• Sonuç bulunamadı

Sürdürülebilir Etkin Bir Örgüt Kültürünün Oluşturulması ile İlgili Bulgular

ARASTIRMANIN BULGULAR

4.5. Sürdürülebilir Etkin Bir Örgüt Kültürünün Oluşturulması ile İlgili Bulgular

Yapılan görüşmelerde katılımcılara sivil toplum kuruluşları olarak faaliyet gösteren yardım kuruluşlarının nasıl bir örgüt kültürüne sahip oldukları ve sahip oldukları bu örgüt kültürünün kurumun başarısında nasıl bir etkiye sahip olduğu sorulmuştur. Tablo 8’de

yardım kuruluşlarında örgüt kültürü ve kurumun başarısında örgüt kültürünün rolüne ilişkin sorular ve sorulara verilen yanıtlar gösterilmektedir.

Tablo 8. Yardım Kuruluşlarında Örgüt Kültürü Ve Kurumun Başarısında Örgüt Kültürünün Rolüne İlişkin Soru ve Cevaplar

Yardım Kuruluşlarında Örgüt Kültürü Alınan cevap sayısı

1. Kurumunuzun kültürünü tanımlama 9

2. Kültürün kurumun başarısındaki rolü 7

Sorulara ilişkin yöneticiler tarafından verilen yanıtlar iki başlık altında ayrıntılı olarak ele alınmıştır.

4.5.1. Yardım Kuruluşlarında Örgüt Kültürünün Tanımlanması

Türkiye’de uluslararası ölçekte faaliyet gösteren yardım derneklerinde hâkim örgüt kültürünü belirlemek amacıyla kurum yöneticilerine kurum kültürlerini nasıl ifade ettikleri sorulmuştur. Yardık kuruluşu yöneticilerinden katılımcı 8, kurum kültürlerini oluşturan temel değerlerin tevazu, yardımseverlik, cömertlik ve iletişim olduğunu ifade etmiştir. Bu konularda problem yaşayan bireylerin kurumda tutunmasının oldukça güç olduğunu ifade eden katılımcı, bu temel değerlerin kuruma yerleşmesinin ise yıllar aldığını ifade etmiştir.

Katılımcı 3, kurum kültürün temellerinin iletişim, ekip çalışması ve fırsat eşitliği olduğunu ifade etmiştir. İletişim ve ekip çalışmasının yardım kuruluşlarında olmazsa olmaz olduğunu ifade eden katılımcı, fırsat eşitliğini ise yardıma ihtiyaç duyan herkese karşı ön yargısız eşit yaklaşma olarak ifade etmiştir.

Katılımcı 5, kurumda kuruluş yıllarından itibaren süre gelen teamüllerin olduğunu ve kuruma giren her bireyin bu teamüller doğrultusunda hareket ettiğini ifade etmiştir. Bu teamüllerin temel anlayışının ümmetçilik perspektifinde toplandığını ifade eden katılımcı, bu anlayışın gayri müslimleri ötekileştiren bir anlayış olmadığını kurumun seksen gayri müslim ülkede faaliyet gösterdiğini ifade etmiştir. Katılımcı ayrıca kurumda hâkim kültürün kendisini grup çalışması ve fedakârlık anlayışı olarak en iyi şekilde gösterdiğini ifade etmiştir. Benzer şekilde katılımcı 9’da kurum kültürünün islami kuralla dayalı olduğunu ve islam dininin gerekli kıldığı her uygulamayı kurum içerisinde hâkim kılmaya çalıştıklarını ifade etmiştir.

Katılımcı 7 ise kurum kültürlerinin temelinde hiçbir şekilde etnik ve dini unsurun bulunmadığını, bu ve buna benzer tüm farklılaştırıcı yaklaşımlara kapalı olduklarını,

kendileri için önemli olan noktanın insan olduğunu ifade etmiştir. Katılımcı ayrıca kurum kültürünün parçası olarak ifade özgürlüğünün, gerektiğinde inisiyatif kullanmanın ve vefa anlayışının ön plana çıktığını ifade etmiştir. Katılımcı 1’de benzer şekilde kurumlarında hâkim kültürün ihtiyaç duyan herkese açıklık olduğunu ifade etmiştir. Katılımcı 1, kurumdaki üst yöneticiden alt kademe çalışanlarına kadar tüm personel arasında istişare kültürünün olduğunu bu anlayışın kuruma şeffaflık ve iletişim konularında oldukça katkı sağladığını ve kurum personeline öz güven kazandırdığını ifade etmiştir.

