• Sonuç bulunamadı

1.3 Pazarlama ve Sağlık Hizmetleri Pazarlaması

1.3.4 Sağlık hizmetleri pazarlamasında yaşanan temel sorunlar

Daha önce açıklandığı gibi günümüzde hastaneler, sadece tıbbi hizmetlerin verildiği birer kuruluş değil, içinde otelcilik, kafeterya, otopark, temizlik, eğitim, araştırma, restaurant gibi pek çok hizmeti barındıran tıbbi, mali, idari fonksiyonları olan hem ekonomik hem de toplumsal kurumlar halini almıştır. Hastaneler yapılarındaki bu komplekslik ve hizmetlerindeki çeşitliliğin sebep olduğu finansal, yönetsel, hukuki ve insan kaynaklarına dayalı güçlüklerle karşı karşıyadırlar. Yıllarca çok dar bir görüş çerçevesinde yönetilen bu kuruluşlar, yakın bir zamana kadar sadece teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerine odaklanmışlardır. Ancak küreselleşme, iletişim ve ulaşımdaki gelişmelerle bu kuruluşlar yüzlerini dışarıya çevirmeye başlayarak, diğer ekonomik işletmeleri örnek almaya başlamışlardır. Bunu gerçekleştirebilmek için ise pazarlamanın olmazsa olmaz bir kavram olduğunu görmüşlerdir. Ancak sağlık sektöründe pazarlama yıllarca muhaliflerle karşılaşmıştır.

Pazarlamanın sağlık hizmeti sunan kuruluşlarda gereksiz olduğunu savunanların en önemli eleştirilerinden biri, pazarlamanın paranın israf edilmesine neden olduğu noktasındadır (Kardeş, 1995:297). Özellikle promosyon ve reklam, sağlık sektörü çevresinde pek hoş karşılanmamaktadır ve pazarlama faaliyetleri etik bulunmamaktadır. Hastane pazarlamasında, reklamdan çok sunulan hizmetler ve çalışmalar konusunda toplumda olumlu imaj yaratılarak halkla ilişkiler ön planda tutulmalıdır. Bu, hasta memnuniyetinin sağlanması için bir zorunluluktur. Aksi takdirde memnuniyetsizlik, hastanenin toplumdaki imajını bozarak, potansiyel hasta kaybına neden olabilmektedir.

Sağlık hizmetleri konusunda pazarlamaya yöneltilen diğer eleştiriler; pazarlama faaliyetleri için yapılan araştırma ve anketlerin hasta istek ve beklentilerini belirlemeye yönelik olmakla birlikte, insanların özeline girdiği gerekçesiyle pazarlamanın insanların yaşamlarına izinsiz olarak girmek anlamına geldiği, kalitesiz bir sağlık işletmesinin kaliteli, ancak reklam yapmayan bir diğer işletme karşısında başarı elde etmesinin sağlık hizmetlerinde kaliteyi düşürdüğü, pazarlama faaliyetlerinin bir çok konuda korku yaratarak, davranışların değişmesine neden olduğu ve kişileri kendi istekleri dışında davranmaya zorladığı, sağlık hizmeti sunan kuruluşların birlikte çalışan, işbirliği yapan kuruluşlar olması gerekirken pazarlamanın rekabete neden olduğu yönündedir (Kardeş, 1995:298).

Maalesef sağlık sektöründe pazarlamaya hastane yönetimi başta olmak üzere pek çok kesim tarafından destek verilmemektedir. Sağlık hizmeti sunan kuruluşlarda yeni yeni modern pazarlama anlayışı yerleşmeye başlamıştır. Bu zamana kadar bu kuruluşlar için pazarlama, tutundurma faaliyetinden farksız olarak görülmüş ve insan sağlığına hizmet veren bir kuruluşta bu tür faaliyetlere yer verilmesi doğru bulunmamıştır. Bu nedenle sağlık hizmetlerinde tutundurma faaliyetlerinde yasal sınırlar geliştirilmiş ve bu alanlarda rekabet gibi serbest piyasa kurallarının işlemesine izin verilmeyerek pazarlama zorlaştırılmıştır (Karahan, 2000:47). Çoğu zaman pazarlama faaliyetleri için bütçeden hiçbir kaynak ayrılmadığından işin uzmanı pazarlama yöneticileri bu sektör içine çekilememiş ve bu sektör için yetişmiş pazarlama yöneticisi çok az olduğundan bu eksiklik diğer sektörlerden giderilmeye

çalışılmıştır. Ancak, bu kişilerin sektöre yabancı olmalarından dolayı gerçekleştirilen pazarlama faaliyetleri başarısız olmuştur. Oysa ki pazarlama, her işletmenin olduğu gibi hastanelerin de bel kemiğidir. Kendini yeterince ifade edememiş, tanıtamamış bir hastane tıbbi kadrosu ne kadar güçlü olursa olsun, hastalar tarafından bilinmediği için acil durumların dışında tercih edilmemektedir.

