• Sonuç bulunamadı

için sürekli çaba göstermektedir

afl mak ta d›r. Bu da çok önem li bir gös ter ge dir. Türk

‹ki dost müt te fik ül ke nin her ko nu da hem fi kir ol -ma s› za ten bek le ne mez. Her sa¤ l›k l› ilifl ki de inifl ler ve ç› k›fl lar var d›r. Önem li olan di ya lo ¤un aç›k ol ma -s› d›r. Bun dan 4-5 y›l ev vel Ame ri kan kong re sin de bir Tür ki ye Gru bu ve Tür ki ye Bü yük Mil let Mec li si’nde bir Tür ki ye-ABD Par la men to la ra ra s› Dost luk Gru bu ku rul mufl tu. Efl gü düm lü ola rak ku ru lan bu grup lar, iki ül ke nin ya sa ma ku rum la r› ara s›n da ki di ya lo ¤u ar t›r mak, kar fl› l›k l› an la y› fl› ve dost luk ilifl ki le ri ni ge lifl -tir mek, ilifl ki le re kat k› da bu lun mak ama c›y la ku rul -mufl tur.

Bu na ek ola rak iki ül ke par la men to la r› ara s›n da ya k›n ilifl ki le ri ge lifl tir mek, Tür ki ye ile il gi li ge lifl me le ri da ha ya k›n dan ta kip ede rek, Tür ki ye’nin ABD ta ra f›n ca da ha iyi ta n› t›l ma s› n› sa¤ la mak ama c›y la ‘Tür ki -ye Ça l›fl ma Gru bu’nu Es ki Kong re Ü-ye le ri Bir li ¤i’nin ifl bir li ¤i ile ha ya ta ge çir dik. Söz ko nu su ye ni olu flum la bir lik te iki ül ke par la men to la r› ara s›n da mev cut ifl bir li ¤i nin ge li fle ce ¤i ni, ABD Kong re sin de Al man ya, Ja pon ya ve ‹tal ya’dan son ra Tür ki ye ile il gi li ola rak ku ru lan Ça l›fl ma Gru bu ile bir lik te, Tür ki ye’nin ABD nez -din de ki öne mi aç›k ça or ta ya kon mufl tur.

Bu ça l›fl ma gru bu nun ku rul ma s› n›n öne mi ma ale -sef Türk ba s› n› ta ra f›n dan ye te ri ka dar ifl len me di.

Tür ki ye Oda lar ve Bor sa lar Bir li ¤i bu ça l›fl ma m› za çok

önem li kat k› lar da bu lun du. Ça l›fl ma gru bu nun ku rul ma s› fik ri ne Sa y›n Bafl ba ka n› m›z ve D› flifl le ri Ba ka n› m›z çok bü yük des tek ver mifl tir. Tür ki ye Dost luk Gru -bu’nun efl bafl kan la r› Ro bert Wex ler ve Ed Whit fi eld ile ya p› lan te mas lar da Sa y›n Bafl ba ka n› m›z ken di le ri ni mo ti ve et ti. 9 fiu bat’ta bu ça l›fl ma gru bu nun ku ru lu flu bir re sep si yon ile res men ilan edil di ve 10 fiu -bat’ta ilk top lan t› m› z› yap t›k. Tür ki ye’de ki ilk et kin lik ola rak, Ma y›s ay› n›n so nun da yak la fl›k 10 adet Ame -ri ka l› kong re üye si nin Tür ki ye’ye bir ça l›fl ma zi ya re ti yap ma s› n› ön gö rü yo ruz. Bi li yor su nuz ül ke mi ze tu rist ola rak ve ya ça l›fl ma amaç l› her han gi bir fle kil de ge -len her ya ban c›, ül ke mi zin hay ra n› ola rak ay r› l› yor.

Bu da lo bi miz aç› s›n dan son de re ce önem li dir.

Eko no mi le rin si ya se ti et ki le me ye bafl la d› ¤› dün ya m›z da ge lifl mifl ve ge lifl mek te olan ül ke ler ara s›n da ki aç› ¤› ka pat mak dün ya ba r› fl› n›n en önem li te mi na -t› ola cak -t›r. Ak tif d›fl po li ti ka m›z da ki bir di ¤er un sur da ulus la ra ra s› çev re ler ce stra te jik öne mi de fa lar ca vur gu lan d› ¤› üze re kök lü ve önem li bir or tak l› ¤a sa hip olan Tür ki ye ile ABD’nin eko no mik ve ti ca ri ilifl ki le ri nin, si ya si ve as ke ri ilifl ki le ri miz dü ze yi ne yük -sel til me si dir. Bu ko nu da ifl adam la r› m› za da önem li gö rev ler düfl mek te dir. ‹ki li ti ca re ti mi z ne ka dar ar tar -sa, ilifl ki le ri mi zin ge le ce ¤i o ka dar ay d›n l›k ola cak t›r.

