• Sonuç bulunamadı

2. ERTEM EĞĠLMEZ VE SĠNEMASI

2.2. Ertem Eğilmez Komedi Filmleri ve Filmlerindeki Toplumsal ve Siyasal

2.2.1. Sev KardeĢim

2.2.1.2. Sev KardeĢim Filminin Konusu

Filmde Alev bir fabrikada iĢçi olarak çalıĢmaktadır. Fabrika sahibinin oğlu Ferit‟e iĢçi kızların tümü ilgi duymasına rağmen hiç birine yüz vermemektedir. Bir gün Alev arkadaĢıyla Ferit‟le sevgili olacağına dair bahse girer. Alev, Ferit‟le sevgili olmak için kendisini ve ailesini baĢka Ģekilde tanıtmaktadır. Bu sevgililik durumuna ailelerde dâhil olunca iĢler iyice çıkılmaz hale gelir.

2.2.1.3. Sev KardeĢim Filminin Özeti

Tüm mahalle dükkânlarını açarak, camlardan dıĢarıdakileri selamlayarak güne baĢlamaktadır. Alev ve Ferit farklı mahallerde, farklı evlerde sabah iĢe yetiĢme telaĢası içindedirler. Fabrikada kızlarla selamlaĢan Alev, iĢinin baĢına geçer. O sırada Ferit‟in yolunu gözleyen kızlar, fabrikaya girdiklerini görünce hemen hazırlık yaparlar, kimi rujunu tazeler kimi saçını düzeltir, herkesin tek derdi Ferit‟i tavlamaktır. Ferit yanlarından hiç birinin yüzüne bakmadan, babasının odasına geçer. Tüm kızlar bu duruma çok bozulur ama yinede pes etmezler. Hatta Alev‟in Ferit‟e karĢı umursamaz tavırlarına da gıcık olurlar. Bu yüzden kızlar Alev‟e bir oyun oynamaya karar vererek, Ferit‟in ağzıyla ona mektup yazarlar.

Ferit babasın yanına gittiğinde yine babası küplere binmiĢ halde bulur. Cemal Bey, tüm mahalleyi satın alır ama tek bir evi satın alamamaktadır. Avukatını her seferinde eve gönderir. Kapıyı çalan avukatı karĢılayan gözleri görmeyen Alev‟in dayısı olur. Avukat hemen Mesut‟u görür görmez, gülerek

34

teklifini yapar ve satmıyorum karĢılığını alır. Çünkü evi satsa, tüm mahalle sokağa atılacaktır. Kulakları duymayan Sultan, abisinin kahvaltısını götürür, abisi ise sürekli patlama yapan icatlar peĢindedir. Ali ise sevdiği kızla camdan konuĢtuktan sonra hemen eve gider. Dayısı Mesut‟un yanına giderek motoru için parça bulduğunu ve Sevim‟le balayına gideceğini söyler. Mesut, Sevim‟in babasının sünnetsize kız vermeyeceğini, Mesude ise oğlunu sünnet ettirmeyeceğini söyler. O sırada Alev eve gelir, herkesle konuĢtuktan sonra hemen heyecanla odasına giderek mektubu okur. AkĢam tüm aile toplanır Ģen Ģakrak sofra kurup eğlenirler.

Sabah olunca Alev, erkenden buluĢma noktasına gider. ĠĢ arkadaĢları taksinin içinde onu izledikten sonra yanına giderler ve mektubu kendilerinin yazdıklarını alaylı bir Ģekilde söylerler. Ertesi günde fabrikada kızlar alaylarına, dalga geçmelerine devam etmektedir. Eve üzgün Ģekilde gelen Alev odasında ağlamaya baĢlar. Babası yanına gelince kızların oyununa geldiğini söyler. Bunun üzerine babası sevmenin ayıp olmadığını, sevginin ne kadar önemli olduğunu ve kızların üstüne gitmesini söyler.

