• Sonuç bulunamadı

Sürdürülebilirlik İlkelerine Uyum

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (“SPK”) 2 Ekim 2020 Tarih ve 31262 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kurumsal Tebliğ Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliği uyarınca sürdürülebilirlik ilkelerine uyum durumumuz, Kamuyu Aydınlatma Platformu ve faaliyet raporumuz vasıtasıyla paylaşılmaktadır.

A. Genel İlkeler

Sürdürülebilirlik çalışmalarımız kapsamında 2019’dan itibaren Sürdürülebilirlik Raporları yayınlanmaktadır. Sürdürülebilirlik stratejilerimiz doğrultusunda yürüttüğümüz tüm çalışmalarımızı içeren ve uluslararası kabul görmüş bir standart olan GRI Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarına uygun olarak hazırlanan Sürdürülebilirlik Raporlarımız, kurumsal web sitemizde Sürdürülebilirlik bölümünde tüm kamuoyuyla paylaşılmaktadır. (https://

www.anadolusigorta.com.tr/tr/

surdurulebilirlik) Anadolu Sigorta olarak,

sürdürülebilirlik yönetimi konusunda benimsediğimiz temel hedef, gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla şirket faaliyetleri üzerinde olumsuz etki üretebilecek çevresel, ekonomik ve toplumsal riskleri bertaraf edip fırsat oluşturma potansiyeli olan

konularda performansımızı artırmaktır.

Bunun yanında, geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerle müşterilerimizin sürdürülebilirlik risklerini

yönetmelerinde temel iş ortağı olmak da sürdürülebilirlik yönetimine yönelik hedeflerimizdendir. Sürdürülebilirlik stratejilerimizi ve yaklaşımlarımızı içeren Politikalarımız, kurumsal web sitemizde Sürdürülebilirlik sayfasında tüm kamuoyuyla paylaşılmaktadır.

Sürdürülebilirlik çalışmaları için temel yönetim organımız, Sürdürülebilirlik Komitesi’dir. Anadolu Sigorta Sürdürülebilirlik Komitesi, çevre ve iklim değişikliğiyle ilgili konulardan doğacak risk ve fırsatların, politika ve stratejilerin, iş hedeflerinin, yönetim ve uygulama normlarının tespitinden, kurumsal stratejik planlara entegrasyonundan, uygulama ve performansın takibinden,

Üst Yönetime ve dış paydaşlara raporlanmasından sorumlu temel yönetim organıdır.

B. Çevresel İlkeler

Anadolu Sigorta, çevre ve iklim değişikliği ile ilgili konuları, tabi olduğu yasal mevzuata tam uyum ilkesi çerçevesinde yönetir. Mevzuatın düzenlemediği hallerde ise uluslararası çapta kabul gören yönetim ilkelerini benimser. Anadolu Sigorta, çevre

ve iklim değişikliği konularını sürdürülebilirlik programının önemli birer bileşeni olarak görür; bu

konulardan doğan riskleri bütüncül bir yaklaşımla değerlendirerek yönetir. Bu konudaki yaklaşımımızı içeren Çevre ve İklim Değişikliği Politikamız, web sitemizde Sürdürülebilirlik sayfasında yer almaktadır.

Anadolu Sigorta’nın iklim değişikliği dâhil çevresel göstergelerine ilişkin veriler, geçmiş yıllarla karşılaştırılabilir şekilde, sürdürülebilirlik raporumuzun

“Performans Göstergeleri” bölümünde yer alan “Çevresel Performans”

tablolarında incelenebilir. Raporun sınırı, kapsamı, raporlama dönemi, raporlama tarihi, veri toplama süreci ve raporlama koşulları ile ilgili detaylı bilgiler sürdürülebilirlik raporunda verilmektedir.

Anadolu Sigorta’nın çevre ve iklim değişikliği konularına bakışı,

“şirketin operasyonel faaliyetlerinden kaynaklanan etkileri” ile “ürün ve hizmetlerden doğan etkiler” olarak iki ana başlıkta değerlendirilir. Bu kapsamda geçtiğimiz dönemde, sürdürülebilirliğin iş süreçlerine entegrasyonu hedefiyle Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi kurulmuş olup böylece operasyonel faaliyetlere ek olarak doğrudan sigortalama ve yatırım süreçlerimizde de sürdürülebilirlik

ilkeleri uygulanır hale gelmiştir.

Bu bağlamda Anadolu Sigorta çevre ve iklimin korunmasını; tüm operasyonel faaliyetlerini, ürün ve hizmet geliştirme çalışmalarını, yatırım faaliyetlerini ve toplumsal sorumluluk uygulamalarını kapsayacak şekilde karar ve uygulama süreçlerinin bir parçası ve sürekli gelişim alanı olarak değerlendirir.

Anadolu Sigorta olarak iklim değişikliği üzerine etkisi olan tüketimlerimiz de ölçülmekte ve operasyonlarımız genelinde enerji kaynaklarının daha verimli tüketilmesi için hizmet binalarımızda yenilenebilir enerjiye ilişkin çeşitli uygulamalar kullanıma alınmaktadır. Bu uygulamalara örnek olarak ısıtma, aydınlatma sistemlerinin donanım ve yazılımlarla daha akıllı ve otonom yönetimi verilebilir. 2021 yılında Şirketimize yenilenebilir doğal kaynaklardan oluşan tesislerden (rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi vb.) üretilen elektrik tedarik edilmiştir.

