• Sonuç bulunamadı

VAS aktivite

5.1. Kas Sertliğ

Önceki çalışmalarda, bel ağrılı bireylerde gövde rotasyonu ve yürüyüş sırasında lomber erektör spina kasının aktivasyonunun arttığı gözlemlenmiştir (59, 60). Kasta görülen aktivasyon artışı, kasın aşırı kullanımına bağlı o bölgede beslenme yetersizliğine yol açarak kas sertliğinde artışa neden olabilmektedir. Kas kontraksiyonunun kuvvetinin ve uzunluğunun artması kasılan kasın kendi vasküleritesinde baskı oluşturarak iskemik kontraksiyona neden olur. İskemik kontraksiyon, kastaki nosiseptörleri aktive ederek fleksör refleks oluşturur (89). Ayrıca ağrı varlığında grup III ve IV afferent nosiseptörlerin aktivitesi nedeniyle gamma-kas iğciği duyarlılığı ve refleks aktivitesi bozulabilir. Gamma motor nöron stimülasyonu, kas iğciği aktivitesinde artışa neden olarak kas sertliğini artırabilir (90, 91).

Çalışmamızın hipotezlerinden biri, kronik bel ağrılı bireylerde lomber ES ve lateral abdominal kaslarının sertliğinin asemptomatik kontrol grubundan farklı olabileceği yönündeydi. Sonuçlarımızın kronik bel ağrılı bireylerde istirahat pozisyonunda ölçülen lateral abdominal (OEA, OİA, TA) ve lomber ES kas sertliğinin asemptomatik kontrol grubu ile benzer olduğunu göstermesi nedeniyle hipotezimiz doğrulanmadı.

Masaki ve ark.’nın kronik bel ağrılı bireylerde lomber bölge kas sertliğini ultrasonik SWE yöntemi ile değerlendirdikleri çalışmalarının sonuçları bizim çalışmamız ile benzerlik göstermektedir (11). Genç ve orta yaşlı 9 kronik bel ağrılı ve 23 asemptomatik sağlık çalışanının dahil edildiği bu çalışmada, kronik bel ağrılı grupta ES kas sertliğinin asemptomatik kontrol grubu ile benzer olduğunu ancak multifidus

kas sertliğinde artış olduğunu belirlemişlerdir. Lomber ES kas sertliğinde artış olmaması bu kasın uzun bir kuvvet koluna sahip olması ile açıklanmıştır. Uzun bir kuvvet koluna sahip olmasının ekstansiyon momenti açığı çıkarmak için avantaj sağladığı belirtilmiştir. Bu avantajı sayesinde kısa kuvvet koluna sahip multifidustan farklı olarak lomber ekstansiyon sırasında daha az kas aktivasyon artışına ihtiyaç duyduğu düşünülmüştür (11). Kasta aktivasyon artışının olmaması nedeniyle kasın sertliğinde de artış olmamaktadır.

Masaki ve ark. bel ağrısı olan orta yaşlı ve yaşlı kadınlarda multifidus ve ES kas sertliğinin ağrı ile ilişkisini araştırdıkları başka bir çalışmalarında da multifidus kas sertliğinin şu anki ağrı ile ilişkili olduğunu ancak ES kas sertliğinin ise ağrı ile ilişkili olmadığını belirlemişlerdir (92). Benzer şekilde çalışmamızın sonuçları da ağrı ve ES kas sertliği arasında ilişki olmadığını gösterdi. Ancak ES kasının sertliği ile özür düzeyi arasında pozitif yönde zayıf ilişki olduğu bulundu. Bu sonuç ES kasındaki sertlik artışının bel ağrısında özür artışı ile ilgili bir faktör olduğunu gösterdi. Ancak iki grup arasında ES kas sertliğinde fark olmaması değerlendirdiğimiz grupta özür oranının düşük olması ile açıklandı ve özür oranı yüksek olan gruplarda yapılacak ileriki çalışmalarda farklı sonuçlara ulaşılabileceği düşünüldü.

