• Sonuç bulunamadı

3. MELİTTAH ŞİRKETİ ve UYGULAMASI

3.5 Saha Çalışması

Bu araştırma için saha çalışmasının evreni tüm çalışanların mali ve idari işlerinden oluşmaktadır. Basit örnekleme yöntemi ile veriler toplanmıştır. Çalışmanın örneklemi yüz katılımcıdan oluşmaktadır.

İlk bölüm, araştırma örneklemine katılan katılımcıların kişisel fiziksel özelliklerinden oluşmaktadır (cinsiyet, akademik başarı, iş deneyimi, meslek, sertifika türü, katılımcı kategorisi).

Çalışmanın ana odak noktası olan ikinci bölüm dışında Üç ana kısıma ayrılan 28 sorudan oluşan anket formundan oluşmaktadır:

• Birinci kısım, mesleki refah için muhasebe açıklamalarının önündeki engelleri tanımaktır. Ayrıca güvenlik maliyetleri dışında mali belgelerine etkisi üretici firmaya yönelik sorulardan oluşmaktadır.

• İkinci kısım, meslek refahı konusunda muhasebe açıklamalarının kullanılmasının etkinliğidir. Güvenlik ve ilgili finansal dokümantasyon üzerinde yukarıda belirtilen etkiye yönelik sorulardan oluşmaktadır.

• Üçüncü husus, muhasebe açıklamalarının meslek refahı üzerindeki etkisidir. Çalışanların güvenlik maliyetleri ve Mellitah’ın mali belgelerine etkisi ile ilgili soruları içermektedir.

Anket sayfasını oluşturmak için aşağıdaki adımlar atılmıştır

• Önceki çalışmalar dışında çalışmanın konusu ile ilgili muhasebe literatürü incelenmiştir.

• Gözetmen, sayfa anketinin boyutlarını belirlemek için çalışmaları incelemiştir.

• Anket yoluyla ele alınan ana eksen ilk hallerinde tanımlanmış, ve sorular oluşturulmuştur.

Anketteki üç kısımın her biri için, seçim arasındaki ilişkiyi belirlemek üzere beş dereceli ölçeğe göre ağırlıklandırma yapılmıştır. Çalışmada Likert ölçeğinden yararlanılmıştır. Yanıt Kesinlikle Katılmıyorum Katılmıyorum Ne Katılıyorum Ne Katılmıyorum Katılıyorum Kesinlikle Katılıyorum Tepki seviyesi 1 2 3 4 5

Anketin açıklığının önemi yukarıda belirtilen anket sorularını ölçmektir. Ayrıca anketin geçerliliği, anketi deneyimli bir gruba ileterek doğrulanmıştır. Bunun yanısıra nitelikli hakemler dışında uzmanların, tüm önerilerini alınarak ankette gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

Anketin tutarlılığının anlamı, anket formunun aynı koşullar altında bir defadan fazla yeniden yapılandırılması durumunda, ankete aynı sonucu vermesi planlanmaktadır. Anketin tutarlılığı, anketin sonuçlarında istikrar anlamına gelmektedir. Anket bazı örnek katılımcılara yeniden dağıtılırsa, önemli bir ölçüde değişmeyecektir. Anket formunun geçerliliği, anketin tüm eksenleri için Cronbach Alfa katsayısı hesaplanarak doğrulanmıştır. Sonuçlar, aşağıdaki tabloda özetlenen Ek 2'de sunulmuştur.

Anket Kısımları (Eksen)

Cronbach's Alfa Katsayısı Stabilite BİTİŞ ÇİZGİSİNİN

Mesleki refah ve güvenlik maliyetleri için muhasebe ifşasının önündeki engelleri ve bunların Mellitah Oil and Gas'in mali belgeleri üzerindeki etkilerini kabul edin üretici firma.

