• Sonuç bulunamadı

Schiff Bazlarının Sentezi ve Mekanizması

1. GENEL BİLGİLER

1.4. Schiff Bazları ve Özellikleri

1.4.7. Schiff Bazlarının Sentezi ve Mekanizması

Schiff bazları primer amin grubu içeren bileşiklere aromatik veya alifatik aldehit bileşiklerinin katılarak su ayrılması sonucu elde edilebilir. Örneğin aminotioller, o-aminofenoller, α-amino asitler ve amino alkollere asetofenon veya benzaldehit ve benzerlerinin katılması ile elde edilebilir.

Salisilaldehitin stokiometrik orandan biraz fazla alınan herhangi bir alifatik primer aminle alkollü veya sulu alkollü ortamda az miktardaki sodyum hidroksit veya sodyum asetat varlığında geçiş metalleri ile geri soğutucu altında ısıtılması ile N-alkil salisil aldiminlerin metal kompleksleri ilk kez Schiff tarafından elde edilmiştir (Schiff, 1869).

Şekil 38. Schiff tarafından sentezlenen Schiff bazı

İmin oluşumu çok düşük ve çok yüksek pH’da yavaştır ve genel olarak pH 4 ve 5 arasında en hızlı gerçekleşir. Protonlanmış alkolün bir su molekülü kaybederek iminyum haline geldiği basamak pH’ın önemli olduğu basamaktır. Asit alkol grubunu protonlayarak, zayıf bir ayrılan grubu (-OH) iyi bir ayrılan gruba (OH+2) çevirir. Eğer hidronyum iyonu derişimi çok yüksekse tepkime daha yavaş ilerler, çünkü aminin kendisi önemli oranda protanlanır ve bu da ilk basamakta gerekli nükleofil derişimini azaltacak bir etkendir. Hidronyum iyonu derişimi çok az ise, tepkime yine yavaşlar, çünkü protonlanmış aminoalkol derişimi azalır. pH=4 ve pH=5 arasındaki bir pH en uygun olanıdır (Uyar, 1998).

H O

+

H2N CH3 C N H CH3 H+ Benzen, -H2O

Şekil 39. Schiff bazlarının sentezi

Karbonil bileşikleriyle primer aminlerin reaksiyonundan elde edilen Schiff bazlarının oluşumunun mekanizması iki basamaklıdır. Birinci basamakta, primer aminle karbonil grubunun kondensasyonundan bir karbinolamin ara bileşiği meydana gelir. İkinci basamakta ise bu karbinolamin ara bileşiğinin dehidratasyonu sonucunda Schiff bazı oluşur.

1. Basamak: Katılma

2. Basamak: Ayrılma

Şekil 40. Schiff bazlarının oluşum mekanizmaları

Amonyak, aminler ve diğer benzer bileşikler azot atomunda ortaklanmamış elektron içerirler ve karbonil karbonuna karşı nükleofil olarak davranırlar. Reaksiyonda ilk oluşan dörtyüzlü katılma ürünü bir yan asetale benzer, ancak oksijenlerden birisinin yerine NH gelmiştir. İminler oksijen yerine -NR grubunun geçtiği karbonil bileşiklerine benzerler. Bunlar bazı biyokimyasal tepkimelerde, özellikle pek çok enzimde bulunan amino grubuna karbonil bileşiklerinin bağlanmasında önemli ara ürünleridirler.

ve kısmen sulu çözeltilerde büyük ölçüde hidrolize kaymaya yatkındır.

Kondensasyonlar genellikle suyun azeotrop teşkili ile destilasyon yoluyla ortamdan uzaklaştırılabildiği çözücülerde yapılır. α-pozisyonunda bir sübstitüent taşımayan aldehitler çoğu zaman aminlerle başarılı kondensayon yapamazlar. Çünkü bu durumlarda başlangıçta oluşmuş iminler daha sonra dimerizasyon veya polimerizasyon reaksiyonlarında dönüşebilirler. Tersiyer alkil guruplarına sahip aminlerle alifatik aldehitler başarılı kondensasyona uğrarlar. α- Pozisyonunda dallanmış bulunan alifatik aldehitler aminlerle iyi bir verimle kondense olurlar. Tersiyer alifatik aldehitler oda sıcaklığında hemen hemen kantitatif miktarlarda imin verirler. Aromatik aldehitler, reaksiyonla teşekkül eden suyun çoğu kez uzaklaştırılması gerekmeksizin kondensasyon yapılabilir.