Buna ek olarak, Genel Müdürlük hizmet binamızın çatısına yenilikçi bir güneş enerji sistemi kurulmuştur.

Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında, binalarımızda sıfır atık sistemine geçiş için çalışmalara başlanmıştır.

Sunduğumuz ürün ve hizmetlerin müşteriler ve toplum geneli açısından çevre ve iklim değişikliği risklerini azaltmadaki rolü, stratejik yönelimlerimizin ana boyutlarından biridir. Çevresel ve sosyal açıdan fayda sağlayacak ürün ve hizmetler sunulmaktadır. (Bireysel Çatı Tipi Güneş Enerji Paneli Sigortası, Elektrikli Araç Sigortası vd.) Ayrıca Türkiye’deki yenilenebilir enerji varlıklarına da sigorta güvencesi sağlanmaktadır.

Anadolu Sigorta faaliyetleri, etkileri düşük bir sektörde faaliyet göstermemiz sebebiyle, herhangi bir karbon fiyatlandırma sistemine dâhil değildir.

C. Sosyal İlkeler

Türkiye’nin Sigorta Okulu niteliğiyle özdeşleşmiş olan Anadolu Sigorta, insan faktörünü geliştirmek adına öncelikle çalışanlarına, insan ve çalışan haklarının gözetildiği, adil, eşitlikçi, güvenli bir işyeri sunar.

İnsan hakları, çeşitliliğin, eşitliğin desteklenmesi, ayrımcılıkla mücadele ve etik konusundaki tüm yaklaşımımızı içeren Etik Kurallar ve Uygulama İlkeleri Politikası, internet sitemizde yayınlanmaktadır. Çalışanlarımıza

yaptığımız yatırım, iş/hayat dengesi çözümleri ve yetenek yönetimi gibi tüm programların detaylı bilgileri sürdürülebilirlik raporlarımızın

“Çalışma Hayatı” bölümünde yer almaktadır. İnsan kaynaklarına ve İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) konularına dair performansımız da sürdürülebilirlik raporumuzda yer alan “Performans Göstergeleri”

bölümündeki “Sosyal Performans” ve

“Çalışan Demografisi” tablolarında yayınlanmaktadır.

Sürdürülebilirlik kapsamında çalışanlarımıza yönelik çeşitli eğitimler ve bilgilendirme toplantıları düzenlenmekte, duyurular

yapılmaktadır.

Anadolu Sigorta olarak toplumsal yatırım, sosyal sorumluluk ve finansal kapsayıcılık alanındaki uygulamalarımızı çeşitli platformlarda yayınlamaktayız. Sigorta bilincinin yaygınlaştırılması kapsamındaki çalışmalarımız sürdürülebilirlik raporumuzun “Sigortacılık Sektörünün Geleceği” bölümünde incelenebilir.

Diğer tüm toplumsal sorumluluk projelerimize ise “Toplumsal Sorumluluk” başlığı altından ulaşılabilir.

Sürdürülebilirlik İlkelerine Uyum

Ürün geliştirmeden satışa tüm ürün ve hizmet süreçlerinde müşterilerimize en iyi deneyimi sunmak, temel hedeflerimizden birisidir. Bu hedefimiz doğrultusunda ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 10002 Müşteri Memnuniyet Yönetim Sistemi belgelerimiz bulunmaktadır.

Anadolu Sigorta Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs-Women’s Empowerment Principles) imzacısı olup sürdürülebilirlik raporumuz aynı zamanda İlerleme Bildirimimiz yerine de geçmektedir. Çalışanlarımız, UN Target Gender Equality ve UN Young SDG Innovators programlarına katılım göstermektedir.

Şirketimiz, Borsa İstanbul’da işlem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik performansları üst seviyede olan şirketlerin bulunduğu BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne 1 Ekim 2021 itibarıyla dâhil olmuştur.

Paydaşlarımızla şirket faaliyetleri, elde edilen sonuçlar ve gelecek perspektiflerine yönelik doğru, eksiksiz ve zamanında bilgilendirme yapılmaktadır. Her paydaş grubunun şirketle ilişkileri ve beklentileri farklı niteliklere sahiptir. Dolayısıyla kurulacak iletişimin yöntemi ve sıklığı bu niteliklere göre belirlenmektedir.

Paydaş grupları ile iletişim hakkında detaylı bilgiler sürdürülebilirlik raporunda verilmektedir.

D. Kurumsal Yönetim İlkeleri

Kurumsal yönetim ilkeleri ile ilgili detaylı bilgiler ve Şirketimizin vergisel yükümlülükleri ilgili yasal mevzuat çerçevesinde yerine getirilmekte ve detaylı bilgiler Faaliyet Raporlarımızda ilgili bölümlerde verilmektedir. Rüşvet ve yolsuzlukla mücadele konusunda yaklaşımımızı içeren Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikamız, web sitemizde Sürdürülebilirlik sayfasında yer almaktadır.

Anadolu Sigorta’da Faaliyet Gösteren Komiteler