0,608 0,780

MÖ. Muhasebe açıklamasının iş sağlığı ve güvenliği konusundaki kapsamının ne ölçüde olduğu ve Mellitah Oil and Gas'in finansal belgeleri üzerindeki etkisi üretici firma elde edilmiştir.

0,818 0,904

Üçüncü Muhasebe ifşasının iş sağlığı alanında etki alanı ve çalışanların güvenlik maliyetleri ve bunların mali üzerindeki etkileri dökümanlar Mellitah Yağı ve Gaz üretici firma.

0,858 0,926

Üç eksen paragrafının tamamı için 0,865 0,930

Tabloda sunulan sonuçlardan, stabilite değerinin yüksek olduğu açıktır. Ayrıca, anketin geçerliliği dışında sonuçları analiz etmek için yukarıda belirtilen geçerlilik dışında araştırmanın sorularını cevaplamak için hipotezleri test etmeye yardımcı olmaktadır.

Anketin kopyalanmasından sonra 100 kişiden oluşan çalışma örneklemine dağıtılmıştır. Üretici firma Mellitah yağı dışında ankete katılanların anket formundaki tüm sayfalarını doldurmuştur. Bu ankete katılanların sırasıyla % 100'lük bir geri kazanım oranı elde edilmiştir. Ankete katılanların sırasıyla her bir paragrafa verdikleri cevaplardan biri olan anketi sırasıyla yanıtlamaları istenmiştir.

Araştırma örnekleminin özelliklerini sınıflandırmak amacıyla, anketin veri sayfaları İstatistiksel Analiz Programı (SPSS Statistics, Versiyon 24) ile tüm örnek üyeler için boşaltılmıştır. Bu program tekrar tablosunu elde etmek için kullanılmıştır. Ayrıca örneklemin özellikleriyle ilgili değişkenlerin her bir değişkeni için basit grafik formu oluşturmada kullanılmıştır.

Tablo 4.5. Araştırma çalışmasının dağılımı

Grafik 4.1. Örneklemin cinsiyet durumu ile dağılımı.

Yukarıdaki Tablo 4.5 ve Grafik 4.1, çalışma örneğinin% 94'ünün erkek olduğunu göstermektedir.

Tablo 4.6. Araştırma çalışmasının örneklemi (Eğitsel Başarı)

Sertifika Sıralaması Sıklık Yüzde

Geçerli

Lisans 62 62.00

Y.Lisans 23 23.00

Diğer 15 15,00

Toplam 100 100.00

Grafik 4.2. Örneklemin eğitim durumu ile dağılımı.

Yukarıdaki Tablo 4.6 ve Grafik 4.2'de çalışmanın örnekleminin çoğunun lisans derecesi % 62 olduğu görülmektedir. Bu gösterir ki üretici firma Mellitah firması, üniversite düzeyindeki personellerle daha çok ilgilenmektedir.

Tablo 4.7. Araştırma çalışmasının örnekleminin pratik deneyime göre dağılımı

Grafik 4.3. Çalışma örneğinin pratik deneyime göre dağılımı.

Yukarıdaki Tablo 4.7 ve Grafik 4.3'te ankete katılanların çoğunluğunun (% 61) finansal alanda 10 yıldan fazla deneyime sahip olduğu görülmektedir.

Tablo 4.8. Araştırma örnekleminin mesleki dağıtımı

Pozisyon Sıralaması Sıklık Yüzde

Geçerli

Müdür 5 5,00

Muhasebeci 79 79.00

İdari 16 16.00

Grafik 4.4. Çalışma örneğinin dağılımı üzerinden mesle dağılımı.

Yukarıdaki Tablo 4.8 ve Grafik 4.4, katılımcıların% 79'unun muhasebeci olduğunu, kalanının, sadece% 16'sının yönetici olduğunu göstermektedir.