Bel ağrısında, lomber bölgede kas aktivasyon artışı ve kas spazmı görülmesi beklenirken abdominal bölgede ise kasların tonusunda azalma veya kas zayıflığı görülebilir. Abdominal kasların omurganın ve pelvisin stabilizasyonunda önemli rollerinin olduğu bilinmektedir (93). Önceki çalışmalarda lateral abdominal kaslarının kalınlığındaki azalmanın bel ağrısı ile ilişkili olduğu gösterilmiştir (94). Kas sertliğinin, kasın uzamasının ve aktivasyon artışının yanı sıra kasın kuvveti ile de ilişkili olduğu gösterilmiştir. Kasın kuvveti arttıkça SWE ile ölçülen sertliği de artmaktadır (95, 96). Literatürde kronik bel ağrılı bireylerde lateral abdominal kasların sertliğini değerlendiren herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.

Kronik bel ağrılı bireylerde lateral abdominal kas sertliğinin değerlendirildiği ilk çalışma olan bu çalışmada kronik bel ağrılı bireylerde lateral abdominal kas sertliğinin asemptomatik grup ile benzer olduğu ve lateral abdominal kas sertliği ile

ağrı ve özür arasında ilişki olmadığı belirlendi. Ancak OEA ve TA kas sertliği ile kinezyofobi ve depresyon arasında ilişki olduğu tespit edildi. Bu ilişkinin nedeni, kinezyofobi ve depresyon seviyesindeki artışın kasın istirahat pozisyonunda yapılan ölçümü sırasında lateral abdominal kaslarının tamamen gevşetilememesi olabileceği düşünüldü. OEA kas sertliği ile kuadriseps ve hamstring izokinetik kas kuvveti parametrelerinin hepsi pozitif yönde hafif ve orta derecede ilişkiliydi. Benzer şekilde TA kasınının sertliği arttıkça kuadriseps ve hamstring tepe torkunun vücut kütlesine oranında artış görülmekteydi. OEA kasının sertliği, gözler açık statik postüral stabilite testinin bütün skorları ile zayıf ilişkili bulunurken gözler kapalı statik postüral stabilite testinin sadece mediolataral salınımları ile zayıf ilişkili olduğu bulundu. OEA sertliği arttıkça salınımlar azalıyor, stabilite artıyordu. Bu durum OEA sertliğindeki artışın, OEA kuvveti ile ilişkili olduğu, OEA kuvvetindeki artışın alt ekstremite kuvvetinde artışa neden olarak dolaylı yoldan postüral stabiliteyi iyileştirdiği şeklinde yorumlandı. Korelesyan analilizi sonuçlarımız lateral abdominal kaslardan özellikle OEA kasının sertliğindeki artışın alt ekstremite kuvveti ve statik postüral stabilite parametreleri üzerindeki pozitif etki yarattığını göstermektedir.

İstirahat esnasında kasın sertliği, kasın intirinsik faktörleri ile ilgili bilgi vermektedir. SWE ile kasın kuvveti ile ilgili güvenilir bir bilgi elde etmek için kasın submaksimal kontraksiyonu sırasında ölçüm yapmak gerekmektedir (96). Çalışmamızda bel ağrılı grup ile asemptomatik grup arasında lateral abdominal kas sertliğinde fark bulunamayışının nedeninin sertlik ölçümünün kasın istirahat pozisyonunda yapılması olduğu düşünüldü. Planlanacak sonraki çalışmalarda kas sertliğinin hem istirahat hem de submaksimal kontraksiyon sırasında ölçülmesi aktivite ağrı şiddeti yüksek olan bel ağrılı bireylerde günlük aktiviteler sırasında kas yetmezliğinin olup olmadığını anlamak açısından da önem taşımaktadır.

Benzer Belgeler