• Sonuç bulunamadı

DEPİGMANTASYON

4.3 SEM Analizi

Chaetopelma olivaceum türünden saflaştırılan kitinin yüzey morfolojisi SEM ile görüntülenmiştir.(Şekil 4.4). Kitinin yüzeyinin iç içe geçen karmaşık liflerden olduğu ayrıca nanoporların (gözenekler) olduğuda görülmüştür.

18

Şekil 4.4. Chaetopelma olivaceum türünden izole edilen kitinin SEM ile elde edilmiş yüzey morfolojisi

G. argaeus’dan elde edilen kitin yüzeyi 1000X büyütmede pürüzsüz bir yüzey olduğu tespit edilmiştir. 5000X büyütmede lifli bir yüzey gözlenirken, 10000X ve 20000X büyütmelerinde por yapısının varlığı belirlenmiştir. Por yapısının 150 nm boyutlarında, fiber yapısının ise 15-55 nm boyutlarında olduğu tespit edilmiştir. SEM analizleri sonucunda G. argaeus’dan izole edilen kitinin kontrollü ilaç verme, filtrasyon, dental uygulamalar için yara sargıları ve tekstil gibi farklı alanlarda kullanılabileceği öngörülmektedir (Kaya vd., 2013).

Karides kitininde daha az yoğun bir yapıya sahip, fiber ve por içeren, çok düzgün bir yapı açık bir şekilde gözlenmiştir. Yengeç ve kerevit kitin yüzeyinin daha az kristal halinde ve birbirinden farklı olacak şekilde bir yapı olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca kerevitten izole kitin yüzeyinde, paralel iplik ağları oluşturan fiber yapısı mevcuttur (Isa vd., 2012).

Doğada en yaygın olarak bulunan maddelerden birisi kitindir. Kitinler yoğun miktarda kabuklu su ürünlerinde, eklem bacaklılarda, böceklerde ve örümceklerde fazlaca bulunmaktadır. Kitin ve ondan elde edilen kitosanın geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Bu nedenle kitinin önemi her geçen gün artmaktadır.

19

Bu tez Chaetopelma olivaceum’dan kitin izole edilerek kitinin fizikokimyasal yapısı FT-IR, XRD, TGA ve SEM analizleriyle ortaya konmaktadır. FT-IR spektrumundan elde edilen sonuçta kitinin yapısının alfa forma olduğu tespit edilmiştir. Termogravimetrik analizler sonucunda ise elde edilen kitinin termal kararlılığının bulunduğu, SEM analiziyle ise kitinin yüzeyinin iç içe geçen karmaşık liflerden olduğu ayrıca nanoporların (gözenekler) olduğunun tespit edilmiştir.

Daha önceki yıllarda ise daha çok kabuklu deniz hayvanları ile mantarlar üzerinde bulunan kitinin fizikokimyasal yapısı incelendiği, son dönemde kitinin öneminin artması ile farklı kitin kaynaklarına ihtiyaç duyulduğu bilinmektedir. 2017 yılında Zehra Demir tarafından örümcek türü olan Aculepeira ceropegia üzerinde bulunan kitin ile 2018 yılında Fatma Seyyar tarafından otbiçen olan Phalangium opilio üzerinde bulunan kitinlerin yapısı hakkında çalışmalar yapıldığı, her iki çalışmada kitinin yüzeyinin nanofiber ve nanoporlardan oluştuğu, termal karalılığının yüksek olduğu ve alternatif kitin kaynağı olarak önerilebileceği sonucuna ulaşılmıştır (Demir, 2017).

Yaptığımız bu çalışmada ise ilk kez bu tezde incelenen bir örümcek türü olan Zeytuni Ortadoğu Tarantulası olarak bilinen Chaetopelma olivaceum incelenmiş, kitinin α yapıda olduğu, termal kararlılığın bulunduğu, iç içe geçen karmaşık liflerden oluştuğu, üzerinde gözenekler bulunduğu tespit edilmiştir. Bu örümcek türünün kitinin fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından alternatif olabileceği düşünülmektedir.