Bu yüzden yöneticiler hizmetlere yönelik pazarlama programlarını hazırlarken daha yaratıcı ve yenilikçi olmak zorundadırlar. Çünkü özelliği gereği hizmetler, mallar gibi somut değildir ve bu, hizmetlerin pazarlamasını daha güç kılmaktadır. Buna sağlık hizmetlerinin tıbbi hizmet ve destek hizmetleri açısından onlarca çeşit hizmeti bünyesinde barındırması ve sağlık hizmetlerinin yaşamsal boyutu nedeniyle riskli olması da eklendiğinde pazarlama daha da zorlaşmaktadır. Bu nedenle hastalar hizmeti satın almadan önce somut ipuçları aramaktadırlar. Bunun için sağlık hizmetinin sunulduğu ortam, hastaların ve çalışanların fiziki ve psikolojik ihtiyaçlarını etkin bir şekilde karşılamaya yönelik dizayn edilmekte ve dekor, rahatlık, temizlik, koku ve müzik gibi unsurlara da önem verilmektedir (Güdüm, Kavas, 1994:224). Kalite ve memnuniyetin sağlanması, hastanenin bir bütün olarak düşünülerek organize edilmesiyle ilgilidir. Bu, sağlık hizmetinin başarısı için de gereklidir. Unutulmamalıdır ki, kötü fiziki olanaklarda tedavi gören hastalar, genellikle aldıkları hizmetin dokunulur ve dokunulmaz özellikleri arasında fark gözetmeyerek, sadece hastanenin sağladığı olanaklara karşı değil, aynı zamanda tedaviye karşı da olumsuz tutum geliştirebilirler (Kardeş, 1994:249).

Sağlık hizmetleri pazarlamasına önem verilmeye başlanmasının günümüze kadar ertelenmesinin bir diğer nedeni de sağlık hizmetlerinin dış müşterileri konumundaki hasta ve yakınlarının davranışlarıdır. Hasta ve yakınının bazen kültürümüze yerleşmiş olan doktor-hemşire imajına saygıdan, bazen de aslında birer tüketici olduklarının farkında olmamalarından dolayı, satın aldıkları hizmeti hiçbir şekilde sorgulamamaları da pazarlamaya önem verilmemesi için yıllarca bir sebep olmuştur. Ancak, hastaların bilinçlenmeleri ile sağlık işletmeleri, sağlık hizmetleri pazarlamasına ve TKY çalışmalarına önem vermeye başlamışlardır.

Sağlık hizmetleri pazarlamasının en güç yanlarından biri üretim ve pazarlamanın eş zamanlı olarak gerçekleştirilmesi ve sağlık hizmetlerinde hem girdinin, hem de çıktının insan olmasıdır. Hastaneye gelen insanlar çevre faktörünün tüm özelliklerinden etkilenerek hastaneye gelmektedirler (Aktaş, 2002:30). Bu faktörleri kendileri ile birlikte hastaneye taşımaktadırlar. Bu da kişiler arası etkileşimi gerektirmektedir. Bu yüzden ister tıbbi hizmet, ister destek hizmeti veren her kademedeki çalışan, hastanenin en iyi pazarlama malzemesi durumundadır.

Bu nedenle pazarlamada başarılı olabilmek için profesyonelleşme şarttır. Profesyonel bir tıbbi ve idari kadroyu çalıştırmak, yüksek kalitede tıbbi cihaz ve sarf malzeme kullanmak, ortaya yüksek maliyetler çıkarmıştır (İstiroti, 1994:213). Yükselen bu maliyetlerin yanında, bazı servislerin yeterince hastasının olmaması, yatırımlara devam edebilmek amacıyla kar edebilmek, profesyonel kadroyu elinde tutabilmek, değişen hasta – doktor ilişkisi gibi nedenler, hastanelerde pazarlama faaliyetlerine önem verilmesine sebep olmuştur.

Hastane belli bir alanda ihtisaslaşmamış bir hastaneyse hizmet çeşitliliği esastır. Diğer ticari faaliyetlerde olduğu gibi üretim arttığında her zaman birim maliyetler düşmeyebilir. Örneğin ameliyat sayısındaki artış, birim maliyetlerin azaltılması açısından anlamlı olmayabilir. Pazar payı ve büyüme hızı azaldığında diğer sektörlerde üretime son verme imkanı varken, sağlık sektöründe bazı sağlık hizmetleri zararına dahi olsa terk edilemez.