Tablo 4.9. Araştırma çalışmasının örneklemi (Bireysel Sertifikalandırma)

Diploma Alanı Sıklık Yüzde

Geçerli Muhasebe ve Finans 67 67,00 Ekonomik 7 7,00 Denetim 1 1.00 Yönlendirme 4 4.00 Diğer 21 21,00 Toplam 100 100.00

Grafik 4.5. Çalışma örneklerinin dağılımı

Yukarıdaki Tablo 4.5 ve Grafik 4.5, katılımcıların% 67'sinin finansal muhasebeye sahip olduğunu gösterirmektedir. Ayrıca örneklemin sadece% 1'inin denetimde bir sertifikaya sahip olduğunu göstermektedir.

Tablo 4.10. Araştırma çalışmasının dağılımı (Örnek Katılımcılar)

Katılımcı kategorisi Sıklık Yüzde

Geçerli

Denetim 24 24,00

Serbest Muhasebeci Mali

Müşavir 32 32,00

kurumlar Vergi Dairesi 9 9.00

idareler yönetimi 35 35,00

Grafik 4.6. Katılımcı kategorisi

Tablo 4.10 ve Grafik 4.6, cevap verenlerin% 35'inin kurumların yönetiminden olduğunu ve bunun da nispeten küçük bir farkla (% 32) sertifikalı olduğunu göstermektedir. En düşük yüzde (% 9) finansal kurumlar kategorisinde yer almaktadır.

Araştırmanın örnek üyelerinin yanıt yönünü belirlemek için Anket formunun eksenlerinin bölümleri üzerinde, IBM SPSS Statistics sürüm yirmi dört istatistiksel analiz programı ile tekrar tablolarının çıkarılması dışında Ek 4'te elde edilen sonuçların beş eksenin paragraflarının her birine ilişkin basit sütun formları sunulmuştur.

Değerlendirme kısımlarında bilinmesi gereken anketin kısımları eksen olarak adlandırılmış ve her eksende de ayrı soru tipleri paragraflar olarak alınmıştır.

Tablo 4.11. Araştırma çalışmasının frekans dağılımı birinci eksenin 87 paragrafına yanıtla örnek üyeler

Paragraf numarası Paragraf Derece yanıtı T oplam ce va p Ke sinl ikl e Ka tı lm ıyor um ka tı lm ıyor um ne ka tı lı yor um ne ka tı lm ıyor um Ka tı lı yor um Ke sinl ikl e Ka tı lı yor um 01-01

Mesleki refahın güvenlik maliyetlerinin yanı sıra muhasebe açıklanması da, gazın

yanı sıra Mellitah'da güvenlik

muhasebesinin yanı sıra mesleki refahın uygulanmasını da önlemiştir.

7 14 41 34 4 100

02-01

Mesleki refahın güvenlik maliyetlerinin yanı sıra muhasebe ifşası, gazın yanı sıra Mellitah'da ölçülecek olan emniyet faaliyetlerinin yanı sıra mesleki refahın belirlenmesini gerektirmektedir.

3 11 23 49 14 100

03-01

Mesleki refahın güvenlik maliyetlerinin yanı sıra muhasebe açıklamasının Gazın yanı sıra Mellitah Petrolünde gelir ölçümü kavramının genişletilmesi gerekmektedir.

üretici firma.

2 23 26 34 15 100

04 - 01

Mesleki refahın güvenlik maliyetlerinin yanı sıra muhasebe açıklamasının yapılması, bu maliyetlerin, gazın yanı sıra Mellitah'daki açık hesapların yanı sıra net olarak kaydedilmesini gerektirir.

0 9 23 48 20 100

05 - 01

Mesleki refahın güvenlik maliyetlerinin yanı sıra muhasebe açıklamasının yapılması, Mellitah'daki güvenlik masraflarının yanı sıra mesleki refahın ölçülmesinde kullanılacak özel kriterler gerektirir.

3 9 18 54 16 100

06-01

Mesleki refahın güvenlik maliyetlerinin yanı sıra muhasebe ifşası, Gazın yanı sıra Mellitah Petrol'ün muhasebe kayıtlarından güvenlik maliyetleri yanında refah ile ilgili verilerin elde edilmesini gerektirir. üretici firma.

