• Sonuç bulunamadı

Sözleşmenin Kurulmasından Önce Bilgilendirmede Bulunma Ve

II. BÖLÜM

2.1.1. Sözleşmenin Kurulmasından Önce Bilgilendirmede Bulunma Ve

2.1.1.1.Bilgilendirme Formunun Verilme Zamanı

6502 sayılı TKHK’nun 40/2’nci maddesi ile ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde, satıcı veya sağlayıcı, tarafından, tüketicilere, ön bilgilendirme formu verme yükümlüğü getirilmiş.

6502 sayılı TKHK’nun 40/2’nci maddesi hükümü gereğince satıcı veya sağlayıcı tarafından ön ödemeli konut satışı sözleşmenin kurulmasından en az bir gün önce, Bakanlıkça belirlenen hususları içeren ön bilgilendirme formunun tüketiciye verilmesi zorunludur.

6502 sayılı TKHK’nun40/2’nci maddesi metninde tüketicilere sözleşmenin kurulmasında “en az bir gün önce” bilgilendirme formu verilmesi gerektiği belirtilmiştir.6502 sayılı TKHK’nun 40/2’nci maddesi hükümündeki “Bir gün” ifadesinden ne anlaşılması gerektiği hususu öğretide görüş ayrılıklarına neden olmuştur.

54

Bir görüşe göre99 6502 sayılı TKHK’nun40/2’nci maddesi hükümünde

bulunan “bir gün önce” ifadesini “bir iş günü” şeklinde anlamanın daha doğru olacaktır.

Başka bir görüş ise100 bir günlük sürenin kısaltılmaması gerektiğidir.

Tüketiciye, konut satışı gibi önemli bir konuda, sözleşme hükümlerini değerlendirmesi için zaman verilmesi gereklidir.

Bizimde katıldığımız başka bir görüşe göre ise101 6502 sayılı

TKHK’nun40/2’nci maddesi hükümündeki “Bir gün” ifadesindenkastedilen bilgi verme formunun tesliminin üzerinden 24 saat geçmesidir. 24 saat geçmesi gerektiği salt 6502 sayılı TKHK’nun 40/2’nci maddesi hükümündeki söze ilişkin yorumundan anlaşılması gerekir. Yasa koyucu bu süre içerisinde tüketicinin girdiği sorumluluğu özenle değerlendirmesini amaçlamıştır.

2.1.1.2.Sözleşmenin Zorunlu İçeriği

Ön Ödemeli Konut Satışı Hakkında Yönetmelik’in 5’inci maddesinde ön ödemeli konut satış sözleşmesinde zorunlu olarak bulunması gereken bilgiler ve diğer kayıtlara yer verilmiştir.102

Ön Ödemeli Konut Satışı Hakkında Yönetmelik’in 5/1’inci maddesine göre bilgilendirme formunda bulunması gerekenleren az on iki punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir şekilde düzenlenlenmelidir. Ön Ödemeli Konut Satışı Hakkında Yönetmelik’in 5/1’inci maddesin de bilgilendirme formunda;

- Satıcının adı veya varsa unvanı, iletişime yarar açık adresi, telefon numarası



99 AYDOĞDU, a.g.e., s.271. 100MAKARACI, a.g.e., s.245.

101 ÇABRİ, Tüketici, s.654; ÖZMEN/VARDAR-HAMAMCIOĞLU, a.g.e., s.59.; ATAMER, a.g.e.,

s.230-231.

55

ve bulunuyorsa MERSİS numarası ile diğer iletişim bilgileri bulunmalıdır. - Ön ödemeli konut satışı sözleşmesine konu konuta ait bağımsız bölümün yer aldığı ada, parsel, blok, konum, kat ve benzeri temel nitelik bilgileri ile Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine göre belirlenen bağımsız bölümünbrüt ve net alanlarına ilişkin bilgiler bulunmalıdır.

- Ön ödemeli konut satışı sözleşmesine konu konutun tüm vergileri dâhil olmak üzere Türk Lirası olarak peşin ve taksitli toplam satış fiyatı; konutun varsa teslimine ve diğer masraflarına ilişkin bilgiler bulunmalıdır.

-Taraflar arasında faiz miktarı kararlaştırılmışsa, kararlaştırılan faiz miktarı ve faizin hesaplandığı yıllık oran bulunmalıdır.

- Tüketicinin cayma ve sözleşmeden dönme hakkına ilişkin bilgiler bulunmalıdır.

- Satıcı tarafından, tüketiciye sözleşme konusu konutun hangi tarihta teslim tarihde teslim edileceği bilgisi bulunmalıdır.

-Satıcı tarafından sağlanacak teminata ilişkin bilgiler bulunmalıdır.