20

5 KAYNAKLAR

Anonim, Kitin ve selüloz arasındaki farklar ve benzerlikler, http://toplubilgi.com/kitin-seluloz-arasindaki-farklar-benzerlikler/, 2019.

Aranaz, I., Mengíbar, M., Harris, R., Paños, I., Miralles, B., Acosta, N., Galed, G. and Heras, Á., "Functional characterization of chitin and chitosan", Current Chemical

Biology 3(2), 203-230, 2009.

Babaşoğlu, A., Örümcekgiller (Arachnida), Niğde Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi,

Biyoloji Bölümü, Furkan Ofset, Niğde, 1999.

Demir, Z., Aculepeira ceropegia (Walckenear, 1802) (Araneae:Araneidae) türünde kitin ve kitosan izolasyonu ve fizikokimyasal karakterizasyonu, Yüksek Lisans Tezi, Niğde

Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Niğde, s. 1-5, 2017.

Focher, B., Naggi, A., Torri, G., Cosani, A. and Terbojevich, M., "Structural differences between chitin polymorphs and their precipitates from solutions—evidence from CP-MAS 13C-NMR, FT-IR and FT-Raman spectroscopy", Carbohydrate Polymers 17(2), 97-102, 1992.

Gonil, P. and Sajomsang, W., "Applications of magnetic resonance spectroscopy to chitin from insect cuticles", International Journal of Biological Macromolecules 51(4), 514-522, 2012.

Guang, W. Y., The effect of chitosan and its derivatives on the dyeability of silk, PhD Thesis, Hong Kong Polytechnic University, Japan, s. 1-7, 2002.

Hajji, S., Younes, I., Ghorbel-Bellaaj, O., Hajji, R., Rinaudo, M., Nasri, M. and Jellouli, K., "Structural differences between chitin and chitosan extracted from three different marine sources", International Journal of Biological Macromolecules 65, 298-306, 2014.

21

Isa, M. T., Ameh, A. O., Gabriel, J. O. and Adama, K. K., "Extraction and characterization of chitin from Nigerian sources", Leonardo Electronic Journal of Practices and

Technologies 21, 73-81, 2012.

Jollès, P. and Muzzarelli, R. A. A., Chitin and Chitinases, EXS Presss, Basel, Switzerland, 1999.

Juárez-de La Rosa, B. A., Quintana, P., Ardisson, P. L., Yáñez-Limón, J. M. and Alvarado-Gil, J. J., "Effects of thermal treatments on the structure of two black coral species chitinous exoskeleton", Journal of Materials Science 47(2), 990-998, 2012.

Kaya, M., Lelešius, E., Nagrockaitė, R., Sargin, I., Arslan, G., Mol, A., Baran, T., Can, E. and Bitim, B., "Differentiations of chitin content and surface morphologies of chitins extracted from male and female grasshopper species", PloS One 10(1), e0115531, 2015a.

Kaya, M., Mulerčikas, P., Sargin, I., Kazlauskaitė, S., Baublys, V., Akyuz, B., Bulut, E. and Tubelytė, V., "Three-dimensional chitin rings from body segments of a pet diplopod species: Characterization and protein interaction studies", Materials Science and

Engineering: C 68, 716-722, 2016.

Kaya, M., Seyyar, O., Baran, T., Erdoğan, S. and Kar, M., "A physicochemical characterization of fully acetylated chitin structure isolated from two spider species: With new surface morphology", International Journal of Biological Macromolecules 65, 553-558, 2014b.

Kaya, M., Seyyar, O., Baran, T. and Turkes, T., "Bat guano as new and attractive chitin and chitosan source", Frontiers in Zoology 11, 1-10, 2014a.

Kaya, M., Tozak, K. Ö., Baran, T., Sezen, G. and Sargin, I., "Natural porous and nano fiber chitin structure from Gammarus argaeus (Gammaridae Crustacea)", EXCLI

Journal 12, 503-510, 2013.

Kurita, K., Tomita, K., Tada, T., Ishii, S., Nishimura, S. I. and Shimoda, K., "Squid chitin as a potential alternative chitin source: Deacetylation behavior and characteristic

22

properties", Journal of Polymer Science Part A: Polymer Chemistry 31(2), 485-491, 1993.