Tablo 4.11 'devamı

07 - 01

Finansal güvenliğin yanı sıra mesleki refahın muhasebe

açıklaması dökümanlar

Mellitah'ın gazın yanı sıra

petrol için olan

yükümlülüklerinin yanı sıra emniyet maliyetlerinin yanı sıra mesleki refah tedavisi ile ilgili politikaların yanı sıra

muhasebe ilkelerinin

açıklanmasını gerektirir.

6 8 30 49 7 100

08 - 01

Finansal güvenliğin yanı sıra mesleki refahın açıklanması

dökümanlar Maltah’ın petrolden önce petrole olan itibarının kırılmasına neden oluyor.

18 28 30 20 4 100

09:01

Finansal güvenliğin yanı sıra mesleki refahın açıklanması

dökümanlar Mellitah'ın güvenilirliğini yitirdi üretici firma müşterilere gazın yanı sıra petrol için.

17 30 36 14 3 100

10-01

Güvenlik maliyetlerinin yanı

sıra mesleki refahın

açıklanması Finansal olarak

dökümanlar, Mellitah Oil Gas yanında üretici firma Kredi verme olanaklarına erişimi kaybetti.

9 38 29 22 2 100

İlk eksenin tüm paragrafları 0 12 51 37 0 100

Tabloda sunulan sonuçlar. 4.11 örneklem katılımcılarının en az% 53'ünün birinci eksenin her bir paragrafında (nötr) veya ek bir seviye ile hemfikir olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, ankete katılanların% 88'i iş sağlığı alanındaki muhasebeye yönelik muhasebe engellerinin tanınmasının kapsamı dışında orta derecede veya aynı fikirde olduklarını belirtmişlerdir. Üretici firmaya yönelik görüşlerin ortalaması aşağıdaki grafikte gösterilmiştir.

Grafik 4.7. Araştırma örnekleminin cevap derecelerine göre dağılımı birinci eksenin tüm cevaplarına göre.

Table 4.12. Örneklemin ikinci eksenin her paragrafına tepkisine ait frekans dağılımı Paragraf numarası Paragraf Derece yanıtı T oplam ce va p Ke sinl ikl e Ka tı lm ıyor um ka tı lm ıyor um ne ka tı lı yor um ne ka tı lmı yor um Ka tı lı yor um Ke sinl ikl e Ka tı lı yor um 01-03

Mellitah'ın petrol ve doğal gaz için güvenlik ve güvenlik maliyetlerinin açıklanması, çalışanların mesleki refahı ve güvenliği konusunda farkındalığın yanı sıra çevre bilincini de gerektirir.

4 7 9 54 26 100

02-03

Mellitah Oil and Gas'in emniyet ve güvenlik maliyetlerinin açıklanması üretici firma Tedarikçiler, bankalar, müşteriler, hissedarlar, müteahhitler, vergiler ve borç verenler gibi diğer taraflarda yeterli açıklama kavramının bilincini tesis etmeyi gerektirir.

1 10 22 54 13 100

03 - 03

Mellitah’ın güvenlik ve güvenlik maliyetlerinin muhasebe açıklaması, muhasebe açıklama türlerini görevlileri ve açıklanan muhasebe verisinin büyüklüğünün ve miktarının nasıl belirlendiğini açıklar.

Tablo 4.12 'devamı

04 - 03

Güvenlik ve güvenlik

maliyetlerinin muhasebe açıklamasında üretici firma Mellitah petrol ve doğal gazının görevlilerinin bilincinde olan güvenlik ve iş güvenliği ile çevre kontrolünde kullanılan araçların

kapsamlı kontrolünün

bilincindedir.

