• Sonuç bulunamadı

– 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 2 nci maddesine aĢağıdaki fıkralar eklenmiĢtir

“(7) Bu Kanun Hükmünde Kararname ile Bakanlığa verilen görevlerle ilgili iĢ ve iĢlemlerden dolayı Çevre ve Orman Bakanlığınca taraf olunan iĢlem ve sözleĢmelerde Bakanlık taraf olur ve Çevre ve Orman Bakanlığı leh ve aleyhine açılmıĢ olan davalar ile baĢlatılmıĢ olan takiplerde Bakanlık kendiliğinden taraf sıfatını kazanır. Söz konusu görevlere iliĢkin olarak bu maddenin yürürlüğe girmesinden önce Çevre ve Orman Bakanlığınca yapılmıĢ iĢ ve iĢlemler sebebiyle açılacak davalar Bakanlığa yöneltilir. Tabiat varlıkları ile ilgili iĢ ve iĢlemlerden dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığının taraf olduğu iĢlem, sözleĢme, dava ve takipler hakkında da bu fıkra hükmü uygulanır.

(8) Yedinci fıkrada belirtilenler hariç olmak üzere bu maddenin yayımı tarihinden önce, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bayındırlık ve Ġskan Bakanlığına iliĢkin iĢ ve iĢlemler sebebiyle adı geçen Bakanlıkların leh ve aleyhine açılmıĢ olan davalar ile baĢlatılmıĢ takiplerde Çevre ve Orman Bakanlığınca tesis edilmiĢ iĢlemler için husumet Orman ve Su ĠĢleri Bakanlığına; Bayındırlık ve Ġskan Bakanlığınca tesis edilmiĢ iĢlemlerde ise husumet Çevre ve ġehircilik Bakanlığına yöneltilir.”

24 Bakanlığı döner sermaye iĢletmesine devredilir ve anılan iĢletmeler Çevre ve ġehircilik Bakanlığı Döner Sermaye ĠĢletmesi olarak faaliyetlerine devam eder.

(5) Bayındırlık ve Ġskan Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığının Bakanlığa devredilen birimlerinde istihdam edilen sürekli iĢçiler kadrolarıyla, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) ve (C) fıkralarına göre istihdam edilen sözleĢmeli ve geçici personel pozisyonlarıyla birlikte Bakanlığa devredilmiĢtir. Bayındırlık ve Ġskan Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığının Bakanlığa devredilen birimleri adına vizeli boĢ sözleĢmeli personel pozisyonları ile sürekli iĢçi kadroları, baĢka bir iĢleme gerek kalmaksızın Bakanlık adına vize edilmiĢ sayılır.

(6) Bakanlığın teĢkilatlanmasıyla ilgili olarak teĢkilat, personel, kadro, demirbaĢ devri ve benzeri hususlarda ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Çevre ve ġehircilik Bakanı yetkilidir; ancak Çevre ve Orman Bakanlığından Bakanlığa devredilen görevler ve birimler hakkında ortaya çıkabilecek tereddütler, Çevre ve ġehircilik Bakanı ile Orman ve Su ĠĢleri Bakanı arasında yapılacak protokolle giderilir.

