• Sonuç bulunamadı

SANCŞAHİNBEY VE TOKMOK BELEDİYELERİ ‘KARDEŞ ŞEHİR’

Belgede MANAS DESTANI (sayfa 37-41)

PROTOKOLÜ İMZALADI

36

39

41

43

45

47

49

40

42

44

46

48

T

emel Atma törenine Veysel Tiryaki ve İrina Vlah’ın yanı sıra, Komrat Belediye Başkanı Serghei Anas-tasov, Türkiye’nin Kişinev Büyükelçisi Hulusi Kılıç, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, TBB Genel Sekre-teri Hayrettin Güngör, Altındağ Belediye Başkan Yardımcısı Cebrail Aslan ve çok sayıda davetli katıldı.

Gagauzya Başkanı İrina Vlah törende yaptığı konuşmada, “Türkiye olarak her zaman desteğinizi hissediyoruz. Kilomet-relerce ötede olmanıza rağmen Türkiye Cumhuriyeti’nin bizlere gösterdiği sami-miyeti, Gagauz Türkleri olarak derinden hissediyoruz. Altındağ Belediyesi’ne ve değerli Başkanı Veysel Tiryaki’ye de özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bugün temeli atılan kültür merkezinin özellikle genç kardeşlerimiz için hayırlı olmasını diliyor, bu merkezin iki ülke arasında bir kültür köprüsü görevi yapacağına inanıyo-rum” dedi.

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki

de konuşmasında, “Aramızda yakla-şık bin 700 km’lik bir mesafe var. Ama bugün görüyorum ki, Gagavuz Türkleri ile kalplerimiz bir. Türk kültürünün bu topraklarda yaşadığını görmek, ellerinde Türk bayraklı çocukları görmek bambaşka duygular hissettirdi. Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’ın talimatı ile bu bölgeye bir kültür merkezi yapmak üzere inşaata başladık. Daha önce de Sayın Cumhurbaş-kanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Bosna Hersek’in Visoko şehrine bir kültür merkezi kazandırmıştık. Bugün kültür merkezinin temelini atıyoruz. Umarım bir dahaki sefere, hem de çok yakın bir zamanda Komrat’a yaptığımız kültür merkezinin açılışı için gene hep bir-likte burada oluruz. Hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

Türk dünyası Belediyeler Birliği (TdBB) üyesi Altındağ Belediyesi, Moldova Cumhuriyeti Gagauz

özerk Yeri‘nin Başkenti komrat’ta kültür merkezi inşa ediyor. kültür merkezinin temel atma

töreni Altındağ Belediye Başkanı veysel Tiryaki ve Gagauz özerk Yeri Başkanı irina vlah’ın

katılımı ile 13 ekim 2017 tarihinde yapıldı.

ALTINDAĞ BELEDİYESİ GAGAUZ BAŞKENTİ

KOMRAT’TA KÜLTÜR MERKEZİ YAPIYOR

GAGAUZYA BAŞKANI İRİNA VLAH TöRENDE YAPTIĞI KONUŞMADA, “TüRKİYE OLARAK HER ZAMAN DESTEĞİNİZİ HİSSEDİYORUZ. KİLOMETRELERcE öTEDE OLMANIZA RAĞMEN TüRKİYE cUMHURİYETİ’NİN BİZLERE GöSTERDİĞİ SAMİMİYETİ, GAGAUZ TüRKLERİ OLARAK DERİNDEN HİSSEDİYORUZ” DEDİ.

B

ağcılar Halk Sarayı’nda düzenle-nen programa, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Bağcı-lar Kaymakamı Mustafa Eldivan, TDBB Genel sekreteri Fahri Solak, Yazar Yavuz Bülent Bakiler, Prof. Dr. İlyas Kamiloğlu, Yrd. Doç. Dr. Meryem Hakim, Araştır-macı Yazar Hazırbek Gayretullah, Kazak Türkleri sivil toplum kuruluşları temsilci-leri ve çok sayıda davetli katıldı.

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırı-cı programın açılışında yaptığı konuşma-da, “Osmanlı devletinin son dönemlerinde ve 20. Yüzyıl boyunca yaşanan gelişmeler

sonucu Orta Asya ve Balkanlar’dan olduğu gibi, Doğu Türkistan’daki kardeşlerimiz de Türkiye’ye göç ettiler. 1950’li yıllardaki göçlerle gelen Doğu Türkistan Kazakların-dan önemli bir kısmı da Bağcılar’a yerleşti.

Türk dünyası Belediyeler Birliği (TdBB), Bağcılar Belediyesi ve hoca Ahmet Yesevî (hAY) vakfı

işbirliğinde “65. Yılında Türkiye’ye kazak Göçü” Anma Programı, 15 kasım 2017 çarşamba

günü Bağcılar Belediyesi ev sahipliğinde yapıldı.