3 5 21 47 24 100

05-03

Mellitah'ın iş sağlığı ve güvenliği muhasebesinde açıklanan süreçler arasında, işçilerin iş sağlığı ve güvenliği açısından çeşitli becerilerden yararlanmalarını sağlamak, böylece risk algılama ve gelişmelerle etkileşim yöntemlerini hızlı bir şekilde kullanmalarını sağlamaktır.

5 14 15 36 30 100

06 - 03

Mellitah'ın, çalışanların refahını ve güvenliğini sağlamak amacıyla, optimum malzeme kullanımı ve üretim için temiz enerji kullanımı ile petrol ve gaz için emniyet ve güvenlik maliyetlerinin

muhasebeleştirilmesi mi?

2 7 14 48 29 100

07 - 03

Refah ve güvenlik maliyetleri için muhasebe açıklamaları, Mellitah'taki çalışanlar arasında etik farkındalık gerektirir.

2 5 21 47 25 100

08.03

Refah ve güvenlik maliyetleri muhasebesi, İSG çerçevesi ile birlikte Mellitah'ta petrol ve gaz için uygulanabilir.

1 6 22 49 22 100

09 - 03

Mesleki refah ve güvenlik maliyetleri için muhasebe açıklama etkinliğinin tespiti için gerekli olan ölçüm, dökümanlar Mellitah Petrol ve Doğal Gaz üretici firma Mesleki refah ve güvenlik ve çevre koruma için verilerin kalitesini sağlamak.

2 7 26 45 20 100

Tablo 4.12'de sunulan sonuçlar sayesinde, katılımcıların en az% 81'inin ikinci eksenin her bir paragrafında orta dereceli veya ekstra bir fikir birliği sağladığı görülmektedir. Ve ankete katılanların% 94'ü, mesleki refah için muhasebe açıklamalarından yararlanmadaki yeterlilik derecesinin az olduğunu belirtmişlerdir. Üretici firmaya yönelik görüşlerin ortalaması aşağıdaki grafikte gösterilmiştir.

Grafik 4.8. Örneklemin anketin ikinci eksenine (kısmına) cevap derecelerine göre frekans dağılımı.

Tablo 4.13. Örneklemin anketin üçüncü eksenine (kısmına) cevap derecelerine göre yanıtları

No Paragraf Derece yanıtı

T oplam ce va p Ke sinl ikl e Ka tı lm ıyor um ka tı lm ıyor um ne ka tı lı yor um ne katı lm ıyor um Ka tı lı yor um Ke sinl ikl e Ka tı lı yor um 01- 03

Mali iş sağlığı ve güvenliği (SEÇ) maliyetlerinin muhasebe açıklamaları dökümanlar Mellitah'ın iş sağlığı ve güvenliği konularını anlama ve ikna etme konusundaki kanıtıdır.

8 5 19 56 12 100

02- 03

Mesleki refah ve güvenlik maliyetlerinin muhasebeleştirilmesi, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kaygıların değerlendirilmesine ve alınan kararlarla Mellitah'ta petrol ve doğal gaz için sponsorluğa yol açmaktadır.

6 6 17 63 8 100

03- 03

M'nin muhasebe açıklaması ve MELTA'daki E maliyetleri, çevresel etkileri azaltarak ürünlerin kalitesini iyileştirecektir.

3 6 30 52 9 100

04- 03

Mellitah'ta iş sağlığı ve güvenliği maliyetlerinin açıklanması, ürünlerin kalitesini ve değerini çevresel olarak etkileyebilecek faaliyetler hakkındaki belirsizlikleri ortadan kaldıracaktır.

3 12 31 46 8 100

05- 03

M'nin muhasebe açıklaması ve Mellitah'taki maliyetler verimli planlama ve sıralamada sonuçlanarak birim maliyetin düşmesine neden olacaktır.

5 13 29 46 7 100

06- 03

Mellitah'ın sağlık ve güvenlik maliyetlerinin muhasebeleştirilmesi, ürün kalitesine yol açarak ürün rekabetçiliğinin artmasına neden olur.

