• Sonuç bulunamadı

2. ERTEM EĞĠLMEZ VE SĠNEMASI

2.2. Ertem Eğilmez Komedi Filmleri ve Filmlerindeki Toplumsal ve Siyasal

2.2.2. Mavi Boncuk

2.2.2.1. Mavi Boncuk Filminin Künyesi

Yapımcı: Ertem Eğilmez, Yönetmen: Ertem Eğilmez, Senaryo: Zeki

Alasya, Ertem Eğilmez, Sadık ġendil, Burak Topçu, Oyuncular: Kemal

Sunal, Adile NaĢit, Münir Özkul, Tarık Akan, Emel Sayın, Halit Akçatepe, Zeki Alasya, Metin Akpınar Tür: Komedi, Yapımı: 1974 Süre: 79 dk. (http://www.tsa.org.tr/ ).

2.2.2.2. Mavi Boncuk Filminin Konusu

Ünlü Ģarkıcı Emel Sayın‟ı dinlemek için gazinoya giden 6 arkadaĢ, eğlence bittikten sonra hesabı isterler. Hesap beklediklerinden fazla geldiğinden, gazinodan dövülerek dıĢarıya atılırlar. Bunun intikamını almak için Emel Sayın‟ı kaçırarak fidye isterler. Fidye alana kadar Emel Sayın‟la daha yakınlaĢırlar, arkadaĢ olurlar. Fidyeyi aldıktan sonra onlara alıĢan Emel Sayın gitmek istemeyince iĢler iyice karıĢmaya baĢlar.

2.2.2.3. Mavi Boncuk Filminin Özeti

Baba YaĢar, YakıĢıklı, Kaymakam Cafer, ġeker Kamil, Mıstık ve Süleyman hem felekten bir gece çalmak hem de Emel Sayın‟ı dinlemek için gazinoya giderler. Yiyip, içip, eğlendikten sonra hesabı ödemek için adam baĢı 100 lira toplarlar. Ama hesap 2 bin 800 gelince napacıklarını bilemezler ve parayı ödeyemeyeceklerini söylerler. Bunun üzerine gazinodaki çalıĢanlardan dayak yemiĢ Ģekilde eve gelerek birbirlerinin yaralarını sararlar. Baba YaĢar ve diğerleri gazinonun patronuna büyük bir zarar vermek isterler. Süleyman, Emel Sayın‟ı

40

kaçıralım çok büyük zarar veririz dediğinde, Baba YaĢar‟da 100 bin isteriz, tam karĢısına gazino açar fakir fukara yer içer Ģeklinde plan yaparlar.

Gece Kaymakam Cafer‟in arabasıyla Emel Sayın‟ı kaçırmaya gittiklerinde, Emel Sayın‟ın evine girerek bayıltırlar halıya sarıp evden çıkartırlar. Arabanın üstüne yerleĢtirdikleri kadını, götürmeye çalıĢırken minibüsleri bozulur. Kamil Usta, minibüsü tamir ederek sonunda yola çıkarlar. ġehrin tam iĢlek caddesinde minibüsleri yine bozulduğundan hepsi halıyı omzuna alıp eve doğru giderler. Çatı katına çıkardıkları Emel Sayın‟ı yatağa yatırırlar. AĢağı iner inmez camı kırıp bağırmaya baĢlayan Emel Sayın‟ı hemen bağlarlar. Geç saatlere doğru oturup bir fidye mektubu yazarak, gazinonun sahibine gönderirler.

Ertesi gün hepsi kılık değiĢtirip, mektupta istenildiği gibi kırmızı karanfil takıp gazino patronunu beklerler. Gazino patronunu, karanfil takan baĢka bir adamla karıĢtırırlar. Oysaki gazino patronu mektuba inanmadığından buluĢma yerine gelmemiĢtir. Emel Sayın‟ın kaçırıldığına dair kanıt istediğinden, Emel‟in saçından keserler. Emel Sayın parayı kendisinin vereceğini bırakmalarını söylediğinde, hepsi itiraz ederek, „biz hırsız değiliz, sadece intikam almak istiyoruz‟ derler. Saçını mektuba koyup patrona göndererek, sinemada bekleyeceklerini söylerler. Sinemaya gidip patronu beklemeye baĢlarlar ama patron yanlıĢ kiĢiyle muhatap olunca dayak yiyerek hastanelik olur. Yine elleri boĢ bir Ģekilde eve geri dönerler.