Lavall, R. L., Assis, O. B. G. and Campana-Filho, S. P., "β-Chitin from the pens of Loligo sp.: Extraction and characterization", Bioresource Technology 98(13), 2465-2472, 2007.

Locket, G. H. and Millidge, A. F., British Spiders I, The Royal Society, London, UK, 1951.

Maloney, D., Drummond, F. A. and Alford, R., Spider Predation in Agroecosystems,

Department of Biological Sciences, University of Maine, Orono, USA, 2003.

Muzzarelli, R. A. A., Natural Chelating Polymers; Alginic Acid, Chitin and Chitosan,

Pergamon Press, Oxford, UK, 1973.

No, H. K., Meyers, S. P. and Lee, K. S., "Isolation and characterization of chitin from crawfish shell waste", Journal of Agricultural and Food Chemistry 37(3), 575-579, 1989.

Platnick, N. I., The world spider catalog, version 14.0, https://wsc.nmbe.ch/, 2017.

Rinaudo, M., "Chitin and chitosan: properties and applications", Progress in Polymer

Science 31(7), 603-632, 2006.

Seyyar, F., Phalangium opilio Linnaeus, 1758 (Opiliones) türünden kitin eldesi ve karakterizasyonu, Yüksek Lisans Tezi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen

Bilimleri Enstitüsü, Niğde, s. 2-8, 2018.

Shahidi, F., Arachchi, J. K. V. and Jeon, Y.-J., "Food applications of chitin and chitosans", Trends in Food Science & Technology 10(2), 37-51, 1999.

Shushizadeh, M. R., Pour, E. M., Zare, A. and Lashkari, Z., "Persian gulf β-chitin extraction from Sepia pharaonis sp. cuttlebone and preparation of its derivatives",

23

Simpson, B., Gagne, N. and Simpson, M., Bioprocessing of Chitin and Chitosan, In: Fisheries Processing: Biotechnological Applications, Chapman and Hall Press, London, UK, 1994.

Synowiecki, J. and Al-Khateeb, N. A., "Production, properties, and some new applications of chitin and its derivatives", Critical Reviews in Food Science and

Nutrition 43(2), 145-171, 2003.

Tsaneva, D., Petkova, Z., Petkova, N., Stoyanova, M., Stoyanova, A. and Denev, P., "Isolation and characterization of chitin and biologically active substances from Honeybee (Apis mellifera)", Journal of Pharmaceutical Sciences and Research 10(4), 884-888, 2018.

Zhang, M., Haga, A., Sekiguchi, H. and Hirano, S., "Structure of insect chitin isolated from beetle larva cuticle and silkworm (Bombyx mori) pupa exuvia", International

24

6 ÖZ GEÇMİŞ

Hüseyin YÜRTMEN, 15.12.1986 yılında Niğde’de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Niğde ilinde tamamladı. 2009 yılında girmeye hak kazandığı Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden 2013 yılının Haziran ayında mezun oldu. 2013 yılının Eylül ayında başladığı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalında yüksek lisans öğrenimine devam etmektedir. Evli ve bir çocuk babasıdır.

25

7 TEZDEN ÜRETİLEN ÇALIŞMALAR

Bu tez çalışmasından, 1 (bir) adet SCI makale ve 1 (bir) adet uluslararası bildiri üretilmiştir. Bu üretilen çalışmalar aşağıda sunulmuştur.

Kaya, M., Baublys, V., Sargin, I., Šatkauskiene, I., Paulauskas, A., Akyuz, B., Bulut, E., Tubelyte, V., Baran, T., Seyyar, O., Kabalak, M. and Yurtmen, H., “How taxonomic relations affect the physicochemical properties of chitin”, Food Biophysics, 11(1), 10-19, 2016.

Yürtmen, H ve Seyyar, O., “Chaetopelma olivaceum (C.L. Koch 1841) (Araneae: Theraphosidae) Türünün Kitin Yapısının Karakterizasyonu”, International Turkic

World Congress on Science and Engineering, 17-18 June 2019, Niğde, Turkey. (Sözlü

Benzer Belgeler