Tablo 4.13 Devamı 07-

03

M için muhasebe süreci ve Mellitah'taki E maliyetleri, riski en aza indiren ve çalışanların sağlık, emniyet ve güvenliğini en aza indiren teknoloji belirleme kararları ile iş güvenliğini artıracak.

3 12 27 53 5 100

08- 03

Mellitah petrol ve doğal gazında iş sağlığı ve güvenliği maliyetlerinin açıklanması üretici firma artırmak için üretici firmadevam eden iş sağlığı ve güvenliği konusundaki yükümlülüklerini yerine getirme yeteneği.

5 16 31 43 5 100

09- 03

Mellitah Oil and Gas'da M ve A maliyetlerinin muhasebe açıklaması üretici firma net karını artırır üretici firmaişlemleri.

5 17 34 34 10 100

Üçüncü eksenin tüm paragrafları 5 7 25 57 6 100

Tabloya göre katılımcıların en az% 78'inin üçüncü eksenin her bir paragrafı üzerinde ortak görüş yansıtmaktadırlar. Ankete katılanların% 88'i çalışanların iş sağlığı ve güvenliği maliyetlerinin açıklanmasının muhasebeleştirilmesinin Mellitah'ın mali belgelerini etkilediğini ifade etmektedirler. Üretici firmaya yönelik görüşlerin ortalaması aşağıdaki grafikte gösterilmiştir.

Grafik 4.9. Araştırma örnekleminin üçüncü kısımda cevap derecelerine göre frekans dağılımı

İlk araştırma hipotezinin test edilmesi:

İlk araştırma hipotezi, araştırma çalışması topluluğunun üyeleri aracılığıyla, "Mellitah Oil and Gas'in mali belgelerini etkileyen iş sağlığı ve güvenliğinin muhasebe açıklamasında engeller olduğu konusunda bir anlaşmaya varıldığını belirtmektedir.

İlk araştırma hipotezinin geçerliliğini test etmek için, araştırma çalışması topluluğunun eksenlerin her birine ortalama yanıtının (1. paragraftan 7. paragrafa) daha büyük olup olmadığını test etmek için birinci (kısım) eksen paragrafları için tek bir örnek t testi kullanılmıştır.

Tablo 4.14. İLK'in her paragrafı için bir örneklem için t-testinin bir sonucu eksen paragrafları ve µ 95 için% 95 güven aralığı

No Paragraf X S.S. t Olasılığın değeri 95% Confidence Interval for Alt Sınır Üst Sınır 01-

01 İş sağlığıyla ilgili güvenlik maliyetlerinin yanı sıra muhasebe ifşası, Mellitah'da gazın yanı sıra petrol için güvenlik muhasebesinin yanı sıra iş sağlığı uygulamasının da önlenmesini sağlamıştır.

3,14 0,954 1,468 0,0725 2,95 3,33

02-

01 Güvenlik maliyetlerinin yanı sıra iş sağlığı için muhasebe açıklamaları, gazın yanı sıra petrol için Mellitah'ta ölçülecek güvenlik faaliyetlerinin yanı sıra iş sağlığının tanımlanmasını da gerektirir.

3,6 0.964 6,224 0.0000 3,41 3,79

03-

01 Güvenlik maliyetlerinin yanı sıra iş sağlığı için muhasebe açıklaması, gaz üreticisinin yanı sıra Mellitah Petrolünde gelir ölçümü kavramının genişletilmesini gerektirir.

Tablo 4.14 'devamı 04-

01

Güvenlik maliyetlerinin yanı sıra iş sağlığı için muhasebe açıklamaları, bu maliyetlerin Mellitah'taki gazın yanı sıra petrol için olan açık hesaplarının yanı sıra net bir şekilde kaydedilmesini de gerektirir.

3,79 0.868 9,101 0.0000* 3,62 3,96

05- 01

İş sağlığı için güvenlik maliyetlerinin yanı sıra açıklamada ifşa edilmesi, Mellitah'taki iş güvenliği maliyetlerinin yanı sıra iş sağlığı ölçümünde kullanılan özel kriterler gerektirir.