-Sözleşme konusu konuta ait yapı ruhsatının alınış tarihine ilişkin bilgiler bulunmalıdır.

-Tüketicinin, yönetim planına uygun olarak genel giderlere katılıma ilişkin bilgiler bulunmalıdır.

Ön Ödemeli Konut Satışı Hakkında Yönetmelik’in 5/2-3’üncü maddesi hükümüne göre yukarıda yer alan bilgileri içeren ön bilgilendirme formu ile birlikte, satıcı veya sağlayıcı tarafından tüketiciye, bağımsız bölüm planı, vaziyet planı, kat planı ve mahal listesi ve birinci ve ikinci fıkradaki bilgilerin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilmesi gerekmektedir.

56

2.1.1.3.Bilgilendirme Formu Yükümlüğününde İspat Külfeti

Ön Ödemeli Konut Satışı Hakkında Yönetmelik’in 5/2-3’üncü maddelerinde düzenlenen hüküme göre ön bilgilendirme yapıldığına ilişkin ispat yükü satıcıya aittir. Ön Ödemeli Konut Satışı Hakkında Yönetmelik’in 5/3’nci maddesi hükmüne göre bilgilendirme formunun birinci ve ikinci fıkradaki bilgilerin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilmesi zorunludur.

Ön Ödemeli Konut Satışı Hakkında Yönetmelik’in 5/3’nci maddesinde, satıcının iki yöntemden birisi ile bilgilendirme formunu tüketiciye verebileceği belirtilmiştir. Satıcı bilgilendirme formunu yazılı olarak verebilecek ya da kalıcı veri saklayıcısıyla verebilecektir. Satıcının, tüketiciye, bilgilendirme formunu, yazılı olarak vermesi ile kalıcı veri saklayıcısıyla vermesiya daisterse her iki yöntemi aynı anda kullanmasının önemi yoktur. Bilgilendirme formu aranan şartları içeriyorsa bilgilendirme formunu verdiğini ispatlaması kaydıyla ispat külfetini yerine getirmiş olur. Yazılı belge ile ispatın daha kolay bir ispat yöntemi olduğu düşünülürse yazılı belge tercih edilmelidir. Ön Ödemeli Konut Satışı Hakkında Yönetmelikte ve 6502 sayılı TKHK’da bilgilendirme formunun verilmesinde satıcı veya sağlayıcı için herhangi bir şekilde sınırlama yapılmadığından başka türlü ispat araçlarıda elbette satıcı veya sağlayıcı tarafından değerlendirilebilir.

2.1.1.4.Bilgilendirme Formu Verilmemesinin Sözleşmeye Etkisi

6502 sayılı TKHK’nun 40/2’nci maddesi metninde tüketicilere sözleşmenin kurulmasında “en az bir gün önce” bilgilendirme formu verilmesi gerektiği hakkındaki düzenleme bulunmasına rağmen, satıcı veya sağlayıcı, tarafından, tüketiciye, ön ödemeli konut satış sözleşmesinin akdedilmesinden bir gün önce, bilgilendirme formu verilmemesinin ön ödemeli konut satışı sözleşmesine etkisi öğretide tartışılmıştır.

Bir görüşe göre103 6502 sayılı TKHK’nun 40/2’nci maddesi metninde

tüketicilere sözleşmenin kurulmasında “en az bir gün önce” bilgilendirme formu



57

verilmesi gerektiği hakkındaki düzenleme düzen ve temenni niteliği taşıması nedeniyle sözleşmenin geçerliliğini etkilemeyeceği yönündedir.

Karşı görüş ise104 6502 sayılı TKHK’nun 40/2’nci maddesi metninde

tüketicilere sözleşmenin kurulmasında “en az bir gün önce” bilgilendirme formu verilmesi gerektiği hakkındaki hükümün, sadece düzenleme düzen ve temenni niteliği taşıdığı görüşünün kabul edilmesi halinde kanunla getirilen birçok hükmün sonucunun da aynı şekilde değerlendirilmesine neden olacağıdır. Bu halde yasalarda düzenlenmiş emredici hükümlerin hiç bir şekilde anlamı kalmayacaktır.

Kanaatimce ön ödemeli konut satış sözleşmesinden akdedilmesinden bir gün önce bilgilendirme formu verilmemesi halinde satıcı ve tüketici açısından ayrı ayrı sonuçlar doğuracaktır. Buradaki hüküm emredici hüküm olduğundan, satıcı bilgilendirme formunun yasada belirlenen koşullarda verilmemesi nedeniyle tüketici aleyhine sözleşmenin geçersizliğini ileri süremeyecektir. Tüketici ise dürüstlük kuralı çerçevesinde sözleşmenin geçersizliğini ileri sürebilecektir.