• Sonuç bulunamadı

(1) Tüketici ürünü; hizmet sektöründe kullanýlanlar dâhil olmak üzere tüketicilerin kullanmasý için tasarlanan veya makul koþullarda tüketiciler tarafýndan kullanýlmasý öngörülen, gerek

ticari faaliyetler sonucunda gerekse baþka yollarla tedarik edilen veya kullanýlabilir hale getirilen yeni, kullanýlmýþ veya ýslah edilmiþ her türlü üründür.

(2) Üretici veya daðýtýcýnýn, tüketiciye açýkça bilgi vermesi kaydýyla antika olan veya kullanýlmadan önce tamir veya ýslah edilmesi gereken ikinci el ürünler birinci fýkra kapsamýnda deðerlendirilmez.

(3) Tüketici ürünleri ile tüketiciye sunulan hizmetler; can ve mal güvenliðine ve çevreye zarar vermemeli, uygulanmasý zorunlu her türlü idari ve teknik düzenlemeye uygun olmalýdýr.

(4) Bakanlýk sorumlu olduðu tüketici ürünlerinin piyasa gözetimi ve denetimini Ürünlere Ýliþkin Teknik Mevzuatýn Hazýrlanmasý ve Uygulanmasýna Dair Kanun hükümlerine göre yerine getirmekle görevlidir.

Ceza hükümleri

MADDE 77- (1) Bu Kanunun 4 üncü, 6 ncý, 7 nci, 18 inci, 19 uncu, 20 nci, 21 inci, 23 üncü, 26 ncý, 30 uncu, 33 üncü, 35 inci, 48 inci, 49 uncu, 51 inci, 52 nci, 54 üncü ve 57 nci maddelerinde belirtilen yükümlülüklere aykýrý hareket edenler hakkýnda aykýrýlýðý tespit edilen her bir iþlem veya sözleþme için iki yüz Türk Lirasý idari para cezasý uygulanýr.

(2) Bu Kanunun 5 inci maddesi uyarýnca belirlenen haksýz þartlarýn tüketici sözleþmelerinde kullanýlmasý durumunda, Bakanlýkça verilecek süre içerisinde bu haksýz þartýn sözleþme metninden çýkarýlmamasý halinde, aykýrýlýðýn tespit edildiði her bir sözleþme için iki yüz Türk Lirasý idari para cezasý uygulanýr.

(3) Bu Kanunun 24 üncü, 25 inci, 27 nci, 28 inci, 29 uncu, 34 üncü, 36 ncý, 37 nci, 38 inci, 39 uncu, 41 inci, 43 üncü, 45 inci, 46 ncý maddeleri ile 31 inci maddesinin birinci, ikinci ve dördüncü, 40 ýncý maddesinin ikinci, 47 nci maddesinin üçüncü, dördüncü, beþinci, yedinci ve 50 nci maddesinin dördüncü, beþinci, altýncý, yedinci, dokuzuncu ve on birinci fýkralarýnda belirtilen yükümlülüklere aykýrý hareket edenler hakkýnda aykýrýlýðý tespit edilen her bir iþlem veya sözleþme için bin Türk Lirasý idari para cezasý uygulanýr.

(4) Bu Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen yükümlülüklere aykýrý hareket edenler hakkýnda teslim edilmeyen her konut için yirmi bin Türk Lirasý, 50 nci maddesinin onuncu fýkrasýna aykýrý hareket edenler hakkýnda aykýrýlýðý tespit edilen her bir iþlem veya sözleþme için bin Türk Lirasý idari para cezasý uygulanýr.

(5) Bu Kanunun 40 ýncý maddesinin üçüncü fýkrasý ile 47 nci ve 50 nci maddelerinin ikinci fýkralarýnda belirtilen yükümlülüklere aykýrý hareket edenler hakkýnda yüz bin Türk Lirasý idari para cezasý uygulanýr.

(6) Bu Kanunun 55 inci ve 56 ncý maddelerinde belirtilen yükümlülüklere aykýrý hareket eden üretici ve ithalatçý hakkýnda piyasaya arz edilen; satýcý hakkýnda tüketiciye satýþý yapýlan her bir mal için iki yüz Türk Lirasý idari para cezasý uygulanýr.

(7) Bu Kanunun 60 ýncý maddesinde belirtilen hususlara aykýrý olarak ödül verenler hakkýnda yüz bin Türk Lirasý idari para cezasý uygulanýr.