3,71 0,946 7,506 0.0000 * 3,52 3,9

06- 01

Güvenlik maliyetlerinin yanı sıra iş sağlığı için muhasebe açıklamaları, gaz üreticisinin yanı sıra Mellitah Oil'in muhasebe kayıtlarından da güvenlik maliyetleri yanı sıra sağlık verileriyle ilgili bilgi edinilmesini gerektirir.

3,72 0,817 8,807 0.0000 * 3,56 3,88

07- 01

Finansmanlarda emniyet maliyetlerinin yanı sıra iş sağlığının muhasebe açıklaması dökümanlar Mellitah'ın gazın yanı sıra petrol için yükümlülüklerinin yanı sıra güvenlik maliyetlerinin yanı sıra iş sağlığının tedavisi ile ilgili politikaların yanı sıra muhasebe ilkelerinin açıklanmasını gerektirir.

3,43 0,956 4,497 0.0000 * 3,24 3,62

08- 01

İş sağlığıyla ilgili mali güvenlik maliyetlerinin yanı sıra açıklanması dökümanlar Maltah’ın petrolden önce petrole olan itibarının kırılmasına neden oluyor.

2,64 1,115 - 3,229

Tablo 4.14 'devamı 09-

01

İş sağlığıyla ilgili bilgilerin yanı sıra finansal güvenlik maliyetlerinin açıklanması dökümanlar Mellitah üreticisinin, gazın yanı sıra müşterilere de

petrol konusundaki güvenilirliğini yitirmiştir. 2,56 1,028 4,28 0.0000 * 2,36 2,76 10- 01

İş sağlığıyla ilgili güvenlik maliyetlerinin yanı sıra ifşa edilmesi dökümanlarMellitah Oil, Gaz üreticisi yanında, kredi verme tesislerine erişimi kaybetti.

2,7 0.98 - 3,063

0.0015* 2,51 2,89

İlk eksenin tüm paragrafları 3,27 0,457 5,822 0.0000 3,18 3,37

* Aritmetik ortalama, anlamlı derecede α = 0,05 düzeyinde istatistiksel olarak

anlamlıdır. μ˃ 3)

Tablo. 4.14, on eksenli paragrafların her biri için aritmetik ortalamanın 2.56 ila 3.79 arasında değiştiğini ve her paragrafın (p-değerinin) 0.05'ten daha düşük olduğunu, bu nedenle, her bölümün ortalama α = 0.05 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı ölçüldüğünü, Ortalama puanın ilk yedi paragraftan her birine verilen yanıtı sırasıyla orta dereceli onay derecesini (nötr) arttırdığını gösteren (3) ve bu nedenle, bu çalışma, her bir araştırma çalışması topluluğunun tüm üyeleri tarafından bir anlaşma olduğu sonucuna varılmıştır. Üç paragraftan her biri için ortalama yanıt oranı Sonuncusu, 3 olan ara onay notu (nötr) üzerinden ele alınmıştır ve bu nedenle, b, son üç paragrafın her biri üzerinde, araştırma çalışması topluluğunun tüm üyeleri tarafından anlaşmazlık olduğu sonucuna varılmaktadır.

Genel olarak, tüm birinci eksen paragraflarına verilen cevap için aritmetik ortalamanın 3.27 olduğunu ve (p-değerinin) 0.05'ten küçük olan 0.000 olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle, ilk eksen α = 0.05 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlıdır, bu, ilk eksenin ortalama yanıt oranının Ortalama onay seviyesinden 3 olduğunu göstermektedir. Bu, tüm üyeler üzerinde katılımcılar tarafından mutabakata varıldığı anlamına gelmektedir. Bu eksenin paragrafları ve bu nedenle, araştırma çalışma topluluğu üyeleri tarafından iş sağlığı ve güvenliği maliyetlerine ilişkin muhasebe açıklamasının önündeki engelleri tanıyan üreticinin Petrol ve doğalgazın

mali belgelerini etkilediği konusunda anlaşmaya varılmıştır. Bu sonuç, ilk araştırma hipotezinin geçerliliğini desteklemektedir.

