• Sonuç bulunamadı

Sektör Açıklamaları - Perakande - Ticaret 55

2021’e kısa bir bakış: Şirket 2021 yıl sonu rakamlarında satış büyümesi, favök marjı ve capex hedeflerini aşmış ve son çeyrekte Rekabet Kurumu'nun vermiş olduğu TL718mn tutarındaki cezanın provizyona rağmen konsensus net kar tahminini %94 aşarak güçlü bir net kar açıklamıştı. Beklentileri aşan faaliyet karlılığının güçlü 2022 öngörüleriyle destekleneceğini ve şirketin bu yıl da güçlü sonuçlar elde edeceğini öngörüyoruz.

Dijitalleşmenin katkısı ile güçlenen büyüme: BİM her zaman kaynakların etkin kullanımına ve verimliliğe önem veren bir şirket oldu ve bu vurgusunu dijitalleşme kanalında da sürdürmeye kararlı. Bu nedenle şirket, online büyüme stratejisini BİM'de gıda dışı ürünlere yönelik artan talebi karşılamak için e-ticareti kullanmak ve orta/yüksek gelirli müşterilerin online market taleplerini FİLE Mobil üzerinden maliyet disiplinini kaybetmeden karşılamak olarak özetliyor.

Güçlü 2022 beklentileri: Enflasyonu satış fiyatlarına yansıtabilen şirket bu süreçten görece olumlu etkilense de, tedarik sürecinde yaşanabilecek aksaklıklara karşın tedbir olarak elinde nakit bulundurduğunu, tedarikte sıkıntı yaşanabilecek ürünlere yatırımların yapılacağını ve kendi markalı ürünlerinde kalite iyileştirmesine devam edeceğini belirtmiştir. Artan enflasyon ve döviz kurlarındaki oynaklık, 2022'de operasyonel marjları baskılayabilir. Ancak, bu yıl için net satış beklentimiz 117.5 milyar TL’nin, yönetimin ciro büyüme öngörüsü üst bandını (% 55) aşsa da, artan mağaza açılışları ve güçlü benzer mağaza büyümesi ile sağlanabileceğini düşünüyoruz. Şirket mağaza açılışı ile ilgili spesifik bir rakam belirtmemiş olsa da yatırım harcaması beklentisini 2021 yılı gerçekleşen oranı ile aynı (2021 yıl sonu için 3.2% ve 1124 yeni mağaza açılışı) tuttuğundan mağaza açılış hızının benzer şekilde devam edeceğini düşünüyoruz. Ayrıca tahminlerimiz, FAVÖK marjının şirketin 2022 beklentisinin üst sınırına yakın %8,8 olarak gerçekleşeceğini gösteriyor.

2023 2022 2023 2022 2023 2022 2023 2022 2023 2022 2023

Hisse Fiyat ₺ 1A TL Perf. 1A Rel. Perf. ADV 3A HAO% Yabancı 5Y Ort.Tem.V. 5Y Ort.Dağ.% Tem.V F/K

Piy. Değ.₺ Hedef Fiy.₺ Önceki HF Get.Pot.%

Aktif

Tarihsel çarpanlarına yüksek iskonto ile işlem görüyor: Koruduğumuz hedef değerimiz 112TL’ye %31 getiri potansiyeline işaret eden hisse için AL tavsiyemizi yineliyoruz. Hisse 5.5x2022T FD/FAVÖK ve 10.2 2022T F/K ile son 3 yıllık ortalamalarına %50’ye yakın iskonto ile işlem görüyor. Cazip çarpanlar ile işlem gören hisseyi en çok önerilenler listemizde tutmaya devam ediyoruz. Devam eden pay geri alımları, piyasada olumlu sinyal etkisi vererek aşağı yönlü riskleri sınırlayabileceği için hisse performansını etkileyecek ana katalizördür. Rekabet Kurumu’nun perakende sektörüne yönelik başlatmış olduğu ikinci soruşturmanın da ceza ile sonuçlanması, mağaza açılışlarına getirilebilecek olası sınırlamalar ve beklentimizin altında kar marjları tahminlerimiz ve değerlememiz için en önemli risk faktörleridir.

Sektör Açıklamaları - Perakande - Ticaret

56

Migros (MGROS.IS)

Dijitalleşmedeki yatırımları sayesinde rakiplerinden ayrışıyor: Türkiye'nin tüm şehirlerinde online hizmet veren şirket (Migros sanal market), 2022 yılında diğer dijital ağlarını (Migros hemen, Macroonline, Tazedirekt) da olabildiğince genişletmeyi hedefliyor. Aynı zamanda, şirket kendi dijital platformlarının yanısıra Trendyol.com ve Hepsiburada gibi popüler alışveriş siteleri ile ulaşılabilirliğini en üst seviyeye çıkarıyor. Yapay zeka ve algoritmalar yardımı ile görüntü işleme ile raflara ürün yerleştirme, tekrar eden işlemlerin otomasyonu ve ürün toplamada yarı-otomatik sistemlerin mağazalara ve depolara entegre edilmesi ilerleyen dönemde verimliliği ve büyümeyi destekleyici unsurlar olarak ön plana çıkıyor.