İmin vermek hususunda ketonlar aldehitlerden daha az reaktiftirler. Asit katalizi kullanarak yüksek reaksiyon sıcaklığında ve çok uzun reaksiyon süresinde teşekkül eden suyun uzaklaştırılmasıyla, iyi verimle Schiff bazları elde edilebilir. Ketonların daha az reaktif oluşları, aldehitlere nazaran sterik bakımdan engelli bir yapıda olmasıyla açıklanabilir. İminlerin hidroliz ve kondensasyon hızlarına asidin etkisinden, mekanizma hakkında çok sayıda ipucu çıkarılmıştır. Genel olarak kondensasyon, hidroliz ve aldol kondensasyonundan sakınmak için orta bazik çözeltilerde (katalizsiz) pH’dan bağımsız bir reaksiyon gösterir. Nötral ve asidik çözeltilerde ise asit katalizli bir reaksiyon gösterir. Orta derecede asidik çözeltilerde hem hidroliz hem de kondensasyon hızı asiditenin artmasıyla artar. İminlerin teşekkülünde kuvvetli asitlerden kaçınılmalıdır. Çünkü zayıf asitlerle iyi sonuçlar alınabilmektedir (Moffet ve Hoehn, 1947; Grewe vd., 1953).

Aromatik aldehitler ve ketonlar oldukça kararlı azometin bağı oluşturabilirler. Azometinler anti izomerleri halinde oluşurlar. Ancak bu izomerler arasındaki enerji farklarının çok düşük olması, bunların izolasyonunu hemen hemen imkânsız kılar.

Azometin bileşiklerinin hidrolize karşı dayanıklılıklarında sterik etkilerin rolü vardır. Aromatik ketonlardan Schiff bazları elde edebilmek için yüksek sıcaklık, uzun reaksiyon süresi ve katalizör gereklidir. Ayrıca reaksiyonun suyunun uzaklaştırılması ve uygun çözücü seçimi problemleri ortaya çıkar. Katalizör olarak asidik katalizör kullanılır. Ancak asidik ortamda aldolize olmayan alhedit ve ketonlar kuvvetli asidik ortamda aminlerle kondenzasyon yapabilirler. Ultraviyole irradrasyonunda aldehitlerden Shiff

bazları eldesinde katalizör görevi gördüğü anlaşılmıştır. Bu etki; ultraviyole ışığın eser miktardaki aldehiti, karboksilli aside yükseltgemesinden kaynaklanmaktadır (Öztürk, 1998).

Schiff bazlarının oluşumunda reaksiyon şartlarının etkisi kadar, kullanılan aldehit oranların da önemli olduğu anlaşılmıştır. Örneğin o-nitroanilin aşırı benzaldehitle ısıtılırsa Schiff bazı meydana gelir. Aynı reaksiyon o-nitroanilinin aşırısı ile yapıldığında Schiff bazı oluşmaz (Öztürk, 1998).

Şekil 41. Schiff bazı oluşumunda aldehit miktarının ürüne etkisi

α-Diketonlardan Schiff bazlarının elde edilmesi ise amin bileşiğinin yapısına, bunlardaki fonksiyonel guruplara ve sterik etkilere de bağlı olduğundan çok daha karışık olur.

Bıçak doktora tezi çalışmasında bir α-diketon olan asenaftakinon’un metanollü çözeltisinde o-amino fenolle doğrudan reaksiyona sokulduğunda karbonil guruplarından sadece birinin o-amino fenolle azometin bağı oluşturduğunu, aynı reaksiyon Co2+ ve UO22+

iyonları varlığında gerçekleştirildiğinde ise, metal iyonlarının yönlendirici etkisi nedeniyle, asenaftakinonda ki her iki karbonil grubunun azometin bağına dönüştüğü belirtmiştir (Bıçak, 1980).