Sağlık hizmetlerinde talebin fiyat esnekliği düşüktür (Aktaş, 2002:31). Başka bir ifade ile, fiyatlardaki değişmelerin sağlık hizmetlerine olan talebe etkisi yüksek değildir. Sağlık talebi acildir ve ertelenemez. Bu nedenle hastaneler daima donanımlı bir şekilde hazır bulunmak zorundadırlar. Tam kapasite ile çalışmayan, ihtiyaç talebi süreklilik arz etmeyen servisler kapatılamaz. Hastaya yapılan müdahalelerin tam ve doğru olması zorunludur. Bu yüzden sorun, işletme açısından cazip olmayan hizmetler ortaya çıktığında bunların nasıl kaldırılacağından çok, nasıl sürdürülebileceği şeklinde kendini göstermektedir.

Sağlık işletmeleri, özellikleri gereği diğer ticari işletmelerden farklıdırlar. Elbette ki bir hastane de kar etme amacı güder, ancak; asıl amaç kar olarak görülmediğinden bu sağlık sektörüne hizmet veren kuruluşlar kar amaçsız örgütler içerisinde sayılmaktadırlar. Fakat kar amaçsız örgütlerin de varlıklarını devam ettirebilmeleri için finansal kaynaklara ihtiyaçları vardır. Bu yüzden kar amaçsız örgütler de kaynak yaratmak amacıyla kendilerini ticaretin içinde bulmuşlardır. Ancak çoğu bu ticari faaliyetlerini bilinçli bir şekilde gerçekleştirmediği için modern pazarlama anlayışından uzak davranmaktadırlar.

Gelişmiş ülkelerde nüfusun çoğu gerek devlet gerekse özel sağlık sigortasına sahip olduğundan ve eğitim seviyesi yüksek olduğundan dolayı, insanlar daha bilinçli hareket etmekte ve sağlıklarına daha çok önem vererek zaman ayırmaktadırlar. Sigortalılık oranı yüksek olduğu için kişiler, sağlık hizmetini her satın alışlarında yüksek meblağlar ödememektedirler. Bu nedenle sağlık hizmetlerine talep de çoktur. Bu sebepten dolayı hastaneler pazar paylarını arttıracak faaliyetlere yönelmektedirler.

Gelişmekte olan ülkeler arasında konumlanan ülkemizde, maalesef sağlık hizmetleri yeteri kadar gelişmemiştir ve sağlık hizmeti sunumu yeterli miktarda değildir. Ancak umut verici bir gelişme olarak özel sağlık sigortaları da ülkemizde yerleşmekte ve bu da sosyal güvencesi olan kişi sayısını artırmaktadır. Ancak bu durum, sadece şehirleşmenin arttığı kesimlerde gözlenmektedir. Fakat eğitime verilen önemin artması ile eğitimli ve bilinçli bir topluma doğru yönelinirken, hayat standartlarının da yükselmesi ile sağlığa olan ilgi artmakta ve modern cihazlarla donatılmış modern hastaneler kurulmaya başlanmaktadır. Bu hastaneler, bu modernliğin bedeli olan yüksek maliyetlerini hastalara yansıtsalar da bu durum Türk Sağlık Sistemi için çok önemli bir gelişmedir. Bu hastanelerin yaşama gelmesiyle, kaliteli ve insanca bir şekilde sağlık hizmetlerini tedarik edebilmek amacıyla yüksek fiyatları ödemeyi göze alan bir kesimin varlığı ortaya çıkmıştır (İstiroti, 1994:208). Bunu gören mevcut özel ve kamu yönetiminde olan hastaneler de kendilerine çeki düzen vermeye başlamış ve bu pazarda yarışa onlar da katılmışlardır.

Günümüzde, sağlık sektöründeki yoğun rekabet ortamında daha etkin sağlık hizmetlerinin sunulması, hasta memnuniyetinin arttırılması ve sağlık hizmetleri pazarlaması için dış kaynak kullanımının önemli bir yeri olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, sağlık hizmetleri ve sağlık hizmetleri pazarlaması uygulamaları için dış kaynak kullanımı yaklaşımının ayrıntılı bir şekilde analizi ikinci bölümde sunulmuştur.

İKİNCİ BÖLÜM

DIŞ KAYNAK KULLANIMI VE SAĞLIK İŞLETMELERİNİN

DIŞ KAYNAK KULLANIMI SÜRECİ