İkinci araştırma hipotezinin test edilmesi:

İkinci araştırma, araştırma çalışması topluluğunun üyeleri aracılığıyla "Mellitah Oil and Gas üreticisinin mali belgelerinde iş sağlığı ve güvenliği için muhasebe açıklamalarından yararlanmanın etkinliği olmadığı" konusunda bir anlaşmaya varıldığı varsayımını ortaya koymaktadır.

İkinci araştırma hipotezinin geçerliliğini test etmek için tek bir örnek t- Araştırma ekseni topluluğunun eksenlerin her birine verilen ortalama tepkinin 3'ten (ortalama onay) daha büyük olup olmadığını test etmek için ikinci eksen için test kullanılmıştır (ortalama onay), yani, boş hipotez testi ('H0): μ = 3, H alternatif hipotezine karşı1: ˃ 3

önemli bir seviyede. SPSS programını kullanan testin sonuçları Ek 6'da açıklanmış ve Tablo 4,15'da özetlenmiştir.

Tablo 4.15, altı eksenin her biri için aritmetik ortalamanın 3.68 ila 3.95 arasında değiştiğini ve her paragrafın (p-değerinin) daha küçük olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, her paragraf ortalama düzeyde istatistiksel olarak anlamlıdır ve ortalama yanıt (nötr) oranının (3) olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, araştırma ekseni topluluğunun tüm üyeleri tarafından, ikinci eksenin her bir paragrafı üzerinde bir anlaşma olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Genel olarak, ikinci eksenin tüm paragraflarına cevap için aritmetik ortalamanın 3.83 olduğunu ve olasılık değerinin (p-değeri) 0.000 olduğunu ve bunun 0.05'ten düşük olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle, ikinci eksen istatistiki olarak önemli düzeyde α = 0,05'tir, bu da ikinci eksenin ortalama tepki oranının büyük olduğu anlamına gelmektedir, onay derecesi orta (nötr), bunun 3'ü yanı sıra topluluk üyeleri tarafından ortak görüş verildiği olduğu anlamına gelmektedir. Bu eksenin tüm paragraflarında ve böylece araştırma çalışma topluluğu üyeleri tarafından ortak olduğu sonucuna varılmıştır. Bu sonuç, ikinci araştırma hipotezinin geçerliliğini desteklemektedir

Tablo 4.15. Birinin t testi sonucu SECOND eksen paragraflarının her paragrafı için örnek ve µ 100 için% 95 güven aralığı

No Paragraf X S.S. t Olasılığın değeri 95% Confidence Interval for Alt Sınır Üst Sınır 01, 02

Mellitah'ın gazın yanı sıra petrol için güvenlik maliyetlerinin yanı sıra güvenliğin muhasebeleştirilmesi,

yetkililerin güvenliğinin yanı sıra iş sağlığı bilincinin yanı sıra çevre bilincini de gerektirir.

3.91 0,996 9,137 0,000 3,71 4.11

02- 02

Gaz üreticisinin yanı sıra Mellitah Oil'in güvenlik maliyetlerinin yanı sıra emniyetin açıklanması, tedarikçiler, bankalar, müşteriler, hissedarlar, müteahhitler, borç verenlerin yanı sıra vergiler gibi diğer taraflarda da yeterli ifşa kavramı konusunda farkındalığın kurulmasını gerektirir. 3,68 0,863 7,878 0,000 3,51 3. 85 03 - 02 Mellitah'ın güvenlik maliyetlerinin yanı sıra emniyetin muhasebeleştirilmesi, açıklanan muhasebe verisi miktarının yanı sıra büyüklüğün

Benzer Belgeler