C O

+

OH O H2 -C O O H C C O O

+

NH2 OH O H2 -Co(III) Co N C C O O N

Şekil 42. α -diketon olan asenaftakinon’un o-amino fenolle değişik şartlarda vermiş olduğu Schiff bazları

Aromatik aldehitlerin aromatik aminlerle kondenzasyonunda, aldehitin para pozisyonunda elektron çekici bir sübstitüentin bulunması reaksiyon hızının arttığı, aminde bulunması halinde ise reaksiyon hızının azaldığı anlaşılmıştır (Pratt ve Kamiet, 1961).

Ketonlardan özellikle aromatik ketonlardan Schiff bazı elde edebilmek için, yüksek sıcaklık, uzun reaksiyon süresi ve katalizör gereklidir (Cotrell, 1959; Taylor ve Fletcher, 1961). Ultraviyole ışığının da aldehitlerden schiff bazı sentezinde katalizör görevi gördüğü anlaşılmıştır (Reddeilen, 1910).

α-karbonunda oksim ihtiva eden ketonlar ile primer aminler ve diaminlerin reaksiyonu sonucu oluşan imino-oksim türevleri sentezlenmiş ve bunların bazı geçiş metal komplekslerinin yapıları aydınlatılmıştır (Sing ve Chakravorty, 1980, Data ve Chakravorty, 1983).

1.4.7.1. Aldehit ve Ketonların Primer Aminlerle Reaksiyonundan

Schiff bazlarının eldesinde en yaygın kullanılan metod, alifatik ya da aromatik aldehit veya ketonların alifatik ya da aromatik primer aminlerle reaksiyonudur. Bu reaksiyon çeşitli koşullarda örneğin; gaz halindeki primer amini katı keton eriği üzerinden geçirerek, aminlerin aldehitlerle herhangi bir solvent ve kataliz olmadan direk reaksiyonunda, bazı aldiminlerin hazırlanışında düşük kaynama noktasına sahip çözücü ile suyun azeotrop oluşturarak ortamdan uzaklaştırılmasıyla, aldehitlerin primer aminler ile eter, THF, veya benzen içinde çözülerek ve moleküler elek kullanılarak reaksiyonundan su fazındaki aminlerin ketonlarla direk reaksiyonundan sodyum veya potasyum hidroksit katalizörlüğünde düşük sıcaklıklarda reaksiyon gerçekleştirilerek yüksek sıcaklık ve basınçta ortama baz ilave edilerek asidik reaktiflerin örneğin p-toluensulfonik asit, metansulfonik asit veya titanyum tetraklorit varlığında dehidrasyon ile gerçekleşebilir.

Bu yolla imin oluşumu iki basamakta gerçekleşen işlemdir. İlk basamakta nükleofilik özellik taşıyan amin, kısmı pozitif yük taşıyan karbonil grubuna katılır. Bu katılma reaksiyonu sonrası azot bir proton kaybeder ve azottan ayrılan proton oksijene bağlanır.

Alifatik aldehit, aromatik aldehit, aromatik keton ve alifatik ketonların aynı primer aminle verdikleri reaksiyonların hızları karşılaştırıldığında reaksiyon hızı sıralaması; aromatik aldehit>alifatik aldehit>alifatik keton>aromatik keton olarak bulunmuştur. Ketonlar ile primer aminlerin reaksiyonunda verimi arttırmak için aldehitlere göre daha yüksek sıcaklık, daha uzun reaksiyon süresi gerekmektedir.

Primer alifatik aldehitlerin aminlerle reaksiyonunda dimerik ve polimerik kondenzasyon görülmektedir. Aromatik aldehit ve aromatik aminler arası gerçekleşen reaksiyonlarda, aromatik aminlerin para pozisyonunda elektron çekici grup taşıması reaksiyon hızını düşürürken, aromatik aldehitlerin para pozisyonunda elektron çekici grup bulunması reaksiyon hızını yükseltmektedir.

Reaksiyonda kullanılan aminler göz önüne alındığında, kullanılan amin ne kadar zayıfsa reaksiyon hızının da o kadar düşük olduğu gözlemlenmiştir.

Grignard reaktifleri nitrillerle ketiminleri oluşturmak için reaksiyon verebilirler. Oluşan ara katılma ürünlerinin ketonlara hidrolize uğramasını engellemek için ortama susuz amonyak veya susuz hidrojen klorür katılarak ara katılma ürünlerinin izolasyonu sağlanabilir. Bu yolla %50 ile 90 arasında verim sağlanabilmektedir fakat oluşan ketiminin ketona hidrolizini engellemek için ketimin susuz ortamda saklanmalıdır.

