70

SOSYAL GÜVENLİK KURU M U BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

Adres : Mithatpaşa Cad. No: 7 Sıhhiye, 06430, ANKARA Ayrıntı Bilgi : Y.SÜNGÜ Daire Başkanı Telefon : 0 3 1 2 4 3 1 2 3 48 Faks : 0 3 1 2 4 3 1 7 3 19

www : http://www.sgk.gov.tr e-posta : kadimdaire@ sgk.gov.tr

kontroller yapılm ak suretiyle bildirim in süresinde yapıldığı kabul edilecektir. Ancak, işyerinin çalışm a izni onay tarihinden itibaren bir ay içerisinde bildirim de bulunulm am ası halinde bu defa söz konusu belgelerin onay m akam ınca onaylanm a tarihi, sigortalı işe başlam a tarihi olarak kabul edilip gerekli işlem ler yapılacaktır.

Ö rnek 2- A nkara ilinde faaliyet gösteren X Özel Eğitim Ltd. Şti., özel eğitim kurum unda çalışm aya başlayacak öğretm en (A) ile özel eğitim kurumu 1/9/2015 tarihinde çalışm a izni verilm esi istenen eğitim personelinin çalışm a izin teklifleri hazırlanarak İl Milli Eğitim M üdürlüğüne m üracaat etmiştir. V alilikçe, 10/9/2015 tarihi itibariyle çalışm a izin teklifi onaylanm ıştır. K urum um uz kayıtları kontrol edildiğinde (A) nin X Özel Eğitim Ltd.

Şti. işyerinden 10/9/2015-10/10/2015 (dahil) tarihleri arasındaki dönem de sigortalı bildirilm ediği anlaşılm ıştır. Yapılan incelem eder sonra X Özel Eğitim Ltd. Şti. işyeri adresine iadeli/taahhütlü Ek-1 de bulunan tebligat gönderilerek (A) nın 10/9/2015 tarihi itibariyle sigortalılığının sağlanm asına ilişkin belgeler istenecek ve itirazlara ilişkin hükümler konusunda yapılacak işlem ler belirtilecektir. Bu durum da sigortalıların itiraza ilişkin hükümleri saklı kalm ak kaydıyla öğretm en (A) nın işe başlam a tarihi 10/9/2015 olarak kabul edilecek, söz konusu çalışm a izni belgesinin geçerli olduğu ve eğitim kurum un faaliyette olduğu dönem ler için çalıştığı kabul edilerek gerekli işlem ler buna göre sonuçlandırılacaktır.

Ö rnek 2- A nkara ilinde faaliyet gösteren X Ltd. Şti., su ürünleri toptan satış merkezi için çalışm a izni alm ak üzere 1/9/2015 tarihinde işletme m üdürü (A ) ve su ürünleri kalitesinden sorum lu yönetici (B) ile yapılmış noter onaylı çalışm a sözleşm eleri ile birlikte A nkara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık M üdürlüğüne m üracaat etm iştir. Çalışma sözleşm elerinde (A) ve (B) nin işe başlam a tarihi 15/9/2015 olarak belirtilm iştir. Valilikçe, X Ltd. Ş ti.'n e 30/9/2015 tarihi itibariyle çalışm a izni verilm iştir. K urum um uz kayıtları kontrol edildiğinde (A) ve (B) nin X Ltd. Şti. işyerinden Ekim 2015 dönem inde sigortalı bildirilmediği anlaşılm ıştır. Yapılan incelem eden sonra X Ltd. Şti. işyeri adresine iadeli/taahhütlü Ek-1 de bulunan tebligat gönderilerek (A) ve (B) nin 30/9/2015 tarihi itibariyle sigortalılığının sağlanm asına ilişkin belgeler istenecek ve itirazlara ilişkin hükümler konusunda yapılacak işlem ler belirtilecektir. Bu durum da sigortalıların itirazlarına ilişkin hüküm ler saklı kalm ak kaydıyla işletme müdürü ve su ürünleri kalitesinden sorumlu yöneticinin işe başlam a tarihi 30/9/2015 olanık kabul edilecek, söz konusu çalışm a izni belgesinin geçerli olduğu ve işletm enin faaliyette olduğu dönem ler için çalıştıkları kabul edilerek gerekli işlem ler buna göre sonuçlandırılacaktır.

KADİM Servislerince, vergi dairelerinden işyeri durum tespit tutanağı/yoklam a fişlerinin alınması durum unda; alınan bu fişlerde yer alan çalışan sayısı ile aylık prim ve hizmet belgesinde bildirilen çalışan sayısı karşılaştırılarak, sayının m utabık olması durumunda herhangi bir işlem yapılmayacak, sayının aylık prim ve hizm et belgesindeki sayıdan az olm ası durum unda farklılık bir yazı ile ilgili vergi dairesine bildirilecek, sayının yoklam a fişinde fazla olm ası durum unda ise, kişilerin kim lik bilgileri v ar ise işe başlama tarihi olarak tutanak tarihi esas alınmak suretiyle re’sen işlem yapılacak, kim lik bilgileri yok ise ilgili işyerinin denetim i için konu sosyal güvenlik denetm enliğine intikal ettirilecektir.

2.3. K ayıt Dışı İstihdam Tespitlerinin İlgili Servislere Bildirim i

Benzer Belgeler