Ül ke le ri miz ara s›n da ki ilifl ki le rin iki yüz y› l› afl k›n bir geç mi fli var d›r. Top lum sal ya p› la r› m› z›n ben zer yan la r› ol duk ça faz la d›r. Her iki ül ke de fark l› et nik ve kül tü rel zen gin lik le ri hofl gö rüy le ve mo za ik har -mo ni si içe ri sin de ku cak la ya bil mifl ler dir. Her iki ül ke de ta rih le ri bo yun ca dün ya n›n dört bir ya n›n da bas k› al t›n da ya fla yan in san la ra ku cak aça rak umut ol -mufl lar d›r. Türk ler ve Ame ri ka l› lar dün ya da ba r›fl ve ada le ti sa¤ la mak ad› na fark l› co¤ raf ya lar da bir lik te ça l›fl m›fl lar d›r. Ya r›m yüz y›l ön ce Ko re’de bafl la yan ifl -bir li ¤i miz dün ya n›n her böl ge si ne ya y› la rak So ma -li’de, Bos na-Her sek’te, Ko so va’da, Ma ke don ya’da, Af ga nis tan’da, Kaf kas lar ’da, Or ta As ya’da ve Or ta do

-¤u’ da de vam et mifl tir.

Bu ka dar kap sam l› bir ilifl ki yi duy gu sal l› ¤a b› rak -ma lük sü müz ol du ¤u na inan m› yo rum. Mil let le ri mi ze, ta ri hi mi ze ve en önem li si ge le cek ne sil le ri mi ze kar fl›

so rum lu luk la r› m›z bu ilifl ki yi da ha da güç len dir me mi -zi ve ile ri ye gö tür me mi -zi ge rek ti ri yor.

Ya z› ma bafl lar ken siz le re bir so ru sor mufl tum. Yi ne bir so ruy la son ver mek is ti yo rum. Ge lin hep be -ra ber Cum hu ri ye ti mi zin yü zün cü y› l› n› kut la ya ca ¤› m›z 2023 y› l› hak k›n da bir tah min ya pa l›m. Aca ba on befl yir mi y›l son ra han gi iki ül ke bir bi ri ne da ha çok ih ti -yaç du ya cak t›r? Ta bii ki Tür ki ye ve ABD.

HAL‹L KAYA/ VAN

ABDURRAHMAN AN‹K/ B‹NGÖL

AHMET ERTÜRK/ AYDIN

N‹YAZ‹ PAKYÜREK/ BURSA

AHMET ‹NAL/ BATMAN

FARUK KOCA/ ANKARA

Milletvekillerimizin albümünden...

Türkiye Bülteni

44

F‹KRET BADAZLI/ ANTALYA

‹BRAH‹M HAKKI B‹RL‹K/ fiIRNAK MEHMET SARI/ OSMAN‹YE

MUSTAFA ATAfi/ ‹STANBUL HAMZA ALBAYRAK/ AMASYA

MEHMET CEYLAN/ KARABÜK

“Ye rel kal k›n ma bafl l› yor” slo ga n›y la gir di ¤i miz ye rel se çim ler den Ada let ve Kal k›n ma Par ti si’nin bü -yük ba fla r› s› ile ç›k t›k. Ga zi an tep hal k› n›n ge rek AK Par ti’ye ge rek se Ge nel Bafl ka n› m›z ve Bafl ba ka n› m›z Sa y›n Re cep Tay yip Er do ¤an’a duy du ¤u te vec cüh le bu gün Ga zi an tep Bü yük fle hir Be le di ye si’n de ifl ba fl›n da y›z. Hal k› m›z AK Par ti’nin ye rel yö ne tim an la y› fl›y -la Ga zi an tep’in geç mifl y›l -lar da a-la ma d› ¤› hiz met le ri önü müz de ki y›l lar da biz den bek le mek te dir. Ga zi an tep’te ye rel kal k›n ma bafl la m›fl t›r. AK Par ti’nin si ya -set ve hiz met an la y› fl› hem Ga zi an tep Bü yük fle hir Be le di ye si’nde hem de alt ka de me be le di ye le ri miz -de et ki si ni gös ter me ye bafl la m›fl ve ye rel hiz met le rin ko or di nas yo nuy la fleh ri mi zin mo dern kent lefl me yo lun da önü aç›l m›fl t›r. Bi ze be le di ye ci li ¤in ve ye rel yö -ne ti ci li ¤in na s›l ya p› la ca ¤› na ilifl kin güç lü bir mi ras b› ra kan ve her fle kil de önem li pro je le ri mi zin ar ka s›n -da du ran Bafl ba ka n› m›z Sa y›n Re cep Tay yip Er do

-¤an’a min net du yu yo ruz. Ve hem Ga zi an tep hal k› n›n hem de Ge nel Bafl ka n› m› z›n gü ve ni ne la y›k ol mak için be le di ye mec lis üye le ri miz le bir lik te ge ce gün -düz de me den ça l› fl› yo ruz.

Ti ca ret ve sa na yi po tan si ye li ile Tür ki ye’nin önem li bir ti ca ret mer ke zi ha li ne ge len, eko no mi si ni böl ge sel ni te lik ten kur ta r›p ulus la ra ra s› plat form la ra ta fl› yan Ga zi an tepimi ze ya ra flan bir be le di ye ci lik an -la y› fl›y -la pro je le ri mi zi bir bir ha ya ta ge çi ri yo ruz.

Y e r e l Y ö n e t i m

Gaziantep’te

As›m Güzelbey

GAZ‹ANTEP BÜYÜKfiEH‹R BELED‹YE BAfiKANI

Benzer Belgeler