Mevcut personel

GEÇĠCĠ MADDE 3 – (1) Çevre ve Orman Bakanlığının Bakanlığa devredilen birimleri ile Bayındırlık ve Ġskan Bakanlığında; MüsteĢar, MüsteĢar Yardımcısı, Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama Genel Müdürü, Çevre Yönetimi Genel Müdürü, Yapı ĠĢleri Genel Müdürü, Teknik AraĢtırma ve Uygulama Genel Müdürü, Genel Müdür Yardımcısı, TeftiĢ Kurulu BaĢkanı, I. Hukuk MüĢaviri, Yüksek Fen Kurulu BaĢkanı ve üyeleri, Strateji GeliĢtirme BaĢkanı, Personel Dairesi BaĢkanı, Ġdari ve Mali ĠĢler Dairesi BaĢkanı, Eğitim ve Yayın Daire BaĢkanı, Daire BaĢkanı, Bakanlık MüĢaviri, Özel Kalem Müdürü, Basın ve Halkla ĠliĢkiler MüĢaviri, Bayındırlık ve Ġskan Ġl Müdürü ve Bayındırlık ve Ġskan Ġl Müdürü Yardımcısı kadrolarında bulunanların görevi bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihte sona erer. Bu fıkra uyarınca görevleri sona erenlerden Bayındırlık ve Ġskan Ġl Müdürü Yardımcısı unvanlı kadrolarda bulunanlar ekli (2) sayılı liste ile ihdas edilen AraĢtırmacı, diğerleri ise ekli (2) sayılı liste ile ihdas edilen Bakanlık MüĢaviri kadrolarına halen bulundukları kadro dereceleriyle atanmıĢ sayılır. Ġl Çevre ve Orman Müdürü kadrosunda bulunanlardan Orman ve Su ĠĢleri Bakanlığı Bakanlık MüĢavirliği kadrosuna atananlar ile Ġl Çevre ve Orman Müdür Yardımcısı kadrosunda bulunanlardan Orman ve Su ĠĢleri Bakanlığı AraĢtırmacı kadrosuna atananlardan Çevre ve ġehircilik Bakanı ile Orman ve Su ĠĢleri Bakanı arasında yapılacak protokolle uygun görülenler, Çevre ve ġehircilik Bakanlığı Bakanlık MüĢaviri ve AraĢtırmacı kadrolarına mevzuattaki atama sınırlamalarına bağlı olmaksızın atanabilir. Bu madde uyarınca ihdas edilen Bakanlık MüĢaviri ile AraĢtırmacı kadroları, herhangi bir sebeple boĢalması halinde hiçbir iĢleme gerek kalmaksızın iptal edilmiĢ sayılır.

(2) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihte Çevre ve Orman Bakanlığında Hukuk MüĢaviri ile BaĢmüfettiĢ, MüfettiĢ ve MüfettiĢ Yardımcısı kadrolarında bulunanlar arasından, Çevre ve ġehircilik Bakanı ile Orman ve Su ĠĢleri Bakanı arasında yapılacak protokolle belirlenenler, Çevre ve ġehircilik Bakanlığı Hukuk MüĢaviri ile BaĢmüfettiĢ, MüfettiĢ ve MüfettiĢ Yardımcısı kadrolarına baĢka bir iĢleme gerek

25 kalmaksızın halen bulundukları kadro dereceleriyle atanmıĢ sayılır. Çevre ve Orman Bakanlığında Hukuk MüĢaviri, BaĢmüfettiĢ, MüfettiĢ ve MüfettiĢ Yardımcısı kadrolarında geçirilen süreler Çevre ve ġehircilik Bakanlığında Hukuk MüĢaviri, BaĢmüfettiĢ, MüfettiĢ ve MüfettiĢ Yardımcısı kadrolarında geçmiĢ sayılır.

(3) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihte Çevre ve Orman Bakanlığından Bakanlığa devredilen birimlere tahsisli Çevre ve Orman Uzmanı ile Çevre ve Orman Uzman Yardımcısı kadrolarında bulunanlar, Çevre ve ġehircilik Uzmanı ile Çevre ve ġehircilik Uzman Yardımcısı kadrolarına baĢka bir iĢleme gerek kalmaksızın halen bulundukları kadro dereceleriyle atanmıĢ sayılır. Bunlardan altı ay içinde talepte bulunanlardan uygun görülenler ilgili mevzuattaki atama sınırlamalarına bağlı olmaksızın Orman ve Su ĠĢleri Uzmanı ile Orman ve Su ĠĢleri Uzman Yardımcısı kadrolarına atanabilirler. Çevre ve Orman Uzmanı ile Çevre ve Orman Uzman Yardımcısı kadrosunda geçirilen süreler Çevre ve ġehircilik Uzmanı ile Çevre ve ġehircilik Uzman Yardımcısı kadrolarında geçmiĢ sayılır.