(8) Bu Kanunun 31 inci maddesinin üçüncü fýkrasýnda, 42 nci maddesinde ve 50 inci maddesinin sekizinci fýkrasýnda belirtilen yükümlülüklere aykýrý hareket edenlere bu aykýrýlýðýn giderilmesi için bir ay süre verilir. Bu süre sonunda aykýrýlýðýn giderilmemesi halinde 31 inci maddenin üçüncü fýkrasýna aykýrý hareket eden kart çýkaran kuruluþlara beþ milyon Türk Lirasý, 42 nci maddeye ve 50 nci maddenin sekizinci fýkrasýna aykýrý hareket edenler hakkýnda beþ yüz bin Türk Lirasý idari para cezasý uygulanýr.

(9) Bu Kanunun 53 üncü maddesinde belirtilen yükümlülüklere aykýrý hareket eden süreli yayýn kuruluþlarý hakkýnda beþ bin Türk Lirasý; aykýrýlýk ülke genelinde daðýtýmý yapýlan süreli yayýn ile gerçekleþtirilmiþ ise yüz bin Türk Lirasý idari para cezasý uygulanýr. Süreli yayýn kuruluþu, kampanyayý ve kampanyaya iliþkin her türlü reklam ve ilâný da durdurur. Aykýrýlýðýn devamý halinde, reklam ve ilânýn durdurma zorunluluðunun doðduðu tarihten itibaren her sayý/gün için on bin Türk Lirasý idari para cezasý uygulanýr.

(10) Bu Kanunun 58 inci maddesine aykýrý davranan üretici ve ithalatçýlar hakkýnda, satýþ sonrasý hizmet yeterlilik belgesinin alýnmamasý durumunda yüz bin Türk Lirasý; kurulmayan her bir servis istasyonu için on bin Türk Lirasý; servis istasyonlarýnda tespit edilen eksiklik ve aykýrýlýklarla ilgili olarak her bir servis istasyonu için bin Türk Lirasý idari para cezasý uygulanýr.

(11) Bu Kanunun 59 uncu maddesinin ikinci fýkrasýnda belirtilen yükümlülüklere aykýrý hareket eden radyo ve televizyonlar hakkýnda on bin Türk Lirasý idari para cezasý uygulanýr.

(12) Bu Kanunun 61 inci maddesinde belirtilen yükümlülüklere aykýrý hareket eden reklam verenler, reklam ajanslarý ve mecra kuruluþlarý hakkýnda durdurma veya ayný yöntemle düzeltme veya idari para cezasý ve gerekli görülen hallerde de üç aya kadar tedbiren durdurma cezasý uygulanýr.

Reklam Kurulu, ihlâlin niteliðine göre bu cezalarý birlikte veya ayrý ayrý verebilir. Aykýrýlýk;

a) Yerel düzeyde yayýn yapan televizyon kanalý aracýlýðý ile gerçekleþmiþ ise on bin Türk Lirasý, b) Ülke genelinde yayýn yapan televizyon kanalý aracýlýðý ile gerçekleþmiþ ise iki yüz bin Türk Lirasý,

c) Süreli yayýnlar aracýlýðýyla gerçekleþmiþ ise (a) ve (b) bentlerinde belirtilen cezalarýn yarýsý, ç) Yerel düzeyde yayýn yapan radyo kanalý aracýlýðý ile gerçekleþmiþ ise beþ bin Türk Lirasý, d) Ülke genelinde yayýn yapan radyo kanalý aracýlýðý ile gerçekleþmiþ ise elli bin Türk Lirasý, e) Ýnternet aracýlýðý ile gerçekleþmiþ ise elli bin Türk Lirasý,

f) Kýsa mesaj aracýlýðý ile gerçekleþmiþ ise yirmi beþ bin Türk Lirasý, g) Diðer mecralar aracýlýðý ile gerçekleþmiþ ise beþ bin Türk Lirasý,

idari para cezasý verilir. Reklam Kurulu, idari iþleme konu ihlâlin bir yýl içerisinde tekrar edilmesi halinde yukarýda belirtilen idari para cezalarýný on katýna kadar uygulayabilir.

(13) Bu Kanunun 62 nci maddesinde belirtilen yükümlülüklere aykýrý hareket edenler hakkýnda haksýz ticari uygulamanýn üç aya kadar tedbiren durdurulmasý veya durdurulmasý yaptýrýmý veya beþ bin Türk Lirasý idari para cezasý uygulanýr. Kurul, ihlâlin niteliðine göre bu cezalarý birlikte veya ayrý ayrý verebilir. Ýdari para cezasý, aykýrýlýk ülke genelinde gerçekleþmiþ ise elli bin Türk Lirasý olarak uygulanýr. Aykýrýlýðýn reklam yoluyla gerçekleþtirildiðinin tespiti halinde bu maddenin on ikinci fýkra hükümleri uygulanýr.