Katılımcı 4, kurumda hâkim kültürün faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde istişareye dayalı olarak yapılması olduğunu ifade etmiştir. Yönetici kurum kültüründe ortaya çıkan bir diğer önemli noktayı ise gerek çalışanların gerekse yöneticilerin arasında var olan şeffaflık duygusu olduğunu ifade etmiştir. Katılımcı 2 ise kurum kültürünün kurumdaki bireyler arasındaki uyumluluğa ve bireylerin kendilerini bir sistemin parçası olarak görmelerine dayandığını ifade etmiştir. Katılımcı, bu anlayışın kurumdaki çalışanlara belli bir davranış kalıbı ve iş titizliği kazandırdığını ifade etmiştir.

4.5.2. Örgüt Kültürünün Kurumsal Stratejilerin Başarısındaki Rolü

Sivil toplum kuruluşları olarak uluslararası boyutta faaliyet gösteren yardım derneklerinde örgüt kültürünün kurum stratejilerinin başarısındaki rolünü değerlendirmek amacıyla sorulan soruya katılımcıların vermiş oldukları yanıtlar şu şekildedir:

Katılımcı 1, kurumda hâkim olan “insan için varız” kültürünün kurumu, toplumun her kesiminden insanın iletişim kurabileceği bir noktaya taşıdığını bu sayede daha kolay gönüllü ve bağışçı bulabildiklerini ve stratejik hedeflerine ulaşmada kurum kültürünün önemli katkılar sağladığını ifade etmiştir. Katılımcı 7’de katılımcı 1’e benzer olarak sahip oldukları kurum kültürünün stratejik açıdan geniş bir yelpazeye ulaşabilme imkânı verdiğini ifade etmiştir.

Katılımcı 4, kurumda hâkim kültürü teşkil eden istişare anlayışının gerek kurumdaki bireylerin gerekse kurum dışındaki bireylerin kuruma olan güveni olumlu yönde etkilediğini ifade etmiştir. Katılımcı, güven unsurunun yardım kuruluşlarında olmazsa olmaz bir değer olduğunu, kurumun başarısını doğrudan etkileyen bir faktör olduğunu bu yönüyle kurum kültürünün kurumun başarısında önemli rol oynadığını ifade etmiştir.

Katılımcı 9, kurumun sahip olduğu kültürün faaliyetlerde ve geliştirilen projelerde disiplinli hareket edilmesini sağladığını bu disiplinin getirmiş olduğu operasyonel etkinliğin stratejilerin gerçekleştirilmesine etki ettiğini ifade etmiştir.

Katılımcı 5 ise kurum kültürünün kurum personeline çalışma saatleri açısından esneklik sağladığını ve kurum kültürünün herhangi bir zamanda kurumun ihtiyaç duyduğu insan gücünü kolay ve hızlı bir şekilde temin edebilmesine imkân verdiğini ifade etmiştir.

Katılımcı 3, kurumda yerleşik olan kültür sayesinde kurumun belirli eğitim alanlarında tüm paydaşları tarafından referans gösterilen bir kurum olduğunu, insanlara ve yapılan işe verilen özverinin kurumun başarısına doğrudan etki ettiğini ifade etmiştir.

Son olarak katılımcı 8, kurum kültürünün bireyler tarafından özümsenmiş yapısının kurumun her bir personelinin kurumu temsil etme ve kurumsal değerlerin toplum ve paydaşlar nezdinde yüceltilme noktasında önemli olduğunu ifade etmiştir.

4.6. Stratejik Liderlik Uygulamalarının Başarısı İçin Etkin Kontrollerin