Öngörülerin üzerinde bir ciro büyümesi, öte yandan geçen yıla göre daralan bir FAVÖK marjı bekliyoruz: Yüksek enflasyon, temel tüketim maddelerine yönelik talebin inelastik olması ve online satış kanalının hızlı büyümeye devam etmesi sayesinde, 2022 tahminlerimizde şirketin net satış tahmininin üst bandı olan %45'lik ciro büyümesi oranını aşacağını düşünüyoruz (İş Yatırım Tahmini:

%52). Şirketin online satışlarının artan payının getirmiş olduğu giderler ve artan personel maliyetleri FAVÖK marjını baskılarken, tedarik zinciri ve verimliliğini artırma amaçlı yatırımlar, genişleyen ürün portföyünün ve rekabetçi fiyat politikası ile artan mağaza trafiğinin etkiyi azaltacağını ve şirketin FAVÖK marjında da beklentisinin alt bandı olan %8 oranını tutturacağına inanıyoruz. Son olarak Migros 2021 yılında 300 yani mağaza açılışı ve 800 mn TL yatırım harcaması yapmayı hedeflemişti. Yıl sonu rakamlarında şirketin 307 yeni mağaza açılışı ve 969 mn TL yatırım harcaması ile hedeflerini aşmış olduğunu gördük. Bunun 2022 yılında da devam edeceğini ve şirketin 200 mağaza açılışı ve 1.2 milyar TL'lik yatırım harcaması hedefine yaklaşacağını düşünüyoruz.

AL tavsiyemizi yineliyoruz: Değişmeyen hedef değerimiz 70.23 TL’ye %49 getiri potansiyeli sunan hisse için AL tavsiyemizi yineliyoruz. Hisse 2.6x 2022T FD/FAVÖK ile son 3 yıllık ortalamaya kıyasla sırasıyla %80’ yakın oranda iskonto ile işlem görüyor.

Borçluluğun azalması ve online kanalların büyümeye güçlü katkısı hisse performansını etkileyecek ana katalizörler iken, büyümeyi kısıtlayıcı düzenlemeler ve cezalar değerlememize ve tahminlerimize yönelik önemli risklerdir.

Sektör Açıklamaları - Perakande - Ticaret

57

Bizim Toptan (BIZIM.IS)

Türkiye’nin en yaygın Cash & Carry toptancısı: Mağaza sayısı ve coğrafi yaygınlık bakımından Türkiye’nin 1 numaralı Cash & Carry toptancısı Bizim Toptan, 4Ç21’de açıkladığı güçlü finansal sonuçlar ile 2021 yılını oldukça başarılı bir şekilde kapatmış oldu. Gelirler, güçlü SEÇ satışları (franchising operasyonları), artan perakende müşteri tabanı, okulların bu yıl yeniden açılması ile okul kantinlerine yapılan satışların artması ve kısıtlamaların gevşetilmesinin HoReCa segmentine katkısı sayesinde, yıllık bazda %51.6'lık güçlü bir büyüme ile 2.24 Milyar TL'ye ulaştı. . FAVÖK 4Ç21 için yıllık bazda oldukça kuvvetli %86.8 büyüme ile 151.6 Milyon TL'ye ve 2021 yıl sonu içinse %51.2’lik büyüme ile 401 Milyon TL’ye ulaştı. Bizim Toptan, 4Ç21 döneminde güçlü ciro büyümesi, iyileşen marjlar ve 15 Milyon TL’lik vergi geliri sayesinde piyasa beklentisinin iki katının üzerinde, 60.9 Milyon TL net kar açıkladı.

Güçlü 2022 öngörüleri: Şirket yönetimi, 2022 yılında %50(+-%5) ciro büyümesi ve %5-6 FAVÖK büyümesi öngörüyor. Ayrıca şirket franchise operasyonlarının (SEÇ) mağaza sayısını 1726’dan 2350’ye yükseltmeyi ve buradan sağladığı gelirlerin de 2.3 Milyar TL’ye ulaştırmayı hedefliyor. 2022 tahminlerimizde, şirketin %51’lik ciro büyümesi ile beklentilerin üst bandına yaklaşacağını ve %5.8 FAVÖK marjı elde edeceğini tahmin ediyoruz. Ayrıca, şirketin franchise operasyonlarının mağaza sayısının 2350’ye yükselebileceğini ve buradan sağlanan gelirin de 2.29 Milyar TL olarak gerçekleşeceğini öngörüyoruz.

Tavsiyemizi AL’a yükseltiyoruz: Beklentileri aşan 4Ç21 sonuçları ve güçlü 2022 öngörülerinin ardından Bizim Toptan için hedef fiyatımızı 20.6TL’ye yükseltiyoruz. Güncel hedef değerimiz %30 artış potansiyeline işaret ettiğinden, hisse için tavsiyemizi TUT’tan AL’a yükseltiyoruz.

Sektör Açıklamaları - Perakande - Ticaret

58

Benzer Belgeler