(4) Bu Kanun Hükmünde Kararname ile Bayındırlık ve Ġskan Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığından Bakanlığa devredilen birimlere tahsis edilmiĢ kadrolarda bulunan memurlardan yukarıdaki fıkralarda belirtilenler dıĢında kalanlar, Bakanlık için ihdas edilen aynı unvanlı kadrolara halen bulundukları kadro dereceleriyle baĢka bir iĢleme gerek kalmaksızın atanmıĢ sayılır. Bakanlığa devredilen personelden yukarıdaki fıkralarda sayılanlar hariç olmak üzere kadro unvanları değiĢenler veya kaldırılanlar ise altı ay içinde Bakanlıkta kazanılmıĢ hak aylık derecelerine uygun baĢka bir kadroya atanır. Bunlar atama iĢlemi yapılıncaya kadar Bakanlıkça ihtiyaç duyulan iĢlerde görevlendirilir. Bunlar yeni bir kadroya atanıncaya kadar eski kadrolarına ait aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer mali haklarını almaya devam eder.

(5) Bu madde uyarınca atanan veya atanmıĢ sayılan personelin yeni kadrolarına atandıkları veya atanmıĢ sayıldıkları tarih itibarıyla eski kadrolarına iliĢkin olarak en son ayda aldıkları sözleĢme ücreti, aylık, ek gösterge, ikramiye (bir aya isabet eden net tutarı), her türlü zam ve tazminatları, makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, ek ücret, ek ödeme ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalıĢmaya bağlı fazla mesai ücreti hariç) toplam net tutarının (bu tutar sabit bir değer olarak esas alınır); yeni atandıkları kadrolara iliĢkin olarak yapılan sözleĢme ücreti, aylık, ek gösterge, ikramiye (bir aya isabet eden net tutarı), her türlü zam ve tazminatları, makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, ek ücret, ek ödeme ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalıĢmaya bağlı fazla mesai ücreti hariç) toplam net tutarından fazla olması halinde aradaki fark tutarı, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın fark kapanıncaya kadar ayrıca tazminat olarak ödenir. Atandıkları veya atanmıĢ sayıldıkları kadro unvanlarında isteğe bağlı olarak herhangi bir değiĢiklik olanlarla, kendi istekleriyle baĢka kurumlara atananlara fark tazminatı ödenmesine son verilir.

(6) Çevre ve ġehircilik Uzmanları, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesi kapsamında ek ödemeden yararlanmaya baĢlayıncaya kadar, bu Kanun Hükmünde Kararname ile yürürlükten kaldırılan 4856 sayılı Çevre ve Orman Bakanlığı TeĢkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 35 inci maddesi uyarınca Çevre ve Orman

26 Uzmanlarına yapılan ek ödemeden aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlanmaya devam eder.

(7) Maliye Bakanlığı uhdesinde Hazine Avukatları tarafından Bayındırlık ve Ġskan Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığından Bakanlığa devredilen birimlerin görevlerine iliĢkin olarak Çevre ve Orman Bakanlığını temsilen takip edilmekte olan dava dosyaları ve icra takiplerine iliĢkin dosyalar, Maliye Bakanlığı ve Bakanlıkça müĢtereken belirlenecek esaslara göre bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde Bakanlığa devredilir. Bu Ģekilde devredilen dava ve icra takipleri ile ilgili olarak devir tarihine kadar yapılmıĢ her türlü iĢlem Bakanlık adına yapılmıĢ sayılır.

Kadro değiĢiklikleri

GEÇĠCĠ MADDE 4 – (1) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl süreyle 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesindeki sınırlamalara bağlı olmaksızın boĢ kadrolarda sınıf, unvan ve derece; dolu kadrolarda derece değiĢikliği yapmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Mevcut iĢlerin yürütülmesi

GEÇĠCĠ MADDE 5 – (1) Bu Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Çevre ve ġehircilik Bakanlığı teĢkilatlanıncaya kadar, Bakanlığın merkez ve taĢra teĢkilatında değiĢen veya yeni kurulan birimlere verilen görevler ve hizmetler, Bayındırlık ve Ġskan Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığından Bakanlığa devredilen merkez, taĢra ve döner sermaye teĢkilatları tarafından mevcut personel eliyle yürütülmeye devam olunur.

MADDE 17 – 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aĢağıdaki geçici madde

Benzer Belgeler