• Sonuç bulunamadı

KAVRAMSAL ÇERÇEVE

2.4. İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

2.4.2. Portfolyo, e-Portfolyo ve video Portfolyo

2.4.3.1. Sağlık Alanına Yönelik Çalışmalar

Chang, Chen ve Huang (2011), “A Kinect-based System for Physical Rehabilitation:

A Pilot Study for Young Adults with Motor Disabilities” başlıklı çalışmasında fiziksel yetersizliği olan genç yetişkinlere yönelik Kinect tabanlı bir fiziksel rehabilitasyon sistemi geliştirmiş ve gerçekleştirdiği pilot çalışma sonucunda sistemin katılımcıların fiziksel rehabilitasyona yönelik motivasyonlarını yükselttiğini ve bu sayede egzersiz performansını geliştirdiğini belirtmiştir.

de Urturi Breton, Zapirain ve Zorrilla (2012), “KiMentia: Kinect based Tool to Help Cognitive Stimulation for Individuals with Dementia” başlıklı çalışmasında aşırı bunama (demans) sorunu yaşayan bireylerin zihinsel aktivitesini canlı tutmak amacıyla fiziksel egzersizlere dayalı bir Kinect tabanlı simülasyon geliştirmiştir.

KiMentia adı verilen uygulama, fiziksel egzersiz sırasında bireyin hareketlerini algılayıp sistemin yönetmenin yanı sıra seans boyunca elde edilen tüm veri kümesini de kayıt altına almaktadır. Gerçekleştirilen ön ölçümler sonucunda simülasyonun

71 gerçek gibi algılandığı ve katılımcıların motivasyon üzerinde olumlu etki sağladığını belirtmiştir.

Chang, Han ve Tsai (2013), “A Kinect-based Upper Limb Rehabilitation System to Assist People with Cerebral Palsy” başlıklı çalışmasında Serebral Palsi (SP) hastası bireylerin üst ekstremite rehabilitasyonunda kullanılabilecek bir Kinect tabanlı sistem geliştirmiştir. Araştırma sonucunda, geliştirilen sistemin kullanılmasının katılımcıların üst ekstremite rehabilitasyonuna yönelik motivasyonlarını, dolayısıyla da egzersiz performansını yükselttiğini belirtmiştir.

Lin, Hsieh ve Lee (2013), “A Kinect-based System for Physical Rehabilitation:

Utilizing Tai Chi Exercises to Improve Movement Disorders in Patients with Balance Ability” başlıklı çalışmasında denge konusunda güçlük yaşayan bireylerin hareket bozukluklarının iyileştirilmesinde kullanılmak üzere Kinect tabanlı bir fiziksel rehabilitasyon sistemi geliştirmiştir. Araştırma sonucunda, katılımcıların fiziksel rehabilitasyona yönelik motivasyonlarının arttığı, bu sayede rehabilitasyon sürecinde gerçekleştirdikleri egzersiz performanslarının da yükseldiğini belirtmiştir.

Venugopalan, Cheng, Stokes ve Wang (2013), “Kinect-based Rehabilitation System for Patients with Traumatic Brain Injury” başlıklı çalışmasında travmatik beyin hasarı olan hastaların iyileşmesinde önemli rolü olan fiziksel egzersizlerin gerçekleştirilmesi sırasında gerçek zamanlı değerlendirme imkânı sağlayan “MotionTalk” isimli bir sistem geliştirmiştir. Araştırma sonucunda, geliştirilen sistemin eksikleri ve sınırlılıkları test edilerek, gerekli değişikliklerin yapılması durumunda rehabilitasyon sürecinde rahatlıkla kullanılabilir bir forma ulaşacağını belirtmiştir.