Kaçıralı bir hafta olduğundan artık Emel, yalvarmaya baĢlamakta, daha fazla ne kadar tutacaklarını sorduğunda, parayı getirene kadar cevabını alır. Bunun üzerine Emel, sizler gibi değilim, böyle yerlerde yaĢayamam diyerek kıyafeti olmadığını, etrafın pis olduğunu, banyo yapmadığını yakınmaya baĢlar. Bunun üzerine hepsi bir olup kıyafet, tarak, küvet getirirler. Emel‟e daha iyi bakmak içim kümesten yumurta çalan Süleyman artık tavuk çalmaktadır. PiĢirip tavuk getirdiğinde, Emel daha ılımlı olmakta yemeğin hepsini yemektedir. Banyosunu yapıp aĢağıya inen Emel, ilk defa sofralarına oturur. Birlikte yemek yiyip, içerler. Ertesi gün Süleyman‟ın yanına gidip mutfakta yemek yaparken izler, Kamil Usta ve Kaymakam Cafer‟i minibüsün motorunu tamir ederken görür. Daha sonra Baba YaĢar‟ın yanına gider sohbet eder. Evdeki herkesle artık bir bağ kurmakta, günlük iĢlerde yardım etmeye baĢlamaktadır.

41

Her gün Süleyman ile birlikte yemek hazırlayıp Kamil Usta‟ya yazı yazmasını öğretir. Mıstık‟la evi süpürür, Kaymakam Cafer‟le sohbetler eder. YakıĢıklı, Emel‟e kendisini yakından tanıdığı için patrona artık kızmadığını söyler. Emel baĢka Ģartlar altında tanıĢmak istediğini söylediğinde, yakıĢıklı baĢka Ģartlarda bizi göremezdin bile demektedir. Emel, iyi insanlarla dolu bir dünya olduğunu fark ettiğini anlamaktadır. Ertesi gün Emel, evde temizlik yaparken Mıstık‟ın annesi eve gelir ve karĢısında Emel Sayın‟ı görünce ĢaĢırmaktadır. Ama Emel, kendisinin kaçırılmadığını Emel Sayın olmadığını ve evin gelini olduğunu söyler.

AkĢama herkes sofra baĢına oturmaktadır. Emel, süslenip yanlarına gelerek, hep birlikte yerler, içerler, eğlenirler. Emel, bak yeĢil yeĢil Ģarkısını yakıĢıklıya bakarak söylemeye baĢlar. Masada herkes Emel‟in yakıĢıklıya âĢık olduğunu anlar. Emel ertesi sabah Süleyman ve Kamil Usta‟ya bir arkadaĢı olduğunu fakir bir genci sevdiğini söyler. YakıĢıklı ise Mıstık ve Kaymakam Cafer‟e bu aĢkın baĢlamadan bittiğini dile getirir. Gece Emel‟in odasına gelen Baba YaĢar parayı aldığını artık gitme vakti geldiğini söylediğinde, Emel yarın giderim diyerek hep atlatmaya baĢlar. ÇamaĢır yıkamaya, ütü yapamaya evi süpürmeye devam eder.

Emel Sayın‟ı artık bayıltarak götürme kararı alırlar. Evinin yakınında bir ağacın altına bırakırlar. Patronu Emel‟e, Ģikâyette bulunmasını söyler ama Emel kabul etmez. Gerçekten sevgi, dürüstlük olduğuna inandığını ama hepsinin yalan olduğunu paranın daha da önemli olduğunu iyi bir ders aldığını anlatır. Evdeki herkes Emel olmadığı için üzgündür. Bir gün Baba YaĢar ve diğerleri Emel‟e parayı geri verip, onu görmeye gelirler. Emel onları görünce hem üzülür hem de para için her Ģeyi yaptıklarını hatırlayınca onlara tek kelime bile ettirmeden gönderir. Baba YaĢar, parayı gazeteye sarılı Ģekilde masanın üstünde bırakıp gider.

Bir tepede kendi emekleriyle gazinolarını açarlar. Ġlk geceyi sadece kendi kendilerine geçirmektedirler. Emel Sayın‟ın plakı çalmaya baĢladığında içeriye Emel girer. ĠĢin aslını anladığından hemen yanlarına gelmiĢtir. YakıĢıklı görür görmez Emel‟e sarılıp havaya kaldırır ve herkes sevinç içinde Emel‟in gelme mutluluğunu yaĢar.