Alev fabrikaya gittiğinde kızlara 3 hafta için Ferit‟i tavlayacağına montuna iddiaya girer. Ertesi gün otobüse binmek zorunda kalan Ferit‟in yanına hemen Alev gelir. Ferit‟te türlü oyunlar etse de gözlerinin içine bakmaya çalıĢsa da Ferit hiçbir Ģekilde yüz vermez. Alev bunun üzerine montunun düğmelerini Ferit‟in montuna ilikler, böylece birlikte otobüsten inerler. Ferit yine Alev‟e yüz vermez taksiye atlayarak oradan ayrılır. Mesut, Ali‟ye Sevim‟i ister babası ise Ali‟ye sünnet karĢılığında kızı verir. Fabrikada heyecanla bekleyen kızlar, Alev‟in Ferit‟le flörtleĢmesini ispatlatmak için Alev‟e telefon ettirirler. Telefonun açan Cemal Bey, Alev‟in iltifatlarına ĢaĢıp kalır, telefonu eline alan Ferit yanlıĢ numara dedikten sonra yüzüne kapatır. Alev hafta sonu Ferit‟in arabası geçerken arkadan çantasıyla çarpar. Ferit, Alev‟in ısrarıyla arabasına alır ve çay içmeye götürür. Çayı getirdikten sonra maça gideceğini duyan Alev, Ferit‟in peĢine takılır. Maça gittikten sonra sinemaya ve diskoya giderler arkadaĢlıkları iyice pekiĢir. Alev akĢama eve gelir ve evdekilere herkesin yeni lakaplarını söyler, tüm ailesini zengin Ģekilde tanıtmıĢtır.

Ali‟nin sünnet gününe avukatta gelir ve yine evi satmak konusunda ikna etmeye çalıĢır. Alev artık her gün Ferit‟le buluĢur ve çok güzel vakit geçirmeye

35

baĢlar. Gece odasında bekleyen babasına Alev, Ferit‟le daha görüĢmeyeceğini çünkü ona çok yalan söylediğini anlatır, fabrikadan da ayrılacağını açıklar. Ertesi gün Ferit, evin satılması için kendisi görüĢmeye gittiğinde Alev‟in fotoğrafını görür ve her Ģeyi anlar. Hemen Alev‟in yanına gider ve odasına götürür. Cemal Bey odada onları görünce hemen Alev‟i kovarak bu iĢe karĢı olduğunu söyler ve Ferit‟i evden kovar. Avukat Ferit‟in görüĢtüğü kızın Mesut Efendi‟nin kızı olduğunu söyleyince hemen ev için istemeye gideceklerini söyler. Mesut Efendi‟nin evine giden, Cemal Bey kızı isterken eve gelen polisler patlayıcı ihbarı alınca evdeki herkesi nezarete atar.

Mesut Efendi, evi satın almak isteyen kiĢinin Cemal Bey olduğunu öğrenir ve fakir fukaranın evini yıkmaya çalıĢan adamın yüzüne tükürür. Hâkim karĢısına çıkan Cemal Bey ve karısı ev satın almaya geldiklerini söylerken Alev itiraz eder ve fakir insanların gururlarıyla oynayan insanların yüzünü görmek istemediğini söyleyerek kaçar. Mesut Efendi gazeteye Alev evine dön Ģeklinde ilan vermektedir. Ferit her gün evlerine haber alma umuduyla uğramaktadır. Alev mektup yazar ve Ġzmir‟de olduğunu bildirir. Bunun üzerine evi satma kararı veren Mesut Efendi, Cemal Bey‟e tokat gibi imzalı kâğıdı atıp gider. TaĢındıkları gün Alev geri döner ve evi sattırmayacağını söyler. Ferit, Alev‟i görünce heyecanla ona sarılır ve sevgisini, aĢkını anlatarak ikna etmeye çalıĢır. Birden Cemal Bey gelir özür dileyerek evlendirmek istediklerini ve düğün hediyesi olarak da bu evi hediye ettiğini söyler. Herkes kamyona taĢınan eĢyaları geri yüklemeye baĢlar.

36