(14) Bu Kanunun 74 üncü maddesinde belirtilen yükümlülüklere aykýrý hareket eden üretici veya ithalatçýlar hakkýnda yüz bin Türk Lirasý; 79 uncu maddesinin birinci fýkrasýnda belirtilen yükümlülüklere aykýrý hareket edenler hakkýnda beþ bin Türk Lirasý idari para cezasý uygulanýr.

(15) Bu Kanun uyarýnca Bakanlýk müfettiþleri, gümrük ve ticaret denetmenleri veya Bakanlýkça görevlendirilecek personel tarafýndan yapýlan denetim ve gözetim görevlerinin yerine getirilmesini engelleyen kiþi, bir yýldan üç yýla kadar hapis cezasý ile cezalandýrýlýr. Bu Kanunun 75 inci maddesinin ikinci fýkrasýnda belirtilen yükümlülüklere aykýrý hareket edenler hakkýnda yedi gün içinde bilgi ve belgelerin doðru olarak verilmesi veya yerinde inceleme imkânýnýn saðlanmasý ihtar edilir. Ýhtara raðmen aykýrýlýðýn devamý halinde bu kiþiler üç aydan bir yýla kadar hapis ve bin beþ yüz güne kadar adli para cezasý ile cezalandýrýlýr.

(16) Bu Kanunun 76 ncý maddesinin üçüncü fýkrasýnda belirtilen yükümlülüklere aykýrý hizmet saðlayan saðlayýcýlar hakkýnda her bir iþlem için iki yüz Türk Lirasý idari para cezasý uygulanýr.

(17) Yukarýda belirtilenlerin dýþýnda kalan ancak bu Kanunun getirdiði yükümlülükler ile Bakanlýkça yönetmelik veya tebliðle belirlenen tedbirlere uymayanlar hakkýnda bin Türk Lirasýndan elli bin Türk Lirasýna kadar idari para cezasý verilir.

(18) Bu maddenin sekizinci, dokuzuncu, on ikinci ve on üçüncü fýkralarýndaki idari para cezalarý hariç olmak üzere, aykýrýlýðýn tespit edildiði tarih itibarýyla bir takvim yýlýnda uygulanan toplam idari para cezasý tutarýnýn yirmi beþ bin Türk Lirasýný aþtýðý durumlarda, bu miktardan az olmamak ve yüz milyon Türk Lirasýný geçmemek üzere toplam idari para cezasý tutarý;

a) Cezaya muhatap gerçek ya da tüzel kiþinin, aykýrýlýðýn tespitinden bir önceki mali yýl sonunda oluþan yýllýk gayri safi gelirlerinin yüzde beþini aþamaz. Bir önceki yýl gayri safi gelirinin oluþmamasý halinde, tespit tarihi itibarýyla oluþan gayri safi geliri dikkate alýnýr. Gayri safi gelirlerinin bildirilmediði veya yanlýþ bildirildiði durumlarda bu bent hükmü uygulanmaz.

b) Bankalar, tüketici kredisi veren finansal kuruluþlar ve kart çýkaran kuruluþlar için, kamuya açýklanan en son finansal tablolarda yayýnlanan öz kaynaðýnýn binde beþini aþamaz.

(19) Bu Kanuna göre idari yaptýrým uygulanmasý, diðer kanunlar gereði yapýlacak iþlemleri engellemez. Bakanlýk, bu maddenin uygulanmasýnda oluþacak tereddütleri gidermeye yetkilidir.

Cezalarda yetki ve itiraz

MADDE 78- (1) Bu Kanunun 77 nci maddesinin ikinci, yedinci, dokuzuncu ve on birinci fýkralarýndaki idari yaptýrýmlar Bakanlýk tarafýndan verilir; on ikinci ve on üçüncü fýkralarý uyarýnca Reklam Kurulu tarafýndan karar verilen idari yaptýrýmlar Bakanlýk tarafýndan uygulanýr. Diðer fýkralarýndaki idari yaptýrýmlar ise yaptýrým uygulananýn merkezinin bulunduðu valilik tarafýndan verilir.

(2) Bu Kanun hükümlerine göre verilen idari yaptýrým kararlarýna karþý 6/1/1982 tarihli ve 2577 sayýlý Ýdari Yargýlama Usulü Kanunu hükümlerine göre idari yargý yoluna baþvurulabilir. Ancak, idare mahkemesinde dava, iþlemin tebliðini izleyen günden itibaren otuz gün içinde açýlýr. Ýdare mahkemesinde iptal davasý açýlmýþ olmasý, kararýn yerine getirilmesini durdurmaz.

(3) Bu Kanuna göre verilen idari para cezalarýnýn, tebliðinden itibaren bir ay içerisinde ödenmesi zorunludur.

DOKUZUNCU KISIM