42 2.2.2.4. Mavi Boncuk Filminin AfiĢi

Görsel 3. Mavi Boncuk Film AfiĢi

Filmde yer alan oyuncuların hepsi afiĢte yer almaktadır. AfiĢten de görüldüğü gibi tek bir kadın ve altı erkek etrafında geliĢen olaylara yer verileceği anlaĢılır. Emel Sayın‟ın üstündeki kıyafet daha Ģık daha gösteriĢlidir. Kadının zengin olduğu giydiği kıyafetten anlaĢılır. Erkek karakterlerin üstündeki kıyafetler ise orta halli bir sınıfın giydiği türdendir. Emel Sayın‟ı el üstünde tutup yüzlerindeki tebessüm ile onu önemsedikleri, sevdikleri fark edilmektedir. Emel Sayın‟ın gözlerinin renginden dolayı da filmin ismi Mavi Boncuk olarak kullanılmaktadır.

43

2.2.2.5. Mavi Boncuk Filminin Toplumsal Mesajlar Çözümlemesi Ömürlerinde ilk defa gazinoya gidip orda eğlenmeye çalıĢan alt sınıftaki bireylerin, ödeyemedikleri hesabın kabarık gelmesiyle dayak yiyerek atılmaları filmin baĢlangıcıdır. Kırılan onurlarını, gururlarını, Ģereflerinin intikamını alma yolunu düĢmektedirler. Film boyunca zengin, fakir ayrımının derin çizgisi, göz önüne serilmektedir. Bu yüzden gazinoda yapılan muameleyi sindiremediklerinden Emel Sayın‟ı kaçırma kararı alırlar.

Kundaklama, garsonları dövmeden daha masum gelir Emel Sayın‟ı kaçırmak. Fidye isteyerek, fakir fukaranın rahat Ģekilde eğlenebileceği gazino açma hayalleri kurarlar. Aldıkları paranın önemi olmadığı her Ģeyin para olmadığı vurgulanmaktadır. Alacakları fidye ile kendi çıkarlarını değil, kendileri gibi gariban insanların menfaatlerini düĢünürler. Parayla hırsları olmadığı, zaten bu gariban hallerinden mutlu oldukları fark edilir (http://www.mafm.boun.edu.tr/ ).

Kaçırdıkları Emel Sayın‟ı el üstünde tutarak, elbise hatta yıkanması için küvet bile alırlar. Her gün onun için Süleyman kümesten yumurta çalar, sırf Emel yesin diye korkmasına rağmen tavuk kesmeye bile çalıĢır.

YeĢilçam‟da zengin yoksul çatıĢmasında, zengin Emel bu sayede gerçek insanlığı öğrenmektedir. Halk arasına karıĢarak, zengin sahte hayat yerine gerçek dostluğu, sevgiyi, mutluluğu fark eder. Zengin hayatın sahte yapay bir dünya olduğu, gerçek dünyanın ise buradaki insanların yaĢantısından oluĢtuğu vurgulanır (http://www.otekisinema.com/ ).

Filmdeki 6 erkek karakterde halk arasında yoksul kesimi temsil etmektedir. Hiçbirinin doğru düzgün iĢleri yoktur ve günü birlik karınlarını doyuracak kadar para kazanırlar. Gözleri yükseklerde değildir, ellerindekiyle yetinip mutlu olan insanlar görülmektedir. Kendi ellerindeki olanaklarıyla iĢlerini halletmeye çalıĢırlar. Az parayla geçinmelerine rağmen, her akĢam aynı sofraya oturan birlikte yiyip, içip eğlenen bireyler görülmektedir. Mahalle kültürü toplumdaki alt sınıftakiler tarafından devam etmektedir. Küçük insanların mutlu, huzurlu, sevgi dolu günlük iliĢkileri yer almaktadır.

Filmin final sahnesin de Emel Sayın Mavi Boncuk gazinosuna gelerek tabuları yıkmıĢ olmaktadır. Çünkü bu gazino Ertem Eğilmez‟in kurduğu bir

44

dünyayı temsil etmektedir. Bu gazinoda sınıfsal farklılar, eĢitsizlik, hırs, güç, iktidar yoktur; burada herkes eĢit ve mutludur mesajı verilmektedir.