“65. YILINDA TÜRKİYE’YE KAZAK GÖÇÜ” ANMA

PROGRAMI BAĞCILAR’DA YAPILDI

Ağır koşullarda gerçekleşen ve trajik olaylar içeren o günleri Rabbim bir daha göstermesin. Yaşananları unutmamak ve unutturmamak da bizlerin görevidir” dedi. Göçün tanıklarından Mansur Teyci ise “Göç sırasında 9 yaşındaydım. At ve develerle yolculuk yaptık. – 20 derecede Tibet ve Himalaya dağlarını aştık. Soğuk zamanlarda donmayalım diye bizi sandıkların içine ko-yarlardı. Bizim göçümüz hicrettir. Başımıza zulüm geldiği için biz 9 bin kilometreden hicret yapıp bu topraklara geldik” dedi. Açılış konuşmalarının ardından çeşit-li yönleri ile göçün ele alındığı panel gerçekleştirildi. Oturum Başkanlığını Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Fahri Solak’ın yaptığı panelde, Prof. Dr. İlyas Kamiloğlu (Mimar Sinan Üniversite-si), Yrd. Doç. Dr. Meryem Hakim (Bilkent Üniversitesi) ve Araştırmacı Yazar Hazır-bek Gayretullah konuşmacı olarak yer aldı. Göçün tanıklarından yazar Hızırbek Gay-retullah, “Kazak Göçü ilk defa 1904 yılın-da başladı. Bu göçlerin nedeni hürriyet ve istiklal meselesidir. Göç sırasında yokluk

ve açlık yaşadık. Himalaya dağlarını ve Taklamakan çölünü aşarken çok sıkıntı ve zorluklar yaşadık. Yiyecek ve tıbbi mal-zememiz yoktu. Yabani hayvan avlayarak karnımızı doyuruyorduk. Kardeşlerimizin çoğu açlıktan öldü” diye konuştu. Meryem Hakim de, göçe katılan aileler ve kafileler hakkında bilgi verdi. İlyas Kemaloğlu ise göçlerin sebepleri ve sonuçları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Göçle ilgili fotoğraflardan oluşan serginin açılışından sonra, program mini konser, halk dansları gösterisi ve yöresel yemek ikramı ile tamamlandı.

GöçLE İLGİLİ FOTOĞRAFLARDAN OLUŞAN SERGİNİN AçILIŞINDAN SONRA, PROGRAM MİNİ KONSER, HALK DANSLARI GöSTERİSİ VE YöRESEL YEMEK İKRAMI İLE TAMAMLANDI.

K

arabük Üniversitesi Safranbolu nma programına, Başbakan Yar-dımcısı Hakan Çavuşoğlu, Sırbis-tan Başbakan Yardımcısı Rasim Lajiç, Ka-radağ Başbakan Yardımcısı Rafet Husovic, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydı-ner, Tutin Belediye Başkanı Kenan Hot, Boşnak Milli Konseyi Başkanı Süleyman Ugljanin, Karadağ Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Fejzic, Sırbistan Riyaset Başkanı Sead Nasufoviç, Kuçevic’in eşi Bedrija Kuçevic, kızları ve Sancak’tan yakınlarının yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Kur’anı Kerim tilavetiyle başlayan prog-ram, Şemsudin Kuçeviç’in hayatından kesitlerin sunulduğu kısa film gösterimiy-le devam etti. Ardından Gülistan isimli Boşnak ilahi grubu sahne aldı.

Anma programında konuşan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu,

“Sancak-lı kardeşlerimiz, Avrupa’nın ortasında kendi dinleri ve kültürleriyle, barışın ve istikrarın sembolü olarak görülmelidir. Cumhurbaşkanımızın son seyahatlerin-de Sırbistan Cumhuriyetiyle imzalanan anlaşmaların önemli bir kısmı Sancak’taki kardeşlerimizin ekonomik refahlarını sağ-lamaya yöneliktir. Sancaklı kardeşlerimiz de çalışkanlıklarıyla, zengin kültürleri ve dini hassasiyetleriyle Sırbistan’da ve hatta Karadağ’da ülkelerinin refah ve barışının anahtarı haline gelmişlerdir” dedi. Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydı-ner de, Tutin’e uzun yıllar Belediye Başka-nı olarak hizmet etmiş Merhum Şemsudin Kuçeviç’in, Sancak Müslümanları ve Balkan coğrafyası için göstermiş olduğu yoğun çabayı anlatarak, Kuçeviç’in Türki-ye ile Sancak arasındaki sevgiyi, kardeşliği kuran bir köprü olduğunu söyledi.

BAŞBAKAN YARDIMcISI HAKAN çAVUŞOĞLU, “SANcAKLI KARDEŞLERİMİZ, AVRUPA’NIN ORTASINDA DİNLERİ VE KüLTüRLERİYLE, BARIŞIN VE İSTİKRARIN SEMBOLü OLARAK GöRüLMELİDİR. cUMHURBAŞKANIMIZIN SON SEYAHATLERİNDE SIRBİSTAN’LA İMZALANAN ANLAŞMALARIN BİR KISMI SANcAK’TAKİ KARDEŞLERİMİZİN EKONOMİK REFAHLARINI SAĞLAMAYA YöNELİKTİR” DEDİ.

Türk dünyası Belediyeler Birliği (TdBB)’nin Sırbistan Sancak Bölgesindeki üye belediyelerinden

Belgede MANAS DESTANI (sayfa 37-41)