Çatal, Alper ve Şerbetçioğlu (2014), “KOAH Hastalarında Tele Pulmoner Rehabilitasyon için Kinect Temelli Ev Egzersiz Yazılımı” başlıklı çalışmasında KOAH hastalarının durumunun iyileşmesi ve hastalığının kontrol altında tutulması amacıyla evde yapması gereken pulmoner rehabilitasyon egzersizlerini (alt vücut ve üst vücut güçlendirme egzersizleri, ısınma egzersizleri, solunum egzersizleri) sağlayan Kinect tabanlı etkileşimli bir rehabilitasyon yazılımı geliştirmiştir. Araştırma sonucunda, geliştirilen sistemin kullanılmasının KOAH hastalarının teknoloji tabanlı rehabilitasyonu için örnek teşkil ettiğini, sistemin kullanılmasının denetim, motivasyon ve bu sayede yaşam kalitesini arttıracağını belirtmiştir.

72 González-Ortega, Díaz-Pernas, Martínez-Zarzuela ve Antón-Rodríguez (2014), “A Kinect-based System for Cognitive Rehabilitation Exercises Monitoring” başlıklı çalışmasında vücut şeması fonksiyon bozuklukları ve sağ-sol karışıklığı olan bireylere yönelik bilişsel rehabilitasyon egzersizlerini izlemek ve değerlendirmek amacıyla Kinect tabanlı bir sistem geliştirmiştir. Geliştirilen sistem gerçekleştirilen egzersiz boyunca kullanıcıların sol ve sağ elini izlemekte, yüzünü ve göz, burun ve kulak davranışlarını algılamakta ve kayıt altına almaktadır. Araştırma sonucunda geliştirilen uygulamanın rehabilitasyon uzmanlarının yapması gereken zorlu görevleri ortadan kaldırarak rehabilitasyon başarısını arttırmaktadır.

Tseng, Lai, Erdenetsogt ve Chen (2014), “A Microsoft Kinect based Virtual Rehabilitation System” başlıklı çalışmasında hareket bozukluğu olan hastaların kullanıma yönelik uzaktan terapist gözetimli etkileşimli bir rehabilitasyon oyunu geliştirmiştir. Araştırma sonucunda, geliştirilen e-rehabilitasyon uygulamasının hastaların hareketlerinde düşük düzeyde olumlu etki sağladığını, kullanıcılar tarafından kolay kullanılabilir olarak algılandığını ve potansiyel ve çeşitli sınırlılıklarını belirtmiştir.

Kantekin, Aytekin, Alaybeyoğlu ve Çekli (2015), “ALS Hastaları İçin Kinect ile Beyin Dalgası Kontrollü Akıllı Otomasyon Sistemi” başlıklı çalışmasında ALS hastalığı gibi engele sahip, ağır felçli hastaların yaşamını daha güvenli ve pratik hale getirebilecek beyin sinyalleri ve göz hareket algılayıcılara dayalı bir akıllı otomasyon sistemi geliştirmiştir. Gerçekleştirilen uygulamalar sonucunda, ALS ve felçli insanların beyin sinyalleri ve göz hareketlerinin rahatlıkla işlenebildiğini ve kayıt altına alınarak izlenebildiğini belirtmiştir.

Palacios-Navarro, García-Magariño ve Ramos-Lorente (2015), “A Kinect-based System for Lower Limb Rehabilitation in Parkinson’s Disease Patients: A Pilot Study”

başlıklı çalışmasında Parkinson hastalarının alt ekstremite rehabilitasyonunu iyileştirmek için çeşitli motor egzersizlerin yer aldığı hareket tabanlı bir oyun geliştirmiştir. Araştırma sonucunda, geliştirilen sistemin kullanılmasının Parkinson Hastalığı hastalarına uygulanan 10 m yürüyüş testi skorunda önemli gelişmeye neden olduğunu ve hastaların motivasyonunu yükselttiğini belirtmiştir.

Chuang, Kuo, Fan ve Hsu (2017), “A Kinect-based Motion-Sensing Game Therapy to Foster the Learning of Children with Sensory Integration Dysfunction” başlıklı

73 çalışmasında duyusal bütünleşme bozukluğu olan çocukların öğrenmelerini desteklemek amacıyla Kinect tabanlı etkileşimli bir oyun geliştirmiştir. Geliştirilen oyunun kullanılmasının katılımcıların öğrenme motivasyonunu olumlu yönde etkilediğini belirtmiştir.