R C N

+

R1MgBr R R1 NMgBr H2O +H R R1 NH

1.4.7.3. Organometalik Bileşikler ile C=N Bağlı Bileşiklerin Reaksiyonundan

C-klor-N-benzilideanilinlerdeki klor atomunun Grignard reaktifinin aril veya alkil grubuyla yer değiştirmesi sonucu yüksek verimle iminler elde edilebilmektedir.

Aromatik aldehitlerin oksimleri ile Grignard reaktiflerinin reaksiyonu sonucu ana ürün olarak benzilamin elde edilirken, yan ürün olarak ketiminler elde edilebilmektedir.

N-kloroiminlere Grignard reaktiflerinin eter ortamında yavaşca eklenmesi %50 imin ve %20 verimle nitril elde edilmesiyle sonuçlanmaktadır.

1.4.7.4. Karbon Azot Bileşiklerinin İndirgenmesinden

LiAlH4’in THF içindeki çözeltisinin aromatik nitrilleri amin ve imin oluşturmak üzere indirgediği bulunmuştur. Reaksiyon sonucu amonyakta oluşmaktadır.

Alifatik ve aromatik ketonların oksimleri, nikel katalizör kullanılarak basınç altında hidrojen tarafından ketiminler vermek üzere indirgenirler.

Nitriller, platin veya nikel katalizör varlığında iminleri vermek üzere hidrojene edilebilirler fakat bu reaksiyonun verimi iminlerin amine doğru indirgenmesi ve kondenzasyon yüzünden düşüktür.

α-Nitrositirenler LiAlH4 tarafından 00C’ nin altında ve %20’ lik sodyum potasyum tartaratın çözeltisi içinde hidrolize olarak iminlere indirgenebilirler.

1.4.7.5. Aminlerin Yükseltgenmesinden

Peroksitler ve hidroperoksitler primer ve sekonder alifatik aminleri iminlere yükseltgeyebilmektedir.

Kompleks aromatik aminlerin nitrobenzene, gümüşoksit ve potasyumferrosiyanit gibi reaktifler ile aromatik iminleri oluşturabildiği son yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur.

1.4.7.6. Metal Amitlerin Reaksiyonundan

Primer aminlerin kalsiyum veya alkali metal tuzlarının aromatik ketonlar ile reaksiyonu sonucunda iminler elde edilebilir.

Sekonder aminlerin alkali, kalsiyum, magnezyum veya alüminyum metal amitlerinin dinitrillerle eter ortamında gerçekleşen reaksiyonundan aromatik yapıdaki α-siyano iminler elde edilebilmektedir.

1.4.7.7. Fenollerin ve Fenol Eterlerin Nitrillerle Reaksiyonundan

Alkil veya aril siyanürlerin, fenol ve fenol eterlerle hidrojen klorür ya da çinko klorür katalizörlüğünde, eter ortamında reaksiyonu sonucu yüksek verimle ketiminler elde edilmektedir. Dihidroksi fenoller ile fenol mono eterlerde eğer gruplar birbirine meta pozisyonda ise bu reaksiyonla yine iyi bir verimle ketiminlerin eldesi mümkündür. Reaksiyon fenol ve nitrili eter içinde çözüp hidrojen klorürle doyurarak gerçekleştirilir. Daha az reaktif fenoller kullanıldığında reaksiyonu katalizlemek için çinko klorür kullanılır.

1.4.7.8. Aldehit ve Ketonların Amonyak ile Reaksiyondan

Aldehit ve ketonlar amonyakla katılma-ayrılma tepkimesi vererek asit katalizörlüğünde iminleri oluşturabilmektedir. Bu reaksiyonla elde edilen iminler pek dayanıklı değildir ve bekletildiğinde polimerleşmektedirler.

Polimerleşme özellikle küçük molekül ağırlıklı primer aldehitlerin amonyakla reaksiyonlarında göze çarpmaktadır. Örnek olarak; formaldehitin amonyakla reaksiyonu sonucu aromatik hekzametilentetramin bileşiği oluşmaktadır.

Benzer Belgeler